Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.07.2010, 11:03:46
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Impartasania nu se ia pentru vrednicie sau nevrednicia noastra,ci pentru iertarea pacatelor si tamaduirea sufletului si trupului.Daca ne vom impartasi regulat,peste un timp vom deveni si vrednici,nu de Impartasanie,ci de Imparatia cerurilor.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2010, 11:27:20
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Sfanta Imprtasanie trebuie privita cu frica si cu cutremur, nu ca pe un dar care ni se cuvine. Este Trupul si Sangele Domnului.
Sfanta Impartasanie este Painea Vietii data nou in dar, fara sa o primim pentru vreun merit.

Citat:
Ma aplec pana la pamant in fata celor care duc o viata aleasa si se impartasesc saptamanal. Asta presupune sa fii calugar, sa ai duhovnicul aproape si sa fii pregatit in acest scop, adica sa duci o viata de post si rugaciune.
Nu numai calugarii sunt chemati in Imparatie. Noi toti trebuie sa ne straduim sa ne curatim trupul tinand toate posturile si avand mare grija ce mancam, indiferent ca e mancare de post sau nu, si mare grija de unde luam apa pe care o bem. Adica trebuie sa ne ingrijim de trupul nostru care este construit sa fie templu al Duhului Sfant.

Citat:
Noi ceilalti trebuie sa avem grija sa ne caim pentru pacatele savarsite si sa consideram ca nu suntem vrednici sa primim Sfanta Impartasanie nici macar la intervalul stabilit de duhovnic. Daca bagatelizam aceasta mare Taina, se poate sa se intoarca totul impotriva noastra. In schimb, daca ne spovedim curat si ne caim pentru pacate, putem sa simtim Ca Sfanta Impartasanie e un prilej de bucurie.
Nu uita ca Sfintii insisi s-au considerat pacatosi si nevrednici - asta nu din smerenie, ci ca o realitate, caci ei nu se considerau smeriti, evident ca nu - , dar s-au impartasit de fiecare data. Deci nimeni nu este vrednic sa se apropie, dar totusi suntem invitati sa o facem la fiecare Liturghie. Acesta este scopul participarii la Liturghia credinciosilor, nu numai sa ascultam predica sau sa ne rugam, eventual sa luam anafora la sfarsit cu mare evlavie. Si nu trebuie sa bagatelizam absolut nici o Taina, nici Botezul, nici Spovedania, nici una. Nici sa fim iertati mereu si mereu la Spovedanie nu meritam, dar Dumnezeu a randuit-o pentru ca suntem slabi si cadem frecvent.

Citat:
De aceea, e necesar postul de sapte zile inaintea Sfintei Impartasanii.
Sa ne arati unde scrie de cele sapte zile de post inainte. Eu stiu de Canonul 9 apostolic care afuriseste daca NU ne impartasim la fiecare Liturghie, afara de oprire de la duhovnic sau afara de motive serioase. Deci ar trebui sa posim tot timpul daca Traditia ar fi adaugat si aceasta regula.

Citat:
Ne pregatim cu emotie sa-L primim pe Hristos in trupul nostru. Daca nu ne pregatim, avem parte doar de paine si vin, in cel mai fericit caz, caci Dumnezeu Isi retrage Harul. Sa nu uitam ca Sfanta Impartasanie ,,foc este si arde pe cei nevrednici." Aceste cuvinte se gasesc in Randuiala Sfintei Impartasiri care se citeste de credincios inainte aceasta Taina.
Oricine se Impartaseste o face cu Trupul si Sangele Lui Hristos. Harul nu se retrage in cazul celor ignoranti sau inconstienti, ci ii arde dupa cum scrie in Scriptura. Afirmatia ta, despre paine si vin, este straina de ortodoxie (parca asa cred catolicii).

Citat:
Mai inainte de bucuria Invierii a fost jertfa rastignirii. Si noua ni se cere sa ne rastignim macar pentru putin timp patimile si poftele pentru a-L putea primi pe Hristos.
Parintele Galeriu le cerea celor care vin la impartasit o stare de jertfa. Adevarat. Inainte, dupa si tot timpul, nu numai in anumite perioade.

Citat:
Pentru a ne intalni cu niste colegi ne imbracam intr-un fel. Intr-o intalnire de afaceri - in alt fel. Se cuvine ca atunci cand ne intalnim cu un imparat lumesc sa avem o tinuta speciala. Trebuie sa constientizam ca, prin taina Sfintei Impartasanii, noi ne intalnim cu Insusi Imparatul Ceresc. Imparat fiind, S-a smerit luand chip de rob. Se cuvine ca si noi sa ne smerim si sa cautam sa fim cat mai curati cu prilejul acestei intalniri.
Cum zice duhovnicul meu, trebuie sa ne altoim pe Hristos. Fara ajutorul Lui nemijlocit nu vom razbi singuri prin lume catre Ceruri, ci vom cadea in cele mai de jos ale adancului.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 11:57:05
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ire-96788.html

Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 15:48:21
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul

...
2.In privinta postului,un crestin posteste ,daca respecta calendarul bisericesc,mai mult de jumatate de an.Deci,cel care respecta postul instituit de Biserica nu trebuie sa posteasca suplimentar.
...
impartasirea numai in posturi e prea rara ... dar saptamanal e dificil pentru cei care sunt in lume (cu exceptia posturilor, atunci se poate si saptamanal)

practic cum procedezi tu? daca tii post 7 zile inainte si 3 dupa impartasire si te impartasesti saptamanal ... inseamna ca tii post continuu

daca insa nu tii post ... poti sambata sa nu tii post si duminica sa te impartasesti?
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 15:55:37
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
impartasirea numai in posturi e prea rara ... dar saptamanal e dificil pentru cei care sunt in lume (cu exceptia posturilor, atunci se poate si saptamanal)

practic cum procedezi tu? daca tii post 7 zile inainte si 3 dupa impartasire si te impartasesti saptamanal ... inseamna ca tii post continuu

daca insa nu tii post ... poti sambata sa nu tii post si duminica sa te impartasesti?
Cred ca ti-a dat raspunsul mai sus undeva.. plus pe alte threaduri, daca esti familiarizat cu forumul.
Sa stii ca in general (sunt si exceptii. nu stiu de Daniel777, dar banuiesc, din alte postari ca este onest cu el insusi - rara calitate.. mai bine il intrebi pe el cum face) cei ce vorbesc de impartasirea saptamanala NU sunt mari postitori, nu se opresc de la relatii conjugale in zilele acelea inainte/dupa impartasanie si.. mare atentie, NU se spovedesc inainte de fiecare impartasanie.

Trebuie sa ai mult discernamant.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:23:01
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
cei ce vorbesc de impartasirea saptamanala NU sunt mari postitori, nu se opresc de la relatii conjugale in zilele acelea inainte/dupa impartasanie si.. mare atentie, NU se spovedesc inainte de fiecare impartasanie.
Eu sunt un mare postitor, pentru ca am mare grija ce mananc chiar si cand nu este post. :) E si acesta un fel de a posti, nemancand otrava si toxinele pe care marea majoritate le ignora sub motivul ca "asta e, nu avem de ales, asta ni se ofera". Reclama: au aparut oua ecologice cu ZERO la Auchan si la Billa. :D

Despre relatiile conjugale: depinde cu cine esti casatorit. Oricum, in Duminica in care te impartasesti, ajunezi pana in momentul impartasirii de la mancare si de la orice altceva. Dupa aia, iarasi, depinde cum te-ai inteles cu partenerul conjugal. Daca esti casatorit cu cineva care nu e crestin, atunci mergi pe indemnul lui Pavel care este cat se poate de clar:

1 Corinteni 7:
12. Celorlalți le grăiesc eu, nu Domnul: Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase.
13. Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul.
14. Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.

Daca esti casatorit cu un ortodox, atunci nu cred ca vei avea probleme in a face abstinenta de comun acord si in alte zile decat numai Duminica.

Cat despre spovedania inainte de impartasanie, este in functie de gravitatea pacatelor si de ceea ce iti spune duhovnicul. Normal ar trebui sa ne spovedim de fiecare data cand ne impartasim, insa in viata concreta a anului 2010, nu putem sa ne intalnim saptamanal cu preotul. Nici nu ar reusi sa-i spovedeasca pe toti in fiecare sambata. Dar, daca nu ne impartasim in fiecare Duminica, atunci incalcam Canonul 9 Apostolic si ne facem din ortodocsi eterodocsi.

Citat:
Trebuie sa ai mult discernamant.
1 Corinteni 11:
27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului.
28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar.
29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului.

Daca cineva are un partener necredincios, inseamna ca nu mai are voie sa se apropie? Nicidecum, caci este chemat la sfintenie, pentru ca prin el sa se sfinteasca si familia lui. Putin curaj, doamnelor si domnilor, nu fiti speriati!

Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:32:47
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Eu sunt un mare postitor, pentru ca am mare grija ce mananc chiar si cand nu este post. :) E si acesta un fel de a posti, nemancand otrava si toxinele pe care marea majoritate le ignora sub motivul ca "asta e, nu avem de ales, asta ni se ofera". Reclama: au aparut oua ecologice cu ZERO la Auchan si la Billa. :D
Nu cred ca acesta este post dimpotriva.
Si eu manac bio.. mancarea mea preferata este salata de rosii galbene cu avocado (fara gluma, cam asta manac zilnic).. Dar faptull ca acele rosii galbene bio costa intre patru si opt dolari pe kg + 1-2 dolari una bucata de avocado (nu traiesc in Romania).. transforma masa mea nu in post ci in patima a burtii.
Pentru ca acesti bani i-as putea da pomana si as putea manca paine.. si da, acesta ar fi post!

Cine cauta produsele bio in conditii in care cam 250 mii copii mor anual de foame potrivit statisticii unesco.. cred ca nu posteste. Parerea mea.

Nu pot dezvolta acum ,ma grabesc, dar am ajuns la concluzia ca cine se preocupa prea mult de calitatea alimentelor pe care le mananca isi face idol din asta si nu e post.. dimpotriva.

(spune rugaciune, fa o cruce pe mancare si o sa fie totul bine, indiferent ca e bio sau nu)
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:41:28
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu cred ca acesta este post dimpotriva.
Si eu manac bio.. mancarea mea preferata este salata de rosii galbene cu avocado (fara gluma, cam asta manac zilnic).. Dar faptull ca acele rosii galbene bio costa intre patru si opt dolari pe kg + 1-2 dolari una bucata de avocado (nu traiesc in Romania).. transforma masa mea nu in post ci in patima a burtii.
Pentru ca acesti bani i-as putea da pomana si as putea manca paine.. si da, acesta ar fi post!

Cine cauta produsele bio in conditii in care cam 250 mii copii mor anual de foame potrivit statisticii unesco.. cred ca nu posteste. Parerea mea.

Nu pot dezvolta acum ,ma grabesc, dar am ajuns la concluzia ca cine se preocupa prea mult de calitatea alimentelor pe care le mananca isi face idol din asta si nu e post.. dimpotriva.

(spune rugaciune, fa o cruce pe mancare si o sa fie totul bine, indiferent ca e bio sau nu)
Eu traiesc in Romania si a manca sanatos nu este un lux. 10 oua eco cu codul "0" sunt 11 lei, comparativ cu alea care au codul "3" si costa 5 lei. Altfel, uneori le gasesc la tarani mult mai ieftine.

Trebuie sa avem grija de templul Lui Dumnezeu care cauta sa Se odihneasca in noi. Deci mare grija cu ce mancam, cat si cand.

Eu nu-mi fac nici un idol din calitatea mancarii. Am mai auzit argumentul asta ciudat. De fapt, depinde de constiinta fiecaruia. A mai zis cineva intr-o conferinta sa nu ne facem idoli din joburile noaste. Hai ma, fiti seriosi! Pastrati decenta ratiunii, ca altfel cadeti in extreme.

Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:46:46
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Ortodoxia are nevoie de o REGINDIRE MAJORA in privinta Impartasirii, si ca urmare trebuie sa deschida larg portile catre IMPARTASIREA IN MASA a credinciosilor si trebuie sa faca acest lucru pina nu o ia de tot pe aratura in acest sens unii preoti deja considerindu-se o palma mai sus ca Dumnezeu. Iubirea aproapelui nu-ti da acest drept. Deci la unii dintre ei lipseste ceva esential.
Vremurile s-au schimbat fundamental si este esential ca lumea in numar mare sa fie apropiata de Trupul si singele Domnului cit mai des indiferent daca s-au spovedit de doua sau de douazezi de ori in acel an!
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:52:03
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Vremurile s-au schimbat fundamental si este esential ca lumea in numar mare sa fie apropiata de Trupul si singele Domnului cit mai des indiferent daca s-au spovedit de doua sau de douazezi de ori in acel an!
Andrei,

Impartasania trebuie sa fie cat mai deasa, insa nu oricum. Daca ai pacate pe constiinta, mergi si cauta-l pe duhovnic. Toate cu aprobarea lui. Eu, de exemplu, am comis-o... asa ca ieri nu m-am impartasit pentru ca nu l-am gasit pe parintele, dar sper sa ma spovedesc saptamana asta si Duminica sa indraznesc sa ma apropii de Sfintele Taine.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16