Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.08.2010, 03:02:20
ingerul_pazitor ingerul_pazitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Bast-et Vezi mesajul
O casa, o masina, sanitate (am citit un caz pe acest forum de o doamna care nu reuseste sa mearga la doctor din cauza banilor, si cand ma gandesc ca sanatatea este un drept tuturor ), sa deie copiii la universitate.
Ar trebui sa urmam exemplul Norvegiei: cei mai bogati platesc taxe mai scumpe la stat, iar cei saraci sunt ajutati. Asa ca nimeni acolo isi poate permite o masina luxoasa.
cand vreodata va fi asa la noi, ????
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 03:39:28
speranta1970's Avatar
speranta1970 speranta1970 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2009
Locație: brisbane, australia
Implicit Sant saraci peste tot

In ziua de azi nu mai avem multi rabdar sa adunam banul sa cumparam ce dorim, multi dintre noi vrem totul, acum, si intram in datorii la banci. LUmea vede luxul, masina noua, televizorul plasama sau lcd, vacante frumoase in concedii, casa frumoasa, mobila moderna, etc, etec, dar multi sant saraci, ca toate astea sant pe datorii. Ce nu stiu romanii din Romania este ca multi de afara cumpara si isi "permit"toate astea prin datorii la banci, imprumuturi personale, credit carduri, si in majoritate sant stresati cum sa le plateasca inapoi ca nu fac fata ca dobandele sant mari si cum vine salarul asa se duce.

Cel mai bogat este cel care nu are datorii, chiar daca nu are casa lui, poate sta in chirie, chiar daca nu are masina noua, poate are una atata cat sa-l duca la lucru si inapoi si care nu arata indeajuns de buna sa o conduca la o nunta sau la un restaurant mai ca lumea. Acela este bogat care isi face bine bugetul, cheltuie cat isi permite si la sfarsitul zilei e multumit si multumeste lui DUmnezeu ca l-a ajutat sa treaca ziua cu bine si in plus din putinul cat are se vede ca are mai mult ca altul si ajuta si pe altul care are nevoie.

Cel mai bogat este cel care este multumit cu putin si se bucura de creatia Domnului si de ce ne da El, ca ne da multe bucurii dar noi de multe ori nu le vedem ca santem prea inchisi in problemele care le facem cu mintea noastra.

Cele mai bune bucurii lasate de DUmnezeu sant gratis pentru noi ( pentru ca Iisus a platit deja pentru ele cu sangele Lui scump).

Asa vad eu saracii si bogatii. Alte idei?
Vechi 22.08.2010, 06:44:03
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Este foarte trendy să arăți compasiune doar pentru cei săraci. Până acolo încât termenul de "social" a ajuns sinonim cu "despre săraci". Dar, să nu uităm, că și bogații au bolile și problemele lor. Arătând o preocupare specială pentru săraci, Biserica nu trebuie să îi excludă pe cei bogați, al căror rol social este imens. Eu nu cred că sărăcia este virtute, nici nu cred că bogăția este păcat. Fiecare stare are chemare și slujire specifică, fiecare stare este expusă la riscuri și ispite specifice ei. Săracul este expus la lene, bogatul la zgârcenie. Și bogatul, și săracul au loc alături de inima lui Isus. Este loc pentru toți, și pentru femeia cea bogată, și pentru săracul Lazăr.

În nici un caz nu cred că întoarcerea la impozitul progresiv este o soluție. Așa cum a spus un cunoscut om politic, este o iluzie să crezi că îi vei îmbogăți pe săraci luând de la bogați. Iar un alt conducător spunea că pe săraci îi vom avea tot timpul cu noi. Ceva trebuie să se petreacă cu impozitele, într-adevăr. Numai că acest "ceva" ar trebui să fie drastica lor scădere globală. Povara fiscală în statele europene a ajuns uriașă și nejustificată. Pentru orice cheltuială publică a cărei valoare este 1 euro se impun cel puțin 3 euro, restul se pierd prin aparatul administrativ-birocratic hipertrofiat.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 22.08.2010 at 07:49:19.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 14:55:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Este foarte trendy să arăți compasiune doar pentru cei săraci. Până acolo încât termenul de "social" a ajuns sinonim cu "despre săraci". Dar, să nu uităm, că și bogații au bolile și problemele lor. Arătând o preocupare specială pentru săraci, Biserica nu trebuie să îi excludă pe cei bogați, al căror rol social este imens. Eu nu cred că sărăcia este virtute, nici nu cred că bogăția este păcat. Fiecare stare are chemare și slujire specifică, fiecare stare este expusă la riscuri și ispite specifice ei. Săracul este expus la lene, bogatul la zgârcenie. Și bogatul, și săracul au loc alături de inima lui Isus. Este loc pentru toți, și pentru femeia cea bogată, și pentru săracul Lazăr.

În nici un caz nu cred că întoarcerea la impozitul progresiv este o soluție. Așa cum a spus un cunoscut om politic, este o iluzie să crezi că îi vei îmbogăți pe săraci luând de la bogați. Iar un alt conducător spunea că pe săraci îi vom avea tot timpul cu noi. Ceva trebuie să se petreacă cu impozitele, într-adevăr. Numai că acest "ceva" ar trebui să fie drastica lor scădere globală. Povara fiscală în statele europene a ajuns uriașă și nejustificată. Pentru orice cheltuială publică a cărei valoare este 1 euro se impun cel puțin 3 euro, restul se pierd prin aparatul administrativ-birocratic hipertrofiat.
Se stie ca si bogatii au problemele lor, dar nu despre asta discutam aici, ci despre saracia, care este invocata atunci cand omul nu mai stie incotro si alege solutia strainatatii.
Impozitul progresiv exista si va exista, caci este practicat in UE, deci va fi si in Romania.
In ceea ce priveste cheltuiala publica, asa este; aparatul administrativ costa bani, caci trebuie platite niste salarii si in general, cand e vorba de bani publici, nu se fac economii si se alege solutia cea mai eleganta, nu cea mai economica.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 13:23:49
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de speranta1970 Vezi mesajul
Acela este bogat care isi face bine bugetul, cheltuie cat isi permite si la sfarsitul zilei e multumit si multumeste lui DUmnezeu ca l-a ajutat sa treaca ziua cu bine si in plus din putinul cat are se vede ca are mai mult ca altul si ajuta si pe altul care are nevoie.
De fapt aici vroiam sa ajungem. Intr-adevar de un buget bine facut si respectat, depinde bunastarea noastra, indiferent unde in lume ne-am afla.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 13:58:47
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
De fapt aici vroiam sa ajungem. Intr-adevar de un buget bine facut si respectat, depinde bunastarea noastra, indiferent unde in lume ne-am afla.

Oameni chibzuiti, precum acea modesta doamna, au fost si inca mai exista.
A fi in stare sa iti administrezi bugetul este o arta.. nu oricine o poate face.. in zadar incerci sa inveti de la altii. ..asta o ai in sange sau nu….ii admir pe cei care reusesc, insa, recunosc ca eu nu voi fi capabila de asta niciodata…Deunazi sotul ma acuza de lacomie.. prea bine, recunosc ca adesea gresesc privind la cei de sus si asta produce o adanca tulburare a forului interior…devin carcotasa, ma plang de faptul ca desi am ales calea strainatatii si insingurarii, din punct de vedere finaciar, nu vad nici o diferenta remarcabila , ba chiar, paradoxal, traiul din tara era unul cu mult mai indestulator ptr mine.
Citeam undeva mai demult, ca există o diferență între a fi sărac și a fi lefter. A fi lefter este o stare temporară, a fi sărac poate fi o stare veșnică.
Si daca urasc ceva in vremurile astea noi, urasc cartile de credit… mi se par cea mai subtila si perfida cale de a ajunge la sapa de lemn..
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 14:03:21
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MarinaAlca Vezi mesajul
Si daca urasc ceva in vremurile astea noi, urasc cartile de credit… mi se par cea mai subtila si perfida cale de a ajunge la sapa de lemn..
Aceeași impresie. Nu le putem, oare, evita?
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 15:36:43
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MarinaAlca Vezi mesajul
Oameni chibzuiti, precum acea modesta doamna, au fost si inca mai exista.
A fi in stare sa iti administrezi bugetul este o arta.. nu oricine o poate face.. in zadar incerci sa inveti de la altii. ..asta o ai in sange sau nu….ii admir pe cei care reusesc, insa, recunosc ca eu nu voi fi capabila de asta niciodata…Deunazi sotul ma acuza de lacomie.. prea bine, recunosc ca adesea gresesc privind la cei de sus si asta produce o adanca tulburare a forului interior…devin carcotasa, ma plang de faptul ca desi am ales calea strainatatii si insingurarii, din punct de vedere finaciar, nu vad nici o diferenta remarcabila , ba chiar, paradoxal, traiul din tara era unul cu mult mai indestulator ptr mine.
Citeam undeva mai demult, ca există o diferență între a fi sărac și a fi lefter. A fi lefter este o stare temporară, a fi sărac poate fi o stare veșnică.
Si daca urasc ceva in vremurile astea noi, urasc cartile de creditmi se par cea mai subtila si perfida cale de a ajunge la sapa de lemn..
Marina, ai atins un punct f important: creditul, pe care acum il iei si care crezi ca te va ajuta, dar care de fapt te afunda si mai mult, datorita dobanzilor mari care se practica la aceste credite. atentie mare la dobanda care se percepe: de multe ori scrie cu litere mici, text pe care in graba nu-l mai citim. TREBUIE citit, caci acolo se ascund conditiile, de multe ori vitrege pentru cel, care ia imprumutul. Cine ia mai multe asemenea imprumuturi, de obicei ajunge in imposibilitate de plata. Atentie deci. Multumim, Marina, de atentionare.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 16:17:19
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Este un subiect complex acesta,care ar putea avea zeci de raspunsuri.
Stim ca Evanghelia numeste sarac pe Lazar,deci cam acela ar fi nivelul la care ai putea fi catalogat drept sarac.

Ideea pe care vreau sa o scot eu in evidenta este ca e o binecuvantare sa fii sarac!
Nu sarac lipit,dar intr-o stare in care sa fii nevoit sa muncesti incontinuu ca sa iti castigi existenta.Sfintii Apostoli cred ca nu erau din cei cu stare materiala ridicata.
Vedem apoi ca tarile ortodoxe nu se bucura de o stare materiala ridicata ca vecinii lor catolici sau protestanti.Aici cred ca e si voia lui Dumnezeu.Este evident ca atunci cand "ai de toate",inima se ataseaza de lucruri si incepi sa-L uiti pe Dumnezeu.
Chiar si o simpla masina,vazuta de majoritatea ca o necesitate ,este un idol,un obiect care iti provoaca o anumita placere,si care atunci cand il ai,tii la el ca la ochii din cap,nu concepi sa duci o viata fara masina.
Dar noi stim ca nu poti ajunge la Hristos fara suferinta.Si unde este suferinta ,atunci cand ai de toate?!
Parintii de demult,pe langa suferintele pe care puteau veni din exterior,isi largeau aria astfel:
1.Prin post;este o suferinta pe care o simtim atunci cand mancam doar o data sau de doua ori pe zi,si atunci mancare putina,si daca se poate si fara gust!
2.Prin munca;corpul in general ne cere sa il lasam sa trandaveasca,dar ei ,nu neaparat pentru castig material,isi impuneau munca zilnica.
3.Prin asceza;isi impuneau tot felul de reguli,dormitul cat mai putin noaptea,in general pe o scandura tare,unii isi puneau lanturi pe piele,sau imbracau o blana cu parul direct pe piele etc

Deci vedem ca in timp ce demult oamenii crestini fugeau de confort si cautau nevointele ,acum fug de greu si cauta confortul!Dar nu asa il vom gasi pe Hristos!Dumnezeu este in pocainta,in lacrimi,in durere,nu in confort si belsug!

Deci a te plange ca esti sarac,inseamna de fapt a plange ca nu ai suficient confort! Si daca il dobandesti ,ce obtii? ! Indepartarea de Hristos!

Avem marturii si din partea celor care au trait in inchisori: departe de lume si de confort,au fost acolo cel mai aproape de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 20:01:07
Samy02's Avatar
Samy02 Samy02 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.02.2010
Locație: Romania
Implicit

Omul sarac ......il recunosti destul de repede , ptr ca nu sa vaita , are mult bun simt, nu cere si stie de unde sa ia si unde sa puna sa-i ajunga ptr toate zilele , apoi il mai vezi si la biserica multumindu-i bunului Dumnezeu ptr tot si toate. Celalalt , asa zisul om bogat , pe care-l vezi etalandu-si masinile si casele , aici sau la tara , ca deh , acum avem si casa de vacanta la Cucuietii din deal.....el e cel care striga cat il tine gura ca-l fura statu’ , ca nu are omu’ ce pune pe masa……Incerc de multe ori sa vad in jurul meu mai mult pe cei ce tac , sa invat de la ei cum sa dramuiesc ziua de azi sa-mi ajunga si maine…..
Unul este sarac aici si bogat dincolo in imparatia lui Dumnezeu, acum depinde de fiecare unde vrea sa fie bogat ……aici sau dincolo…..?....

Last edited by Samy02; 23.08.2010 at 12:47:58.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sarac vs Bogat AndruscaCIM Generalitati 46 09.01.2013 16:59:38
Ce sunt visele? ggmarius Generalitati 2 02.07.2011 12:33:28
Razbunarea celui sarac elisabeta cretu Intrebari utilizatori 5 24.05.2010 18:49:09