Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.08.2010, 21:33:12
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ori nu a scris el corect, ori nu stim noi la ce se refera exact. Dar asa cum a scris nu are cum sa fie. Poate ca nu se referea la abstinenta.
Cum sa fie abstinenta, lipsa sexului, pacat? Ne referim in cadrul casniciei.
Atunci cu postul cum este?
Fratilor, dar incercati va rog sa scrieti si sa ganditi in limba romana.
Ori mai este o varianta : desi stim bine la ce se face referire ne facem ca nu pricepem !! Spunea tare bine Mintuitorul , adinc cuvint, : ,,...daca nu ati fi stiut ati fi fost fara de pacat dar pt. ca sti indoit va este voua osinda ! "

Am ajuns sa nu mai pricepem limba romana !?!? Chiar asa este ? Ei aiurea, paraca am fi copii ! Nu de limba este problema ci cum sa tragem explicatia si judecata ca sa intoarcem vorbirea si sa o dam in sofism facindu-ne astfel ca nu am avea nici o vina !
Dar dracii, care sunt cei mai mari lingvisti si exegeti stiu cum sa ne invete sa pricepem limba si situatiile tocmai ca sa ne vadim de pacat. Dar nu lesne , pe fata, deoarece ne-ar fi prea evidenta caderea si am refuza-o ci disimulat folosind stratagemele dracesti !

NB. Pe dumneata sora nu limba romana te incurca deoarece nu o ai cunoste corespunzator ci limba duhovniceasca cea care este inca un mare secret pt. dumneata ! Ai judecat aproape bine situatia desi nu ai reusit sa ghicesti cauza !
Inainte de toate este aproape obligatoriu sa cunoastem viata, limba si traiul duhovnicesc, ceea ce spun deobicei, ,,in duh si adevar" . Acestea sunt limba comuna pt. intelegere a crestinilor induhovniciti ! Luati seama bine ! Incapatinarea si indaradnicia de a persista in necunoasterea celor duhovnicesti nu sunt prevestitoare de bine ! De mintuire ... nici atit !

Last edited by zaharia_2009; 06.08.2010 at 21:36:52.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2010, 19:45:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Nu este interpretare Fani71, mai intereseaza-te! Zaharia 2009 a scris foarte corect si pe inteles! Citeste cartea recomandata de el spre final, e mult folositoare si cu siguranta vei avea o mai mare grija!
Cunosc cartea, Gabriela. Nu sunt de acord cu tot ce scrie in ea. Unele sunt idei personale ale parintelui (sau a cui a scris cartea).

Eu am intrebat de canoane: in care scrie ca abstinenta periodica ar fi pacat si s-ar opri cu doi ani de la impartasanie?
Vechi 07.08.2010, 22:35:36
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ori nu a scris el corect, ori nu stim noi la ce se refera exact. Dar asa cum a scris nu are cum sa fie. Poate ca nu se referea la abstinenta.
Si sa continuam cuvintul nostru cu cel al Sfintului Nil , din propoagele zilei de 05.08.2010, despre faptele cele bune ale trupului si despre patimi :

,, Iar patimile sufletesti sunt acestea ; uitarea, trindavia si necunostinta . Cu acestea trei intunecindu-se mintea , adica ochiul sufletului, se lasa stapinita de toate patimile : inchinarea la idoli, credinta ratacita si in scurt toata erezia, hulirea, minia, iutimea, amaraciunea, ura de oameni, gindul rau, pira, osindirea, intristarea neindreptatita, frica,spaima, cearta, invidia, slava desarta, trecerea cu vederea, fatarnicia, minciuna, neincrederea, nebunia, nedreapta socotinta, agonisirea nedreapta, impatimirea, cugetarea paminteasca, lenevirea, descurajarea, nemultumirea, iubirea de stapinire, lauda de la oameni si mai ales iubirea de placeri, iubirea de slava, iubirea de arginti din care se naste tot raul !
Acesti trei uriasi : uitarea, trindavia si necunostinta il desparte pe om de Dumnezeu "

Te rog sa urmaresti sora cu mare atentie , nu cumva te ragasesti in aceasta explicatie detaliata a sfintului ? Nici uitarea dar nici mai ales necunostinta (refuzul activ sau pasiv de a cunoaste adevarul) nu a tinut si nu ne tine deloc linga D.zeu . Cine crede altfel se dovedeste a se insela ! Ca un corolar , cunoasterea din ce in ce mai profunda si mai amanuntita a Adevarului largeste drumul spre D.zeu pe care pot lucra in deplinatate virtutile duhovnicesti punindu-se in valoare. altminteri ... dulce inselare !
Reply With Quote
Vechi 08.08.2010, 18:46:10
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Arhimandritul Sofronie

Doar lumina divina, atunci cand straluceste in noi, ne permite sa ne vedem pacatele. Prin rugaciune, putin cate putin, inima noastra incepe sa inteleaga influentele duhurilor care umplu vazduhul. In loc sa inaintam duhovniceste, vedem cu o finete mereu crescanda patimile care ne stapanesc. In mod paradoxal, acest sentiment de regres duhovnicesc este un progres. Chiar daca nu am vazut lumina necreata a Duhului Sfant, datorita prezentei ei, ne vedem pacatele.

Nu putem ajunge la rugaciunea curata decat prin pocainta.Pocaindu-ne, adica curatindu-ne de orice patima, devenim capabili sa intram in lumina divina.

Poti sa fii un mare savant, sa ai diplome academice si sa ramai cu totul indiferent fata de mantuire.

Slujirea aproapelui are o putere mantuitoare infinit mai mare decat oricare teorie teologica.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 08.08.2010, 20:43:05
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit ,, Daca nu ati fi stiut ati fost fara de pacat dar pt. ca stiti indoit va este voua o

Citat:
Continui sa postez explicatii suplimentare , recomandari si dovezi canonicopatristice legat de atitudinea ,,dansanta' a sorei noastre in ceea ce priveste viata in duh si adevar sau a trai si a respecta poruncile Domnului asa cum sunt ele cunoscute , elaborate si transmise din vechime tuturor crestinilor ortodocsi.
Sora in cauza este doar un motiv aparent, desi intemeiat, deoarece eu postez pt. toti aceia care inca maturi fiind mai cred ca Hristos are o cofetarie intrega de porunci si canoane iar crestinii sunt liberi sa intre si sa-si aleaga doar ce le place precizind la plecare ce mult il iubesc pe Blindul Pastor si cit de mult asculta de poruncile lui !
Ne adresam deasemenea acelor frati/surori care desconsiderind pe sfintii parinti facatori de canoane sub ocirmuirea Duhului Sfint le tagaduiesc lucrarea sfinta , ii inlatura din viata lor voind sa fie ,,conectati" doar cu Hristos insasi si cu Evanghelia sa prin proprie talmacire . Asadar bine ne este noua a lua aminte :

Cuvint al Sf. Vasile cel Mare despre implinirea tututror poruncilor lui D.zeu
Proloagele zilei de 09.08. 2010

,, Pt. ca daca nu toate poruncile ne-ar fi fost de folos , spre cunostinta mintuirii, apoi nici nu s-ar fi scris toate acestea si nici nu ni s-ar fi spus ca este nevoie sa fie pazite toate !
Ce folos imi este mie din orice alta fapta buna daca atita vreme cit voi numi ,,nebun” pe un frate vinovat ma fac de gheena ?
Ce folos imi este mie ca sunt slobod de multe patimi daca una singura ma tine in robie, in pacat ? Deoarece cel ce face pacatul, orisicare, rob pacatului se cheama !
Sau poate ca este cineva care zice asa: ,, Oare multimera crestinilor care nu pazasc toate poruncile ci numai pe unele , nu au nici un folos ?” La aceasta intrebare este musai sa pomenim pe fericitul Petru, care dupa atit de multe fapte dumnezeiesti , numai pt. ca nu voia sa pazeasca o singura porunca a auzit pe Dom,nul zicindu-i : ,,Daca nu te voi spala , nu vei avea parte de mine ! „(Ioan XII; 8)
Sau poate ar mai zice inca cineva ca scris este : ,,Oricine va chema numele Domnului, se va mintui” (Romani, X; 13)
Acestora le raspundem ca destula este si singura chemarea numelui Dumnezeului nostru ca sa-l mintuiasca pe cel ce il cheama dar cu conditia ca sa auda si acela pe Apostolul cind zice iarasi : ,,Dar cum vor chema numele Aceluia in care inca nu am crezut ? „ (Romani, X; 14.). Sau chiar daca ai crede dupa parerea ta sa auzi pe Domnul care spune ; ,,Nu oricine imi zice Doamne, Doamne, va intra in Imparatia Cerurilor , ci cel ce face voia Tatalui Meu , celui din ceruri ! „ (Matei, VII; 21).
Si sunt unii care chiar cred ca fac voia lui D.zeu dar nu dupa cum voieste D.zeu si nici dupa intelegerea dragostei dumnezeiesti, ci dupa parerea lor dar pt. aceasta nu au sporire ( ! ceea ce lesne vedem !) la sirguinta lor , asa cum insusi Domnul nostru Iisus Hristos ne arata ca fac toate acestea ; ,, ... ca sa se arate oamenilor ! adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor „ (Matei ,VI; 5)
Caci a lepada ceva , orisice, din cele poruncite nu este fara de primejdie ! "

Last edited by zaharia_2009; 08.08.2010 at 20:47:57.
Reply With Quote
Vechi 08.08.2010, 21:15:58
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul

Eu am intrebat de canoane: in care scrie ca abstinenta periodica ar fi pacat si s-ar opri cu doi ani de la impartasanie?
Vorbeste de ferire, nu de abstinenta totala in anumite perioade...
Reply With Quote
Vechi 08.08.2010, 22:04:00
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
S-a scris si para scris despre subiect. Am intors canoanele pe toate partile ; am sustinut fiecare ce a vrut si am sfirsit fiecare binecuvintindu-ne care cu dreptate care cu inselare !
Canoanele bisericii ortodoxe sunt clare, au fost totdeauna si vor ramine dar doar pt. cei ce doresc viata in duh si adevar deoarece nimeni nu poate sluji la 2 stapini ! Dreptatea, adevarul , curatenia, cinstea , corectitudinea dar mai ales dragostea curata , neinfuzata cu nimic , pt. Hristos nu are atingere cu nimic altceva . Nu putem sa fim gretaliti de mult prea suficientul sex , sa avem unu sau doar 2 copii procedind in toate felurile ,,inteligente' de a lupta impotriva vietii si sa ne dam cu pieptul de pamint ca murim de dorul lui Hristos . Amara inselare o asemenea traire ... desi ea exista si este perpetua . Inselatii se invata unii pe altii cum sa cada !

Iata simplitatea lucrurilor :

Cine si-a ales viata de familie si voieste sa faca sex dupa puteri atunci sa faca nepurtind grija pruncilor lasindu-i pe toti sa se nasca citi sunt trimisi de la D.zeu .
Cine nu iubeste copiii decit pina la un anumit numar iar pe Dumnezeu doar in anumite conditii avantajoase atunci sa inceteze cu viata intima si sa se opreasca de la sex pe toata durata casniciei traind in curatie/feciorie cu sotia sa !
Drept marturie sta cuvintul Sf. Vasile cel Mare pe care l-am postat mai sus ! Cine are ochi , sa vada iar cine are inima buna sa nu sa minta insusindu-si sofismele satanice . Sau ... sa faca cum voieste caci mintuirea ii sta jumatate in mina lui si jumatate in a celuia care chipurile il ,,induhovniceste" indrumindu-l ca pastor !

Last edited by zaharia_2009; 08.08.2010 at 22:17:22.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2010, 00:00:50
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
Pai atunci asa numiti-o - ferire si nu abstinenta.
Ferirea este cu totul altceva si nu inseamna abstinenta.
(Ferire in cadrul sexului...)
Of Doamne, limba asta romana...
Vechi 09.08.2010, 00:41:13
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Nu, vorbeste de metoda calendarului sau termica, adica d emetode contraceptive care sonstau in abstinenta periodica. Reciteste mai sus.

Zaharia, tot nu mi=ai raspuns la intrebare
Vechi 09.08.2010, 00:59:45
antoradoi's Avatar
antoradoi antoradoi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Chiar nu mi se pare greu de loc să te abții câteva zile pe lună. Crede-mă pe cuvânt, eventuala frustrare a lui "astăzi nu se poate" este compensată și depășită de bucuria lui "astăzi, în sfârșit, se poate".
Ori ca te "abtii" citeva zile pe luna ori ca utilizezi anticonceptionale sau mai stiu eu ce metode,pina la urma ,tot acelasi lucru inseamna:faptul ca unul sau altul dintre soti sau amindoi nu doresc procrearea.Caci cineva a stabilit limpede ca impreunarea dintre barbat si femeie ar trebui sa aiba loc doar in acest scop: PROCREAREA.Cel putin eu asa am inteles din tot ce-am citit...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre desfranarea intre sot si sotie ionut12 Generalitati 136 14.05.2011 13:04:54
Yoghinii sustin ca Hristos lauda desfranarea costel Generalitati 78 17.03.2011 10:50:13
Intrebare: Desfranarea gmariusg Generalitati 58 02.12.2010 21:44:18
Desfranarea intre sot si sotie part 2 ionut12 Generalitati 20 16.11.2010 08:06:45
Desfranarea kindly Generalitati 31 09.11.2010 13:53:39