Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.10.2010, 20:10:00
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
"Practica pastorala ortodoxa de azi", Fani?!?
In 20 ani nu am auzit niciodat vorbindu-se despre acest subiect la predica. S-au spus lucruri referitoare la avort, dar despre viata intima a cuplului, nu. Ma intreb cam la ce Sf. Liturghie s-ar preta acest subiect.
Foarte prost ca nu s-au spus lucruri despre viata intima a cuplului la predica, Miha-Anca. Daca s-ar fi spus aceste lucruri, poate multe din predicile despre avorturi n-ar mai fi fost necesare!

Eu ma intreb de unde ar trebui sa afle pana la urma cei tineri cum se fac copiii!?

Parintii trebuie sa incurajeze castitatea copiilor / adolescentilor, biserica la fel, aici pe forum e foarte mare rusine sa abordam asemenea subiecte, prin alte parti la fel.... in concluzie raman doar persoanele (moral) dubioase care mai pot informa tanarul cum e cu dragostea fizica...

Mai avem putin si militam pentru inmultirea prin diviziune ca euglena sau eventual ne apucam de polenizat...
Vechi 29.10.2010, 23:16:49
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Foarte prost ca nu s-au spus lucruri despre viata intima a cuplului la predica, Miha-Anca. Daca s-ar fi spus aceste lucruri, poate multe din predicile despre avorturi n-ar mai fi fost necesare!

Eu ma intreb de unde ar trebui sa afle pana la urma cei tineri cum se fac copiii!?

Parintii trebuie sa incurajeze castitatea copiilor / adolescentilor, biserica la fel, aici pe forum e foarte mare rusine sa abordam asemenea subiecte, prin alte parti la fel.... in concluzie raman doar persoanele (moral) dubioase care mai pot informa tanarul cum e cu dragostea fizica...

Mai avem putin si militam pentru inmultirea prin diviziune ca euglena sau eventual ne apucam de polenizat...
Intr-adevar este vina mea, o marturisesc si ma caiesc ca nu s-a spus nimic la predica despre viata sexuala...

In rest instinctul le rezolva pe toate si tot el le incurca...
Reply With Quote
Vechi 30.10.2010, 00:13:09
coralina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Intr-adevar este vina mea, o marturisesc si ma caiesc ca nu s-a spus nimic la predica despre viata sexuala...

In rest instinctul le rezolva pe toate si tot el le incurca...
Interesant mod de a exprima cainta... in timp ce faci cu ochiul, nu cred ca e ortodox!! ...

Sigur, instinctul ar rezolva totul .. daca l-am lasa!! Insa tu pierzi din vedere faptul ca instinctul trebuie sugrumat exact atunci cand se manifesta mai pregnant (conform canoanelor ortodoxe), si anume la pubertate si in adolescenta!
Vechi 30.10.2010, 01:22:18
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Interesant mod de a exprima cainta... in timp ce faci cu ochiul, nu cred ca e ortodox!! ...

Sigur, instinctul ar rezolva totul .. daca l-am lasa!! Insa tu pierzi din vedere faptul ca instinctul trebuie sugrumat exact atunci cand se manifesta mai pregnant (conform canoanelor ortodoxe), si anume la pubertate si in adolescenta!
Pai, eu sunt femeie si nu pot fi preot. De aici emoticonul.
Zici ca:
Citat:
instinctul trebuie sugrumat exact atunci cand se manifesta mai pregnant (conform canoanelor ortodoxe), si anume la pubertate si in adolescenta
Si daca nu este lasat sa se manifeste, dispare?!?
Am fost martora unor discutii dintre tinerele nordice cu care lucram si care povesteau ca la 14-15 ani, cand "instinctele se manifesta mai pregnant", cum spui, aveau pe saptamana mai multi parteneri, incat parintii lor erau disperati. Sa fie in ordine acest comportament? Din punctul meu de vedere nu este, caci li se fura curatenia sufleteasca. Inca nu am auzit de o relatie care sa fi inceput la 13-14 ani si sa se fi transformat intr-o casnicie de durata.
Varsta pubertatii si a adolescentei este pentru a te cunoaste pe tine, a-ti dezvolta sentimentele de prietenie si a te indragosti (nu a face sex). Dar acesti copii nu mai au timp sa prelucreze sentimente; ei se grabesc in pat si isi distrug sufletul si se maturizeaza inainte de vreme, ei fiind fragezi inca. Aceasta este parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2010, 02:06:06
Miha-anca
Guest

Implicit

PRINCIPII SPIRITUALE PENTRU VIAȚA SEXUALĂ ÎN CĂSNICIE
http://tainacasatoriei.wordpress.com...a-in-casnicie/

din “UN SINGUR TRUP – Aventura mistică a cuplului
MICHEL PHILIPPE LAROCHE
EDITURA „AMARCORD" Timișoara, 1995

Acesta este capitolul 10 din carte si raspunde la multe intrebari.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2010, 11:27:47
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:

MICHEL PHILIPPE LAROCHE

Multumim pentru recomandare!
Citind o parte din respectivul material,am avut surpriza placuta sa gasesc niste cuvinte cat se poate de intelepte si nu am putut decat sa ma intreb pe ce anume ne-am contrazis pana acum?Evident ca esti de acord cu ce scrie acolo,altminteri nu ai fi facut recomandarea,in acelasi timp,in linii mari cam tot aceleasi lucruri doream sa le spun si eu,insa ori nu m-am facut inteleasa ori am fost gresit interpretata.
Sincera sa fiu,chiar ma asteptam la cu totul altceva cand am deschis pagina respectiva,insa am fost surprinsa placut:

Citat:
Nici pe departe nu este, așa cum unii în mod ipocrit au putut să gândească, partea rușinoasă a căsătoriei! Și trebuie să o afirmăm cu tărie: nici vorbă să fie restrânsă exclusiv la „reproducere”! Această concepție, conform căreia bărbatul și femeia n-ar fi, atunci când se cunosc trupește, decât niște „re-producători”, e o imensă erezie! O erezie, pentru că nesocotește comuniunea dintre suflet și trup, care stă deasupra acestui mister.
Citat:
Prin acest cuvânt, Apostolul îi sfătuiește pe cei căsătoriți să nu-și refuze unul altuia, nici bărbatul femeii, nici femeia bărbatului, bucurii și plăceri care, departe de a viza reproducerea, nu au alt scop decât satisfacerea dorinței de celălalt10, o dorință firească și legitimă. Iar legătura care o satisface e chiar dovada fidelității dintre cei doi11. Cât de departe suntem, cu gândirea Părinților, de limbajul ipocrit! … Iată că Părinții Bisericii vorbesc despre legitimitatea plăcerii în actul de iubire, în care cei doi caută „să-și satisfacă dorința de celălalt”.

În fond, egoismul se poate strecura, sub masca puritanismului, și în misterul vieții intime.
Citat:
„dacă vreun episcop sau prezbiter sau diacon sau oricine din cinul preoțesc, se ține departe (s-ar abține) de nuntă și de cărnuri și de vin, nu pentru înfrânare, ci din scârbă, trecând cu vederea (uitând) că toate sunt foarte bune și că bărbat și femeie 1-a făcut Dumnezeu pe om, ci hulind ar cleveti făptura, ori să se îndrepte, ori să se caterisească și să se îndepărteze din Biserică (să se afurisească).
Citat:
Nu trebuie să uităm că demonii trăiesc în abstinență, fără a cunoaște ispitele cărnii, și că o falsă feciorie, însoțită de judecăți la adresa „mediocrității spirituale” a celuilalt, sunt cel mai adesea alibiul unei iubiri care se stinge.
Citat:
Pentru că tocmai harul iubirii e cel care transfigurează unirea și o sfințește, făcând-o nespurcată și pură.
Vechi 30.10.2010, 17:49:05
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Multumim pentru recomandare!
Citind o parte din respectivul material,am avut surpriza placuta sa gasesc niste cuvinte cat se poate de intelepte si nu am putut decat sa ma intreb pe ce anume ne-am contrazis pana acum?Evident ca esti de acord cu ce scrie acolo,altminteri nu ai fi facut recomandarea,in acelasi timp,in linii mari cam tot aceleasi lucruri doream sa le spun si eu,insa ori nu m-am facut inteleasa ori am fost gresit interpretata.
Sincera sa fiu,chiar ma asteptam la cu totul altceva cand am deschis pagina respectiva,insa am fost surprinsa placut:
Ma bucur ca ti-a/ v-a placut; totusi toate acestea doar cu Taina cununiei, altfel ne complacem in pacat. Doar prin Sf. Taina a Cununiei cei doi devin unul!
Iata ce se spune in aceeasi carte si despre duhovnic, ceea ce are menirea sa completeze cele de mai sus:
"Părintele duhovnicesc are de împlinit două condiții.

Mai intai, trebuie să fie competent în toate cele despre care vorbește. Aici se cuvine o nuanțare: un călugăr, dacă e foarte experimentat într-ale războiului nevăzut, poate călăuzi și el, în drumul lor, persoane căsătorite, căci tot de război nevăzut e vorba și aici: tot de lepădare de sine, tot de ne judecarea aproapelui, tot de a-ți iubi aproapele ca pe tine însuți și așa cum îl iubește Hristos, tot de renașterea în Duh...

A doua conditie, care e egală cu prima, dacă e împlinită, este curăția în cele ale credinței, adică ortodoxia mărturisirii; căci, în acest domeniu, o cât de mică deviere provoacă întotdeauna aberații spirituale și, deci, o scădere a puterii de discernământ mereu păgubitoare."

Iata deci, ca nu se spune nicaieri in carte ca preocuparea primara in casnicie este cautarea si asigurarea placerii. Ea este o urmare fireasca a unirii celor doi intr-un trup, dar scopul ramane mantuirea, ca ne dam seama sau nu.

Curatenia sufleteasca este esentiala.

Daca insa copilul incepe prea de timpuriu viata sa intima, in lipsa Tainei Cununiei, fie benevol sau fortat, sufletul lui pierde dispozitia naturala de a-L mai cauta pe Dumnezeu. Va cauta in schimb un dumnezeu , care sa il satisfaca tot mai mult fizic, in vreme ce sufletul trece pe ultimul plan.
Bine zicea Zaharia de transformarea omului in capre si catei; foarte sugestiv, indiferent ca ne place sau nu. Urmarea este o neliniste si o cautare continua in vederea satisfacerii dorintei.

Comparativ avem institutia casatoriei, in care barbatul si femeia sunt UNUL, adica o cetate trainica, in care fiecare din soti se simte in siguranta. Observam ca atunci cand unul din soti "calca stramb", celalalt sot, fie barbatul ori femeia, se simte tradat, scarbit si pe buna dreptate. Atunci simte ruptura acestei unitati ca pe o tragedie, pe care nu o credea posibila. Chiar si atingerea devine imposibila; atunci simte in suflet si trup existenta pacatului in celelalt, cu care nu doreste sa aiba partasie.

Cel, care isi incepe viata de copil, nu are posibilitatea de a apela la Taina Cununiei, fiind o victima usoara a patimei, pe care datorita mediului o considera normalitate si de care nu considera ca are de ce sa se fereasca. Singura preocupare a acestuia va fi de acum inainte doar gasirea un partener in vederea satisfacerii instinctelor, sau cum spune Sf. Apostol Iuda: "cele ce, - ca dobitoacele necuvântătoare, - știu din fire", nefiind vorba nici de iubire, nici de daruire, ci doar de un simplu act egoist de satisfacere.
Mie personal mi se pare o barbarie.
Omul, cand face un lucru, trebuie sa poata fi responsabil de decizia sa, nu sa fie impins de la spate, luat de val, de moda, etc.

In cazul in care va intrebati, va spun ca si noua ni s-a facut educatie sexuala in clasa a 6.la scoala, dar nu ni s-au prezentat filme si nu ni s-au dat la sfarsit prezervative; nici nu si-a inceput vreunul dintre noi viata la acea varsta, ci am mai asteptat sa ne mai coacem.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2010, 13:34:05
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:

MICHEL PHILIPPE LAROCHE

Ma bucur ca de data asta ne place aceeasi carte. (O recomandam si eu mai sus). Da, cum zicea si heaven, de ce ne mai certam atunci?
Am impresia ca si ce spune Coralina interpretezi gresit.
Vechi 30.10.2010, 16:34:52
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ma bucur ca de data asta ne place aceeasi carte. (O recomandam si eu mai sus). Da, cum zicea si heaven, de ce ne mai certam atunci?
Am impresia ca si ce spune Coralina interpretezi gresit.
Da, asa crezi?!?
Reply With Quote
Vechi 30.10.2010, 02:09:48
coralina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Si daca nu este lasat sa se manifeste, dispare?!?
Am fost martora unor discutii dintre tinerele nordice cu care lucram si care povesteau ca la 14-15 ani, cand "instinctele se manifesta mai pregnant", cum spui, aveau pe saptamana mai multi parteneri, incat parintii lor erau disperati. Sa fie in ordine acest comportament? Din punctul meu de vedere nu este, caci li se fura curatenia sufleteasca. Inca nu am auzit de o relatie care sa fi inceput la 13-14 ani si sa se fi transformat intr-o casnicie de durata.
Varsta pubertatii si a adolescentei este pentru a te cunoaste pe tine, a-ti dezvolta sentimentele de prietenie si a te indragosti (nu a face sex). Dar acesti copii nu mai au timp sa prelucreze sentimente; ei se grabesc in pat si isi distrug sufletul si se maturizeaza inainte de vreme, ei fiind fragezi inca. Aceasta este parerea mea.
Nici eu nu sunt de acord cu inceperea vietii sexuale inainte de vreme.
Insa discutia se purta in jurul instinctelor. Tu afirmai ca instinctele il vor invata pe tanar tot ce trebuie despre dragostea trupeasca. Insa ma intreb cum poate fi realizat acest lucru atat timp cat tocmai in perioada de manifestare navalnica a instinctelor, adolescentului i se spune ca acestea trebuie reprimate.

Cineva a scris astazi un lucru f. interesant (cred ca Mihnea Dragomir), si anume ca Biserica ne cere noua, credinciosilor, sa Il iubim pe Dumnezeu, ceea ce nu este usor. Putini vor recunoaste acest lucru. Ca sa ajungi sa nutresti sentimente de dragoste fata de Dumnezeu, trebuie mai intai sa-L cunosti (la unii dureaza mai mult, la altii mai putin).
In mod analogic, indemnul la castitate adresat unui adolescent nu este inteles de catre acesta, deoarece beneficiile unui asemenea comportament nu pot fi lesne evidentiate. In marea majoritate a cazurilor trec ani buni in viata unui om pana cand acesta ajunge sa dea o alta valoare anumitor situatii din trecut. De unde "da-i Doamne romanului mintea cea de pe urma"!...
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica ortodoxa marturiseste ca impreunarea din casatorie este foarte curata! mihailt Nunta 23 02.11.2010 22:03:03
permis biometric cosmin95 Generalitati 8 30.08.2009 17:11:12