Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.11.2010, 13:17:53
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
De la prima impartasanie mie mi s-a cerut sa folosesc indreptar, sa postesc,sa fac lista etc...
Dar cand am venit in Romania, eu am fost uimita de fiecare data.. nu ca vreau neaparat sa critic pe cineva, dar am vazut ca spovedania tine in general 10 minute (sau mai putin), curg oamenii pe banda rulanta, li se pun 2-3 intrebari etc.. Eram singura cu lista de fiecare data.
(Si nu dau vina nici pe preoti, care intotdeauna au fost atenti, mi-au dat sfaturi folositoare etc... ci cred ca oamenii sunt nestiutori)

NU cred ca trebuie sa insistam ca oamenii sa se impartaseasca des.
Ci sa citeasca indreptare de spovedanie, macar si sa se spovedeasca real.
Anna21, sa stii ca si parintele meu, macar ca e preot de mir si inca tanar, tine sa spovedeasca omul cat trebuie, sa isi scrie pacatele pe lista, dupa indreptar, sa tina toate posturile, femeia sa poarte batic in biserica si fusta... Adica nu trebuie sa ii bagi in aceeasi oala pe toti, fiecare om are nevointele lui si o cruce personala de dus, care de cele mai multe ori nu este vizibila pentru cei din jur. Pe de alta parte, din ce am citit, tu si Florin aveti alte criterii pentru a defini normalitatea si de aici neintelegerea.

On topic, fiecare trebuie sa facem ascultare de duhovnic. E foarte bine daca unii asculta, impartasindu-se sapatamanal (desi si mie personal mi se pare ciudat) si daca altii asculta, impartasindu-se in posturi si cu o pregatire stricta. Nu ne certam cu duhovnicii nimanui. Fireste, si mie mi se pare foarte ciudat sa pledam aici pe forum pentru impartasania saptamanala, in defavoarea spovedaniei si a postului.Mai bine am pleda pentru ca fiecare sa isi vada de pacatele lui si sa faca cum i se spune.
Vechi 10.11.2010, 13:38:04
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
On topic, fiecare trebuie sa facem ascultare de duhovnic. E foarte bine daca unii asculta, impartasindu-se sapatamanal (desi si mie personal mi se pare ciudat) si daca altii asculta, impartasindu-se in posturi si cu o pregatire stricta. Nu ne certam cu duhovnicii nimanui. Fireste, si mie mi se pare foarte ciudat sa pledam aici pe forum pentru impartasania saptamanala, in defavoarea spovedaniei si a postului.Mai bine am pleda pentru ca fiecare sa isi vada de pacatele lui si sa faca cum i se spune.
Ti se pare ciudat pentru ca nu te-ai interesat inca prea mult de invataturile Sfintilor Parinti referitoare a acest subiect.

Si la cei care se impartasesc saptamanal (acest cuvant ramane deocamdata la stadiul teoretic, pentru ca nu am intalnit inca vreun mirean sa faca asta) se cere pregatire stricta. Asta presupune de multe ori spovedanie inainte, care nu este insa obligatorie - daca nu sunt pacate de moarte sau mai mari. Totul cu dezlegare de la duhovnic, evident. Postul randuit de biserica este batut in cuie; noi nu suntem obligati de nimeni sa postim in plus, o facem doar daca vrem.

Ah, de cate ori m-am gandit sa plec definitiv de pe forumul asta, ca multi altii care au facut-o... Motivul principal e ca imi pasa de voi si incerc sa lupt (impreuna cu voi) impotriva nestiintei si ignorantei - care sunt pacate cauzatoare de multe rele, conform Filocaliei.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 10.11.2010, 15:15:15
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Oamenii trebuie sa se impartaseasca atunci cand trebuie. Nu suntem noi in masura sa punem o regula si asta pentru ca suntem diferiti. Deci, ceea ce-mi este mie potrivit, poate fi daunator altora. Ori de cate ori dorim sa ne impartasim sa alergam la duhovnic si vom primi cele potrivite.
Reply With Quote
Vechi 10.11.2010, 15:21:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Si eu ii pun devreme in pat, dar asta nu inseamna ca dorm. Se harjonesc, se bat cu pernele in intuneric, cad, tzipa, vor apa, vor lapte, vor urs plush, vor biscuiti, vor alta poveste, vor sa povesteasca, fac planuri pt maine, fac planuri pt tot anul, fac planuri de viata in general, filosofeaza, canta.. vor iar la toaleta.. etc.. cam vreo 2 ore tine.

(mai vorbim peste vreun an-doi)
Ei, sa stii ca mai mult te-am tachinat.
Cel mare care are 2 ani si 4 luni si si el a inceput sa incerce prin toate metodele sa amane ora culcarii. Mai vrea iar sa-i dea de mancare ursuletului, sa citeasca toata biblioteca, sa se uite la poze, sa manance, sa bea apa, sa mai cante mama inca odata Doamne miluioeste ('eteee' zice), samd. Are insa un ritual aproximlativ de mers la culcare. Daca vad ca ora deja este inaintata scurtez si revin la schema 'ritualului' si desi se mai smiorcaie, accepta. Iar cel mic doarme deja la 6 cel tarziu, fara sa fac eu vreun efort.
Da, cine stie cum o sa fie peste un an doi?
Ideea, ca sa revenim, era ca este important sa ne facem timp unul pentru altul, intr-un cuplu, nu sa fim tot timpul cu copiii. A insista pentru ca ei sa respecte orele de culcare mi se pare foarte important nu numai pentru sanatatea lor psihica si fizica, dar si pentru armonia familiei.
Vechi 10.11.2010, 19:05:33
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ei, sa stii ca mai mult te-am tachinat.
Cel mare care are 2 ani si 4 luni si si el a inceput sa incerce prin toate metodele sa amane ora culcarii....
era un banc cu 2 mame ... prima spune:

"- baiatul meu e foarte cuminte, nu fumeaza, nu cere bani de buzunar si la ora 8 e in pat
- ce baiat cuminte, cati ani are?
- 6 luni "

stai sa mai cresca si mai vorbim despre ora de culcare
Reply With Quote
Vechi 10.11.2010, 19:47:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
era un banc cu 2 mame ... prima spune:

"- baiatul meu e foarte cuminte, nu fumeaza, nu cere bani de buzunar si la ora 8 e in pat
- ce baiat cuminte, cati ani are?
- 6 luni "

stai sa mai cresca si mai vorbim despre ora de culcare
Hi hi.. Da. Cum spuneam, o tachinam doar.
Baiatul meu cel mai mare, cand era bebelus, adormea foarte greu si se scula din doua in doua ore, asta pana la un an. De asta sunt atat de mandra de el acum ca doarme asa bine.
Vechi 10.11.2010, 20:49:25
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit "firescul" omului de azi

Dintr-o conferinta a par Rafail Noica:
"Inaintand istoria, dinamica caderii adamice continua si omul se indeparteaza din ce in ce mai mult de Dumnezeu pana la ceea ce apostolii numesc marea apostazie - pe care o traim astazi - unde "firescul" omului este orisice, numai Dumnezeu nu."
Reply With Quote
Vechi 10.11.2010, 20:53:58
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Parintele Rafail Noica era pentru impartasania luata des.
Reply With Quote
Vechi 10.11.2010, 21:01:47
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Parintele Rafail Noica era pentru impartasania luata des.
parca am stabilit ca "desimea" este relativa.

(eu sunt gresit inteleasa.. nu sunt "impotriva" din principiu. Daca cineva se leapada de el, daca cineva zi si noaptre traieste doar in pocainta si cu gandul la Dumnezeu (nu cu gandul la tv, literatura, iubire lumeasca etc..) , cred ca fara teama se poate impartasi zilnic. Eu nu vad modelele vii.. modelele sunt doar in carti, din pacate.)

Last edited by anna21; 10.11.2010 at 21:05:17.
Reply With Quote
Vechi 10.11.2010, 21:07:20
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

A te impartasi des tine de fiecare,insa am spus ca parintele Rafail Noica sustinea impartasania luata des pentru credinciosi.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16