Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 08.06.2010, 08:54:14
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Fără să neg descrierea dv, eu aș pune problema un pic altfel: la această situație s-a ajuns datorită celor din generația mea. Și la aceasta, am și eu o contribuție.

Îmi amintesc că, în anii 80, când am făcut liceul, nici eu nu eram diferit de derbedeii descriși. Am fost un puști protestatar la vârsta protestului. Am fost cu berea în geanta diplomat la școală. Aveam geantă diplomat, ca să fiu altfel decât cei cu ghiozdane. Iar droguri nu existau, că precis aș fi pus și niște cânepă pe lângă bere.
Dar "a face invers decât boșorogii de profi" nu se limita numai la geanta diplomat. Purtau profii costum ? Înseamnă că eu trebuia să port blugi tăiați. Luam blugi din Obor și îi tăiam cu foarfeca în aceeași zi, lucru care îmi apare de un teribilism și o absurditate incredibilă azi. M-ar fi dat afară UTC-ul din școală dacă mi-aș fi băgat un inel în nas, că dacă ar fi fost după mine, mi-aș fi pus unul cât un belciug, pe care aș fi scris "Radio GaGa". Dar cea mai mare distracție a timpului era să merg în podul școlii și să scuip de acolo în curte. În gașca mea, erai socotit un adevărat zeu dacă reușeai să scuipi în capul unui prof. În special al directorului, care avea și moacă de activist de partid, cu chelia corespunzătoare. Mă atrăgea teribil să scuip în chelia lui, dar nu am reușit niciodată decât să scuip pe pantofii lui "Guban". De copiat, copiam de câte ori puteam. Nu foloseam IPod și "device-uri hi-tech", fiindcă nu erau și nu fiindcă nu le-aș fi folosit. Nu îmi lăsam plete fiindcă partidul trimitea câte un bou cu rigla la intrarea în școală și nu fiindcă nu aș fi vrut să îmi las plete. Relații sexuale în liceu nu am avut fiindcă nu aveam cu cine, iar curve nu erau (sau erau la hotelul Intercontinental, la prețuri inaccesibile) și nu fiindcă nu aș fi dorit să am. Colegele erau speriate de posibilitatea sarcinii, ceea ce ar fi însemnat darea afară din toate școlile, iar avorturi nu se făceau că nu era voie, nu fiindcă femeile nu ar fi vrut să facă.

În cocluzie, toate porcăriile pe care puteam să le fac cu un risc rezonabil le-am făcut, iar ceea ce nu am făcut nu a fost din cauza vreunei înalte conștiințe, ci din cauză că trecerea peste anumite interdicții nu mai era glumă.

Deci, părerea mea e că ceea ce ținea lucrurile cât de cât în frâu era FRICA. Or, frica a dispărut. Să fie bine ? Să fie rău ? În orice caz, mai târziu, când am studiat psihologia, am învățat că există două feluri fundamentale de motivație. Motivația pozitivă și motivația negativă. Cât timp însăși noțiunea de motivație negativă a dispărut din practică, cât timp nu mai poți pedepsi un elev în nici un fel (iar de această orientare nu elevii sunt vinovați), în timp ce motivația pozitivă este să fii asemenea unui om care a reușit în viață precum ciobanul ajuns la palat, nu trebuie să ne mirăm.

Ca să faci să decadă o societate, este esențial să ataci instituțiile ei tradiționale fundamentale. Iar instituțiile tradiționale ale ei acestea sunt: familia, școala, monarhia, Biserica și sistemul de drept. Să le dizolvăm pe acestea, și întreaga societate va fi dizolvată.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 08.06.2010 at 09:06:34.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 08.06.2010, 12:06:02
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Cumva despre fiecare generatia s-a spus si se spune la fel.
Fiecare compara tinerii de la momentul respectiv cu generatiile mai varstnice.
Si fiecare generatie are partile ei negative si prostiile ei.
Exista doua aspecte importante:
a. sa nu rupem generatia, oamenii din contextul social si al epocii
b. am aflat, dar mi-este greu sa inteleg cauzele, ca se produc mereu schimbari in fiinta umana. Se maturizeaza fizic si hormonal cumva din ce in ce mai devreme, deja copilaria a disparute de pe la 10 ani. Mintea insa nu tine pasul cu trupul. Se spune despre multi copii faptul ca "sunt maturi atat de devreme, in gandire si simtire". Este numai un anume gen de maturitate zic eu, poate mai degraba afectiva, dar nu mintala. Greutatile, suferintele maturizeaza, dar judecata ramane totusi copilareasca si de aceea tendinta spre teribilism si prostii (si negandirea consecintelor).
Si asa ii vezi tineri de la 11, 12-13 ani in sus, bine maturi trupeste (inalti, grasi, maturi sexual), dar in fond tot copii. Fete care la fel, sunt mature sexual si fac copii la 11-12 ani fiindca...isi doresc! Copil in loc de papusa. Ca papusa nu mai au demult.

Nu sunt de acord cu Mihnea, sau nu inteleg de ce sunt devina generatiile mai vechi pentru prostiile celor de acum.

Problematica este diversa si daca mai acum cativa ani se vedea inca o deosebire intre tari, acum eu nu o mai vad decat la generatiile mai varstnice.
O persoana de la 50 ani in sus din Romania difera (inca) f.mult fata de o persoana la aceeasi varsta din vest. Dar tinerii, copii, nu.

Incerc sa arat cateva cauze la tema deschisa aici:
1. Nu stiu daca scoala este primul vinovat in lant. Eu as pune societatea si apoi parintii si abia pe locul 3 scoala.

Societatea - modele, oferte, etc.
- ce vezi azi in jurul tau peste tot: fotbalisti, artisti, modele, politicieni cu scoala putina si bani multi. Vezi droguri, totul se rezolva cu bani.
Si atunci asta vor si tinerii: ce le trebuie scoala, daca banii se pot obtine mult mai usor si in cantitate mare fara. Te faci fotablist, sau cantaret, model, sau politician, sau iti deschizi o firma (ca nici acolo nu-ti trebuie scoala din pacate) si faci bani cu sacul. Sexul si coruptia nu lipsesc.
Presa vehiculeaza numai nume care de fapt nu inseamna nimic merituos (Moni, Irinel, Andreea, Nicoleta, Mihaela, Gigi, etc.) dar care sunt plini de succese si bani.

- ce-ti ofera vremurile - parinti munciti si vesnic lipsa de acasa, altii care se intrec in a oferi ce mai apare pe piata (la concurenta), fast-food, preturi mari in schimb la produse naturale si vitale, somaj, lipsa de perspectiva, droguri, pornografie, etc.

Familia - aproape inexistenta azi. Ori munciti pana seara, ori plecati peste granita, ori in functii inalte si n-au timp si chef de copii. Ori saracie lucie, ori lux si rasfat. Calculator, celular and co., haine de marca, masina deja, strainataturi.
Si da, atat in familie cat si la scoala,asa cum spune Mihnea, lipseste motivatia si frica. Libertate totala. Le este frica parintilor si profesorilor ca daca faca ceva (un ton mai aspru, sau o palma) sunt reclamati, sau intervine autoritatea tutelara si iti ia copilul. Asa este si in vest si multi copii ti se urca in cap. N-ai voie sa le spui nimic, totul este permis.
Zice ca "vai, nu cu frica, nu cu violenta". Dar cu ce?
Este aici o emisiune cu o Supernanny, care lucreaza cu poze, scheme, jocuri. Parintii sunt la capatul puterii si sfatul final: da copii la asistenta maternala si ia o pauza. Eu ma umplu de nervi cand lucrurile astea.
Mai vezi cate o fata de 11-12 gravida si ce spun la televizor: "Vai ce se descurca tinerii nostri cu scoala, copil, etc. Uite ca se poate. Bravo" In rest ceva sfaturi, lectii, dechis mintea, nu.

Generatia mea: n-am avut calculator si celular. Blugi am avut asa pe la 30 ani prima pereche (blugi adevarati ma refer). Uniforme f.severe (bentita, matricola, atentie la culorile hainelor, fara ciorapi de matase fetele, tunsoare scurta etc.), prezenta la sange controlata, nu erau greve. Copilarie pana la 15-18 ani (nu sex, nu prieteni, nu preocupari din astea, ci ne ma jucam - da, da ne jucam si la 17, 18 ani) si invatat (frica de note, de corigenta, de repetat an, de examene de admitere si bac, vroiam sa studiem ceva etc.).
Parintii aveau program de lucru normal, acasa si nu haihui. Severi! Doua la fund ne-au facut oameni si nu ne-au facut rau. De droguri nu se stia...tutun mai luau unii pe ascuns, dar cu mare frica.
Se ce scoala si facultate am facut si ce oameni am ajuns. Si tot nu-i bine...ca acum suntem pe strazi fara serviciu (ca vor tineret). Si uite asa cercul vicios: tineretul nu-i bun, dar e mai bun ca cei mai in varsta.

Concluzia:
Sunt bolnave timpurile, sistemele, societatile, si mai apoi si oamenii...
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape
Reply With Quote
  #3  
Vechi 08.06.2010, 13:11:49
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.04.2010
Locație: dor de Moldova...
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.210
Implicit

Sunt acord deplin atunci cand spuneti ca frica este vitala in procesul de invatare a disciplinei. Insa ce sa mai zica saracul profesor unui golan ditamai namila cu muschi cat ursul si cu lanturi de 20 de kg la gat?

Si sa se aplica asta la nivel de regulament scolar, ar sari cu totii in cap la director, inclusiv parintii. Aaa da-i democratie, de ce sa poarte ceva ce nu-i place? Dar cum dom'le ca n-am bani de costume si de sacouri si de camasi eu trebuie sa-i iau tricouri de firma de la dolce gabbana si blugi nu stiu ce marca din germania cu 200 de euro.

Si sunt multe cazuri cand profesorii au fost batuti de catre elevi! Doar in vremea noastra se putea petrece asa ceva.
Ce s-ar fi intamplat in trecut? Scoteai si o injuratura in preajma profesorului si primeai o lectie mai mult decat dureroasa.

Dar sa dai in el, sa-ti bati joc de el in timpul orei, sa te arati tu tupeist in fata lor? Pai ar fi fost trimisi asemenea elevi in inchisoare cu sentinta de 50 de ani sau mai rau...
Nici legea nu-i pe masura degeneratiilor. Mai mult, ti-e frica sa fii bun si sarac ca auzi pe la televizor ca nea Gheorghe din satul cutare a primit 10 ani de puscarie ca i-a furat vecinului o gaina, pe cand ai nostri fura miliarde si nu primesc pedeapsa, ci urale si aplauze!

Asta isi doreste tanarul din ziua de azi. Il intrebi ce vrea sa faca cand se "maturizeaza". Iti raspunde ca vrea Peugeot ultima serie sau un "Mertzan" mai zdravan, ca are un amic o afacere si ca vrea vila cu piscina si helipad. Il vezi cum ramane cu gura larg deschisa cand trece un bolid sau o masina scumpa pe langa el pe strada. "Oai frate, d-asta imi iau si eu"

Probabil ca, pentru unii, sunt dorinte desarte caci nu vor ajunge sa isi cumpere asa ceva. Dar totusi... faptul ca isi aleg asemenea nimicuri ca si ideal si obiectiv in viata ...

"Dar omule, tu ce zici de desavarsire sufleteasca? Sa urci pe scara virtutiilor, sa fii mai bun, mai intelept?". Se blocheaza, nici nu mai stiu ce sa zica, iti rad in fata. "Hai dispari, ma iei cu d-astea, da' cine-s ieu ma?".

Poti sa mai discuti cu ei ? Nici nu mai sunt seriosi. Toata ziua rad dom'le... Toata ziua fericire, toata ziua bucurie, zambet pe fata lor permanent.
De parca au pierit toate problemele si traiesc deja in utopie. Ce conteaza ca e razboi sau ca tara moare sau ca in localitatea X satenii se ineaca din cauza apelor sau ca au vandalizat azi dimineata o biserica, ei sunt permanent "happy".

"Don't worry, be happy", adica sa nu mai ai grija sufletului tau... Pentru ei nici nu mai exista suflet. Ce sa mai vorbesti de "a fi bun", "a-ti ajuta aproapele", "a avea grija de prietenii tai", cand vezi intr-un liceu care e si scoala generala cum niste namile de 2.5 m de clasa a XII-a se iau de niste prichindei de clasa a V-a. Asa am ajuns?

Nu mai este cazul a-ti fi frica de cei dintr-o clasa sau doua mai mare decat tine, acum ti-e frica de gigantii din ultimele clase, ca au atatia muschi si tupeu pe ei incat trebuie sa bata pustani pentru a-si satisface "pofta" de a lovi in ceva.
Sa se duca in padure sa gaseasca un urs si sa faca wrestling cu el daca se cred atat de musculosi.

Am gasit un cuvant care caracterizeaza societatea din ziua de astazi perfect - parvenitismul si merge si ipocrizia. Cunoasteti: Diferenta dintre aparenta si esenta.

Ii vezi tari, musculosi, fortosi, "neinfricati", dar in realitate nu sunt decat niste iepuri fricosi care se ambaleaza pentru a nu-l face pe om sa le vada neajunsurile.

Cum e elevul azi? "Aoleu, mi-am rupt unghiua, ce agonie", "Vai frate, mi-a intrat o aschie in deget, ustura ca naiba", "Au, m-am intepat la un cui, cheama asistenta, salvarea sa-mi faca anti-tetanosul!"

Cum era elevul in interbelic? La 17 ani, elevul crestin-nationalist era inchis de dictatura carlista sau de comunisti si era torturat, schingiuit, batut crunt zilnic timp de 15-20-25 de ani si rezista prin tot calvarul. Si erau de-o varsta cu cei despre care vorbim. Si totusi au supravietuti si au ajuns la 80-90-100 de ani! Uitati-va la: Petre Tutea, parintele Iustin Parvu sau Gheorghe Calciu.

Si asta pe cand cei de azi mor de leucemie, cancer, afectiuni respiratorii etc. Pentru ca in loc sa indure ceva, ei iau anti-biotice si injectii pentru niste raceli amarate. "Vai, nu pot veni la scoala ca tusesc, vai dar ma doare capul, nu pot face nimic..."

Elevul de azi se plange ca are o iritatie si ca il "doare tare". De cei din trecut care erau mutilati si aveau tot corpul o rana sangeranda ce sa mai zici...

Elevul de azi mananca trei sandwich-uri cu sunca, branza si unt din plin si se plange la sfarsitul orelor ca ii foame. Elevul din trecut rezista ani intregi cu doar un pahar de apa si un cot de paine.

Elevul de azi se plange: "Vai draga, sa vezi ce-i fac lu maica-mea, mi-a pus sandwich cu parizer in loc de sunca dintr-aia scumpa importata, sa vezi ce scandal ii fac". Elevul din trecut se multumea cu cateva bucati de copita mucegaita si uscata.

Pai daca l-ai duce in trecut in mijlocul prigonirilor de atunci ar innebuni instant.
Nu spun ca toti elevii au fost asa in trecut, dar o mare parte dom'le.

Pe vremuri, toti flacaii si voinicii erau pregatiti sa-si dea viata pentru tara razand, la orice primejdie si necaz. Azi, pleaca de buna voie prin Spania Barcelona, prin Germania, prin Italia, prin America, prin nu stiu eu unde ca sa isi "cladeasca un viitor mai bun".

Mai omule, vezi ca Basarabia nu mai e pamant romanesc. "Si ce daca?", "Eh... asta e", "Ce-mi pasa mie?", "Da-o dracului..." si fel de fel de raspunsuri.

Ii intrebi daca sunt patrioti. "Pai da' normal, cum adica?"
"Ce s-a intamplat la Plevna?"
"Ce a avut loc la Marasesti, Marasti, Oituz?"
"Dar la Fantana Alba vreo tragedie ceva?"

"Stai ... sa dau drumu la calc si fac un search pe google si pe referate online si-ti zic!"

"Arata-mi pe harta Muntenia sau Bucovina".

"Stai frate sa deschid Google Maps sau wikipedia.ro"

"Mama, ce inseamna 'candid'?" "Da, vezi ca dictionarul e in biblioteca"
"Tata, ce inseamna 'candid'?" "Cauta in dictionar"

"Eh, asta e, daca ei nu stiu, ce sa fac..." Nici acum ca au dex-online.ro care e de 50 de ori mai rapid si mai usor de folosit nu au catusi de putina vointa sa afle ce inseamna un cuvant anume. Ce le mai pasa lor de limba romana, cand vorbesc pe hi5, facebook, myspace cu prieteni din Florida sau din Congo?

Si uite ca iar m-am lungit... Mai sa fie.
__________________
Sunt împotriva: avortului, homosexualității, sectelor, ateismului, masoneriei, păgânătății, ereziilor, ecumenismului, băncilor, cipurilor și actelor cu cip, politicianismului și a părăsirii patriei.

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!

Last edited by colaps; 08.06.2010 at 13:17:11.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 08.06.2010, 13:34:17
Florin Liviu
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Parerea mea !

Eu zic asa : sa iubim copiii ! Sa fim buni exemple pentru ei ! Sa nu-i pedepsim aspru caci o vorba spusa potrivit face mai mult decat orice pedeapsa corporala !
Nu sunt de acord cu ideea degenerarii ba dimpotriva sunt de parere ca lumea merge intr-o directie buna; dar viata nu depinde de ce este in jurul tau ci de credinta pe care o ai tu in Dumnezeu !
De ce sa-i acuzam pe ei cand sunt produsul si conceptia noastra ?
De ce sa nu-i privim cu admiratie cat sunt de inalti si frumosi cum poate nu am fost noi cand eram ca ei ?
Datoria nostra este sa fim pentru ei exemple desavarsite si ei vor face ca noi si poate vor fi mai buni decat noi !
Si nu mai laudati atata trecutul ! Au trecut 50 de ani de satanism comunist care a distrus toate valorile si reperele morale sau le-a redus la tacere !
De-abia acum societatea romaneasca a renascut si isi reafirma valorile cu destule ezitari si unele greseli !
Iar viata nu poate fi frumoasa cand in sufletele noastre este ura impotriva aproapelui ! Adu iubirea in inima ta ! SI VEZI BARNA DIN OCHIUL TAU NU PAIUL DIN OCHIUL APROAPELUI !
In popor se spune ca aschia nu sare departe de stalp. Fiti bune exemple pentru copiii vostri in tot ce faceti si problema este rezolvata !
Nu blamati societatea caci vinovatii sunteti chiar voi de toate cele !

Am zis !

Last edited by Florin Liviu; 08.06.2010 at 13:39:53.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 08.06.2010, 13:39:38
ella87ella ella87ella is offline
Member
 
Data înregistrării: 10.12.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 80
Implicit

Important este familia, si caracterul omului, pentru ca un adolescent daca are caracter propriu si nu vrea unul generalizat sau de rutina, daca nu vrea sa fie la fel ca tot ceilalti, ci se gandeste la el, la binele din viata lui, stie sa aleaga raul de bine.
Eu zic ca tot timpul a fost un tineret rebel, dar conform perioadei.
Adevarul este ca poate azi este cel mai dezastruos.
Si nu putem lua doar licenii, ci si copii de generala, si tinerii de liceu, si cei de la facultate, si copii de gradinita. Copilul de gradinita face crize daca nu i cumperi o jucarie, vb prostii ca asa a auzit acasa sau pe strada, etc.
Nu putem generaliza nimic si noi nu putem face nimic, doar pentru copii nostrii o sa putem face ceva.
Si eu cred ca toti acesti tinerii sunt nefericiti, si fac toate aceste lucruri pentru a se simti valorosi intr-un fel, iubiti, pt a fi in centrul atentiei, dar eu nu inteleg ca astfel nu rezolva nimic.
Apoi partea cu desfraul trupesc, foarte putini adolescenti nu desfraneaza pentru ca vor sa-si pastreze fecioria pentru Dumnezeu si sot/sotie.
Multi care nu au desfranat nu au avut ocazia, putini care au avut ocazia au refuzat.
Acum e libertate deplina, planning familial, anticonceptionale de la orice farmacie fara reteta, intiparit si indoctrinat gandul din filmele americane ca daca nu suntem casatoriti putem pacatui trupeste ca totusi ne iubim, asa ca nu pacatuim, doar e iubire, ce daca nu suntem casatoriti, asa gandesc majoritatea.
Oamenii din trecut au vrut libertate, acum avem libertate, de ne speriem, desi avem libertate ne simtim incatusatzi in sinea noastra.
Eu am prins mijlocul generatiilor, sunt din 87 nascuta, pana la varsta de 14 ani ma mai jucam elastic, patrat, cu papusele, de-ascunsa, de-aprinsa,etc.
Aveam o dependenta de TV atat, de calc nu stiam.
Apoi la disco m-au lasat ai mei, dar nu m-a atras niciodata, si am avut asa prieteni cam ca si mine, cine se aseamana se aduna, e o vb.
La liceu am vazut pt prima data la info un calculator, apoi pe cls a 11 a am primit un telefon, si la facultate am inceput sa navighez pe net si sa aud de mess , etc.
Se simte diferenta si intre sat si intre oras.
Dar eu zic ca parintele isi poate educa copilul, si mai e si vb ashchia nu sare departe de trunchi, deci daca parintii au fost nu stiu cum, sa nu se astepte ca copilul sa fie altfel.
Nu exista rezolvare, atata timp cand in casa sunt 3 tv, cand calculatorul este oferit cadou unui copil de 5 ani, cand parintii duminica stau acasa pt a se odihni, cand parintii trimit pe copil sa se uite la tv sau sa se joace la calc.
Bine a zis cineva mai sus cine e de vina: familia, societatea, mass media, etc.
Apropo nici profesorii nu mai au aceeasi valoare ca si in trecut.
Americanii is devina ne-au indoctrinat Europa noastra, ei au venit cu sectele, cu filmele de prost gust, etc.
Sa ne gandim la noi si sa fim noi un exemplu pentru ceilalti, cu vb, cu discutia nuu facem nimic.
__________________
"Trebuie sa ne lepadam de omul cel vechi si sa ne imbracam cu cel nou!"

Last edited by ella87ella; 08.06.2010 at 13:42:15.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 08.06.2010, 13:52:53
ella87ella ella87ella is offline
Member
 
Data înregistrării: 10.12.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 80
Implicit

Toata societatea aproape e degradata de la cei mai tineri pana la cei mai in varsta....
__________________
"Trebuie sa ne lepadam de omul cel vechi si sa ne imbracam cu cel nou!"
Reply With Quote
  #7  
Vechi 08.06.2010, 14:04:17
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.345
Implicit

Cred cu tarie in "venirea in fire" a multor tineri de indata ce vor lua in piept, cu adevarat, necazurile dar si bucuriile vietii. Dumnezeu nu se lasa nedescoperit niciunei inimi, oricat de rece sau impietrita ar fi ea.

Omul este minunat, tocmai prin faptul ca se poate schimba, isi poate schimba mintea, intoarcandu-se la Dumnezeu. Sa credem asadar in acest adevar, si sa ne rugam fiecare, mai intai, pentru schimbarea in bine a noastra, si apoi, pentru schimbarea celor de langa noi.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 08.06.2010, 14:47:28
SebastianD's Avatar
SebastianD SebastianD is offline
Member
 
Data înregistrării: 03.01.2010
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Mesaje: 37
Implicit

Va rog sa nu ii puneti pe toti tinerii in aceeasi oala..si sa nu ii judecati ca nu stiti ce cale vor urma in viata . S-au schimbat vremurile si na..e mai multa libertate..
Colaps , ai dreptate , in mare parte realitatea asta e dar sa nu ii pui pe toti intr-o oala.. si eu mai vorbesc cu Lol ,OMG , si..sunt crestin ortodox , poate nu model dar ma stradui .
Sebastian , 18 ani .
__________________
Dumnezeule, sa nu ma parasesti, nimic nu am facut in fata Ta bun; dar ;da-mi dupa mila Ta sa pun inceput .
Reply With Quote
  #9  
Vechi 08.06.2010, 16:25:49
seraph seraph is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 19.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 16
Implicit Tineretul

As dori sa adaug cateva precizari, pentru ca s-a "zgariat substanta , dar nu s-a subliniat esenta" .
1. Traim in democratie , dar nici macar pe aceia de la conducere daca-i intrebi ce reprezenta acest concept pentru platon nu stiu sa-ti raspunda
2. A trecut Europa(care pt o perioada lunga de timp a fost numita Republica Christiana) prin reforma lui Luther, tot soiul de inchizitii si razboaie (care au modelat mai mult decat credem/sau decat am vrea sa recunoastem mentalitatile occidentale), toate tipurile posibile de infiltratii evreiesti (acuma nu vreau sa plasez toata vina pe evrei caci "orbul nu-l poate conduce pe orb fara sa cada amandoi in prapastie") pana la descrestinarea breslelor de zidari o data cu inceputul anilor 1700 si trecerea la speculativ si multele imprumuturi din traditiile "ezoterice" iudaice - constitutiile lui Anderson care promovau legile noahide si ereziile de toate tipurile. Renascentismul, umanismul, iluminismul toate acestea au afectat teribil mentalitatea occidentala .
3. Peste noi a fost comunismul si Cuza cu minunatiile lui cu secularizarea averilor manastiresti.
4. Pe langa aceste mici expuneri, sa nu uitam ca Romania se afla in zona tampon dintre apus si rasarit - si desi mentalitatea noastra si credinta apartin strict rasaritului (sa mi se ierte exprimarea) , o data cu caderea comunismului am inceput sa tindem foarte mult spre occidentali.
5.Pt. Collaps - pentru dependenta societatii de pastile(de orice gen ), este cat se poate de clara mana Satanei(si aici cred ca esti de acord cu mine) in toate aceste firme de medicamente- situatie mai nou denumita farmacratie
Daca cunoastem radacina chestiunii ,ar trebui sa ne fie mult mai usor sa discernem si sa nadajduim spre Dumnezeu Cel Adevarat , tineretul din ziua de astazi se poate schimba doar prin puterea exemplului .
Deja cautarile tineretului sunt in toi(in chestiunea adevaratei spiritualitati), problema este ca nu exista un sprijin/eventual din partea parintilor sau a rudelor, asa ca ei de obicei tind spre chestiuni new age-iste si usor de rumegat si digerat - cel putin asa am patit eu. Toti simtiti golul din inimile noastre si toti dorim sa umplem acel gol cu ceva.
Si vis-a-vis de problema cu terfelirea limbii va recomand din suflet romanul(as putea sal numesc profetic) 1984 scris de Orwell in 1948 - nu este aceasta esenta, dar este un punct de unde multi tineri ar putea porni cautarea(sub evidenta indrumare a unui alt om cu frica de Dumnezeu).
Doamne ajuta.

Last edited by seraph; 08.06.2010 at 16:41:10.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 08.06.2010, 17:10:55
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 814
Implicit

Citat:
În prealabil postat de seraph Vezi mesajul
Cuza cu minunatiile lui cu secularizarea averilor manastiresti.
"Minunatii"? Mie mi se pare ca s-a luat o decizie inteleapta cu aceasta lege. Poate nu cunoasteti contextul:

Citat:
Măsura adoptată de către guvernul Mihail Kogălniceanu răspundea unor cerințe mult mai vechi ale revoluției de la 1848 și a Adunărilor ad-hoc. Problema mănăstirilor înstrăinate avea la noi o istorie mult mai lungă. Se obișnuia ca domnii și boierii mai înstăriți, să facă donații mănăstirilor, în bunuri sau în moșii. Cu timpul, veniturile mănăstirilor s-au transformat din resurse necesare desfășurări activității de cult în simple surse de venit pentru patriarhiile și mănăstirile cărora erau închinate. Obligațiile către administrația Țărilor Române erau ignorate. Călugării străini beneficiau de un statut care-i scotea de sub incidența legilor românești. Ei acumulaseră, pe diverse căi, averi impresionante. Cu toate că Regulamentul Organic a introdus obligativitatea plății dărilor către stat în proporție de un sfert din veniturile realizate, măsura a rămas literă moartă din cauza refuzului grecilor de a se supune acesteia. Chestiunea nu putea fi reglementată datorită sprijinului pe care Rusia și Imperiul Otoman îl acordau Patriarhiei de la Constantinopol.

Încă de la începutul domniei sale, Alexandru Ioan Cuza avea în programul său de reforme secularizarea averilor mănăstirești. În 1859, când Poarta a decis printr-un decret să le scutească de la plata contribuțiilor către stat, guvernul român și-a manifestat autoritatea sechestrându-le veniturile. În martie 1863, consiliul de miniștri hotărăște ca limba de oficiere a slujbelor să fie limba română, care fusese cu timpul înlocuită de alte limbi. Prevestind inevitabilul, mulți călugări greci încercau să părăsească țara, luând cu ei obiecte de preț de prin mănăstiri. Autoritățile au dispus atunci condiționarea eliberării de pașapoarte unor garanții corespunzătoare. Astfel s-au salvat de la înstrăinare obiecte importante din patrimoniul național, iar multe dintre ele aveau să fie adunate un an mai târziu în cadrul Muzeului național de antichități, instituit de Cuza prin decret domnesc.

Cuza a poruncit să fie controlată gestionarea mănăstirilor, ocazie cu care au fost scoase la iveală numeroase nereguli în evidența și gestionarea fondurilor. În iulie 1863 guvernul a oferit o sumă importantă călugărilor greci drept despăgubire (30 milioane franci), dar aceasta a fost refuzată. Prin aceasta se încerca o soluționare pe cale amiabilă a unei chestiuni care avea implicații internaționale delicate, dar Turcia, Austria și Rusia se opuneau vehement. Cu toate acestea, guvernul Koglniceanu a grăbit dezbaterea și adoptarea legii. Un rol important l-a jucat și Dimitrie Bolintineanu, iar pe plan extern de recunoașterea măsurii s-a ocupat în bună parte Costache Negri.

„Legea secularizării averilor mânăstirești” a fost votată la 17/29 decembrie 1863 și prevedea că:
„Toate averile mănăstirești închinate și neînchinate precum și alte legate publice sau daruri făcute de diferiți testatori și donatori din Principatele Unite la Sfântul Mormânt, Muntele Athos, Sinai precum și la mitropolii, episcopii și la metoacele [5] lor de aici din țară și la alte mănăstiri și biserici din orașe sau la așezăminte de binefacere și de utilitate publică, se proclamă domeniuri ale Statului Român, iar veniturile acestor așezăminte vor fi cuprinse în bugetul general al statului”.

În total au fost trecute în proprietatea statului 75 de mănăstiri închinate bisericii grecești, dintre care 44 din Țara Românească și 31 din Moldova, care dețineau la rândul lor mai multe metocuri și moșii. Numărul moșiilor închinate era de 560 (366 în Țara Românească și 194 din Moldova) [6]. Ele totalizau circa un sfert din teritoriul arabil al țării, plus numeroase păduri.
Legea secularizării prevedea o compensație de 82 milioane lei (din care aveau să se scadă 31 milioane datoare statului de așezămintele religioase), o sumă mare pentru bugetul țării, bani pe care călugării greci i-au refuzat nemulțumiți. Conducerea Bisericii Ortodoxe a hotărât să refuze oferta făcută de statul român, în speranța că Puterile garante vor interveni. În final călugărilor nu li s-a mai plătit nimic. Pentru a nu avea aparența unei legi xenofobe, au fost secularizate deopotrivă și averile mănăstirilor românești care nu țineau de greci. Măsura a suscitat protestele vehemente ale Turciei, dar în ciuda acestora Cuza a mers înainte cu aplicarea ei. Moșiile recuperate au format Domeniile Statului. O bună parte dintre ele au fost divizate în loturi și atribuite țăranilor împroprietăriți în reforma agrară care a urmat (vedeți și articolul Reforma agrară din 1864). Peste câțiva ani, în timpul domniei lui Carol I, Parlamentul a declarat definitiv închisă problema mănăstirilor închinate.
__________________
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mâine, Canonul Sf. Andrei Criteanul laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 2 20.03.2013 01:38:27
Maine la Manastirea Sihastria cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 21.04.2010 23:00:02
Dacă mâine ar fi ultima zi din viața ta. dorinastoica14 Generalitati 48 02.05.2009 16:58:02
Maine 18.02.2009 doua conferinte despre cum ne afecteaza cipurilor tot-Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 2 18.02.2009 16:32:00
Tineretul zilelor nostre spinu Generalitati 81 22.07.2008 21:18:08