Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.06.2010, 16:18:41
vasinec65
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul

Dar vezi ce ne spune Insusi Hristos, despre un om care se numeste tot Lazar si care a trait in vremuri de demult si care, mort fiind, a vorbit cu fostul sau vecin bogat:

Luca 16
Ce infatiseaza pilda bogatului nemilostiv, din Luca 16? Ca nu se vorbeste despre sufletele nemuritoare ale celor doi morti. Vedem ca bogatul si Lazar erau in trup. Cum se explica aceasta? Nu murisera cu adevarat? Fusesera inviati?

Sau, pilda nu trateaza problema omului in timpul mortii, ci are un cu totul alt mesaj si invatatura?
Reply With Quote
Vechi 07.06.2010, 17:38:59
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec65 Vezi mesajul
Ce infatiseaza pilda bogatului nemilostiv, din Luca 16? Ca nu se vorbeste despre sufletele nemuritoare ale celor doi morti. Vedem ca bogatul si Lazar erau in trup. Cum se explica aceasta? Nu murisera cu adevarat? Fusesera inviati?

Sau, pilda nu trateaza problema omului in timpul mortii, ci are un cu totul alt mesaj si invatatura?
Vasinec revine in forta! :)

Scrie clar ca cei doi murisera. Fara dubii: "Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat."

Mai scrie foarte clar ca bogatul se chinuia in iad si ca Lazar era undeva, impreuna cu dreptii: "Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui."

Cand bogatul cere apa, asta ne arata ca aceia ce locuiesc iadul traiesc intr-o stare de nestiinta. Sarmanul nu stia nici ce sa ceara, caci scrie undeva in iad nu mai este nici stiinta, nici cunoastere... nici nu vreau sa-mi imaginez ce inseamna asta. Deci expresiile "a racori limba" si "a inmuia degetul in apa" sunt modurile de exprimare din timpul vietii lui pe pamant.

Asa ca NU in erau in trup, caci erau morti de-a binelea... :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 07.06.2010, 20:15:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Vasinec revine in forta! :)

Scrie clar ca cei doi murisera. Fara dubii: "Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat."

Mai scrie foarte clar ca bogatul se chinuia in iad si ca Lazar era undeva, impreuna cu dreptii: "Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui."

Cand bogatul cere apa, asta ne arata ca aceia ce locuiesc iadul traiesc intr-o stare de nestiinta. Sarmanul nu stia nici ce sa ceara, caci scrie undeva in iad nu mai este nici stiinta, nici cunoastere... nici nu vreau sa-mi imaginez ce inseamna asta. Deci expresiile "a racori limba" si "a inmuia degetul in apa" sunt modurile de exprimare din timpul vietii lui pe pamant.

Cred că nu ați înțeles cele două principii după care funcționează "logica" adventistă.

1. Dogmele adventiste se bazează pe Biblie și numai pe Biblie.
2. În situația în care Biblia contrazice dogmele adventiste se revine la punctul 1.
3. Biblia poate fi interpretată literal sau alegoric. Pentru a ști cum trebuie interpretată Biblia se aplică următoarele principii:
4. Dogmele adventiste interpretează Biblia literal. (exemplu: mileniul)
5. Când interpretarea literală a Bibliei ar contrazice dogmele adventiste, înseamnă că Biblia trebuie interpretată alegoric (ex: bogatul nemilostiv și săracul Lazăr).

Simplu, nu ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.06.2010, 20:19:34
vasinec19
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Cred că nu ați înțeles cele două principii după care funcționează "logica" adventistă.

1. Dogmele adventiste se bazează pe Biblie și numai pe Biblie.
2. În situația în care Biblia contrazice dogmele adventiste se revine la punctul 1.
3. Biblia poate fi interpretată literal sau alegoric. Pentru a ști cum trebuie interpretată Biblia se aplică următoarele principii:
4. Dogmele adventiste interpretează Biblia literal. (exemplu: mileniul)
5. Când interpretarea literală a Bibliei ar contrazice dogmele adventiste, înseamnă că Biblia trebuie interpretată alegoric (ex: bogatul nemilostiv și săracul Lazăr).

Simplu, nu ?
Domnule doctor Mihnea, ati dat doagnostice gresite, ceea ce este foarte grav. De fapt, ati gresit pacientul. Altcuiva se potrivesc cele spuse de dvs. Eu nu am interpretat pilda nici literar nici alegoric. Doar am pus intrebari.

Explicati dvs. ce intelegeti din pilda bogatului nemilostiv. Luati-o cum doriti: literal, alegoric, de la urma la sfarsit, etc.

Toti cei care cauta sa sustina teoria sufletului nemuritor, cu aceasta pilda, ajung imediat intr-o fundatura, indiferent de modul de interpretare.

Si, cand te gandesti ca pilda ne duce catre un mesaj mult mai profund si mai important?! Iar noi intindem de ea ca sa ne iasa teoria cu fantomele (entitate a unui mort, care nu moare si are simtiri si constiinta).
Reply With Quote
Vechi 08.06.2010, 21:40:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec19 Vezi mesajul
Eu nu am interpretat pilda nici literar nici alegoric. Doar am pus intrebari.
Îmi pare că nu ați pus niște întrebări precum cineva care, în bună conștiință, ar cere lămuriri asupra unui aspect sau altuia din Sf Scriptură, ci că ați venit deja cu interpretarea adventistă.
Or, trebuie să fii adventist (sau dus cu pluta în alt fel) ca să susții că săracul Lazăr și bogatul nemilostiv nu erau morți, ci erau vii. Carevasăzică, acolo unde Biblia spune lămurit că după o vreme au murit, e o alegorie, și anume alegoria faptului că erau...vii.
Asta îmi aduce aminte de una dintre legile lui Murphy, care spune așa: "un experiment trebuie apreciat ca reușit dacă, pentru justificarea teoriei, trebuie omise cel mult o jumătate din observații".

Precum tâlharul Procust, și dv veniți cu o dogmatică și chinuiți Biblia ca să încapă în dogmatica dv.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.06.2010, 21:51:26
vasinec19
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Or, trebuie să fii adventist (sau dus cu pluta în alt fel) ca să susții că săracul Lazăr și bogatul nemilostiv nu erau morți, ci erau vii. Carevasăzică, acolo unde Biblia spune lămurit că după o vreme au murit, e o alegorie, și anume alegoria faptului că erau...vii.
Aveti probleme, domnule doctor. Nu v-ar strica niste analize. Din nou, incurcati lucrurile. Nu stiu cine a sustinut ca saracul si Lazar nu murisera, dar sigur nu am fost eu acela.Dimpotriva, chiar am amintit versetul din Luca 16:22, unde se spunea clar ca cei doi murisera.

P.S. Referitor la limbajul folosit de dvs.: va inteleg. Probabil sunteti extenuat dupa o zi de munca si nu mai sunteti responsabil de ceea ce spuneti.
Reply With Quote
Vechi 08.06.2010, 21:59:05
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Aveti probleme, domnule doctor. Nu v-ar strica niste analize. Din nou, incurcati lucrurile. Nu stiu cine a sustinut ca saracul si Lazar nu murisera, dar sigur nu am fost eu acela.Dimpotriva, chiar am amintit versetul din Luca 16:22, unde se spunea clar ca cei doi murisera.

P.S. Referitor la limbajul folosit de dvs.: va inteleg. Probabil sunteti extenuat dupa o zi de munca si nu mai sunteti responsabil de ceea ce spuneti.
Nu fi nesimtit vasinec 1 , 2 , sau cum te vei mai loga de acum incolo ! Banarile nu ti-au fost lectie pentru soricul tau mult prea gros ! Exista posibilitatea de a se afla ip.-ul tau ce multe va da in vileag despre adevarata fata a ta . INCETEAZA ODATA !
Vechi 08.06.2010, 20:12:34
vasinec19
Guest

Implicit

Citat:

1. Stiu ca pilda bogatului nemilostiv ne spune ca atat bogatul cat si Lazar au murit(Luca 16:22);

2. Spui ca nu erau in trup desi atat bogatul cat si Lazar aveau parti trupesti (degete, limba) si suferinte trupesti; in concluzie, cei care vor sa-si argumenteze teoria sufletelor nemuritoare trebuie sa se agate de alta pilda;

3. Cum expici faptul ca pilda spune ca cei doi au murit si totusi au trup si suferinte trupesti?

4. Daca tot mai crezi ca nu erau in trup, explica de ce se vorbeste despre parti trupesti si suferinte trupesti. Ar fi corecta o explicatie in care pilda sa fie tratata in mod literar, deoarece tot literar a fost tratat si restul pildei.
Reply With Quote
Vechi 12.06.2010, 16:01:21
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
1. Stiu ca pilda bogatului nemilostiv ne spune ca atat bogatul cat si Lazar au murit(Luca 16:22);

2. Spui ca nu erau in trup desi atat bogatul cat si Lazar aveau parti trupesti (degete, limba) si suferinte trupesti; in concluzie, cei care vor sa-si argumenteze teoria sufletelor nemuritoare trebuie sa se agate de alta pilda;

3. Cum expici faptul ca pilda spune ca cei doi au murit si totusi au trup si suferinte trupesti?

4. Daca tot mai crezi ca nu erau in trup, explica de ce se vorbeste despre parti trupesti si suferinte trupesti. Ar fi corecta o explicatie in care pilda sa fie tratata in mod literar, deoarece tot literar a fost tratat si restul pildei.
Nu stim noi ce este iadul si in ce fel e suferinta de acolo. Dar in mod sigur nu e de ordin fizic, e absurd a crede in cazanul cu smoala.

In Biblie scrie ca Dumnezeu are ochi, gura, maini, picioare si sta pe tron. Asta inseamna ca arata ca un om si ca are trup? Evident ca este un simplu mod de a descrie in cuvinte pamantesti ceea ce trascende realitatea noastra palpabila. Deci bogatul din istorioara (nu pilda) lui Lazar (apropo, e singurul nume prezent intr-un exemplu istoric, concret si real dat de Iisus Hristos) - simtea poate ca are degete si limba, dar numai Dumnezeu stie cum era existenta lui acolo de fapt. Este stiut ca pentru cei din iad nu mai este stiinta, nici cunoastere (gasesti tu versetul din NT), asa ca sarmanul bogat nici nu stia ce zice si ce sa ceara.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 12.06.2010, 16:33:31
vasinec7
Guest

Implicit

Citat:
Nu stim noi ce este iadul si in ce fel e suferinta de acolo. Dar in mod sigur nu e de ordin fizic, e absurd a crede in cazanul cu smoala.

In Biblie scrie ca Dumnezeu are ochi, gura, maini, picioare si sta pe tron. Asta inseamna ca arata ca un om si ca are trup? Evident ca este un simplu mod de a descrie in cuvinte pamantesti ceea ce trascende realitatea noastra palpabila. Deci bogatul din istorioara (nu pilda) lui Lazar (apropo, e singurul nume prezent intr-un exemplu istoric, concret si real dat de Iisus Hristos) - simtea poate ca are degete si limba, dar numai Dumnezeu stie cum era existenta lui acolo de fapt. Este stiut ca pentru cei din iad nu mai este stiinta, nici cunoastere (gasesti tu versetul din NT), asa ca sarmanul bogat nici nu stia ce zice si ce sa ceara.
1. Biblia ortodoxa numeste "istorioara" ca fiind o parabola;
2. In urma explicatiior tale, am intrat si mai tare in ceata:
- ca sa-ti iasa teoria cu sufletul, ii asemeni pe bogatul nemilostiv si pe Lazar cu Dumnezeu. Apoi vii cu explicatii gen "simtea poate ca are degete si limba". Totusi, Sfantul Evanghelist Luca nu pomeneste nimic despre suflete ci despre parti trupesti.
- accepti faptul ca Sfanta Scriptura vorbeste despre starea de nestiinta a celor morti. Totusi, vii cu o explicatie incalcita (ca, de fapt nu este o stare de nestiinta ci de aiureala in care "sarmanul bogat nu stia ce zice si ce sa ceara"). Vrei numai decat sa-i aduci tu la viata pe morti, in felul tau.

Am inteles explicatiile tale. Dar, sa nu ai pretentia sa le iau de bune.

P.S. Te-am perceput ca pe o persoana sincera si onesta. Domnul sa ne binecuvanteze si sa ne calauzeasca spre Imparatia Sa (sper sa ne intalnim acolo sa continuam discutia).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre vorbirea cu mortii strajeru Secte si culte 2 09.04.2018 22:32:16
Semnele mortii Ionut27 Generalitati 9 14.10.2013 18:34:53
Anuntul mortii Ioan-Victor Generalitati 16 26.09.2010 07:24:20
Inaintea mortii mara2008 Generalitati 9 25.08.2008 12:23:15
inaintea mortii! vanesa Intamplari adevarate 17 30.10.2006 09:11:14