Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.07.2010, 13:57:41
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

O cantare din slujba inmormantarii spune "Plang si ma tanguiesc cand gandesc la moarte si vad in morminte toata frumusetea noastra...". Pe drept cuvant moartea celor de langa noi, aduce plans si tanguire in sufletele noastre, pentru ca aduce totodata gandul la propria moarte. Dar plansul si tanguirea nu este dupa lume si cele ale ei, ci este o urmare a constatarii vremelniciei ei.

In acest sens, gandul la moarte naste pocainta, plansul si tanguirea pentru pacate, ca descoperitoare a acelei frumuseti interioare care nu sfarseste in moarte si pe care o vom purta cu noi in vesnicie. Sufletul uratit prin feluritele pacate, se cere in viata aceasta curatit prin lacrimi de pocainta si impodobit cu virtuti.
Reply With Quote
Vechi 22.07.2010, 14:36:00
zorobabel zorobabel is offline
Banned

Data înregistrării: 28.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
OK! Ai dreptate. Eu nu te mai contrazic. E bine-asa!
Nu e vorba ca am eu dreptate, ca nu asta e important. Important e sa ne formam convingerile pe baza a ceea ce spune Sf Scriptura, ori daca acolo se spune ca omul poate fi mantuit doar daca se pocaiete atunci sa nu incercam sa schimbam Sf Scriptura doar pentru a valida ideile noastre.

Citat:
Din pacate aici nu stiu ce vrei sa spui. Teoria ta se contrazice foarte clar. NIMENI nu se mantuieste de unul singur, ci prin Biserica Lui Hristos.
Unde am zis eu ca cineva se mantuieste singur? Nu am zis asa ceva, am zis ca omul se mantuieste prin credinta in Hristos. Omul nu se poate mantui singur, nu are puterea asta. Numai jertfa lui Hristos poate plati pentru pacatele cuiva.

Citat:
Iar Biserica Lui Hristos inseamna ceea ce stim cu totii ca inseamna, incepand de la Sfintii Apostoli si pana la preoti, protosingheli, diaconi, etc. Toti se roaga, leaga si dezleaga! Pentru cine? Pentru noi cei vii si pentru-ai nostri cei plecati dintre noi (daca... nu s-au sinucis!!!)
Ei se roaga, dar nu inseamna ca ei te mantuie, un om daca nu se pocaieste se pot ruga toti preotii impreuna pentru el, va merge in iad. Si aici ma refer la cei vii, la cei morti chiar nu mai ai ce sa le faci.

Citat:
Nu sunt in masura sa dau verdicte, dar certitudinea ta cum ca esti deja mantuit (mai era si penticostalul-cel-mantuit, dar a inteles pana la urma ca "toamna se numara bobocii") prin ceea ce faci tu personal, cand nici cel mai ostenitor dintre calugari sau pusinici, nu poate sa spuna asa ceva, pe mine iarasi ma sperie si te-as ruga sa incerci sa nu mai dovedesti nimanui nimic despre toate astea fiindca nu ti le cere nimeni, dar iti pot face mult rau si nu se merita.
Pai am certitudinea ca sunt mantuit, ce e asa greu de inteles lucrul acesta.
"Și aceasta este mărturia, că Dumnezeu ne-a dat viață veșnică și această viață este în Fiul Său.
Cel ce are pe Fiul are viața; cel ce nu are pe Fiul lui Dumnezeu nu are viața.
Acestea am scris vouă, care credeți în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să știți că aveți viață veșnică. "

Vezi ce zice Ioan? "ca sa stiti ca aveti viata vesnica".
Tu nu ai inteles faptul ca mantuirea e un har, si ca nu prin osteneala o capeti. Poti sa te ostenesti oricat, daca nu te increzi in Hristos, nu ai facut nimic. Osteneala nu te mantuie ci Hristos. In schimb, pentru cei mantuiti, osteneala le aduce o rasplata in cer.

Citat:
Dragul meu, ne nastem fiecare sub un semn, desi se spune ca suntem cu totii egali. Totusi unii sunt ... mai egali. Printre marile mele dureri pe care le am, una este si aceea ca, desi am incercat, nu pot sa-mi conving nici un frate sa se apropie de biserica asa cum ar trebui, desi ei se considera crestini.
Tu nu ii poti convinge, ei trebuie sa constientizeze starea in care se afla. Tu doar le poti spune ca desi se considera crestini, f probabil nu sunt.
Regele David spune asa intr-unul din psalmi(121):
"Mă bucur când mi se zice: ’Haidem la Casa Domnului!’.”

Citat:
Cu ce suntem noi mai merituosi ca ne-am nascut in Romania si nu in Ecuador? Cu ce sunt eu mai merituos ca mi-a dat Dumnezeu un Inger Pazitor mai convingator decat au primit fratii mei. Vezi tu? Cam asta-i si cu... ignoranta asta!
Puteai sa te nasti si in Ecuador, nu vad care e problema. De fapt cei mai multi ar pleca din Romania si o considera ca un deserviciu ca s-au nascut aici.
Asta cu ingerul convingator e poveste pentru copii, problema e ca tu ai fost mai receptiv la mesajul lui Dumnezeu, iar ei nu. Nu tine de nici un inger raportarea noastra la Dumnezeu, ci de noi insine.

Citat:
Venim pe lume cu o zestre genetica si cu niste pacate pe care trebuie sa le tragem. Ele NU sunt ale noastre, iar tu care ai citit Sf Scriptura din scoarta-n scoarta ar trebui sa stii.
Pe ce te bazezi cand spui ca trebuie sa trag pentru niste pacate care nu sunt ale mele? Ia uite ce spun Sf Scriptura:
"Sufletul care păcătuiește va muri. Fiul nu va purta nedreptatea tatălui, și tatăl nu va purta nedreptatea fiului. Celui drept i se va socoti dreptatea sa, iar celui rău, răutatea sa." - Iezechiel 18:20

"În zilele acelea nu vor mai zice: "Părinții au mâncat aguridă și copiilor li s-au strepezit dinții".
Ci fiecare va muri pentru fărădelegea sa; cine va mânca aguridă, aceluia i se vor strepezi dinții." - Ieremia31:29-30

TI-am redat 2 pasaje in care se spune clar ca fiecare va raspunde pentru pacatele PROPRII si nu ale strabunilor.

Si in plus de asta, daca Hristos m-a iertat, a luat pacatele mele asupra Lui....

Citat:
Daca nu te rogi pentru strabunii tai, tu si copiii tai TREBUIE sa le duceti pacatele din neam in neam, pentru ca asa sta scris, iar Mantuitorul Hristos a spus-o de nenumarate ori intr-o forma sau alta. Nu stiu cum sa fac ca sa intelegi, dar nu pot s-o iau de la "facere" ca sa pot intra in acceptiunea ta despre acest aspect.
Nu trebuie sa duc pacatele nimanui, asta e o teorie omeneasca, ti-am redat mai sus 2 pasaje in care se spune clar ca fiecare va plati pt pacatele lui.
Si inca o data repet, daca Hristos m-a mantuit pacatele mele sunt luate asupra Lui. Dar se pare ca tu nu ai inteles deloc mesajul Evangheliei.

Citat:
Poate ne spui si noua pe ce frecventa emite, fiindca multi pretind ca sunt emisari ai Lui Dumnezeu!
Sf Scriptura, ea contine mesajul lui Dumnezeu pentru om.
Reply With Quote
Vechi 22.07.2010, 15:57:47
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Vai, Zorobabel, ce mai despici firul in patru Spune-ne si nou de ce cult apartii?
Reply With Quote
Vechi 22.07.2010, 21:55:09
Pandion Pandion is offline
Banned

Data înregistrării: 22.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heorhe Vezi mesajul
Creatia a fost perfecta. A decazut dupa Adam si Eva, cel putin asa zice Biblia, dupa ce oamenii au dobandit cunoasterea binelui si a raului. Apoi, deoarece am liber arbitru si daca eu aleg sa omor un frate, atunci creatia nu poate fi perfecta deloc. Dumnrezeu mentine aceasta cadere a creatiei nu stim de ce, pentru ca ar putea intr-o secunda sa refaca totul perfect. Dar, dupa cum zic parintii si Biblia omul trebuie sa lupte pentru curatirea sufletului. Pai de ce toate astea ? Nu ar putea dumnezeu da un simplu click pe butonul din stanga pe meniul New... si apoi click pe World ?
As spune ca ESTE perfecta creatia lui Dumnezeu chiar in conditiile caderii omului. Perfect in acest context inseamna sa poti alege, nu sa fii programat sa faci un anumit lucru. E adevarat ca aceasta libertate data omului a dus la decizii catastrofale de-a lungul mileniilor, ne sunt bine cunoscute comportamentele fiintei umane care de multe ori s-a coborat mult prea jos. In mod ciudat, asta se intampla pentru ca Dumnezeu a creat din dragoste oameni care sa decida ei singuri sa aiba un comportament adecvat, nu sa fie impinsi de la spate, fortati sa faca ce nu vor, chiar cu pretul alegerii raului in toate formele lui cunoscute pana azi. E mult de dezbatut pe subiect, dar nu ne ramane altceva de facut decat sa cautam raspunsuri in continuare.
Reply With Quote
Vechi 22.07.2010, 21:57:45
heorhe heorhe is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pandion Vezi mesajul
As spune ca ESTE perfecta creatia lui Dumnezeu chiar in conditiile caderii omului. Perfect in acest context inseamna sa poti alege, nu sa fii programat sa faci un anumit lucru. E adevarat ca aceasta libertate data omului a dus la decizii catastrofale de-a lungul mileniilor, ne sunt bine cunoscute comportamentele fiintei umane care de multe ori s-a coborat mult prea jos. In mod ciudat, asta se intampla pentru ca Dumnezeu a creat din dragoste oameni care sa decida ei singuri sa aiba un comportament adecvat, nu sa fie impinsi de la spate, fortati sa faca ce nu vor, chiar cu pretul alegerii raului in toate formele lui cunoscute pana azi. E mult de dezbatut pe subiect, dar nu ne ramane altceva de facut decat sa cautam raspunsuri in continuare.

Ok, de fapt discutia este pe marginea notiunii de perfect aici.
Reply With Quote
Vechi 22.07.2010, 22:15:31
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zorobabel Vezi mesajul
Nu e vorba de discriminare. Uite ce zice Pavel in Romani:
"Căci Scriptura zice lui Faraon: "Pentru aceasta chiar te-am ridicat, ca să arăt în tine puterea Mea și ca numele Meu să se vestească în tot pământul".
Deci, dar, Dumnezeu pe cine voiește îl miluiește, iar pe cine voiește îl împietrește. "

Moartea a doua e iazul cu foc dupa cum spune Sf Scriptura.
Luand Scriptura la modul literal poti ajunge la cele mai fanteziste concluzii. Daca ai cunoaste cu adevarat pe Dumnezeu ai stii ca nu poate forta pe nimeni sa fie intr-un anumit fel, fie si pentru a se arata puterea Sa in cineva. Cat despre iad, ce sa zic, daca unii dintre voi sunteti tributari unor teorii eronate ce dateaza de secole... Ma intreb de ce nu adoptati si moda vremii, cultura, tehnologia de acum 1500-2000 de ani sau mai mult. Nu va convine. Dar ca sa vorbiti la modul iresponsabil si fals despre vesnicia si chinurile iadului puteti, ca doar sunt pentru altii, necredinciosi bineinteles. Nu mai jigniti pe Dumnezeu cu povestioare puse in dreptul Personalitatii Sale Sfinte.

Citat:
Asta s-o crezi tu ca merge cu scuze. Iti dau 2 exemple de oameni care au trait printre pagani dar care si-au pastrat credinta nealterata fiind condamnati la moarte in anumite situatii.
1)Iosif
2)Daniel si prietenii lui.
Ar fi avut toate scuzele sa pacatuiasca(Iosif cu nevasta lui Potifar) iar Daniel sa se inchine la chipul de aur ca sa isi scape viata. Dar nici unul din ei nu a facut-o.
Dragul meu, asta cu Iosif si nevasta lui Potifar nu tine de credinta neparat ci de bun simt si respect fata de un om, atata tot. Nici eu nu as avea capacitatea de a profita de sotia unui om, nici nu ar avea sens cand sunt atatea disponibile.

Citat:
Ai inteles gresit. Nu e vb ca cineva nu are nici un pacat, ci e vorba de atitudinea fata de pacat. Cei care-s ai lui Dumnezeu se lupta sa nu pacatuiasca, pe cand ceilalti pacatuiesc fara nici o problema.
Credinciosul lupta impotriva pacatului, necredinciosul gaseste placere in pacat.
Nici nu stii cati "necredinciosi" se lupta cu pacatul. Oameni care nu au citit un bob de Scriptura, care n-au vazut biserica in viata lor, dar care au notiunile privind binele si raul fiind inzestrati de Dumnezeu.
Citat:
Intelegi ce inseamna sa fii credincios?
Da, credincios inseamna sa fii OM, atat. Poti sta fara sa stii nimic din Biblie sau sa faci vrute si nevrute. Daca esti om in viata de zi cu zi intre cei intre care te invarti atunci te poti numi si credincios, sau martusitor al lui Cristos fara a spune macar un cuvintel despre El. Eu intalnesc astfel de oameni si creste inima in mine cand ii vad, cata rabdare, bun simt, educatie, cinste si tot ce vrei pot avea. Cunostintele teologice nu folosesc la nimic, in sensul ca nu schimba omul.

Last edited by Pandion; 22.07.2010 at 22:19:57.
Reply With Quote
Vechi 22.07.2010, 22:47:39
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
Pai am certitudinea ca sunt mantuit, ce e asa greu de inteles lucrul acesta.
"Și aceasta este mărturia, că Dumnezeu ne-a dat viață veșnică și această viață este în Fiul Său.
Cel ce are pe Fiul are viața; cel ce nu are pe Fiul lui Dumnezeu nu are viața.
Acestea am scris vouă, care credeți în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să știți că aveți viață veșnică. "

Vezi ce zice Ioan? "ca sa stiti ca aveti viata vesnica".
Tu nu ai inteles faptul ca mantuirea e un har, si ca nu prin osteneala o capeti. Poti sa te ostenesti oricat, daca nu te increzi in Hristos, nu ai facut nimic. Osteneala nu te mantuie ci Hristos. In schimb, pentru cei mantuiti, osteneala le aduce o rasplata in cer.
Iertare ca intervin in discutie. Imi spun doar punctul de vedere.

Versetul din Ioan 3:
16." Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica."

e intr-adevar foarte important. De aceea el trebuie inteles in dimensiunea
sa spirituala. E vorba de mantuire, desigur, dar conditia "ca oricine crede in El"
nu trebuie luata la timpul prezent, ci trebuie inteleasa la un prezent etern.
Adica, nu la modul ca eu acum cred in Hristos si asta ma face mantuit, ci
eu voi fi mantuit daca voi crede neclintit, pana la sfarsitul vietii, in Hristos.
Conditia nu e pentru momentul respectiv, ci incepand cu acel moment si
pana la sfarsitul vietii trebuie respectata acea conditie. Daca eu azi o respect
si maine nu o mai respect iar poimaine o respect din nou inseamna ca ne
jucam cu mantuirea.
Dar increderea neclintita nu e in puterea omului, caci omul e slab si
nestatornic, tocmai de aceea se si spune rugaciunea: "cred, Doamne,
ajuta necredintei mele". Si atunci pentru ca omul sa creada neclintit
are nevoie de ajutorul Duhului ca sa realizeze metanoia, schimbarea
mintii. Vedeti cum se leaga toate! Dar chiar si metanoia nu garanteaza
ca nu voi putea cadea, caci vointa mea ramane libera chiar daca e sustinuta
de har. Deci eu nu pot avea garantia necaderii din credinta nici dupa ce
s-a obtinut harul, osteneala mea ramane, nu pot sta cu burta la soare ca
gata sunt mantuit. Rugaciunea aceea cu necredinta inca trebuie spusa, ba
chiar eu cred ca trebuie spusa pana in ultima clipa din viata noastra. Or
garantia mantuirii e data doar aceluia ce da garantia ca va crede neclintit
in jertfa lui Hristos. Cine are aceasta garantie ca nu va cadea din credinta
pana la sfarsitul vietii, acela poate sa spuna ca este mantuit. Dar eu ma tem
ca nici un om nu poate garanta asa ceva.
Iertare inca o data.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 22.07.2010, 22:51:07
heorhe heorhe is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Iertare ca intervin in discutie. Imi spun doar punctul de vedere.

Versetul din Ioan 3:
16." Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica."

e intr-adevar foarte important. De aceea el trebuie inteles in dimensiunea
sa spirituala. E vorba de mantuire, desigur, dar conditia "ca oricine crede in El"
nu trebuie luata la timpul prezent, ci trebuie inteleasa la un prezent etern.
Adica, nu la modul ca eu acum cred in Hristos si asta ma face mantuit, ci
eu voi fi mantuit daca voi crede neclintit, pana la sfarsitul vietii, in Hristos.
Conditia nu e pentru momentul respectiv, ci incepand cu acel moment si
pana la sfarsitul vietii trebuie respectata acea conditie. Daca eu azi o respect
si maine nu o mai respect iar poimaine o respect din nou inseamna ca ne
jucam cu mantuirea.
Dar increderea neclintita nu e in puterea omului, caci omul e slab si
nestatornic, tocmai de aceea se si spune rugaciunea: "cred, Doamne,
ajuta necredintei mele". Si atunci pentru ca omul sa creada neclintit
are nevoie de ajutorul Duhului ca sa realizeze metanoia, schimbarea
mintii. Vedeti cum se leaga toate! Dar chiar si metanoia nu garanteaza
ca nu voi putea cadea, caci vointa mea ramane libera chiar daca e sustinuta
de har. Deci eu nu pot avea garantia necaderii din credinta nici dupa ce
s-a obtinut harul, osteneala mea ramane, nu pot sta cu burta la soare ca
gata sunt mantuit. Rugaciunea aceea cu necredinta inca trebuie spusa, ba
chiar eu cred ca trebuie spusa pana in ultima clipa din viata noastra. Or
garantia mantuirii e data doar aceluia ce da garantia ca va crede neclintit
in jertfa lui Hristos. Cine are aceasta garantie ca nu va cadea din credinta
pana la sfarsitul vietii, acela poate sa spuna ca este mantuit. Dar eu ma tem
ca nici un om nu poate garanta asa ceva.
Iertare inca o data.

Asta imi ridica un nou semn de intrebare. Ce inseamna a crede in Isus ? Adica a crede ca a existat, sau a crede ce scrie in Biblie ca a zis, sau a crede ca e fiul lui Dumnezeu, ce mai exact ar trebui sa cred ?
Reply With Quote
Vechi 22.07.2010, 22:57:12
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
Asta imi ridica un nou semn de intrebare. Ce inseamna a crede in Isus ? Adica a crede ca a existat, sau a crede ce scrie in Biblie ca a zis, sau a crede ca e fiul lui Dumnezeu, ce mai exact ar trebui sa cred ?
A crede ca Iisus Hristos este Fiul Lui Dumnezeu care S-a jertfit pentru
mantuirea mea si a tuturor oamenilor. Si ca fara jertfa Sa mantuirea e
imposibila omului.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2010, 00:05:43
Banned

Implicit

Citat:
Ce inseamna a crede in Isus ? Adica a crede ca a existat, sau a crede ce scrie in Biblie ca a zis, sau a crede ca e fiul lui Dumnezeu, ce mai exact ar trebui sa cred ?
Cred ca cel mai bun mod de a crede in Iisus Cristos este sa reusesti sa "imprumuti" ceva din caracterul Sau, e fascinant sa vezi cum relationeaza cu tot felul de oameni in contextul unor prejudecati imense ale vremii vis-a-vis de straini, pagani, femei etc, ce replici stralucite are si cata dragoste pentru oameni degaja din fiecare gest al sau.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce se intampla cu animalele dupa moarte? bmadalin Generalitati 184 20.12.2020 04:48:40
Sufletul dupa moarte vidoveczandrei Slujba inmormantarii 137 27.05.2012 07:26:06
Ce se intampla cu sufletul nostru ? anisoara Generalitati 108 14.05.2011 16:57:10
Sufletul dupa moarte ...? Templier Knight Generalitati 3 30.11.2010 00:58:26
ceva totusi se intampla dupa moarte remember Generalitati 5 20.09.2009 21:50:26