![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Si nici nu o sa plece!
Eu insa m-asi multumii daca am intelege ca ne vindem sufletul pentru recunoastere politica, petrol..... |
|
|||
|
|||
![]()
In domeniu de politica externa a unei tari ma rezum sa constat sec pozitiile oficiale pentru ca acestea sunt cele care vor fi puse in practica si nu pozitiile noastre particulare,oricat de putin placut ar suna asta.In rest fiecare adopta ce pozitie considera dar realitatea,strict pragmatica,poate fi diferita.Subliniez>nu comentez pozitia nimanui ci ma uit direct spre factorul decizional care reprezinta pozitia oficiala a unei tari.Mai departe sunt doar speculatiile noastre,corecte sau incorecte, dar nu stiu cat de mult se vor transpune si in practica.La asta ma refer.As mai remarca un lucru>nu stiu BOR ce pozitie a adoptat fata de musulmani si de convietuirea alaturi de ei sau de eventualele probleme derivate din acest fapt.Deci din punct de vedere religios nu ma pot pronunta din perspectiva ortodoxa.
Last edited by Scotianul; 16.09.2010 at 12:28:57. |
|
|||
|
|||
![]()
BisericIle sufera de acelasi stigmat: nu-si mai asuma mari riscuri, marturisirea credintei cu orice risc, combaterea pe fata a demonismului, indiferent despre ce este vorba..Daca se face ceva, se face timid, cat mai rar cu putinta, cu teama,...Ori atitudinea aceasta costa, platim pt lasitate..Inainte vreme se lua canon mare pt frica, lasitate in marturisirea credintei..
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
,,Practica Islamului in Romania este legata de stabilirea, pe teritoriul Romaniei, inca din secolul al XIII-lea a populatiei turco-tatare. Comunitatile musulmane stabile s-au constituit pe teritoriul Romaniei abia in sec. XIV - XV, ca urmare a instaurarii suzeranitatii Portii Otomane asupra Principatelor Romane, dar ele s-au dezvoltat mai ales in Dobrogea si in unele localitati de-a lungul Dunarii. Activitatea religioasa a musulmanilor in Romania este condusa de un muftiu, cu resedinta in municipiul Constanta. Muftiul este ales prin vot secret din randul clericilor de catre Sura Islam. Alegerea este ulterior confirmata printr-un decret semnat de presedintele Romaniei. Pe linga muftiat functioneaza si un Colegiu Sinodal, numit Sura Islam, compus din 23 membri, care se intrunesc periodic pentru rezolvarea unor probleme administrative si disciplinare ale cultului. Cei circa 70.000 de credinciosi musulmani turci, tatari, albanezi etc. din Romania traiesc grupati in circa 80 de comunitati religioase teritoriale, rurale si urbane. Marea lor majoritate se afla in judetele Constanta (85%) si Tulcea (12%), restul (3%) in diferite centre urbane ca: Bucuresti, Braila, Calarasi, Galati, Giurgiu, Turnu Severin si alte localitati. Lacasurile de rugaciune musulmane din Romania sunt in numar de 80 de geamii.Ca lacasuri de cult, mai importante ar fi Moscheea si geamia "Hunchiar" din municipiul Constanta, geamia "Esma han Sultan" din Mangalia, care este totodata cea mai veche din tara. Liceul Teologic Musulman si Pedagogic a primit spre folosinta cladirea din Strada Romana nr. 2 din Medgidia. In prezent este cel mai important centru de cultura turca si islamica din Romania. Personalul clerical musulman este format din hatipi, imami, hagi, muezini. In prezent cultul musulman are 35 de imami si hagi. Baza materiala a cultului se realizeaza prin contributii benevole de la credinciosi, donatii si subventii acordate de stat, taxe pentru servicii religioase, taxe de vizitare a unor monumente istorice etc. Cultul musulman are in proprietate 108 cimitire." Cam asa arata situatia privita dintr-o perspectiva strict neutra si analitica. |
|
|||
|
|||
![]()
Scotianule pozitia unei tari in UE nu prea poate fi diferita de a alteia iar ea este pentru egalitatea dintre religii. Nici nu ar putea fi altfel din moment ce in Constitutia UE nu sta cuvintul CRESTIN, asa cum ar trebuii.
La urma urmei cu egalitatea asta am putea traii dar problema este marea diferenta intre a intoarce obrazul si a ridica sabia in fata dusmanului. Problema este ca islamul, coranul nu-i o religie care permite convietuirea linga alte religii. Cu cit credinta e mai puternica cu atit convietuirea cu crestinii devine imposibila. Faptul ca se poate inca convietuii e datorat tocmai "negustorului venetian", tehnologiei vestice de care au ei nevoie, petrolului de care avem noi nevoie..... Lucruri existentiale si pentru unii si pentru ceilalti,..... la fel cum era sa maninci din jertfa pt zei pentru primii crestini.Aproape la fel. Nici eu nu stiu pozitia BOR dar banuiesc care este. In rest chiar daca nu esti ortodox, esti crestin adica (pt mine cel putin) fratele meu vitreg asa ca-ti poti spune linistit parerea. Noi ortodocsii ne-am invatat sa vedem pericolul in catolici si in protestanti in timp ce el ne paste ..din alta parte! |
|
|||
|
|||
![]()
Vin cu o completare de natura istorica. Cand Romania a inceput sa administreze Dobrogea primul lucru facut de Carol 1 a fost sa le construiasca o moscheie musulmanilor, ca semn de toleranta, ...etc.Da bine sa ai asemenea atitudini, insa peste timp costa. Nu cred ca Carol 1 era patruns de crestinsim si nici nu-si inchipuia ce va sa vina peste Europa crestina..Avea "baiatul" confortul psihologic al unui cuceritor, mai ales ca parte a unei majoritati crestine si a abordat problema de pe o postura nefericit de inaltatoare. Macar de-ar fi fost si musulmanii la fel de toleranti cu crestinismul din Dobrogea !
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat despre pericolul musulman(stiu foarte bine,de ex,cum stau lucrurile la Marseille)...daca va deveni o certitudine bineinteles ca fiecare,daca tara ii va fi pusa in primejdie si il va chema,va merge sa o apere.Asta este o obligatie naturala.Nu contest asa ceva dar sa fie oficial si direct pentru ca in caz contrar orice intentie nesustinuta si esuata va face loc la o extindere a cauzei ce s-a dorit a fi anulata.Iarasi istoria arata asta. Ce vreau sa spun:sunt multe elemente>politice,economice,religioase,diplomatice ,mari puteri implicate precum si multe alte aspecte ce depasesc puterea mea de analiza(fiecare trece aceste date prin filtrul propriei sale ratiuni).Eu sper ca Romania sa-si joace cu inteligenta si pragmatism sansa sa.Pentru ca restul asa fac. Last edited by Scotianul; 16.09.2010 at 13:11:56. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Du-te la Vadim, poate ii revitalizezi partidul ![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Istorie a islamului si Coranului | Petruta2 | Religia Islamica | 0 | 24.05.2007 01:43:36 |
|