Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.07.2010, 09:33:09
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
bine ai spus "inca"... dar va fi descoperita.
nici o prezicere teoretica nu a fost infirmata (de realitate) pana in prezent (tot despre gaurile negre vorbim).
In afirmatia ta de mai sus ("dar va fi descoperita") mi se pare ca se manifesta e un fel de "credinta stiintifica". Poate mi se pare ...

Last edited by Lavrentiu; 05.07.2010 at 09:35:44.
Vechi 05.07.2010, 10:11:02
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
In afirmatia ta de mai sus ("dar va fi descoperita") mi se pare ca se manifesta e un fel de "credinta stiintifica". Poate mi se pare ...
Matematica si fizica nu mint! Desigur si in stiinta au fost numeroase teorii si abordari gresite care au fost infirmate de practica... nu vom intra in amanunte...

Teoria relativitatii functioneaza (exemplu bomba atomica)
Mecania cuantica functioneaza (exemplu calculatorul si toate dispozitivele electronice)
Iar aceste doua teorii combinate (ecuatiile lor) dau preziceri despre gaurile negre, care evident sunt verificate de practica. Pana in prezent nici o prezicere teoretica nu a fost infirmata de realitate.
Acesta reprezinta trimuful ratiunii (mintii) umane, care arata maretia omului, asemanarea lui cu ingerii si cu Dumnezeu.
Desigur pentru a verifica anumite preziceri practice avem nevoie de tehnologii mult mai avansate... unele dintre ele imposibil de construit pentru specia umana (spre exemplu pentru a evidentia prezicerile fizice in cazul teoriei stringurilor, teoria "M").

Stiinta confirma maretia Creatorului... si ne apropie de Dumnezeu (mai precis de Logos) prin cunoastere.
"Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea manilor LUI o vesteste taria" Psalmul 18,1

NU exista contradictie ci doar distinctie intre adevarata stiinta si adevarata credinta (cea crestin ortodoxa), in elementul lor comnun, anume cosmogonia (adica lumea fizica, materiala... caci stiinta nu poate studia lumea spirituala, imateriala).

Desigur omul trebuie sa se preocupe in primul rand de mantuirea lui, caci pronia divina "tine" Universul. Fie ca omul merge in rai sau in iad, soarele tot va rasari, ploaia tot va cadea pe pamant... la porunca lui Dumnezeu... insa chemarea omului la pocainta este ASTAZI, ACUM... in Biserica.
Vechi 05.07.2010, 10:18:10
Lavrentiu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Matematica si fizica nu mint! Desigur si in stiinta au fost numeroase teorii si abordari gresite care au fost infirmate de practica... nu vom intra in amanunte...

Teoria relativitatii functioneaza (exemplu bomba atomica)
Mecania cuantica functioneaza (exemplu calculatorul si toate dispozitivele electronice)
Iar aceste doua teorii combinate (ecuatiile lor) dau preziceri despre gaurile negre, care evident sunt verificate de practica. Pana in prezent nici o prezicere teoretica nu a fost infirmata de realitate.
Acesta reprezinta trimuful ratiunii (mintii) umane, care arata maretia omului, asemanarea lui cu ingerii si cu Dumnezeu.
Desigur pentru a verifica anumite preziceri practice avem nevoie de tehnologii mult mai avansate... unele dintre ele imposibil de construit pentru specia umana (spre exemplu pentru a evidentia prezicerile fizice in cazul teoriei stringurilor, teoria "M").

Stiinta confirma maretia Creatorului... si ne apropie de Dumnezeu (mai precis de Logos) prin cunoastere.
"Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea manilor LUI o vesteste taria" Psalmul 18,1

NU exista contradictie ci doar distinctie intre adevarata stiinta si adevarata credinta (cea crestin ortodoxa), in elementul lor comnun, anume cosmogonia (adica lumea fizica, materiala... caci stiinta nu poate studia lumea spirituala, imateriala).

Desigur omul trebuie sa se preocupe in primul rand de mantuirea lui, caci pronia divina "tine" Universul. Fie ca omul merge in rai sau in iad, soarele tot va rasari, ploaia tot va cadea pe pamant... la porunca lui Dumnezeu... insa chemarea omului la pocainta este ASTAZI, ACUM... in Biserica.
Intru totul de acord. Problema este ca majoritatea celor care se cred oameni ai stiintei (nu de stiinta) nici nu banuiesc cata credinta este amestecata in stiinta lor. Eu doar asta am vrut sa subliniez. Bineinteles, nu este cazul aici.
Vechi 05.07.2010, 11:28:27
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Intru totul de acord. Problema este ca majoritatea celor care se cred oameni ai stiintei (nu de stiinta) nici nu banuiesc cata credinta este amestecata in stiinta lor. Eu doar asta am vrut sa subliniez. Bineinteles, nu este cazul aici.
Cum ai ajuns tu la aceasta concluzie, legata de credinta acelor oameni ai stiintei?
Vechi 05.07.2010, 11:31:49
Lavrentiu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Cum ai ajuns tu la aceasta concluzie, legata de credinta acelor oameni ai stiintei?
Pai uite, de exemplu macro-evolutia este o problema de credinta. Evolutionistii cred ca s-a intamplat in acel mod, pentru ca nu pot vedea cu ochii lor.
Vechi 05.07.2010, 11:38:56
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Pai uite, de exemplu macro-evolutia este o problema de credinta. Evolutionistii cred ca s-a intamplat in acel mod, pentru ca nu pot vedea cu ochii lor.
In primul rand evolutia are o logica la un capat la altul.
Iar in al doilea rand, multe parti din evolutie au fost demonstrate, descoperite.
Iar daca a crede in ceea ce majoritatea oamenilor de stiinta considera a fi certitudine inseamna credinta ...
Sau vrei sa spui ca trebuie sa vad cu ochii mei cum are loc evolutia pentru a credre?
Vechi 05.07.2010, 13:05:49
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
In primul rand evolutia are o logica la un capat la altul.
Iar in al doilea rand, multe parti din evolutie au fost demonstrate, descoperite.
Iar daca a crede in ceea ce majoritatea oamenilor de stiinta considera a fi certitudine inseamna credinta ...
Sau vrei sa spui ca trebuie sa vad cu ochii mei cum are loc evolutia pentru a credre?
Evolutionismul este asociat pe de o parte cu "ingradire" (in sensul ca nu se putea altfel) si din nefericire mai este asociat cu inexistenta lui Dumnezeu.
Din pacate evolutionismul exclude partea sufleteasca atat din om cat si din animale, considerand ca viata este si se poate explica exclusiv prin materie (si legile care o guverneaza). Aici se produce de fapt "ruptura" intre teologie si stiinta cand vinde vorba de viata (originea ei, diversitatea ei...)

Doar sufletul omului are spirit (numit si duh).
Repet, conform invataturii Sfintei Scripturi nu este diferenta trupeasca (fiziologica) intre om si animale intrucat sunt facute din aceeasi materie (pamant). Evident ca ADN-ul sta marturie acestei indentitati functionale (fiziologice) trupesti.
Prin spiritul sufletului sau, omul se aseamana lui Dumnezeu si ingerilor... iar prin trupul sau (facut din materie, pamant) omul se aseamana animalelor.

ADN-ul, care este prezent in fiecare celula vie, atat in trupurile animalelor cat si al omului, are rol de stocare a informatiei, continand instructiunile pentru construirea altor componente ale celuleor: moleculele de ARN, proteine... Segmentele ADN care poarta informatia genetica sunt numite gene. Alte secvente ADN au rol structural sau sunt implicate in reglarea folosirii acestei informatii genetice... nu intram in amanunte.

Concluzia este ca ADN-ul nu infirma existenta lui Dumnezeu, dimpotriva arata maretia Creatorului, cat de minunate sunt lucruile lui...
"Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut! Umplutu-s-a pământul de zidirea Ta. " Psalmul 103,25

Last edited by Eugen7; 08.07.2010 at 12:23:55.
Subiect închis

Tags
evoluționism teist, geocentrism

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Evolutionismul-religia care pregateste venirea antihristului! flying Teologie si Stiinta 1589 28.07.2020 23:49:47
evolutionismul compromis padrevicentiu Generalitati 476 23.09.2013 03:54:06
Ce este o erezie ? STEPHAN Dogmatica 16 15.06.2012 17:58:42
Bacteria Flagellum sau Motorul Organic sau De ce evolutionismul e o facatorie colaps Generalitati 217 27.09.2010 14:37:40
Este islamismul (musulmanismul) o erezie ariana? mihailt Generalitati 24 01.08.2010 13:17:27