![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Ce inseamna identic ipostatic (sfintele icoane)?
|
||||
|
||||
![]()
Am sa raspund cu textul Sfantului Teodor Studitul; "Asa cum acolo (in Sfanta Treime) Hristos difera in ipostas de Tatal, tot asa aici difera dupa fire de icoana sa. Si in acelasi timp icoana lui Hristos este Hristos si sicoana unui sfant este acel sfant. Puterea si slava nu se impart, ci devin atribute ale celui infatisat". In icoana nu reprezentam o fire ci o persoana, in cazul icoanei lui Hristsos reprezentam persoana intrupata, nu una din fire, prezenta lui Hristos este tainica "dupa cum nu exista corp lipsit de umbra, la fel nu exista icoana lipsita de prezenta tainica a celui reprezentat".
Last edited by georgeval; 15.10.2010 at 17:40:19. |
|
||||
|
||||
![]()
Soluție la această obiecție. Dacă oricărui corp îi urmează inseparabil propria lui umbră
și n-ar putea numi cineva un corp lipsit de umbră, ci în corp se poate vedea umbra care-l urmează și în umbră corpul care o precede, tot astfel n-ar putea numi cineva pe Hristos nereprezentabil iconic, dacă El are un trup cu figură caracteristică, ci în Hristos se poate vedea subzistând icoana Lui și în icoana Lui pe Hristos văzut ca prototip (al ei). Iar din faptul că amândouă sunt simultane se arată că atunci când este văzut Hristos e văzută în potentă și icoana Lui de unde a fost și transpusă, fiind imprimată ca un sigiliu într-o materie oarecare. Sfantul Teodor Studitul- Iisus Hristos prototip al icoanei Sale. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sarutarea icoanelor | Bunl | Biserica Ortodoxa Romana | 34 | 13.05.2012 01:37:12 |
Sarutarea icoanelor | irina4m | Reguli in Biserica | 9 | 16.12.2008 22:26:04 |
Despre cinstirea icoanelor | strajeru | Secte si culte | 2 | 14.08.2008 18:06:19 |
EXMATRICULAREA ICOANELOR DIN SCOLI | Iustin44 | Generalitati | 34 | 05.03.2008 16:07:43 |
Pastrarea icoanelor in scoli - MAI FERM | MirceaRomania | Stiri, actualitati, anunturi | 7 | 22.08.2007 15:18:05 |
|