![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
inainte sa intru pe forum credeam ca toti ortodocsii au clare niste conditii minime pentru impartisire
post 7 zile (minim 3 in cazuri "de urgenta"), spovedanie obligatorie inainte de fiecare impartasire, ajunare Duminica, pana seara dupa impartasire, rugaciunile inainte si dupa impartasire, plus 3 zile de restrictii dupa impartasire (ultima parte e pentru cine vrea sa jertfesca mai mult) acum vad ca exista si alte pareri rog pe ci care au studii mai avansate sa ne lamureasca si pe noi, cei mai mici, ce spune Biserica ps: stiu ca primii crestini se imparaseau zilnic ... dar avem noi trairea si viata lor? |
|
|
|||
|
|||
|
Avem chiar mult mai multa ferire de pacate prin moralitatea si manifestarea sociala in limitele legii mult mai accentuate ca cei din trecut unde crimele si uciderile din mai nimic erau la ordinea zilei.
|
|
|
|||
|
|||
|
dupa parerea mea personala a unui tanar aflat la inceputul vietii duhovnicesti cred ca impartasirea o decide duhovnicul! daca ar fi sa luam dupa canoane nu stiu cati dintre noi am putem sa ne impartasim fiind cu prinsi de atatea pacate! in rugaciunea care se zice dupa se spune' TRUPUL TAU CEL SFANT DOAMNE SA FIE MIE SPRE IERTAREA PACATELOR" ! si precum zice siSFANTA SCRIPTURA ca IISUS a venit in lume pentru cei pacatosi nu pentru cei drepti! eu nu cred ca e bine sa ajunga cineva sa se considere vrednic de impartasanie! dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim nepasatori! centru biserici e SFANTA IMPARTASANIE ar fi bine ca toti se ne impartasim cat mai multi in fiecare la fiecare SFANTA LITURGHIE! cu frica cu dragoste si cu credinta! ma iertati daca am simtit pe cineva! bunul DUMNEZEU sa ne ajute pe toti sa ajungem la dragostea SA cea mare!
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
De Sfanta Euharistie trebuie sa ne apropiem cu smerenie, avand constiinta ca este un dar minunat pentru noi.Cati facem asta si cati credem ca ni se cuvine fara nici un efort sau dupa o truda usurateca? Rar facem ceva pentru a rasplati acest dar iar de traire duhovnicesca ortodoxa, in ziua de azi, aproape ca nu se mai poate vorbi decat daca incepem prin a constientiza cat de mult ne-am indepartat de ea. Părintele Arsenie Boca avea mare dreptate cand spunea:,,Creștinismul nu e doar o afacere de duminică, ci e o strădanie de toate zilele".
,,Iar Iisus zicea: Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac. Și împărțind hainele Lui, au aruncat sorți."(Sfânta Evanghelie după Luca) Last edited by Patmos; 05.10.2010 at 11:30:41. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
e clar ca parerile sunt impartite ... ce incerc sa aflu eu este daca exista o pregatire "minima" inainte de te impartasi si am aflat cu surprindere ca exista oameni care se impartasesc fara a se spovedi; la catolici am inteles ca e o regula ... dar la ortodocsi?!!! cum sa te impartasesti fara spovedanie? sau sa te spovedesti astazi si te impartasesti si peste 1 luna? nu faci pacate in acest interval? "Sfanta Impartasanie nu iarta pacatele. Sfanta Impartasanie desavarseste. Iertarea pacatelor o primim in Taina Pocaintei: "...te iert si te dezleg...". Deci nu se poate fara mergerea inainte la dezlegarea pacatelor, pentru ca Sfanta Impartasanie poate sa fie foc, sa te arda. " Last edited by daniil96; 05.10.2010 at 15:10:34. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Sfantul Nicolae Cabasila spune asa: Cât timp suntem uniți și păstrăm legătura cu Hristos, trăim viață sfântă, sorbind izvor de sfințenie prin Sfintele Taine; dar dacă ne despărțim de Biserică – Trupul tai*nic al Său –, în zadar vom gusta din Sfintele Taine, căci seva de viață nu mai curge prin mădularele moarte și tăiate. Și cine desparte mădularele de Trup? „Păcatele voastre stau ca un zid despărțitor între Mine și voi”, zice Domnul. Dar oare orice păcat ucide pe om? Nicidecum! Ci numai păcatul de moarte. Tocmai de aceea se și numește de moarte; căci există păcate care nu sunt spre moarte, spune Sfântul Ioan (I Ioan 5,17). Prin urmare credincioșii care n‑au săvârșit păcate de moarte nu sunt întru nimic opriți să se împărtășească cu Sfintele Taine și să devină părtași la sfințire, ca unii ce sunt încă mădulare vii, pentru că păstrează unitatea cu Capul (Hristos). Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, dorim să arătăm care sunt aceste păcate de moarte pentru care Sfinții Părinți opresc de la Împărtășanie. Povățuirile de la sfârșitul Liturghierului opresc de la Împărtășanie pentru următoarele păcate: trufia, iu*birea de argint, desfrânarea (sub orice formă: malahie, adul*ter, sodomie, gomorie etc.), mânia și răzbunarea, lăco*mia, za*vistia și lenevirea spre faptele cele bune.[62] La acestea se ada*ugă o altă categorie de păcate la fel de grave (sau chiar mai grave unele dintre ele) și care, de asemenea, opresc automat de la Împărtășanie. Acestea sunt: minciuna și mărturia falsă, des*cântecul și vrăjitoria (atât cel care face, cât și cel căruia i se face), furtul sau orice alt fel de nedreptate socială, bătaia și omorul (inclusiv avortul), răspândirea sau simpla aderență la o idee sectară (eretică) sau antieclesială, furtul de cele sfinte și nerespectarea rânduielilor bisericești (suprimarea sa*mo*vol*nică a posturilor, afară de motiv de boală; comuniu*nea eu*ha*ris*tică cu eterodocșii; încălcarea gravă a Canoanelor bi*se*ri*cești etc.), hula împotriva lui Dumnezeu și negarea exis*tenței Lui, fie prin ateism, fie prin sincretism (creștinism + yoga, credința în reîncarnare, meditația transcendentală etc.)[63]. Toate aceste păcate (și altele înrudite cu ele) sunt grave sau de*o*sebit de grave și de aceea nici un duhovnic nu le poate dez*le*ga fără a da vreun canon (epitimie), cât de mic, dar și în aceste cazuri se pot admite și excepții.Iar creștinii care au fă*cut măcar unul dintre aceste păcate (indi*ferent de treapta ie*rar*hi*că) trebuie să meargă neapărat la du*hovnic să se spove*deas*că, să‑și facă canonul și abia după aceea să îndrăznească să se apropie de Sfintele Taine. Citat:
Sper ca stii care este diferenta intre pacate (voluntare, premeditate) si greseli (din neatentie, involuntare, omenesti).
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 03:29:00 |
| Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 15:17:16 |
|
|