Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #22  
Vechi 07.09.2010, 22:16:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dumdada Vezi mesajul
1. Daca omul nu este convins de existenta lui Dumnezeu atunci de ce se mai roaga?Pentru a acoperi toate posibilitatile?

2.Omul este liber sa aleaga si poate fi judecat pentru decizia sa atunci cand nu are toate informatiile?Ar fi o greseala daca ar stii cu siguranta ca Dumnezeu exista si ar pacatui.Omul nu refuza sa creada din rea vointa ci pentru ca este rational sa o faca. Libertatea omului nu ar trebui sa se refere la a alege ce este adevarat.
1. Nu am întâlnit în viața mea pe cineva care să se roage și să nu creadă în existența lui Dumnezeu. Nici nu am auzit de o asemenea anomalie.

2. Probabil vă referiți la situațiile în care ignoranța exonerează de vină. Da, există asemenea situații: sunt, pe de o parte, cei care nu au auzit cuvântul Evangheliei, pe de altă parte cei care nu au în întregime discernământ și sunt incapabili de deliberare suficientă. În primul caz vorbim de ignoranță invincibilă, în al doilea de inocența minții. În ambele cazuri, deși fapta este păcătoasă, neexistând intenție (respectiv deliberare) vorbim de "păcat material", adică de o faptă păcătoasă de care făptașul nu este vinovat și nu va fi judecat ca vinovat de Dumnezeu.
În cele mai multe cazuri, în zilele noastre, întâlnim nu ignoranță invincibilă, ci ignoranță vinovată. Una este neauzirea Evangheliei, altceva este rejetul Evangheliei. În acest al doilea caz, există vinovăție și vorbim de păcat formal.

Cum este posibil ca cineva care crede în Dumnezeu, în tot ceea ce El și Biserica Sa ne-a spus, să păcătuiască totuși ? Cel mai des este vorba de un mecanism psihologic: prin comiterea păcatului, păcătosul vizează o recompensă apropiată, care precumpănește în fața unei pedepse îndepărtate. Sau invers, ca să evite o suferință apropiată, păcătosul alege păcatul în ciuda promisiunii unei recompense mai îndepărtate.
Alte mecanisme care mai pot apărea sunt:
-păcatul împotriva Spiritului Sfânt de a comite păcatul cu gândul la penitența și absolvirea viitoare (adică un raționament de tipul: "Dumnezeu e atât de bun încât îmi va da oricum o a doua șansă, așa că de asta pot să-mi bat joc").
-cedarea față de dezorientarea diabolică, cu mai multe subtipuri. Principalul mod de acțiune al diavolului este inducerea ideii că un păcat pe care alegem să îl comitem nu este chiar păcat, că Isus sau Biserica nu s-au referit la circumstanțele noastre exacte, ori că au greșit referindu-se la ele. Să ne amintim de felul cum induce Ispititorul primul păcat al protopărinților noștri: "Oare a spus Dumnezeu....?"
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote