Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Resurse ortodoxe on-line
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 11.09.2010, 12:14:48
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit CÂTEVA CUVINTE DESPRE PATIMA BEȚIEI [pag. 303-308]

Dintre frații noștri din Palestina cred că nu este niciunul robit de patima aceasta. Însă chiar de nu sunt pătimași, dar mulți sunt atrași de plăcerea băuturii, dintre care cel dintâi sunt eu.

Pentru aceasta caut să scriu ceva despre vătămarea beției, ca să fie spre mai multă pază,atât mie, cât și la alții cari sunt egali cu mine la neputință.

Este lucru știut că atracția duce la deprindere, iar deprinderea rea duce la patimă. Acum în pragul Postului, se potrivește mai mult ca oricând cuvântul acesta, căci obiceiul “carnavalului” (adică a ospețelor la lăsatul secului) ne vânează pe mulți ca să bem ori să mâncăm peste măsură … Sf. Apostol Pavel strigă:

“Nu în ospețe și în beții… și în fapte de rușine, nu întru pricinuire și în pizmă, ci vă îmbrăcați întru Domnul nostru Iisus Hristos și purtarea de grijă a trupului să nu o faceți spre poftă.” (Epistola către Romani).

De frica postului negru, care se apropie, mulți își umplu căruța până se răstoarnă.

Aceasta aduce de multe ori boală și vrând-nevrând, trebuie să dezlege postul chiar de la început, ca să vindece boala, pe care și-au făcut-o singuri.

Ceea ce scriu urmează nu spre mustrarea cuiva, ci spre mai multă pază pe viitor (atât pentru mine, cât și pentru alții).

Cei cari citesc pot spune și la alții, cari sunt mai slabi de fire, dobândind prin asta plată de la Dumnezeu.
Despre patima beției

Până acum am tot scris despre năravuri și patimi, care vatămă cinstea aproapelui nostru sau lovesc în Sfânta Credință.

Acum voi încerca să scriu despre un nărav mai delicat, care s-ar părea că nu vatămă pe aproapele, nici credința și nici pe cel care lucrează năravul. Și anume vreau să înșir câteva vorbe despre beție. Boala aceasta este ținută la un loc de cinste de către lumea răsfățată, care este străină de cuvântul lui Dumnezeu. Mulți o socotesc ca o voinicie și ca un lucru de fală. La o arătare, patima beției se înfățișează în chip de petrecere delicată și nevinovată, pentru aceasta lumea o împodobește cu numiri frumoase.

Unii îi zic distracție cu cinste, alții chefuială, iar alții îi zic darul băuturii.

Însă pe cât de gingașă îi este numirea, pe atât de sălbatică este lucrarea acestui nărav. El este vlăstarul lăcomiei pântecelui care stă pe lista celor șapte păcate de moarte.

După socoteala Sf. Părinți, beția este patima pântecului, care vine din prea multă băutură a vinului și a celorlalte băuturi spirtoase, precum și a materiilor otrăvitoare (stupefiante), cum este hașișul, cocaina și altele.

Cu alte cuvinte, beția este întrebuințarea băuturii peste măsură și fără cumpăneală. Sf. Ioan Gură de Aur spune că nu întrebuințarea băuturii pricinuiește beția, ci necumpătarea, care este rădăcina la toate relele. Beția aduce tulburare la minte și la suflet, otăvește și ruinează organismul omului, pricinuind tot felul de boli.

Sfântul Vasile cel Mare zice:

“Întrebuințarea cu măsură a vinului este sănătate, iar abuzul (necumpătarea) este vătămare”.

“Vinul veselește inima omului …” zice Sf. Prooroc David la Psaltire, pe când “Beția este dușmănie cu Dumnezeu”, zice Sf. Vasile cel Mare.

Deci oricât de frumos ar căuta s-o numească lumea, beția este un păcat de moarte, patimă înfricoșată și foarte greu de vindecat, care sporește mereu. Orice lucru care se face fără măsură este nepotrivit, însă necumpătarea la băutură este mai rea ca toate. Căci din asta vine distrugerea sănătății, întunecarea minții și îndobitocirea omului.

Cel care se îmbată nu este în stare să țină nici o taină, nu știe de rușine, se aprinde repede la desfrânare, produce greață și primejdie celor dimprejur.

“Vai celor ce se scoală de dimineață și caută băutură”, zice Sf. Prooroc Isaia la cap.5, vers.12.

Iată cum zugrăveșteSf. Ioan Gură de Aur pe omul bețiv:

“Dobitoacele cele necuvântătoare (zice el) beau atâta cât le cere setea lor și niciodată nu se lasă biruite de poftă ca să bea mai mult decât le cere trebuința trupului lor. Pe când omul cel cuvântător, care covârșește măsura la băutură, se face mai nesocotit și decât dobitoacele. Și mai rău este că pe această boală cum este necumpătarea la vin și la alte băutură, care aduce atâtea rele și atâtea primejdii, pe această boală – zic – (a beției) oamenii nu o socotesc că ar fi un nărav rău și plin de păcat”.

Îi auzi pe unii că se laudă zicând:

“Noi bem destul de mult și cu toate acestea ne ținem tari ca fierul. Nu cunoaștem nici o vătămare din băutură!”

Așa zic cei voinici cari au fire mai robustă. Și cu adevărat că vătămarea băuturii nu se simte la toți îndată.

Din asta mulți prind curaj la băutură și urmează cu chefurile fără frică. Dar tocmai în această părere stă primejdia cea mare. Căci omul văzând că nu se îmbolnăvește din băutura cea multă, prinde curaj și face tot mai multă dezlegare (adică abuz, cum zice lumea).

Dar să fie știut că vătămarea cea mare din băutură (adică boala) nu vine îndată, ci se furișează încet-încet, cum face pisica când pândește șoarecele. Materia arzătoare, care se varsă în trup prin băutură necumpătată, nu este altceva decât otravă, care pipăie toate organele omului, ca să afle unde este partea mai slabă și acolo se cuibărește. O parte se urcă la creier (în chip de fum) alta intră în măduva oaselor, o altă parte rămâne în stomac, iar restul se împrăștie în toate vinele. Din asta vine uneori vătămarea ochilor, rănirea stomacului, oftica, damblaua, idropica și stricarea minții.

Dacă beția ar aduce numai vătămarea trupului, atunci primejdia n-ar fi chiar atât de mare. Căci trupul este stricăcios și trecător.

Însă beția vatămă și sufletul, lipsindu-l de mântuire. Pentru că aruncă pe om în multe păcate grele. Beția îl aprinde pe om spre desfrânare, îl duce la jurăminte nesocotite, îl face grabnic mânios la ocară, la hule, la ucideri și chiar la lepădarea credinței.

Sf. Vasile cel Mare spune că năravul beției este demon de la sine dorit, maica răutății, potrivnic virtuții, care pe cel curat îl face destrăbălat, pe cel bărbătos îl face fricos, beția nu cunoaște dreptate și leapădă cuviința.

Sf. Ioan Gură de Aur numește beția maica întristării, bucuria diavolului, care naște zeci de mii de rele, ea este nebunie de bună voie, trădarea cugetelor.

Cel care se îmbată este mort însuflețit, demon de bună voie, bolnav care nu are crezare, cădere fără de răspuns și sluțenie de obște a neamului omenesc”.

Acestea sunt numirile cu care împodobesc sfinții pe cei bețivi.

Iar Apostolul Pavel, în cartea cea dintâi către Corinteni (cap.6, vers.9-10) scrie mai înfricoșat, căci zice:

“Nu vă amăgiți, nici sodomenii, nici furii, nici iubitorii de argint, nici bețivii, nici bârfitorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu!”

Apoi în cartea cea către Galateni (cap.5, vers.10-20) Sf. Apostol Pavel mai scrie acestea:

“Faptele trupului se cunosc. Ele sunt: desfrânarea, necurăția, închinarea la idoli, vrăjitoria, dușmănia, certurile, zavistia, mânia, dezbinările, smintelile, eresurile, ura, uciderile, beția, destrăbălarea (distracțiile necuviincioase) și altele asemenea acestora …

Cei ce fac unele ca acestea, nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu!” Vedeți fraților și vă înfricoșați de cuvintele apostolești. Să nu mai zică cineva că beția este o distracție nevinovată, căci ea poartă sămânța desfrâului și a pierzării sufletești.

Dacă deschidem Sfânta Scriptură, vedem îndată două pilde înfricoșate care dovedesc că înșiși robii cei aleși ai lui Dumnezeu sunt în stare să facă lucruri necuviincioase și fărădelegi, atunci când se îmbată. Noe și cu Lot erau bărbați sfinți și drepți, după cum mărturisește însuși cuvântul lui Dumnezeu. Pe Noe l-a păzit Dumnezeu de potop, ajungând al doilea tată al neamului omenesc, iar pe Lot l-a păzit de arderea Sodomei.

Dar când s-au îmbătat au căzut în nesimțire și s-au batjocorit. Cu toate acestea faptele lor sunt vrednice de iertare, căci numai o singură dată s-au îmbăat (Lot de două ori) și anume prin neștiință. Noe nu cunoștea tăria vinului, căci atunci prima dată au sădit vie. Lot a fost amăgit la băutură de către fetele sale. Cel care păcătuiește din neștiință dobândește mai ușor iertare. Dacă bețivii n-ar cunoaște vătămarea băuturii și n-ar ști că este păcat de moarte lăcomia băuturii, atunci ar fi vrednici de iertare. Însă fiecare cunoaște prea bine urmările beției și aude mereu cunvântul Apostolului, care strigă: “Nu vă îmbătați de vin, întru care este desfrânarea!” (Efeseni, 5-18).

Iar la Sfânta Evanghelie zice Domnul către toți: “Luați aminte de sinea voastră, ca nu cândva să se îngreuneze inimile voastre cu mâncarea și beția!” (Luca, 21-34).

Trebuie să amintim și aceasta, că tot păcătosul poate să-și ascundă păcatul său. Așa zavisnicul își ascunde zavistia, vicleanul își ascunde vicleșugul, cel mândru își ascunde mândria, la fel și pomenitorul de rău, însă bețivul se vădește ori de câte ori se îmbată. Pentru aceasta și sminteala este mai mare la oamenii care se robesc de băutură. În țara aceasta mai ales, unde necredincioșii (adică păgânii) nu prea folosesc vinul și rachiul, se face mai mare sminteală, când se îmbată creștinii. Căci văzând păgânii cum se îmbată creștinii, se smintesc și hulesc credința Domnului nostru Iisus Hristos.

Căci iată ce zic păgânii: După cum este viața creștinilor așa este și credința lor! Aceasta este hulă înfricoșată împotriva adevărului sfânt care se cuprinde în credința noastră. Aici se adeveresc cuvintele Apostolului, care răsună în cartea către romani: “Că numele lui Dumnezeu pentru voi se hulește între neamuri!” [va urma]
Reply With Quote
  #12  
Vechi 11.09.2010, 12:15:49
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit CÂTEVA CUVINTE DESPRE PATIMA BEȚIEI [pag. 303-308]

[continuarea postarii precedente]

Să mai fie știut și aceasta, că otrava, care se adună în trup din multă băutură, nu stă degeaba nici o clipă. Ea lucrează pe nesimțite ca și viermii în lemn. Ea atacă organele cele mai gingașe ale trupului (mai ales plămânii, stomacul, ficatul și creierii). Dar omul nu pricepe aceasta decât atunci când îl ruinează desăvârșit. Viermele băuturii lucrează mocnit, însă merge în plin spre distrugere. Pot să treacă 5, uneori 10 sau chiar 20 de ani până când se ivește boala. Însă boala nu vine singură, ci vine mai totdeauna însoțită de alte două sau trei boli grele. Atunci nu mai este vindecare, căci toți doctorii spun că bolile, care se ivesc din alte pricini, se pot vindeca prin leacuri sau prin operații, însă cele care se ivesc din băutură, nu mai au sfârșit decât la moarte.

Spre știință fraților cititori

Din câte am scris mai înainte poate li s-a părut la unii că eu le scriu spre mustrarea lor, deși eu nu le scriu spre mustrarea altora, ci mai mult spre îndreptarea lipsurilor mele (mai întâi) și apoi pentru folosul celor care vor citi.

Însă rândurile de față, vă mărturisesc că sunt mult mai spre mustrarea năravului meu, care nu se sfiește a se cuibări și în fundul pustiei.

Boala aceasta a clevetirii mă urmărește în tot locul și mă gândesc că poate scriind mereu cuvinte de la Sf. Părinți, se va rușina odată și va fugi de la mine, cu darul lui Dumnezeu și cu rugăciunile Sfinților.

Aceasta aș dori să se întâmple cu toți frații și surorile mele cele duhovnicești, cari pătimesc ca și mine, ca nu cumva să se păgubească de mântuire prin urâciunea năravului.

Bunul Dumnezeu să ne ajute la toți. Amin.

Al frățiilor voastre smerit rugător,
Ieroschimonahul Ioan Iacob,
Schitul Sf. Ana,
Hozeva 1958
Reply With Quote
  #13  
Vechi 11.09.2010, 13:00:33
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit CE ÎNSEAMNĂ O CLĂTINARE DIN RĂDĂCINA CREDINȚEI (Supunerea fata de Stapanirea Ateee)

Acum vreo șaisprezece veacuri în urmă strălucea în părțile Egiptului ca o stea luminoasă Cuviosul Paisie cel Mare.

Din numărul cel mare al ucenicilor săi, Cuviosul Paisie avea pe unul mai de-aproape pe care îl iubea mult pentru nerăutatea și pentru simplitatea lui. A mers odinioară acest ucenic în cetate spre a vinde rucodelia (lucrul mâinilor). Întorcându-se în schit după câteva zile, vede cu mirare ucenicul că duhovnicescul lui Părinte (adică Paisie), care îl avea la atâta dragoste, acuma nu-i mai dă nici o atenție.

Nici măcar blagoslovenia obișnuită nu i-o mai dă bătrânul, ba încă se ferește de el ca de un străin. Se uită lung la el ca și cum nu l-ar cunoaște. Mirat de această străină schimbare, ucenicul îl întreabă:

“Părinte, de ce te ferești așa de mine ?”

“Dar cine ești tu, că eu nu te cunosc?”, îi răspunde bătrânul.

“Cum nu mă cunoști, nu sunt eu cutare ucenic, pe care îl iubeai asă de mult?”

“Ucenicul acela era creștin (răspunde el) nu așa cum ești tu. Chipul tău din afară seamănă cu dânsul, dar sufletul tău a murit duhovnicește. Semnele credinței celei vii s-au pierdut de la tine și ești ca un mort între noi. Spune-mi, ce ai pățit pogorându-te în cetate?”

“N-am pățit nimic și n-am săvârșit nici un rău” (răspunse ucenicul).

“Ticălosule (îi zice bătrânul), ai suferit cea mai mare pagubă și mai zici că n-ai pățit nimic! Atâta de nesimțitor ești! Fugi acum de la mine căci nu mai pot sta de vorbă cu cel care s-a lepădat de Hristos!”

“Cum părinte, eu m-am lepădat de Hristos!” (a strigat cu spaimă ucenicul și a început a plânge cu suspinuri).

Apăsat de mustratea cea aspră, bietul ucenic și-a adus aminte despre o îmtâmplare pe care a avut-o când mergea spre cetate. Și anume s-a întâlnit în cale cu un evreu foarte meșter la cuvânt și viclean. Acesta se arăta a fi un om învățat și iscusit în cuvintele Scripturii. Văzând el pe ucenic că este simpluț și cam sfios a început să discute despre Domnul nostru Iisus Hristos.

Între altele, jidovul cel viclean și-a vărsat veninul lui de șarpe, zicând că nu este Hristos adevărat acela pe care îl cinstesc creștinii, ci altul este Hristos, adică acela pe care îl așteaptă jidovii.

La aceste vorbe hulitoare, ucenicul din cauza prostimii lui, n-a îndrăznit să mustre pe spurcatul nepot al lui Iuda, nici nu și-a astupat urechile și nici nu s-a tulburat ca să se depărteze de el, ci a mers cu el înainte pe cale.

S-a sfiit de vicleanul jidov și în loc să-l mustre, a căutat să-i țină hangul la vorbă și anume a rostit că poate să fie așa cum zice el.

Prin cuvântul “poate” ucenicul a dat să înțeleagă că nu este nici el sigur de venirea Domnului, ca și cum ar zice că nici el nu este departe de părerea jidovului necredincios.

Îndoiala cea de o clipă, care s-a strecurat în mintea lui cea proastă, a fost socotită ca o lepădare de Hristos și Cuviosul Paisie a cunoscut cu duhul căderea ucenicului și s-a tulburat.

Nepăsarea și sfiala pe care a arătat-o ucenicul față de jidovul hulitor a fost ca o trădare a sfintei credințe; pentru asta se ferea cuviosul de ucenic. Abia după o pocăință cu multe lacrămi fierbinți (ca și oarecând Sf. Apostol Petru) a fost primit ucenicul iarăși în slujbă de către Sf. Paisie.

Din această pildă putem cunoaște câtă cumpătare aveau Sfinții Părinți când era vorba de taina Credinței. Lepădarea ucenicului s-a făcut prin neștiință, din cauza prostimii lui. Iar dacă se întâmpla cumva ca cineva să tăgăduiască cu bună știință sfânta și dreapta Credință, atunci toți se tânguiau pentru el, ca și pentru cel mort, și nimeni dintre credincioși nu aveau voie să facă legături cu cel lepădat.

Mai tare se fereau de el, decât de cel bolnav de ciumă. În asemenea cazuri Biserica punea legătură de afurisenie pentru cel căzut din credință și numai după o lungă pocăință era primit din nou printre credincioși, însă nu avea voie să se împărtășească până în ceasul morții, iar dacă era cumva cleric, atunci pierdea dreptul la slujbă pentru toată viața. Așa era în vremea veche.

Dar astăzi, ce ne este dat să vedem în lumea creștinilor noștri? Cutare frate sau cutare cleric predică învățătura comunistă, laudă dogmele cele fără Dumnezeu (ale ateilor), ba fac și tovărășie cu dânșii și nimeni nu se ferește de el și nici nu i se dă pedeapsa cuvenită.

Unii se mai feresc puțin de cei înșelați, alții însă se sfiesc, temându-se de răzbunare, iar alții mai habotnici îi laudă pe unii ca aceștia că au îndrăzneală și sunt râvnitori pentru dreptate. (Dumnezeu Sfântul să ne păzească de asemenea înșelăciune!)

Dacă socotim bine, vedem că înșelăciunea comunistă, cu întunericul masoneriei și cu toată ceata ateilor din Apus nu este altceva decât o lepădare de Credință. Ca să fie protejați de guvernul ateilor, păstorii cei duhovnicești ascund astăzi toiagul mustrării și pleacă steagul credinței în fața stăpânirii lumești. BA UNII II LAUDA PE STAPANITORII COMUNISTI SI LE FAC PARADA (TE DEUMURI). SE TEM PASTORII SA NU JIGNEASCA FIARELE CELE CUVANTATOARE. ("Din Ierihon Catre Sion, pag. 335-337).

P.S. Gandul meu pacatos imi spune ca aceasta scriere a Sfantului Ioan Iacob este indreptata in primul rand impotriva Patriarhului Rosu de rusinoasa aducere aminte al BOR din acele vremuri, Iustinian Marina.

Astfel este descris si citat de scriitorul polonez laureat al Premiului Nobel, Czeslaw Milosz, in cartea sa "Gandirea Captiva" acest patriarh inchinator la fiara rosie de la rasarit: "Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creștin nu se poate opune ideii - crude, ce-i drept - care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. "Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!" a spus Justinian Marina, patriarhul României." (Czeslaw Milosz, The Captive Mind, Vintage, 1990).

Scriitorul american Christopher Hitchens este și el de acord cu ideea că patriarhul Justinian a fost o unealtă a sistemului comunist: "oameni ca Marina au fost fără indoială plini de ură și patetici in același timp" (Christopher Hitchens, God Is Not Great, p. 246, Twelve Books, Hachette Book Group, 2007).

Last edited by razvan.mn; 11.09.2010 at 13:12:28.
Reply With Quote
  #14  
Vechi 11.09.2010, 13:36:33
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit UN LEAC PENTRU RĂBDARE (pag. 445-447)

(din Pateric)

Întrebat-a un frate pe un părinte oarecare iscusit, zicând:

“Spune-mi, părinte, care faptă este folositoare și mai odihnitoare omului?” Și a răspuns bătrânul, zicând:

“Fiule, fapta cea mai folositoare și mai odihnitoare omului aceasta este: Unirea voii omului cu voia lui Dumnezeu”.

Zis-a fratele:

“Spune-mi, părinte, în ce chip și cum este aceasta, unirea voii omului cu voia lui Dumnezeu?” Atunci a zis sfântul bătrân:

“Fiule, unirea voii omului cu voia lui Dumnezeu este în acest chip: Să-și facă omul aceasta hotătâre, zicând: Doamne, iată eu de acum înainte îmi unesc toată voia mea cu voia Ta, așa fel încât voia mea să nu se mai împotrivească, nici să mai bănuiască, ori să mai răpștească (cârtească) voinței Tale. Orice va dori și va fi plăcut voii Tale, aceea să dorească și să fie plăcut și voii mele.

De va vrea și va fi plăcut voii Tale ca să-mi vină mie oarecari scârbe ori supărări ori necazuri (fie din boala trupului, fie din primejdie, fie din pedeapsă), cu alte cuvinte oricare rea pătimire îți va fi plăcută Ție ca să vină asupra mea, aceea îmi va fi plăcută și mie și bine primită voinței mele.

De asemenea dacă va fi bine primit și plăcut voii Tale ca să se pornească un frate oarecare asupra mea, cu mare ocară, cu sudalmă și cu defăimare ori și cu bătaie, acestea vor fi plăcute și bine primite și voii mele.

Și toate cari vor fi plăcute și iubite și bine primite voii Tale, acelea vor fi plăcute și iubiteși bine primite și voii mele.

Deci de acum înainte nu va ieși voia mea din voia Ta nici se va despărți, știind că voia Ta este totdeauna spre binele și folosul meu și fără voia Ta nimic nu se lucrează, nici se face în lume. De mi-a făcut cineva vreo scârbă sau supărare, așa voia Ta a vrut! Deci și voia mea asemenea dorește (supunându-se voinței Tale).

Iată, fiule, ți-am spus care faptă este mai folositoare și mai odihnitoare omului. Și ți-am arătat în ce chip este unirea voii omului cu voia lui Dumnezeu. Deci mergi și fă așa și atunci vei fi pururea odihnit și te vei mântui”.

***

Zis-a un alt părinte:

“Stejarul de nu va fi clătinat de vânturi, acela nici nu va crește și nici rădăcină nu va slobozi. La fel și călugărul, de nu va pătimi și nu va răbda, nu poate să fie ostaș viteaz”.

***

Zis-a un părinte oarecare:

“Ceara de nu se va înfierbânta cu foc spre a se muia, nu este cu putință a se întipări pecetea ce o vei pune pe dânsa”.

Asemenea și omul de nu va fi muiat prin focul scârbelor, al bolilor, al ostenelilor, al ispitelor și al neputințelor, nu se poate tipări într-însul pecetea Sfântului Duh, că pentru aceasta zice Domnul către Pavel Apostolul:

“Ajunge ție darul Meu, că puterea Mea întru neputințe se săvârșește!”

Iar însuși Sf. Apostol Pavel zice în cartea sa: “Cu dulceață este mie a mă lăuda pentru neputințele mele, ca să se sălășuiască întru mine puterea lui Hristos”. Deci și tu, fiule, rabdă pentru Domnul cu mulțumire toate scârbele și necazurile și năpastele și bolile și orice ispită îți va veni, după voia lui Dumnezeu, pentru folosul tău. Că prin răbdarea scârbelor cu mulțumire, va intra omul întru împărăția Cerului, precum însuși Domnul zice: “Cu multe scârbe se cade a intra întru Împărăția Cerului”.

***

Zis-a iarăși un sfânt părinte:

“De-ți va trimite ție Dumnezeu vreo boală trupului tău, nu cumva să te mâhnești sau să te scârbești de aceasta ca unul din cei necredincioși. De vreme ce Stăpânul și Făcătorul tău voiește ca să-ți lămurească și să-ți curățească sufletul tău, cu boala și cu pedeapsa trupului, ca pururea purtător de grijă pentru mântuirea ta.

Iar tu, făptură fiind, pentru ce te mâhnești și să te scârbești asupra Făcătorului tău, Care te-a făcut pe tine dintru neființă întru ființă și dintru ce nu erai, întru ceea ce ești.

Căci El, văzându-ți și cunoscându-ți stricăciunea și îmbolnăvirea sufletului tău, pe care ai dobândit-o prin păcatele tale, vrea ca pe această stricăciune s-o lămurească și s-o tămăduiască prin boala și pedeapsa trupului tău, precum Însuși știe ce trebuie.

Iar tu, frate, cu tot sufletul și cu toată voința inimii, primește-le pe toate întocmai așa cum îți vin ție după voia Lui; adică pe cele iuți și amare ca și pe cele dulci, că toate sunt bune și folositoare.

Mulțumește bunăvoinței Lui și te roagă totdeauna ca să-ți dea răbdare până la sfârșit. Așa fă și te vei mântui!” .
Reply With Quote
  #15  
Vechi 11.09.2010, 13:39:23
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit CUVINTE DESPRE MĂRTURISIRE DIN CARTEA SF. ENGOLPION (pag. 451-455)

Păcatul este ca o rană, care dacă nu se arată la doctor atunci putrezește și pe urmă este nevindecată.

“Răutatea nemărturisită este rană ascunsă a sufletului!”, zice Sf. Vasile cel Mare.

La mărturisire trebuie păzite două lucruri:
Întâi ea trebuie făcută fără de rușine și al doilea să nu se aducă pricinuire (adică să nu dăm vina pe alții pentru greșelile noastre).

Rușinea care ne vine înainte de păcat este semnul darului, căci ne este spre izbăvire, iar rușinea care ne vine la mărturisire este de la cel viclean și ne poate pricinui osândă.

Mustrarea pe care o simte omul pentru păcate, este glasul Sfântului Duh, care nu vorbește la ureche, ci la inimă. Și anume glasul acesta ne strigă: “Până când mai zăbovești în păcate, iată boala ne împresoară, a venit bătrânețea și moartea este la ușă!”

“Scoală, cela ce dormi și te ridici din morți și te va lumina Hristos”, (cum zice Sf. Apostol Pavel).

Trebuie să alegem una din două:

1. Ori aici pe pământ să descoperim păcatele numai în fața duhovnicului,

2. Ori le ascundem aici, ca să fie scoase la arătare de către Înfricoșatul Judecător în fața îngerilor și oamenilor.

“Mustrate-voi și scoate la arătare păcatele tale” (zice Sf. Prooroc David).

DESTĂINUIREA GÂNDURILOR

Zis-a iarăși un bătrân:

“Precum șarpele dacă iese din gura sa îndată fuge, așa și gândurile cele rele descoperindu-se, îndată pier. Și iarăși precum cariul (viermele) strică și mănâncă lemnul, așa și gândurile cele rele strică și mănâncă inima omului. Că cel ce își descoperă și își arată gândurile sale, îndată se tămăduiește. Iar cel ce își acoperă și își tăinuiește gândurile sale, acela are mândrie. Că de nu vrei să destăinuiești cele ascunse ale inimii și să nu te încredințezi nimănui, aceasta înseamnă că nu ai smerenie. Că smerenia toate bunătățile le are. Toți sfinții se socoteau și se aveau pe sine ca cei mai greșiți și mai păcătoși decât toți oamenii.

Iar de va chema omul din tot sufletul său pe Dumnezeu și atunci va merge și va întreba pe cineva cerând sfat pentru gândurile sale, Dumnezeu va răspunde prin omul acela, adică îl va lumina ca să dea sfat bun și folositor.

Că însuși Dumnezeu, cel ce a deschis gura măgăreței lui Valaam, va deschide și gura acelui om pe care îl vei întreba pentru folosul tău, măcar de va fi și păcătos omul acela.”

MĂRTURISIRE ȘI ÎNCREDERE

Când vrei să mergi ca să-ți descoperi gândurile tale unui părinte duhovnicesc și cauți să te folosești, atunci se cuvine ca mai întâi să te rogi lui Dumnezeu zicând: “Doamne, Dumnezeul meu, cele ce voiești Tu și le știi ca sunt spre folosul sufletului meu, acelea să le pui în gura acelui părinte ca să mi le zică mie și cuvintele lui ca din gura Ta să le primesc și să mă folosesc!” Deci să te întărești pe sine-ți prin aceste cuvinte, de vreme ce osteneala, tăcerea și sărăcia cu reaua pătimire aduc omului smerenia, iar smerenia iartă toate păcatele.

Nepomenirea de rău și iertarea

Zis-a iarăși un sfânt bătrân: “De vei auzi că cutare frate sau soră te-a clevetit, te-a grăit de rău și te-a defăimat, să nu te scârbești asupra lui. Și de va veni acela la tine, tu să nu-l vădești pe el, ci te veselește împreună cu dânsul și să arăți față veselă către dânsul, ca să ai îndrăzneală către Dumnezeu întru rugăciunea ta.”

Și iarăși: Pentru Pravilă

“De va veni la tine vreu frate sau soră, atunci pentru dragostea lui să lași orice treabă, încă și pravila și umilința ta. Iar de vei avea plângere sau lacrimi, să le ascunzi întru inima ta până când se va duce fratele. Iar dacă va ieși și se va duce fratele, atunci iar te apucă de umilință și de pravila ta, de vreme ce se tem dracii văzând umilința ta.”

Dreapta Socoteală

Zis-a un bătrân oarecare: “De ești neputincios și slab cu trupul tău, după puterea ta să-ți faci pravila și postul tău și să nu te silești peste putința ta, ca nu cumva să cazi în boală și vei pofti atunci unele și altele, îngreunând pe alții cari îți slujesc ție, iar de te tulbură pe tine gânduri spurcate și necuviincioase, să nu le tăinuiești, ci îndată să le descoperi duhovnicescului tău părinte. Căci pe cât își ascunde și își tăinuiește omul gândurile cele rele, cu atâta se înmulțesc și se întăresc mai vârtos în inima lui.”

Cunoscând neputința să avem Smerita Cugetare

Zis-a un bătrân: “De vei auzi despre petrecerile cele mari ale sfinților părinți și aprinzându-te cu râvna, vei voi să le urmezi, apucă-te și tu chemând numele Domnului să te întărească în lucrul pe care l-ai ales. Și dacă cu ajutorul lui Dumnezeu vei săvârși, atunci mulțumește Celui ce ți-a ajutat. Iar de nu vei putea să săvârșești nevoința lor, atunci măcar să-ți cunoști neputința și slăbiciunea ta. Și defăimându-te pe sine-ți, smerește-ți gândul tău până la moarte, socotindu-te pe tine nevrednic și sărac și nerăbdător. Să ai mustrare în sufletul tău totdeauna, ca cel ce ai început și nu ai săvârșit. Și așa poți și tu să te mântuiești.”

Cumpănirea la nevoință

Mai zicea un alt sfânt părinte, că obișnuiește vicleanul ca pe cei ce se nevoiesc, când nu poate să-i împiedice de la nevoință, să-i îndemne la cele peste măsură, ca prin aceasta să-i surpe în groapa mândriei și nu este nici un lucru mai urât lui Dumnezeu decât patima aceasta.

Deci tu călătorește precum zice Scriptura pe calea împărătească și nu te abate nici în dreapta nici în stânga, ci măsura cea de mijloc întrebuințează la mâncare: adică cu măsură mâncând în fiecare seară.

Iar de vei urma nevoii tale, fie dintru neputință (sau boală), fie din altă pricină ca să strici ceasul cel obișnuit să nu te îndoiești (adică să nu te împuținezi la suflet) căci nu suntem sub lege, ci sub dar.

Însă când manânci să nu voiești să te saturi, ci te ține cu înfrânare, mai ales la bucatele cele poftitoare și îndemnătoare spre lăcomie. Pe cele proaste mâncări să le iubești totdeauna și inima ta să o păzești în tot chipul, nevoindu-te la smerenie.

Că jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit, inima smerită și înfrântă Dumnezeu nu o va urgisi (precum zice Proorocul David în Psalmul 50).

Și tot el zice în alt loc: “Smeritu-m-am și m-a mântuit Domnul.”

Deci toată nădejdea ta, fiule, aruncând-o spre Domnul, mergi cu pace în calea ta și judecata ta ca ameazăzi.

Folosul defăimării

Zis-a un bătrân: “De îți vei aduce aminte de cel ce te-a necăjit sau te-a necinstit sau te-a păgubit, dator ești ca să-ți aduci aminte de el ca de un doctor trimis de Hristos și să-l ai pe el ca pe un făcător de bine. Dacă te necăjești sau te tulburi pentru el, atunci înseamnă că bolește sufletul tău. Deci dator ești să mulțumești fratelui și să te rogi pentru dânsul, căci prin el cunoști boala ta și să primești cele de la dânsul (ocări sau vorbe rele) ca pe niște doctorii trimise de Domnul.

Iar dacă te scârbești asupra fratelui, aceasta înseamnă ca și cum ai zice Domnului: “Nu voiesc să primesc doctoriile Tale, ci voiesc să putrezesc întru rănile mele.” Deci cel ce voiește să se vindece de rănile sale cele sufletești este dator să sufere cele ce se aduc de la doctor, ori în ce chip ar fi.”
Reply With Quote
  #16  
Vechi 11.09.2010, 13:42:20
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit DIN CUVÂNTUL SFÂNTULUI ANASTASIE SINAITUL (pag. 457-458)

Pentru a nu judeca pe clerici

Mai ales pe slujitorul lui Dumnezeu, să nu-l judecăm niciodată pentru cele ascunse și nearătate, pe care le-am auzit vorbindu-se despre el.

Să nu zici cumva că preotul este păcătos și nevrednic sau osândit și pentru aceasta nu vine darul Prea Sfântului Duh la jertfa adusă de el.

Ia seama să nu cugeți una ca aceasta. Altul este Judecătorul, care cercetează cele ascunse. Cunoaște-ți sinea și cugetă că ești păcătos, lăsând judecata la Dreptul Judecător.

Numai să nu greșească preotul dumnezeieștile dogme ale Credinței, iar cât despre altele, nu ești tu judecător.

Pentru aceasta vă rog să nu judecați pe nimeni și mai ales nu judecați pe Slujitorul lui Dumnezeu, ci să vă apropiați de Sfânta Împărăție cu deplină credință, cu adevărată căință, având conștiința curată. Și atunci cu siguranță că veți primi sfințirea (adică blagoslovenia).

Căci de ar fi chiar Îngerul lui Dumnezeu acela care aduce Sfânta Jertfă și dacă tu nu ești nevrednic, nu poți să te izbăvești de păcatele tale. Și ca să crezi că este adevărat ceea ce îți spun, iată însuși cazul lui Iuda te încredințează, căci acesta a primit Sfânta Împărtășire din curatele Mâini ale Stăpânului (Hristos), dar fiind nevrednic, îndată a intrat diavolul în el. Dacă cineva nu judecă pe altul, se izbăvește de păcatele sale, iar dacă judecă, atunci își înmulțește păcatele, după cuvântul Sfintei Evanghelii:

“Nu judecați și nu veți fi judecați!”

“Lăsați și se va lăsa vouă!”

Pe mulți îi aud zicând de multe ori:

“Vai de mine, cum să mă mântuiesc? Ca să postesc nu pot, ca să priveghez nu știu, ca să păstrez curățenia nu pot, să mă depărtez de lume nu pot. Oare în ce chip o să mă mântuiesc și eu?”

În ce chip, iată că-ți arăt eu:

“Lasă și ți se va lăsa”, iată o cale ușoară care te mântuiește. Să-ți arăt acuma și a doua cale:

“Nu judecați și nu veți fi judecați!”, iată și alta fără post și fără priveghere sau osteneală. Nu osândi deci pe fratele tău, chiar dacă îl vezi cu ochii tăi făcând păcat, pentru că unul este Judecătorul și Stăpânul, care va da fiecăruia după faptele lui și una singură este calea judecății, întru care vom sta goi și după faptele noastre vom lua și milă de la Dumnezeu. Pentru că nici Părintele Ceresc nu va judeca pe nimeni, căci toată judecata a dat-o Fiului Său.

Deci dacă cineva va judeca mai înainte de venirea Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, acela se face vinovat, căci răpește vrednicia lui Hristos.
Reply With Quote
  #17  
Vechi 11.09.2010, 13:43:51
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit UN ADAOS DESPRE ADEVĂRATA MĂRTURISIRE ȘI DOUĂ PILDE DESPRE MINCIUNĂ (pag. 462-464)

Mulți dintre noi ne-am obișnuit să înșirăm la mărturisire numele păcatelor, fără să arătăm și gradul (sau măsura) la care au ajuns aceste păcate.

Ne place să ne mărturisim cam în felul acesta:

“Am greșit părinte, cu mândria, cu zavistia, cu lăcomia, cu minciuna, cu trândăvia, cu clevetirea și cu tot felul de păcate. Mă rog de mă iartă și de mă dezleagă!”

Nici nu se poate o mărturisire mai frumoasă și mai ușoară ca aceasta. Dar să ne întrebăm, oare am deschis noi inima în fața duhovnicului înșirând numai pomelnicul obișnuit al păcatelor? Oare înțelege preotul starea noastră sufletească? Numai dacă este văzător cu duhul poate să ne priceapă rănile, altfel nu poate pricepe.

În adevăr, aceleași păcate le mărturisesc și copiii, precum și oamenii cu viață aleasă. Toți greșim. Dar cât de mult se deosebește măsura păcatelor de la unul la altul!

Și copiii se mândresc și spun minciuni, dar păcatele lor nu sunt de moarte, căci ei încă nu știu să deosebească binele de rău și nici nu au vicleșug ca oamenii în vârstă. La unii este mândrie copilărească, iar la alții mândrie satanicească.(asemenea cu a mândrului Lucifer).

La fel este și cu minciuna: unii spun minciuni ca să facă haz, iar alții prin minciuni pricinuiesc durere și necaz. Minciuna care este spusă fără răutate, pricinuiește mai ales râs, fără a face vătămare altora.

Iar când minciuna izvorește din răutate, atunci ea aduce lacrimi și blesteme, ba uneori aduce deznădejde și omoruri. Minciuna care nu izvorește din răutate și nu urmărește vătămarea altora, aceasta nu este cu adevărat minciună, ci este mai mult o vorbă prefăcută sau o glumă nevinovată. De multe ori vedem că și oamenii cei sfinți s-au folosit de asemenea vorbe prefăcute pentru a acoperi faptele lor cele bune, sau pentru a fi defăimați de oameni.

În vremea când au năvălit păgânii Perși în Palestina (la anul 614) se afla pe Muntele Eleon o mânăstire, în care trăiau 400 de fecioare. Când au intrat păgânii în această mânăstire, au început să le junghie ca pe niște porumbițe. Dar înainte de a le ucide, căutau ca să le batjocorească cu sila. Unul dintre ostași a ales pe una mai tânără, târând-o cu sine a o necinsti. Atunci fecioara a zis către el:

“Mă rog tinere, să nu mă silești și eu îți voi da niște untdelemn cu dar minunat. Cu acesta dacă te ungi, nu poate să te rănească nici o armă la război. El te va păzi mai bine decât pavăza și scutul.”

Auzind acestea ostașul, i-a făgăduit că o va cruța, dar în gândul lui dorea să dobândească mai întâi untdelemnul cel minunat și pe urmă să-și împlinească pofta lui cea spurcată.

În sfârșit, fecioara a adus un vas cu untdelemn (de care se pune în mâncare) și i-a zis să se ungă la gât și ea să-l lovească cu sabia ca să se încredințezede puterea cea minunată a untdelemnului.

El însă n-a primit, ci i-a zis să se ungă ea întâi și el să facă încercare cu sabia. Atunci fecioara s-a bucurat, căci aceasta era dorința ei.

Deci ungându-se ea la gât, i-a zis s-o lovească cu sabia fără frică. Atunci păgânul a lovit cu toată puterea și mare i-a fost mirarea când a văzut capul ei căzând la pământ.

Atunci a priceput că a fost înșelat și mult s-a întristat, pentru că nu și-a împlinit pofta.

Prin meșteșugul acesta, sfânta fecioară și-a păstrat fecioria nestricată dobândind și cununa neveștejită a muceniciei.

Pilda ei a încurajat și pe celelalte fecioare și căutau în tot chipul să se împotrivească păgânilor, cu dorința de a muri curate.

Iată o minciună care a pricinuit cunună.

Sunt însă și minciuni care aduc numai vătămare și pierzare.

În mânăstirea de fecioare care era sub conducerea Sf. Pahomie (unde se aflau vreo 700 de fecioare) a avut loc următoarea întâmplare:

A venit odată la poarta mânăstirii un meșter croitor, întrebând dacă nu au ceva de cusut. Atunci a ieșit o călugăriță tânără și a zis croitorului:

“Noi avem aici croitorese și nu este de lucru pentru altul străin”. Numai atât a rostit călugărița și a intrat iarăși în mânăstire.

În vremea când vorbea cu străinul la poartă, a văzut-o una dintre călugărițe. N-a trecut multă vreme după aceasta și s-au sfădit între ele, călugărița care a vorbit cu străinul și cea care a văzut-o vorbind. Aceasta din urmă, voind să se răzbune, a clevetit-o pe cealaltă către altele, că a căzut în păcat cu meșterul croitor. Câteva dintre ele, fiind cuprinse de răutate au primit minciuna drept adevăr, răspândind vorbe în toată mânăstirea. Biata călugăriță (care nici cu gândul nu s-a dus la asemenea lucru) n-a mai putut suferi rușinea care s-a făcut în mânăstire și din multa întristare, s-a aruncat pe ascuns în râu și s-a înecat.

Atunci cealaltă căugăriță, văzând pierzarea sufletească și rușinea din mânăstire, care s-a făcut pentru minciuna ei, a căzut în deznădejde și s-a spânzurat. Aflând acestea preotul și economul mânăstirii, a poruncit să nu se pomenească la rugăciune nici una, nici alta. Iar cele care din răutate s-au învoit la minciună și au răspândit-o, au fost oprite 7 ani de la Sf. Împărtășire.

Din aceste pilde se vede cât de mult se deosebește minciuna unuia de a celuilalt. Deci când ne mărturisim să nu facem numai o înșiruire seacă a păcatelor, ci este nevoie să spunem și măsura răutății lor (cu ce scop le-am făcut și ce fel de vătămare am pricinuit cu ele).

De pildă când spunem la mărturisire că am greșit cu lăcomia, aceasta nu înseamnează că ne-am arătat păcatul deplin, căci nu este nimeni care să nu greșească cu lăcomia.

Unul mănâncă lacom câteodată când este prea obosit și prea flămând.

Altul mănâncă și bea cu lăcomie totdeauna până când se umflă și amețește. Iar altul din lăcomie nedreptățește și năpăstuiește pe fratele lui. Deci nu este aceeași lăcomie la toți.

Cel dintâi alunecă uneori numai în păcatul lăcomiei. Cel de al doilea este robit totdeauna de patima lăcomiei (care este păcat de moarte). Iar cel care din lăcomie nedreptățește și năpăstuiește pe altul, acela săvârșește un păcat și mai mare, care strigă răzbunare la cer.

Dacă nu facem mărturisirea lămurit, atunci dezlegarea preotului nu ne folosește, iar Sf. Împărtășire se ia cu nevrednicie, căci preotul de dezleagă fără să cunoască boala noastră și niciodată nu poate să dea canonul (sau sfatul) care ni se cuvine.
Reply With Quote
  #18  
Vechi 11.09.2010, 13:46:48
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit DESCOPERIRE DUMNEZEIASCĂ PENTRU RĂSPLATA NEVOITORILOR (pag. 468-470)

I.

Ava Atanasie egumenul Elioților ne-a povestit despre o vedenie (descoperire) pe care avut-o ava Teodor Sihastrul. Și anume i s-a arătat în vedenie un tânăr care strălucea ca soarele și l-a apucat pe sihastru de mână, zicându-i:

“Vino că ai a te lupta!”

Și l-a dus pe el la un teatru foarte mare (adică la un loc de priveliște unde fac lupte de întrecere atleții).

În partea dreaptă a teatrului erau o mulțime de tineri luminați, îmbrăcați în haine albe, iar în partea stângă erau o mulțime de arapi cu haine negre. S-a arătat apoi un uriaș care a trecut în arenă (adică în mijlocul teatrului) și capul lui ajungea până la norii cerului.

Atunci tânărul cel luminos care l-a dus acolo și care era însuși Domnul, a zis către ava Teodor:

“Iată cu acesta ai de luptat!” (adică cu uriașul). Auzind așa, sihastrul a început a tremura și rugându-se tânărului zicea:

“Dar cine dintre oameni poate să se lupte cu acesta?”

Și i-a răspuns tânărul cel luminat:

“Numai să mergi cu toată sârguința ta și atunci când te vei apuca la luptă cu dânsul, Eu îți voi da ajutor și te voi încununa cu cunună de biruință!” Luând curaj, Teodor a intrat în arena teatrului, unde l-a însoțit și tânărul cel cu darul de biruință (adică Domnul nostru Iisus Hristos) și l-a întărit așa încât a biruit pe uriașul cel înfricoșat.

La urmă a fost încununat de către Domnul și mulțime de arapi se tânguiau cu amar și au fugit și nu s-au mai văzut, iar ceata celor luminați (adică îngeri) aduceau laude lui Dumnezeu, care a dăruit biruință monahului.

După această vedenie, luând curaj a ieșit fericitul acesta Teodor la lupta vieții sihăstriei (adică la pustie).

II.

Ne-a mai povestit cel mai înainte pomenit ava Atanasie (de la Elion) că i-a venit într-o zi acest gând: “Oare ce fel de bine vor avea nevoitorii?” Atunci a căzut în uimire (s-a răpit duhul) și a văzut un bărbat care i-a zis: “Vino cu mine!” și l-a dus într-un loc plin de lumină, oprindu-se la o poartă negrăit de frumoasă. Înăuntru se auzea o melodie așa de dulce precum ar cânta mulțime de glasuri, lăudând pe Dumnezeu Domnul.

Bătând în poartă tânărul, a răspuns cineva dinăuntru zicând: “Ce poftești?”

“Vrem să intrăm!” a zis tânărul (călăuza).

Atunci a răspuns un glas dinăuntru:

“Aici nu intră nimeni din cei cari petrec în trândăvie! Iar dacă vrea să intre acela pe care l-ai adus, atunci meargă să se nevoiască și nicidecum să nu cugete la lumea cea deșartă!” Venindu-și în simțire cuviosul Atanasie a cunoscut că tânărul din vedenie a fost Sfântul Înger (păzitorul lui) iar cele descoperite au fost spre întărirea lui la nevoințe cu mai multă râvnă.

III.

Zis-a un bătrân oarecare:

“Fiilor și fraților să înțelegeți și să știți toți aceasta: că nici una din faptele cele bune nu este așa de iubită și de plăcută lui Dumnezeu ca atunci când mulțumește omul întru scârbe.

Și nu se bucură Dumnezeu de alta mai tare, decât atunci când cineva rabdă bucuros orice fel de scârbe i s-ar întâmpla lui (cum este de pildă boala, clevetirea pe nedrept sau prigonirea și alte necazuri).

De asemenea și de la cel care este bolnav cu trupul său, nu cere Dumnezeu, nici cearcă de la dânsul post și înfrânare de mâncare și băutură sau altă osteneală și nevoință a trupului.

De la el cere Dumnezeu numai multă milă și rugăciune duhovnicească și să-i fie mintea lui pururea la Dumnezeu.

Iar postul și osteneala trupească le face omul pentru domolirea zburdălniciilor firești, adică pentru înfrânarea necuratelor pofte și a patimilor trupești.

Boala trupului este mai presus decât postul și răbdarea cu mulțumire a bolnavului este mai presus decât toată nevoința și osteneala trupului.

Pentru aceea de la bolnav nu se cere și nici nu se cearcă postul și înfrânarea și alte osteneli, ci datoria lui este să mulțumească pururea cu osârdie și cu toată inima sa lui Dumnezeu, rugându-se să i se dea răbdare.

IV.

Zis-a ava Iosif Tibeul că trei cete sunt cinstite înaintea lui Dumnezeu și anume când omul este bolnav și i se adaugă ispite, iar el le primește cu mulțumire. A doua ceată este când cineva își face toate lucrurile curate înaintea lui Dumnezeu și nu are nimic lumesc.

ASCULTAREA

Iar a treia, când cineva stă sub ascultarea unui părinte duhovnicesc și de toate voile sale se leapădă (unul ca acesta are o cunună mai mult). Dar eu (zice ava Iosif) boala am ales-o.

Căci zice Domnul la Sf. Evanghelie:

“Întru răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre!”
Reply With Quote
  #19  
Vechi 11.09.2010, 13:58:27
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit

PENTRU CEI RÂVNITORI CU ADEVĂRAT PENTRU CREDINȚA STRĂMOȘEASCĂ (Adica: AU PASTRAT-O FARA NICI UN FEL DE ADAUGIRE SI INNOIRE A SFINTEI TRADITII, INCLUZAND AICI SI SCURTAREA POSTULUI SFINTILOR APOSTOLI CU 13 ZILE, introdusa de biserica de stil nou, ca urmare a hotararilor satanicesti luate la Congresul zis "Ortodox" de la Constantinopol din mai-iulie 1923, congres condus de masonul "Patriarh" Meletie Metaxakis, mai pe scurt: pentru Credinciosii Pravoslavnici, care pastreaza intocmai nu numai Calendarul Iulian, ci si toate Dogmele de Credinta si Sfintele Canoane, asa dupa cum ni le-au lasat Domnul Iisus Hristos, Sfintii Lui Apostoli , precum si Sfintii Parinti, iar nu pentru cei care au adoptat STILUL NOU, si o data cu el, vrand-nevrand au cazut in erezia aducatoare de moarte duhovniceasca a ECUMNENISMULUI, chiar de spun sau scriu ca ei nu o accepta; daca, nu o acceptati, fratilor, mai bun mijloc de a o dovedi, decat separandu-va de "bisericile" avand in frunte ierarhi /patriarhi ecumenisti pe care preotii din parohiile voastre ii pomenesc mereu si mereu la Sfanta Liturghie, facandu-se partasi cu ei, inclusiv la ereziile acestora. (pag. 559-561)



Fraților și surorilor întru Hristos, aceste rânduri le scriu numai pentru cei care nu s-au amăgit de covrigi roșii și care se feresc de vântul înșelăciunii.

Pentru ceilalți care au început să dănțuiască “hora Crivățului” nu mai am nimic de scris. Cine a avut urechi de auzit, acela a căutat să audă strigătul meu și cine mai are ochi de văzut, poate să vadă cum stau lucrurile … Eu am tunat și am fulgerat către toți (prin foile mele) ca să vă feriți de bătaia vântului de la Miază-Noapte.

Iar acum când a început ploaia cu banii roșii, eu nu mai strig la nimeni. Cei statornici în credință își păzesc pașii de alunecare, iar cei slabi de fire și dornici de mărire se poticnesc la vale. Mare este taina credinței, dar puțini o păzesc astăzi neprihănită.

Nu vă mirați că îndrăznesc să zic vorba asta, că mulți se botează, însă darul puțini îl păstrează. Când vedeți pe unii că aleargă singuri spre înșelăciune, atunci să cunoașteți că la unii ca aceștia pecetea darului este ștearsă și ușor se prăpăstuiesc. Atunci sfaturile nu se mai lipesc de ei și făgăduințele se calcă fără milă.

Dar noi, fraților, să-i lăsăm pe aceștia în “sloboda” lor fericită, să urmăm calea cea strâmtă și nu vom greși.

În curtea lui Caiafa de astăzi să nu intrăm (adică în mreaja stăpânirii), căci slugile cele viclene ne ispitesc și nu cumva să pătimim ca Sfântul Apostol Petru. Lăsați să se încălzească la foc slugile cele năimite, iar noi să urmăm pe Domnul ca și Sfintele Mironosițe.

În calea noastră stau la pândă vameșii și fariseii veacului acestuia, dar să nu ne fie frică. “Îndrăzniți, zice Domnul, Eu am biruit lumea”.

Am auzit că unii dintre cei râvnitori au avut ciocniri de cuvinte, cu ceata noilor dregători. Nu vă tulburați frații mei, căci abia a început ploaia “covrigilor”. Pe mulți poate să-i “ude” dacă nu vor fi cu pază și cele care se văd astăzi, sunt mici față de cele ce urmează.

Eu unul vă sfătuiesc pe cei cari urmați tradițiile noastre strămoșești, să nu vă tulburați și cu alții să nu discutați.

Biruința noastră nu se deosebește cu sfadă și cu pleftureală, ci cu blândețe și cu dreaptă socoteală. Din sfadă nu iese decât tulburare și dușmănie. Războiul nostru este nevăzut și armele noastre trebuie să fie arme duhovnicești și anume: sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu și Pavăza Credinței, cu care putem stinge toate săgețile vicleanului cele aprinse, cum ne învață Sf. Apostol Pavel. Pe cei slabi să-i întărim, iar pe cei vicleni să-i ocolim. Pe cei năimiți și pe cei urgisiți să-i lăsăm în pace, căci sunt acum mărișori și pot pricepe semnele vremii. Dacă nu se învață din pățaniile altora, atunci lăsați-i sa guste singuri din “covrigii” stăpânirii roșii. Acești covrigi sunt vopsiți cu sângele mucenicesc al fraților noștri credincioși din țară. Ei pătimesc acum ca robii la munca silnică, iar din sudoarea și din sângele lor se plămădesc bacșișuri pentru propagandă. Tot ce iese azi din țară (de după perdeaua roșie) este ca să farmece ochii și să astupe urechile celor bicisnici și neștiutori. Nu mai faceți vorbă cu ei și nici nu căutați să-i pârâți ori să-i denunțați, ci mai vârtos s-ar cădea să-i plângem pe unii ca aceștia, căci nu știu sărmanii la care “domni au slujit și câtă pagubă vor dobândi”.

Înainte de a încheia rândurile acestea, vă amintesc de cuvântul Scripturii care zice: “Vrăjmașii omului sunt casnicii lui” și iată anume pentru ce: când frații noștri de o credință și de un sânge se fac coadă de topor, adică unelte ale vrăjmașului credinței, atunci vătămarea noastră este negrăit de mare, zice Sf. Apostol Pavel; nu vă plecați grumazul sub jug străin. Să stăm bine, să stăm cu frică întru Sfânta credință și să arătăm “Mila Păcii” către toți, cu darul Domnului nostru Iisus Hristos. Amin.

Last edited by razvan.mn; 11.09.2010 at 14:01:17.
Reply With Quote
  #20  
Vechi 11.09.2010, 14:03:55
razvan.mn razvan.mn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 05.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 74
Implicit CÂTEVA CANOANE REFERITOARE LA SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII (pag. 561-566)

Însemnăm spre știința tuturor creștinilor Ortodocși,
de Răsărit, aceste canoane din Pedalion, că nu-i este
iertat nimănui a strica Sf. Pascalie, care este în
Psaltire, și a schimba Sf. Paști și Sf. Sărbători de la
data lor, care sunt așezate în calendarul Iulian a
Sf. Biserici Ortodoxe de Răsărit.

Canonul I din Antiohia (Pedalion pag 275)

Toți cei ce îndrăznesc a dezlega hotărârea Sfântului și Marelui Sinod, cel adunat în Niceea, în ființa bunei cinstiri a prea iubitorului de Dumnezeu împărat Constantin, pentru Sfânta Sărbătoare cea mântuitoare a Paștilor, să fie neîmpărtășiți și lepădați de la Biserică, de vor stărui împotrivindu-se, mai cu prigonire celor bine dogmatisite – și acestea să fie zise pentru mireni. Iar dacă vreunul din proiestoșii Bisericii, episcop sau preot sau diacon, după hotărârea aceasta ar îndrăzni pentru răzvrătirea popoarelor și tulburarea Bisericilor a se osebi și cu iudeii a săvârși Paștile, pe acesta Sfântul Sinod din data de acum străin de Biserică l-a judecat, ca pe unul ce nu numai lui s-a făcut pricinuitor de păcat, ci și multora, de stricăciune și răzvrătire.

Și nu numai pe unii ca aceștia îi caterisește de la Liturghie, ci și pe cei ce vor cuteza a se împărtăși cu aceștia după caterisire.

Iar cei caterisiți să se lipsească și de cinstea cea din afară, pe care o au câștigat Sfântul Canon – și preoția lui Dumnezeu.

Tâlcuire

Canonul acesta, afurisește pe mirenii aceia ce calcă rânduirea și canonul ce-au dat Sinodul I, de față fiind Si Marele Constantin, pentru sărbătoarea Paștilor (ca să serbeze adică după isimerie și nu împreună cu iudeii). Ei calcă nu numai așezământul acesta, ci și prigonindu-se, îi stau împotrivă. Iar pe episcopii, preoții și diaconii ce ar călca hotărârea aceasta, tulburând Biserica, și ar voi să serbeze cu iudeii paștile, îi caterisește atât de toată preoția și de sfințita lucrare cea înlăuntrul Altarului, cât și de toată cinstea cea din afară, cuvenită celor ierosiți (de a avea măcar nume de Sfințiți și de a ședea împreună cu cei Sfințiți, deci de toată lucrarea cea afară de Sfântul Altar, după Valsamon), fiindcă unii ca aceștia și pe sine s-au vătămat cu călcarea hotărârii acesteia și pe alții i-au făcut să o calce. Dar nu numai pe ei îi caterisește, ci și pe cei ce s-ar împărtăși împreună cu dânșii, asemenea.

Canonul 7 al Sfinților Apostoli (Pedalion, pagina 8)

Dacă vreun episcop, ori preot, ori diacon, Sfânta zi a Paștilor mai înainte de primăvăreasca isimerie, cu iudeii o va săvârși, să se caterisească, de asemenea și înainte de iudei.

Litera I (Pedalion, pagina 512)

Schismaticii sunt pentru schimbarea pascaliei și a calendarului.

Pentru cei ce îndrăznesc a dezlega cele 4 Sfinte Posturi și pentru Miercuri și Vineri:
Canonul 19 al Sf. Sobor din Cangra (Pedalion, pagina 274)

Dacă vreunul din cei ce se nevoiesc, fără trupească nevoie s-ar mândri și posturile cele predate norodului, care se păzesc de Biserică, le-ar dezlega, întărind întru sine cugetare, de deplinătate “Anatema să fie”.

Canonul 69 al Sf. Apostoli (Pedalion, pagina 61)

Dacă vreun episcop, sau preot, sau diacon, sau ipodiacon, sau citeț, sau cântăreț, sfintele Mari Posturi nu le postește, sau Miercurea și Vinerea, să se caterisească. Fără numai de s-ar opri pentru boală trupească. Iar de va fi mirean, să se afurisească.

Enciclică (Circulară) din 1756

Chiril, din mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic. Preacinstiților clerici, care sunteți cu noi în Biserica lui Hristos, har și pace vouă de la Dumnezeu.

Noi, pe care ne-a învrednicit Dumnezeu Sfântul, să ne aflăm în fața acestui tron apostolesc și patriarhicesc, canonisește și apostolește, pentru ca să păzim cu credință fierbinte și evlavie Prea Sfânta Credință Ortodoxă, pe care am primit-o de la Sf. Apostoli și de la cele 7 Sfinte Soboare Ecumenice, împreună cu dogmele celor 7 Taine ale Sfintei noastre Biserici, Apostolească și Sobornicească de Răsărit, și acestea să le ținem curate și nepătate; după cum de sus și de la început Biserica lui Dumnezeu le-a primit de la Sf. Apostoli, neclintite, fără să adauge sau să scoată nici un cuvânt până astăzi și nici până la sfârșitul veacului acestuia, le păstrează curate ca pe Mireasa Domnului nostru Iisus Hristos; pentru acest pericol, ne-am hotărât să primim a ne supune lui Dumnezeu mai mult și nu oamenilor.

Mai întâi ca să păzim apostoliceștile și soborniceștile canoane nemișcate și neștirbite după cum le-am apucat.

Al doilea ca, luând toate armele Duhului Sfânt, să ridicăm și să ștergem cu desăvârșire, cu înfricoșat blestem și veșnică anatemă împotriva acelora care au vrut să îndrăznească să facă coborământ să primească cât suntem în viață și după moartea noastră până la sfârșit orice adăugare ori scoatere (schimbare).

Deci cu puterea și Darul Prea Sfântului Duh cel dătător de viață, disprețuim și aruncăm cu desăvârșire cea spurcată și necurată și hulitoare și neaprobată, cea fărădelege alcătuită scrisoare ereticească, și mergem după Sf. Apostol Pavel care zice: “Oricine vă va vesti vouă altele afară de cele ce ați apucat și afară de cele ce v-am vestit vouă, măcar înger din Cer, sau însuși noi, anatema să fie”, după cum și la Canoanele Sfintelor Soboare se zice: “Orice ar adăuga ori a șterge un cuvânt, acela să fie anatema de șapte ori”.

Și așa ne-am hotărât cu tot Sfințitul Cler care e cu noi și cu adunarea creștinească să dăm anatema de trei ori, fie că sunt din rândul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despărțiți sunt de la Domnul Dumnezeu Atotțiitorul, blestemați și neiertați și după moarte să nu putrezească (timpanei). Pietrele și fierul să putrezească, dar ei niciodată, să moștenească lepra lui Chiezi și să se spânzure ca Iuda, să fie suspinând și tremurând pe pământ ca și Cain, mânia lui Dumnezeu pe capetele lor, să fie la un loc cu Iuda și cu iudeii cei luptători de Dumnezeu, să crape pământul și să-i înghită ca pe Datan și Aviron, Îngerul Domnului să-i gonească pe ei cu sabia în toate zilele vieții lor și toate blestemele Patriarhilor și ale Soboarelor să cadă pe dânșii, să fie veșnic sub anatema și focul veșnic. Amin.

Gândiți-vă bine și vedeți care n-au venit aceste blesteme peste noi și câte au să mai fie, dacă ne vom pocăi și ne vom întoarce la dreapta Credință.

Enciclică (Circulară) din anul 1593

Eremia, din mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic,

Pentru că Biserica Romei iarăși s-a luat după ateii astronomi, fără să se gândească s-a învoit și a schimbat cele rânduite pentru Sf. Paști, neținând seama de cele (bine rânduite și) hotărâte de cei 318 Sf. Părinți de la întâiul Sobor Ecumenic spre a se sărbători de Creștinii Ortodocși a toată lumea, care au fost hotărâte și de cele șase Soboare ca toată lumea să se sărbătorească pe tot pământul;

Venind niște bărbați de la Roma, care s-au luat după înșelăciunea Latinilor (Catolicilor) și nu numai că s-au lepădat de Sfânta Credință Ortodoxă, dar au început să se lupte împotriva dogmelor celor adevărate ale Sfintei noastre Biserici de Răsărit pe care ni le-au predat însuși Domnul nostru Iisus Hristos și dumnezeieștii Apostoli și cele șapte Soboare hotărâte de purtătorii de Dumnezeu Părinți;

Pentru aceasta, tăindu-i ca pe niște mădulare putrede, poruncim cu hotărâre: Oricine nu urmează învățăturile Sfintei noastre Credințe Ortodoxe după cum a așezat și cele șapte Sfinte Soboare Ecumenice, (care) au hotărât pentru Sfintele Paști și pentru Calendar, care bine l-au legiuit să-l urmăm, și vrea să urmeze după pascalia și după calendarul cel născocit de ateii lui Papa și se împotrivește la toate acestea și vrea să strice dogmele și obiceiurile care ni le-au predat Sfinții Părinți ai Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, să fie dat anatemei și dat afară din rândul creștinilor Sfintei noastre Biserici conduse de Domnul nostru Iisus Hristos.

Voi, binecredincioșii creștini ortodocși să rămâneți în cele care v-ați născut și ați crescut și v-ați învățat. Și când va sosi vremea, însuși sângele vostru să-l vărsați ca să păstrați credința care ne-au predat-o Sfinții Părinți și mărturisirea voastră să o păstrați și să vă feriți de aceștia și să vă ajute Domnul nostru Iisus Hristos și smeritele noastre rugăciuni să fie cu voi, cu toți. Amin.

1. Patriarhul Constantinopolului, Eremia
2. Patriarhul Ierusalimului, Sofronie
3. Patriarhul Alexandriei, Silvestru
și toți Arhiereii care au fost de față la Sinod.
Anii 1583 și 1593.

Enciclică (Circulară) din anul 1848

Către Ortodocșii de pretutindeni,

Ținem mărturisirea curată după cum ne-au predat-o acești Sfinți Părinți respingând orice înnoire (reformare) ca o născocire a diavolului. Cel care primește înnoire nu mai predică întreagă și curată Credința Ortodoxă care este asigurată și ștampilată din vechime și care nu primește nici micșorare, nici adăugare, nici schimbare.

Dacă cineva ar îndrăzni să schimbe sau să sfătuiască sau să gândească una ca acestea, singur s-a lepădat de credința lui Hristos și singur a căzut în veșnică anatemă, pentru că a hulit împotriva Duhului Sfânt, zicând cum nu se grăiește adevărat în cărți și la Sfintele Soboare Ecumenice (a toată lumea).

Toți care au primit înnoiri (reforme) sau eretici sau schismatici de bună voie s-au îmbrăcat cu blestemul ca și cu o haină, fie că sunt Papi, fie că sunt Patriarhi, fie că-s clerici, fie că sunt laici (mireni), sau îngeri din Cer.

Antim, din mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Constantinopolului, noua Romă și Patriarh Ecumenic,
Erotei, din mila lui Dumnezeu Papă și Patriarhul Alexandriei și a tot Egiptul,
Metodie, din mila lui Dumnezeu Patriarhul Antiohiei,
Chiril, din mila lui Dumnezeu Patriarhul Ierusalimului, împreună cu ale lor Sfintele Sinoade.

Last edited by razvan.mn; 12.09.2010 at 15:09:00.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfantul Ioan Hozevitul Laurentiu Mari Duhovnici si predicile lor 33 13.11.2011 16:31:11
Poezii de Sf. Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul) laurastifter Diverse Sarbatori 9 09.08.2011 15:47:33
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul iulia_clau_edi Intrebari utilizatori 16 12.08.2010 02:51:20
Sf.Cv. IOAN IACOB de la Neamt - Hozevitul geo.nektarios Diverse Sarbatori 5 04.08.2010 19:08:34
Ioan Iacob Hozevitul Marius22 Diverse Sarbatori 1 05.08.2008 17:05:26