Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.09.2010, 09:32:48
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iubirea Vezi mesajul
Cine spune asta?
Si daca ar fi trebuit sa fie asa, atunci unii sfinti nu mai sunt sfinti pentru ca nu s-au spalat...

Sau unii nu mai sunt sfinti pentru ca s-au spalat?
Sau un om obisnuit nu poate avea sansa mantuirii pentru ca nu se spala...sau pentru ca se spala prea mult...

Comentariile nu sunt de prisos, sunt pareri la un subiect, destul de interesant pentru ca este vorba de corpul nostru in care salasluieste un suflet si acest suflet este suflarea directa de viata a lui Dumnezeu, este chipul lui Dumnezeu in trup...astfel cum sa il pastram curat? prin rugaciune sau prin apa cu sapun sau prin amandoua? este impediment vreuna din aceste variante in calea mantuirii si a sfinteniei?

Parerea mea este ca NU...
Igiena e o problema de bun simt, de respect pentru tine si pentru cei din jur.Oare sa nu mai curatam Bisericile? Daca sunt nelamuriri, sa intrebam duhovnicul! Eu cred ca Sfintii aveau grija de igiena proprie. Chiar Mantuitorul aminteste despre acest aspect, cand vorbeste despre post.Sunt si alte exemple...
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 08.09.2010, 16:30:48
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Igiena e o problema de bun simt, de respect pentru tine si pentru cei din jur.Oare sa nu mai curatam Bisericile? Daca sunt nelamuriri, sa intrebam duhovnicul! Eu cred ca Sfintii aveau grija de igiena proprie. Chiar Mantuitorul aminteste despre acest aspect, cand vorbeste despre post.Sunt si alte exemple...

Mintuitorul s-o fi spalat vreodata... cu apa?( in afara de picioare care faceau parte din ritualul iudaic si mai tirziu musulman)
SIngura interactiune a Lui cu apa a fost cind a calcat pe apa, deci nu s-ar fi putut spala in lac deoarece nu-l atingea apa.
Deci ca urmare daca sa zicem ar si sarit cu ucenicii din barca in lac sa faca o baie ca tot omul sa intelegem ca El s-ar fi lovit.
Reply With Quote
Vechi 08.09.2010, 20:06:31
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Wink

Citat:
Daca totusi cineva este contrariat cu privire la aceasta problema, are libertatea sa nu se spele.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 09.09.2010, 15:14:31
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Daca totusi cineva este contrariat cu privire la aceasta problema, are libertatea sa nu se spele.
Da ... dar sa nu intre in contradictie cu libertatea mea de a respira un aer curat ...
Reply With Quote
Vechi 09.09.2010, 15:54:31
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Cand omul ajunge sa miroasa urat, sa se spele, insa daca nu miroase, sa faca ce vrea, sa se spele sau nu !
Spalatul poate ajunge sa il preocupe pe om mai mult decat rugaciunea, mai mult decat privegherea, etc. Atunci e rau.
Cand insa el se spala spre a nu mirosi, atunci e lucru bun.

Intr'o seara, pe cand eram frant de oboseala, aveam de ales: sa imi fac baie, ori sa imi fac rugaciunile.
Am ales rugaciunile, amanand spalatul pentru a doua zi.

Last edited by windorin; 09.09.2010 at 15:57:39.
Reply With Quote
Vechi 09.09.2010, 16:27:43
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Cand omul ajunge sa miroasa urat, sa se spele, insa daca nu miroase, sa faca ce vrea, sa se spele sau nu !
Spalatul poate ajunge sa il preocupe pe om mai mult decat rugaciunea, mai mult decat privegherea, etc. Atunci e rau.
Cand insa el se spala spre a nu mirosi, atunci e lucru bun.

Intr'o seara, pe cand eram frant de oboseala, aveam de ales: sa imi fac baie, ori sa imi fac rugaciunile.
Am ales rugaciunile, amanand spalatul pentru a doua zi.
Cred ca cel mai important este sa-si spele hainele.
Mai ales barbatii (de obicei cei in varsta), dupa ce ajung acasa isi pun camasa pe umeras, in loc s-o bage in masina de spalat. Si o mai poarta de 5-6 ori.
Aceasta, combinata cu lipsa totala a unui deodorant, duce la niste mirosuri insuportabile.
Asta chiar daca face dus in fiecare zi.

PS: dar te-ai spalat a doua zi, nu te-ai dus la serviciu nespalat.
Reply With Quote
Vechi 08.09.2010, 21:57:44
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Implicit

Citat:
Rodica eu sunt de acord cu tine, nu contest ce spui, mai ales ca am alergie la mirosul de transpiratie, de usturoi si bautura care se emana in mijloacele de transport in comun din Romania...

Problema spalatului care este ridicata in acest topic, zic eu ca este mult mai profunda...si de ex. ce ne facem cu ascetii din zilele noastre care nu se spala (nu-i mai iau in calcul pe cei din vechime)...inseamna ca nu au bun simt???
...si crede-ma ca igiena proprie este ultimul lucru de care au ei grija...au multe alte lucruri mai importante de facut decat igiena proprie...
Vechi 08.09.2010, 22:04:03
Ostasul's Avatar
Ostasul Ostasul is offline
Member

Data înregistrării: 10.05.2010
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iubirea Vezi mesajul
Rodica eu sunt de acord cu tine, nu contest ce spui, mai ales ca am alergie la mirosul de transpiratie, de usturoi si bautura care se emana in mijloacele de transport in comun din Romania...

Problema spalatului care este ridicata in acest topic, zic eu ca este mult mai profunda...si de ex. ce ne facem cu ascetii din zilele noastre care nu se spala (nu-i mai iau in calcul pe cei din vechime)...inseamna ca nu au bun simt???
...si crede-ma ca igiena proprie este ultimul lucru de care au ei grija...au multe alte lucruri mai importante de facut decat igiena proprie...
cu aproximatie" ...tu cand postesti spala fata ta si capul tau il unge..."

Noua, celor din orasul nostru ne-a lipsit apa calda cateva zile si am fost disperati...
Vechi 08.09.2010, 22:11:36
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ostasul Vezi mesajul
cu aproximatie" ...tu cand postesti spala fata ta si capul tau il unge..."

Noua, celor din orasul nostru ne-a lipsit apa calda cateva zile si am fost disperati...
Pentru noi , oamenii de rand care suntem plini de pacate, imbuibati de mancare si "bunataturi" este absolut necesara igiena corporala...daca nu ne-am ingriji de acest aspect cu siguranta in jurul nostru s-ar crea mult spatiu liber :)))
Desigur ca acest aspect este valabil doar pentru cei ce constientizeaza importanta igienei...ca mai sunt si din ceilalti, care din pacate nu sunt putini deloc.
Vechi 08.09.2010, 22:34:52
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Nu știu ce să mai înțeleg. Am tot citit toate postările din topicul ăsta și nu pricep și pace. Ce treabă are spălatul cu credința? Păi, dacă spălarea are ca scop curățirea fizică a trupului și nu provocarea de senzații tari, ce trebuie să facem? Restul înțelesurilor duhovnicești ale spălării corpului îmi scapă. Să stăm plini de jeg așteptând ce? Sau există vreo legătură între spălat și mântuire?
Doamne iartă-mă, 16 pagini despre spălat?!?! Să mă simt un mare păcătos și un înstrăinat de cele sfinte că mă spăl de câte ori simt nevoia și în funcție de anotimp, de două - trei - patru - cinci ori pe zi?
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
spalam miercurea si vinerea? steliana-steli Postul 2 12.08.2011 11:18:29
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat spre_rasarit Botezul 3 08.04.2011 19:23:54
Oare de ce? romi2000 Din Vechiul Testament 10 02.06.2010 14:00:43
oare.. ioanhodean Mari Duhovnici si predicile lor 10 22.07.2008 11:32:27