Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.11.2010, 09:23:05
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit In principiu as vrea sa discutam pe temele Diavol ; Rai ; Iad !

Raiul este locul unde totul se conduce dupa vointa lui Dumnezeu.
Iadul este locul unde totul se conduce dupa vointa proprie.
Dumnezeu respecta libertatea dar desparte pe cei cu optiuni diferite.
Dumnezeu nu a creat pe om ca sa-l sileasca sa asculte de vointa
Sa, dar ii ofera aceasta sansa doar pentru fericirea lui.
Satana e modelul celui ce asculta doar de vointa proprie.
Dumnezeu, in bunatatea Sa, nu il distruge ci il lasa sa traiasca dupa
vointa sa, se foloseste de el la slefuirea sufletelor ce aleg sa urmeze
voii Sale si apoi ii ingradeste actiunea doar la locul numit Iad. In
Iad vointele se intuneca pentru ca aceia intorc spatele adevaratei
lumini, si se chinuiesc unii pe altii. In Rai vointele se subsumeaza
unicei vointe a lui Dumnezeu si astfel se potenteaza la maxim, asa
cum lumina se focalizeaza si concentreaza rezultand forta laserului,
iar iubirea si slujirea reciproca confera bucurie si fericire acelor suflete
care aleg sa mearga pe calea imparateasca.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 08.11.2010, 13:04:07
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Mi-a placut articolul "Cu Diavolul nu este de glumit". Iata un fragment: "Daca in trecut taranul se temea sa-i rosteasca numele, astazi am ajuns sa-i spunem celui de langa noi, atunci cand face lucruri iesite din comun, ca este "dat dracului' sau "al dracului". In vechime diavolul era privit ca fiind cel care dezbina, aduce confuzie, ridica partile una impotriva alteia. In prezent am ajuns sa vedem reusita doar in insotirea cu diavolul. Se invoca mai des ca niciodata spusa: "Fa-te frate cu dracul pana treci puntea"...
http://www.crestinortodox.ro/editoriale/cu-diavolul-este-glumit-119903.html
Reply With Quote
Vechi 08.11.2010, 13:25:53
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihaita Vezi mesajul
Datorita incercarilor la care suntem supusi de Diavol, unii din noi reusim sa ne mantuim !
Mantuirea este de fapt izbavirea de cel rau, care ne indeamna sa ne impotrivim voii divine. Nu asta cerem mereu in Rugaciunea Domneasca?

Orice pacat sau patima este de fapt un inger cazut care ne-a corupt si care ne-a gasit drept gazda. La modul propriu, nu vorbesc in metafore. Deci, in momentul in care vom scapa de aceste duhuri necurate, atunci vom fi mantuiti [de ei] - chiar si din timpul vietii pamantesti. Abia atunci Dumnezeu va afla templul curat si va salaslui deplin in inima noastra, pana Il vom alunga noi iarasi cazand in plasa vicleanului. Asa ca, mantuirea in timpul vietii de aici nu este stabila, desi avem uneori perioade mai lungi sau mai scurte de curatie sufleteasca.

Sa ne spovedim si sa ne impartasim cu Hristos cat de des, pentru ca prezenta Lui nemijlocita sa arda legaturile vrajmasului si sa-l arunce afara, macar si temporar. Grea este lupta, insa totul e posibil cu ajutorul Lui Dumnezeu.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 08.11.2010, 13:43:04
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
in trecut taranul se temea sa-i rosteasca numele
Am invatat de la Parintele Galeriu sa evit a-i zice pe nume. Alternative sunt destule: cel rau, cel viclean, tatal minciunii, vrajmasul, despartitorul, inselatorul, ingerul cazut sau corupt samd.

Reply With Quote
Vechi 08.11.2010, 16:58:11
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Am invatat de la Parintele Galeriu sa evit a-i zice pe nume.
Alternative sunt destule: cel rau, cel viclean, tatal minciunii, vrajmasul, despartitorul, inselatorul, ingerul cazut sau corupt samd.
Nici eu nu indreaznesc sa ii spun altfel decat "diavol" sau "cel viclean".
Se stie ca numele aduce cu el o parte din puterea celui care il poarta.

Reply With Quote
Vechi 09.11.2010, 10:20:39
Scotsman
Guest

Implicit ,,Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer."(Luca 10:18)

Motto:,,De ce nu?Sunt pe acesta lume de cand totul a inceput bagandu-mi nasul in tot ce misca.Am generat fiecare senzatie pacatoasa care l-a inspirat pe om.Imi pasa de el si nu il judec niciodata.De ce?Pentru ca nu il resping niciodata.In ciuda tuturor imperfectiunilor sale sunt un fan al omului.Sunt un umanist.Poate ultimul umanist.Cine,dintre cei care sunt in toate mintile,ar putea nega ca secolul XX imi apartine in intregime? (Al Pacino in rolul ,,Diavoluluidin filmul ,,Avocatul Diavolului)”

Diavolul este suma tuturor fricilor noastre.Cu cat ne departam mai mult de Lumina cu atat intunericul care ne invalui ne exacerbeaza temerile.Pusi sa descriem acel sentiment de care ne este frica suntem mereu tentati sa-l zugravim in culori cat mai negre.Raspunsul sufletului nostru la exortatia nevazuta a raului.Fara sa ne dam seaman ne cuprinde un fel de greata si furie numai cand ne gandim la el,simtim nevoia sa ne delimitam de acel intunecat sentiment,sa-l izolam undeva departe de noi prin stigmatizarea lui perfect justificabila dar si usor inutila.Raul,ca un elastic,revine la pozitia initiala si se aseaza iarasi zimbind linga noi.Este precum tipul care,in timp ce faci jogging prin parc si te opresti pe o banca sa-ti tragic sufletul,iti ofera zimbind o sticla de apa.Faptul ca apa este otravita nici nu mai conteaza,gestul de ajutor va conta mai mult pentru perceptia de moment.Credem,de prea multe ori, ca putem scapa de el doar prin fortele noastre dar aroganta acestui sentiment il face probabil sa zimbeasca satisfacut.Este atat de placut sa castigi batalia pentru suflet inainte ca ea sa inceapa.

Diavolul nu sta niciodata pe loc.In Cartea lui Iov chiar el spune asta clar si raspicat: ,, Atunci Domnul a zis către Satan: "De unde vii?" Iar Satan a răspuns Domnului și a zis: "Am dat târcoale pe pământ și m-am plimbat în sus și în jos".(Iov 1:7).In ordinea Celui de Sus diavolul este eternul inadaptat,cazut,aflat intr-o continua miscare mistuitoare izvorata din propria framintare a raului.Esenta sa sunt chinul si nelinistea,acele stari din care se nasc demonii nostrii interiori.Diavolul colinda,cauta,observa si loveste unde poate.Este o cursa contra timpului judecatii si impotriva propriului sfarsit.Raul nu cunoaste notiunea sau starea de pace,de liniste.Este lumina contrara naturii sale,il sufoca.

Raul nu cunoste limite in chinurile pe care le dezlantuie dincolo de limita suportabilitatii umane.In Marcu 5:2-9 il vedem deconspirat in toata ticalosia sa,in toata lipsa sa de mila.Un singur om chinuit de o armata a raului.Urcarea tensiunii din barometrul chinului dincolo de limita intelegerii umane ,, Iar după ce a ieșit din corabie, îndată L-a întâmpinat, din morminte, un om cu duh necuratCare își avea locuința în morminte, și nimeni nu putea să-l lege nici măcar în lanțuri, Pentru că de multe ori fiind legat în obezi și lanțuri, el rupea lanțurile, și obezile le sfărâma, și nimeni nu putea să-l potolească; Și neîncetat noaptea și ziua era prin morminte și prin munți, strigând și tăindu-se cu pietre. Iar văzându-L de departe pe Iisus, a alergat și s-a închinat Lui. Și strigând cu glas puternic, a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiule al lui Dumnezeu Celui Preaînalt? Te jur pe Dumnezeu să nu mă chinuiești. Căci îi zicea: Ieși duh necurat din omul acesta. Și l-a întrebat: Care îți este numele? Și I-a răspuns: Legiune este numele meu, căci suntem mulți.”

Faptul ca il chinuiau este previzibil dar natura plina de bestialitate a raului se arata in toata hidosenia ei:omul ajunsese sa locuiasca printre morminte,urla,se chinuia singur taindu-se cu pietre,fara liniste,fara alinare,colindand intr-o intunecata lume a chinului si agoniei.Atat de sadic este incat traieste din placerea de a vedea cum fiinta creeata de Cel de Sus se chinuie singura.Un ranjet sinistru la adresa Celui care ne-a creat. ,,Uite-ti pretioasa creatie.Este mea,ii fac ce vreau,il fac chiar sa se chinuie singur,sa batjocoreasca lumina care ai pus-o in el”.Simpla aparitie a lui Hristos are efectul aparitiei Luminii in fata intunericului.Atras de ea dar incapabil sa se integreze in ea,Raul ii cere sa fie alungat cat mai departe.Ca o plata la chinurile acelui om si raul este damnat sa se chinuie singur,sa ceara singur sa fie trimis in intunericul in care se zbate.Vrea doar sa plece,scena descrisa ne arata un rau ce nu a suportat prezenta Binelui,a reactionat imediat,sarada lui se terminase.Vroia sa plece pentru ca Lumina este oglinda in care raul nu doreste niciodata sa se uite.

Raul apare mereu in diferite forme sau momente.Am citit o opinie extrem de interesanta pe acesta tema. In ispitirea lui Hristos necuratul a aparut direct,dand cartile pe fata.Ispititorul.Esenta metodei sale.Nu s-a sfiit sa incerce nici macar cu Hristos acesta perversa strategema.A incercat tot.Mereu si mereu cu aceleasi cuvinte ,, Dacă Tu ești Fiul lui Dumnezeu”(Matei 4:6). Obsesia lui suprema,Fiul lui Dumnezeu,cel care venit printre noi traia fiecare etapa a vietii noastre invingand raul in fiecare secunda.Asta este de nesuportat pentru necurat.Intreaga sa amagire,intregul sau castel de carti de joc ale nenorocirii,se prabusea in acel moment.Acele cuvinte sunt expresia fricii raului,gandul care il chinuie neincetat.Am putea spune ,,Da dar acolo s-a aratat lui Hristos,eu de unde sa stiu cand ma ademeneste?”Ar fi o intrebare pe deplin justificata.Firea noastra slaba,schimonosita astfel de propriile noastre pacate, este mai inclinata spre uitare pentru ca daca am retine acele cuvinte si am intelege cat de perfid este necuratul atunci am vedea si dovada pe care o gasim in Sfanta Scriptura.Cuvantul Domnului ne reaminteste mereu dar noi preferam sa zimbim mai degraba uitarii atat de comode si dulci,precum era probabil si acel rod luat de Eva.

Sa ne uitam in Matei 27:39-40.

Scena Rastignirii.Dramatica,cutremuratoare,cu multe elemente ce o compun,cu diferite lumini si umbre.In acest decor, desprins parca dintr-o pictura, cel care ne descrie scena poate vrea sa ne transmita ceva.Hristos este elemental central,in jurul caruia se roteste intreaga actiune dar undeva in multimea anonima,fara fata,fara nume,fara identitate,unde oricine poate sa ia orice identitate, se aude o voce, de undeva din fundalul scenei,din tumultul uman care inconjoara Crucea la picioarele Lui : ,, Iar trecătorii Îl huleau, clătinându-și capetele, Și zicând: Tu, Cel ce dărâmi templul și în trei zile îl zidești, mântuiește-Te pe Tine Însuți! Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, coboară-Te de pe cruce! “

Aceleasi cuvinte.Aceiasi obsesie dar de data asta lasitatea de a se ascunde printre noi,de a pune in dreptul nostru ura lui fara de sfarsit.Diavolul era probabil prezent si acolo,camunflat in multime,agitand spiritele dar aruncand prin vocea anonima solicitarea lui obsesiva ,, Dacă ești Fiul lui Dumnezeu..”

Exista in filmul ,,The Passion of the Christ”(ma numar printre criticii acestui film)o scena in timpul drumului spre Golgota. Necuratul,hidos si rece in infatisare, il urmareste pe Hristos din multime,avid sa-I soarba fiecare secunda de chin,transfigurat de ura,cu o privire in care era incarcata toata bestialitatea iadului.Durerea este energia care il hraneste dar il si mistuie.Se consuma pe sine insusi in propriul sau chin,este precum un hau al nebuniei in care apele involburate ale raului se agita mereu,o genune fara fund.Vine pina si in apropiere de Cruce,nu tine cont de nimic,isi urmareste scopul chiar si in momentele de maxima suferita umana,el este acolo.

Raul,prin esenta si manifestarea sa, doreste sa distruga.Spre chinul sau etern insa,din mila Celui de Sus,raul sau este intors spre propria lui nimicire si a noastra mantuire,asa cum a scris foarte frumos Windorin(subscriu si eu la acesta opinie) > ,, Diavolul ne ajuta fara sa isi dea seama. Diavolul ne uraste, vazand ca noi (fapturi cu trup material) putem dobandi ce el a pierdut, adica odihna vesnica. Toate incercarile lui de a ne omora trupul si sufletul ni se fac neincetate pricini de a deveni mai buni, mai curati, mai ascultatori de Dumnezeu.”Este marele sau chin,sa-si vada dezlantuirea intunecata transformata in lumina,sa-si simta fiecare traire a raului transformata in iubire si bunatate.Asta il poate ucide.Propria lui rautate il ucide pt ca raul neputand invinge binele fiecare actiune a sa nereusita se intoarce impotriva lui.Fiecare lovitura pe care o da se intoarce contra lui sub forma de dragoste si lumina.Chinul sa etern,certitudinea ca va fi anulat de aceea stare de fapt de care a fugit si in antiteaza cu care isi desfasoara propria lui fire intunecata,caderea suprema,raul fara limite.

Regretatul Parinte Galeriu a expus atat de frumos,in ,,Jertfa si rascumparare”, esenta victoriei lui Hristos.Este cred cel mai potrivit mod,in antiteza cu cele scrise in motto-ul acestui post, in care pot incheia,cu o analiza autorizata a unui om cu adevarat al Domnului:

,,In orice ispasire lumina constiintei nu este stinsa complet.Dar Hristos se afla inauntrul intregii sale sfintenii si stralucirea Sa nu se stinge nicicand,pentru ca se intemeiaza pe legile firii Sale si pentru ca de-a pururi ramine si este acelasi, neschimbat.Umanitatea Lui este umanitatea lui Dumnezeu-Cuvantul.Domnul traieste in Sine iar trupul sau cu noi si pentru noi,suferind si moartea noastra,dar neavand in EL „nimic mort”moartea Lui se inscrie intr-o alta ordine de existenta.Firea Lui umana e dezlegata de osanda si pedeapsa mortii,umplandu-se dinauntru de sfintenie si nestricaciune in insasi acesta acceptare de bunavoie a suferintei si stricaciunii mortii.Astfel firea sfintita si fara de prihana o aduce drept ceea mai curate jertfa spre indumnezeire

Last edited by Scotsman; 09.11.2010 at 13:36:06.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2010, 10:22:58
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Nici eu nu indreaznesc sa ii spun altfel decat "diavol" sau...
Nici macar asa, asta am vrut sa subliniez, fara sa repet cuvantul.

Reply With Quote
Vechi 10.11.2010, 16:05:22
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Am invatat de la Parintele Galeriu sa evit a-i zice pe nume. Alternative sunt destule: cel rau, cel viclean, tatal minciunii, vrajmasul, despartitorul, inselatorul, ingerul cazut sau corupt samd.
Nu cred ca este potrivit sa folosim nici alternative, caci si prin ele suntem cu gandul tot la el.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cararea mantuirii Mosh-Neagu Mari Duhovnici si predicile lor 41 22.11.2016 04:21:17
Reteta mantuirii NECTARIE Generalitati 3 24.01.2011 15:56:59
Catedrala Mantuirii Neamului blue_cat Biserica Ortodoxa Romana 272 22.07.2010 16:46:46
Catedrala Mantuirii Neamului anavictoria Biserica Ortodoxa Romana 19 25.02.2010 23:42:41