![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
"CUM VEDE PATRIA UN ELEV DE CLASA A X-A
Străine, prietene, mă întrebi ce înseamnă cuvântul PATRIE. Dacă ai o mamă și o iubești, îmi vei înțelege sentimentele cu inima ta de fiu. Vino, străine, să vezi frumusețea peisajelor noastre, splendoarea bisericilor și mânăstirilor ridicate de marii noștri voievozi. Odihnește-te pe litoralul nostru însorit, admiră stâncile Carpaților care se scaldă în albastrul cerului, lasă-ți privirile să rătăcească peste întinderea nesfârșită a câmpiilor noastre. Privește, străine, monumentele ridicate în cinstea lui Decebal, Mircea, Vlad cel Drept mai cunoscut sub numele de Țepeș, Ștefan, Mihai sau a unor eroi anonimi și meritoși care au căzut pentru patrie. Cât devotament! Câte sacrificii! Doamne, cât le sunt de recunoscător că mi-au păstrat acest bun neprețuit care e țara! Și tu, prietene, care ești, ca și mine, o creație a lui Dumnezeu, să știi, că aici la noi, e pământ creștin. Neamul nostru n-a fost creștinat cu forța de vreunul dintre domnitorii noștri dornic de a obține avantaje politice și prestigiu, neamul nostru s-a născut creștin. Crucile de la răspântii sau de pe turlele numeroaselor noastre biserici sunt mărturia unei credințe vii. Înțelegi acum, prietene străin, de ce îmi iubesc patria ca pe mama, de ce, bogat prin tot ce ea îmi dă, doresc să transmit mai departe această moștenire. Să nu cumva să crezi că iubirea pe care o am inimă pentru patria mea e oarbă! Dar n-o să mă apuc să critic în fața ta defectele mamei mele PATRIA. Căci tu știi bine că un fiu nu are nimic de câștigat dacă își critică mama... Crescând mare, la propriu și la figurat, o fac și pe ea să devină mare. Dacă vreau ca PATRIA mea să fie mai bună și mai puternică trebuie să devin eu însumi mai bun și mai puternic. Dacă vei vrea să vezi farmecul și frumusețile României o vei iubi și tu prietene străin. Dar nu-i face rău, prietene străin, României, blânda mea PATRIE, scumpa mea mamă, n-o ocărî, n-o perverti, nu te apuca s-o demolezi, căci sunt aici eu, fiul ei, gata s-o apăr.... Lucrare a unui elev de clasa a X-a pe tema „Patria”. Familia nu mi-a permis să-i dau numele." - Mihail Gh. Bujor (Ghebu) |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! | gadescum | Umanitare | 1 | 24.01.2009 19:48:25 |
|