Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.08.2010, 18:20:04
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Treaba e destul de incalcita din punct de vedere al procedurii pe baza careia Garda Financiara isi realizeaza controalele. In anumite situatii, de exemplu in aplicarea recentelor modificari la OUG 12/2006, privind transportul de cereale, functionarii publici, angajati ai GF, pot opri, impreuna cu lucratori din Politia Economica, orice mijloc de transport suspect.

In alte cazuri procedura nu e clar definita legal (credeti-ma, ca acum cateva zile am trecut prin toata legislatia privind functionarea GF).

Esential este insa fondul cauzai, si anume sanctiunea contraventionala. In ce temei legal a fost constatata si sanctionata contraventia ? Ce text de lege, ce articol ?

Dupa stiinta mea, arhiepiscopia nu este agent comercial (a se vedea legea cultelor). Obligatia de a avea casa fiscala de marcat apartine comerciantilor, si nici macar tuturor comerciantilor.

Domnule Dumitru73, termenul esntial aici este acela de comerciant, nu de agent economic.

Editare - acum am observat ca situatia ar putea fi de fapt mult mai serioasa, articolul spune ca s-a inceput o ancheta pentru evaziune fiscala, ceea ce inseamna ca vorbim deja de infractiuni...

Last edited by Erethorn; 17.08.2010 at 18:29:14.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 19:36:29
Scotianul
Guest

Implicit Pt Erethorn&Dumitru

Eu am inteles asa:GF desfasoara controale in baza unor legi care ii permit acest lucru.Deci trebuie vazut daca aveau competenta sa verifice acolo.Fiecare proces-verbal al GF trebuie insotit de documente/dovezi in sustinere.Intrucat noi nu le stim nu ne putem pronunta.Acel asezamant din cadrul Minastirii Curtea de Arges(as sublinia acest aspect) nu cred ca este nici unitate hoteliera si nici pensiune(ca sa fac o legatura cu distinctia facut de dl Erethorn intre agent economic si comerciant).Si asta ar trebui verificat.Asa cum a remarcat si dl.Erethorn(dansul are studii de specialitate si cred ca poate analiza mai bine)acuzatia de evaziune fiscala este foarte grava si trebuie probata.Nu stim ce probe au in sustinere cei din GF.Pina la urma doar instanta va lamuri aceste aspecte si sunt de acord sa vedem solutia care se va da.Mie mi-se pare foarte ciudata situatia pt ca o acuzatie de evaziune fiscala inseamna(vezi link)
http://www.antievaziune.ro/
Acum depinde ce probe au in sustinere.Totusi,juridic vorbind,la acest moment acei oameni nu pot fi considerati vinovati prin prisma prezumtiei de nevinovatie.Singura posibilitate pe care o vad>sa-i acuzi ca folosesc casa de oaspeti precum o unitate hoteliera sau de acest tip fara sa ai autorizatii si fara sa plateasca impozitele cuvenite.Proba ar fi acei bani gasiti pt ca este singura proba de care s-a facut vorbire pina acum.Este o proba cel putin discutabila si poate fi rasturnata in instanta.Cam multe necunoscute.Ramine de vazut ce va fi dar eu am dubii cu privire la vinovatia acelor oameni.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 19:52:44
Scotianul
Guest

Implicit Cititi acest articol

Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a fost amendata, luni, cu 10.000 de lei de catre Garda Financiara Arges, pentru ca la "Casa Pelerinului" din Curtea de Arges, unde erau cazati credinciosi, nu exista casa de marcat.

Potrivit comisarului sef al Garzii Financiare Arges, Valeriu Minca, controlul dispus luni la "Casa Pelerinului" din Curtea de Arges face parte dintr-un control tematic dispus la nivel national de Ministerul Finantelor.

"Este vorba de un control tematic, o masura dispusa de Ministerul Finatelor si care vizeaza toti operatorii economici care au obligatia de a se dota cu case de marcat. Cu ocazia controlului desfasurat astazi la unitatea de cazare de la hotelul si restaurantul Manastirii Curtea de Arges, s-a constatat ca nu exista casa de marcat si nu se emit bonuri fiscale", a declarat comisarul sef al Garzii Financiare Arges, Valeriu Minca.

Comisarii Garzii Financiare au gasit la Casa Pelerinului 1.265 de lei, suma care nu putea fi justificata cu documente, motiv pentru care au dispus confiscarea banilor si o amenda contraventionala in valoare de 10.000 lei.

"S-a dispus sanctionarea contraventionala cu suma de 10.000 lei, confiscarea sumei de 1.265 de lei, precum si suspendarea activitatii pana la dotarea unitatii de cazare cu casa de marcat", a mai declarat seful Garzii Financiare Arges.

Preotii care se ocupa de "Casa Pelerinului" din Curtea de Arges au refuzat sa semneze si sa primeasca procesul-verbal de contraventie, insa comisarii garzii spun ca s-a indeplinit procedura legala, intrucat amenda a fost lipita pe geamul unitatii de cazare.

Consilierul eparhial al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, parintele Caliopie, a declarat ca a contestat in instanta masura impusa de Garda Financiara Arges.

"Am facut in instanta contestatie si masura dispusa de comisari este deocamdata suspendata. Noi functionam in baza legii cultelor si a Legii 489/2006. In statutul de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, aprobat de statul roman, se stipuleaza clar ca activitatea de cazare si masa pentru pelerini face parte din activitatea proprie a cultului.

Fondurile sunt destinate in exclusivitate pentru construirea catedralei arhiepiscopale, unde vor fi inmormantati regii Romaniei. Constructia a demarat in primavara anului trecut si este sprijinita de Casa Regala", a sustinut parintele Caliopie.

Sursa> http://www.ziare.com/stiri/amenda/ar...nciara-1035735
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 22:45:23
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Dupa aceasta stire,ar trebui sa se puna case de marcat si la pangarele manastirilor ,unde se vand carti si obiecte bisericesti.O sa se faca controale si acolo?
Nu sunt si aceste pangare in "ilegalitate"?
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 23:03:28
Scotianul
Guest

Arrow Pt Daniel

Nu cred ca se poate intimpla asta.Daca ne uitam in acesta lege(invocata si de Consilierul eparhial al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului>parintele Caliopie) http://www.dreptonline.ro/legislatie...l_cultelor.php

- la art.29 alin(1)se spune: ,, Cultele au dreptul exclusiv de a produce si valorifica obiectele si bunurile necesare activitatii de cult, in conditiile legii."

-la art 10 alin(1)se spune:,,Cheltuielile pentru intretinerea cultelor si desfasurarea activitatilor lor se vor acoperi, in primul rand, din veniturile proprii ale cultelor, create si administrate in conformitate cu statutele lor."

Iar in ceea ce priveste aria de control din partea statului>articolul 12: ,,Utilizarea fondurilor banesti primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum si respectarea destinatiei bunurilor primite in proprietate sau folosinta de la autoritatile publice locale ori centrale se supun controlului statului."

Parintele Caliopie are dreptate(din ce vad eu)>exista o distinctie clara intre fondurii proprii(art.10 alin.1 )care au un anumit regim si fonduri de la bugetul de stat(art.12)care au alt regim.Cartile si obiectele bisericesti cred ca se incadreaza la art.10 alin(1) si 29 alin(1) si prin urmare,nefiind o activitate comerciala,nu cred ca sunt necesare case de marcat.

Asta este parerea mea dar cred ca vom mai auzi de acest caz in perioada urmatoare.

Last edited by Scotianul; 17.08.2010 at 23:27:16.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 23:40:33
ap2010's Avatar
ap2010 ap2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: iasi
Religia: Ortodox
Implicit

Dupa cate stiu biserica ortodoxa are propriile reguli de functionare si nu poate fi controlata de angajatii Garzii Financiare,dar daca da cred ca a fost o razbunare ,se putea da un avertisment sau o amenda mai mica.Cu eliberarea bonului fiscal pentru lumanare e si mai fain.Pai daca un un preot primeste 10 pachete de lumanari de la Miropolie,sau de unde o fi trebuie sa predea banii pe 10 pachete,care banuiesc ca sunt inregistrate si ele pe undeva,la o fabrica sau manastire care le produce.Poate in curand vom cere chitanta si semnatura pentru coliva care o impartim pentru pomenirea mortilor.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2010, 03:44:00
mirelat
Guest

Implicit nu e cazul la pangar

Citat:
În prealabil postat de ap2010 Vezi mesajul
Cu eliberarea bonului fiscal pentru lumanare e si mai fain.
Una din exceptiile de la OUG 28/1999 privind obligativitatea utilizarii casei de marcat fiscale:

- vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult;
Reply With Quote
Vechi 18.08.2010, 03:48:29
mirelat
Guest

Implicit in america

Citat:
În prealabil postat de ap2010 Vezi mesajul
Poate in curand vom cere chitanta si semnatura pentru coliva care o impartim pentru pomenirea mortilor.
la noi este o taxa de parastas (nn adica ptr coliva) de $20 - pentru asta casierul bisericii da chitanta, chiar daca nimeni nu cere/ nu vrea/ nu are nevoie. iar unii nici macar nu o platesc!
Reply With Quote
Vechi 18.08.2010, 04:13:24
mirelat
Guest

Implicit sa dam cezarului...

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul

Editare - acum am observat ca situatia ar putea fi de fapt mult mai serioasa, articolul spune ca s-a inceput o ancheta pentru evaziune fiscala, ceea ce inseamna ca vorbim deja de infractiuni...
Da, comisarul-sef al GF Arges este de parere ca aceasta pensiune "Casa Pelerinului" trebuie sa aiba o evidenta clara a operatiunilor comerciale derulate si necesita emiterea de BON FISCAL pentru serviciile prestate. Deci, trebuie sa-si cumpere casa de marcat, si sa plateasca si amenda de 10.000 lei ptr ca n-au avut-o pana acum.

PS: am gasit niste impresii postate de cineva pe net, dupa un sejur in zona la inceputul lui august... ieftin, dar totusi este un tarif fix. nu e nimic gratis sau cu contributie benevola.

"Dupa ce am vazut minunatiile din muntii Fagaras (cascada Balea, lacul Balea, transfagarasanul, barajul Vidraru, cetatea Poienari), "pe Arges in jos, pe un rau frumos" cum zice balada Mesterului Manole, am ajuns la bijuteria Manastirea Curtea de Arges (in biserica din spatele ei se afla Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș) si pe zidurile manastirii o sageata ne indruma catre Casa Pelerinului.
Pe o ulita pe langa zidul manastirii am ajuns la un loc minunat:
- loc de parcare
- flori pe langa gard
- terasa unde sa stai sa te odihnesti si sa manaci linistit
- camera cu 2 paturi la numai 80 lei (unul matrimonial si unul un pic mai mic)
- fotoliu pentru masaj daca asteptai prea mult sa iei masa la terasa:)
- bucataria delicioasa la preturi incredibile: 2 clatite 3,5 lei (nu 7 ca in busteni), un ceai 1 leu (nu 3) si tot asa ciorbe, gratar, salate etc.
Un loc pe care vi-l recomand daca faceti traseul pe care l-am facut noi (Transfagarasan dinspre Cartisoara:), e locul ideal de odihna si de ospat pe care il cauti dupa o zi minunata prin muntii Fagarasului."
Reply With Quote
Vechi 18.08.2010, 09:56:12
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Dupa aceasta stire,ar trebui sa se puna case de marcat si la pangarele manastirilor ,unde se vand carti si obiecte bisericesti.O sa se faca controale si acolo?
Nu sunt si aceste pangare in "ilegalitate"?
O sa se puna si acolo, pana la urma.
Chiar daca sunt organizatii non-profit, si nu achita impozit pe profit.
Dar TVA-ul? Pe asta cine il plateste?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada simona-carmen Intrebari utilizatori 0 02.09.2010 00:09:40
Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor aaaaaaa Intrebari utilizatori 0 18.02.2010 15:02:00
Criza financiara din SUA saccsiv Generalitati 72 24.02.2009 14:00:51
Intrebare despre arhiepiscopia Bucurestilor mihailt Biserica Ortodoxa Romana 12 30.01.2009 09:03:58