![]()  | 
	   ![]()  | 

| 
 | 

| 
	 | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Citat: 

Bisericile ortodoxe nu sunt facut prin arhitectura lor sa aibe scaune sau banci. Sunt mici, rotunde... Bisericile din vest au alta arhitectura, sunt prevazute bancile. Cum spuneam, duminica, in tara nu te poti aseza. Ti-e rau, sau te doare ceva rau, n-ai unde sta. Si este si mai dezordine asa. Biserica plina, se circula tot timpul de la usa, la altar si invers, se impinge. Nu ai loc nici sa ingenunchiezi. La miruit se produce gramada, se intra pe toate partile. Repet, vorbesc de liturghie. Bancile au avantul ca se mentine ordinea. Poate trece preotul cu tamaie, cu daruri. Poate ajunge lumea la impartasit, miruit, la altar cu lumanarea, fara a deranja pe toti, ingenunchiaza fiecare la locul lui, are fiecare locul lui, fara a fi impins si sucit si deranjat. Poti sta in picioare, asezat, sau ingenunchia, acolo in bucata ta. Nu vad ce este asa rau. 

A fi crestin = smerenie + iubire de aproape  | 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Sophia eu iti dau dreptate ca romanul este necivilizat din nastere si nu stie sa respecte pe cel de langa el, fie si in biserica....din acest motiv eu nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna sa fie banci in biserica....sa stea mamaie la mijlocul bancii si sa se trezeasca de vreo 20 de ori ca are treaba pe la lumanari, sa mai vorbeasca cu vecina care sta mai in fata cu cateva banci... 

Eu nu spun ca sunt rele sau bune bancile sau scaunele...totul depinde de cum si cand sunt folosite...nu astea te mantuiesc, ele pot mai mult sau mai putin sa te ajute la mantuire (ex: fiind cu adevarat neputincios dar cu dorinta de a sta la slujba, sa poti avea un loc unde sa fii doar tu cu Dumnezeu...dar si asa poti sa cazi in egoism). Deci totul e discutabil si totul depinde de fiecare cum intelege si cum alege sa faca pentru el si mantuirea lui. 

"Sa nu spui tot ce stii, sa nu faci tot ce poti, sa nu crezi tot ce auzi!" (pr. Paisie Olaru) http://www.youtube.com/watch?feature...v=y8zZ_NGRoJo#!  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Daca eu, care traiesc in strainatate,  as fi in tara, nu as mai avea timp sa vad toate neajunsurile din biserica, ci as fi fericita. Sper sa ajung curand... cu ajutorul lui Dumnezeu.

| 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Citat: 

Bine era daca locuiai in Romania si avand tot timpul din lume aici, sa nu fi luat in seama aceste neajunsuri din biserica si sa fii fericita. In rest sa-ti ajute Dumnezeu sa ajungi cu bine la ai tai dupa cum ai planuit. 

"Sa nu spui tot ce stii, sa nu faci tot ce poti, sa nu crezi tot ce auzi!" (pr. Paisie Olaru) http://www.youtube.com/watch?feature...v=y8zZ_NGRoJo#!  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Citat: 

| 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Este primul mesaj pe care-l postez pe acest forum si, sper eu, nu si ultimul. 

Nu inteleg de ce nu exista banci in bisericile ortodoxe. Singurul motiv obiectiv ar fi lipsa de spatiu, majoritatea lacaselor de cult nedispunand de suficient spatiu necesar pentru amplasarea bancilor+participarea la slujba a tuturor enoriasilor,in conditiile ingustarii spatiului. Celalalt argument imi pare arhaic si usor masochist : doar stand in picioare iti poti arata smerenia fata de Dumnezeu? Nu stiu altii cum sunt,dar eu,la cei 22 de ani ai mei si in absenta unor probleme medicale, suport cu greu -fizic vorbind- statul in picioare/ingheuncheatul,pe tot parcursul slujbei. In momentele in care simti o durere fizica majora la nivelul membrelor inferioare si al spatelui,numai la rugaciune nu iti e gandul... argument pentru care cred ca bancile ar veni in sprijinul enoriasilor, inlaturand orice impediment ce le-ar putea distrage atentia de la rugaciune! Exista scaune in biserici? Da,dar insuficiente! La biserica din cartierul meu, pe toate scaunele este scris cate un nume..probabil al familiei care-a contribuit financiar la cumpararea scaunelor...si nu de putine ori auzi "da-te la o parte,asta-i scaunul MEU"... (asemenea episoade se intamplau cand eram in generala..probabil clasele 5-6... si,cu siguranta,se repeta si astazi). La biserica din centru, scaunele nu au pecetea donatorului,insa sunt mai mereu ocupate. PS: cea mai deosebita biserica pe care-am vazut-o (locuiesc in Oltenia) se afla la Eforie Nord... da,este ortodoxa ! da,este construita relativ recent (prin 2000-2001) si.. DA, ARE BANCI ! Imi pare rau ca nu am putut asista la Liturghie,insa va recomand, daca aveti drum si timp de trecut prin Eforie Nord, sa nu o ocoliti..va va impresiona foarte placut ! PSS : aici puteti vedea si cateva poze cu biserica mai-sus mentionata: http://www.valcea-turism.ro/j15/inde...827&Itemid=187 . O parte din explicatia existentei bancilor: unul din ctitorii bisericii este un roman stabilit in America de 20 de ani... open-mindness... Last edited by Diana3; 26.07.2010 at 19:11:58.  | 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Bine ai venit Diana. Nu avem banci in biserica pentru ca prezenta noastra in ea exprima mersul catre Imparatie. A sta pe o banca e chipul ca stam pe loc. Par nesemnificative aceste lucruri, dar ascund o mare bogatie. Poate ca nu este intamplator ca in iconografie nu avem sfinti care stau pe banci sau scaune. Si nu cred ca au fost lipsiti de neputinte, dar atat de mult s-au unit cu Hristos, incat Acesta a luat suferinta lor asupra Sa.

| 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Citat: 

Sfintii au fost smeriti, sfintii au fost..SFINTI ! Dragostea lor pentru Dumnezeu a fost si este infinita... cautau sa aiba cat mai multe nevointe,orice suferinta apropiindu-i si mai mult de Dumnezeu (cred) Insa...eu nu sunt sfanta! Si nici nu vreau sa fiu, in sensul ca niciodata nu cred ca-mi voi depasi conditia de pacatoasa... Sfintii se puteau hrani in pustiu cu miere si atat, mie imi vine sa plang de durere daca stau in picioare mai mult de 2 ore... e o foarte,foarte mare diferenta intre noi si EI... (sau cel putin intre mine si EI). Oare pozitia corpului nostru in Biserica determina distanta fata de Imparatie sau directia gandurilor ? Poti sta in picioare si totusi gandul sa-ti zboare aiurea... Intr-adevar,aratam respectul si supunerea noastra fata de Dumnezeu alegand sa stam in picioare pe parcursul desfasurarii Sfintei Liturghii,insa oare cat de mult s-ar supara Dumnezeu pe noi daca am alege sa-i aratam evlavia noastra... stand jos,dar avand gandurile Sus,la El ?  | 
![]()  | 

| 

Subiecte asemănătoare
		 | 
	||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari | 
| Noi avem nou martir | mihaiB | Stiri, actualitati, anunturi | 9 | 07.11.2012 20:51:45 | 
| Cu credinta la raspantie - cata nevoie avem de biserica si preot? | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 95 | 05.09.2012 22:13:29 | 
| S.O.S ptr cei care au credite la banci , noua ordonanta | annajanette | Generalitati | 7 | 01.07.2010 05:41:02 | 
| Cum fac bani marile banci internationale pe spinarea prostimii (World Stupid People) | razvan_m | Generalitati | 36 | 13.07.2009 23:41:16 | 
| 
 |