![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Restul povestilor inventate de adventisti pentru care ar trebui sa credem ca de fapt n-au fost desfiintate, nu se regasesc in Biblie. De altfel si la Gal 4:10 zice la fel: "Țineți zile și luni și timpuri și ani?" Crestinii nu au mai tinut nici un fel de Sabat. Duminica nu este un "sabat alternativ" ci o sarbatoare in cinstea Domnului. Pana cand Constantin cel Mare n-a dat libertate crestinismului, nici macar nu se punea problema sa nu se lucreze in acea zi. Acum duminica este zi de odihna dar din porunca bisericeasca, asa cum sunt si alte sarbatori in care omul ar trebui sa lase preocuparea pentru cele materiale si sa se ocupe mai mult de cele spirituale. Majoritatea crestinilor din acea perioada erau oameni simpli care trebuiau sa-si castige existenta in fiecare zi, iar crestinismul nu inregistreaza din acele timpuri nici macar un singur "martir pentru sabath" asa cum se dau unii adventisti in ziua de azi pentru ca vezi Doamne sunt persecutati ca "tin sabatul" pentru ca sefu' nu le-a permis sa stea sambata acasa. Ba chiar au inventat o asa zisa "vreme duminicala" care exista doar in imaginatia lor si o asteapta si mai si ca venirea Domnului, in care toate visele si ambitiile lor sabathale ar fi confirmate - ziua in care se va interzice tinerea sabatului si va fi obligatorie ziua de odihna "duminicala" iar ei vor deveni gloriosi martiri ai sabatului. |
|
|||
|
|||
![]()
Spui ca vei citi Biblia cand vei avea timp si astfel iti vei lamuri problema.Ma gandesc ca nu este o ratiune buna in asta.
Multi vor sa citeasca Biblia ca sa se lamureasca in diferite aspecte,si mai rau se incurca. Biblia nu este o carte ca oricare alta,nu este atat de accesibila pe cat se poate crede.Nu ca ar avea secrete,insa multe lucruri au interpretari duhovnicesti,ale caror talcuiri le putem afla doar de la Sfintii Parinti. Daca stii cumva,chiar evreii s-au incurcat in citirea Bibliei,care era scrisa de prorocii lor,si a venit Iisus sa le-o desluseasca,insa ei nu au inteles-si urmarea presupun ca o stii. Deci,Biserica are grija ca prin Traditia pe care o pastreaza de 2000 de ani,si prin Sfintii Parinti,sa le talcuiasca celor care vor sa stie ,fragmente din Biblie. Iar daca Biserica stie ca Duminica este ziua cinstirii Domnului,ziua Invierii,si daca Duminica se face liturghia pentru toata lumea,de ce am vrea noi sa ne imaginam altceva,sa scotocim acolo unde nu este de scotocit,si sa ne facem socoteli dupa mintea noastra? Ascultarea de Biserica inseamna totul,de asta depinde mantuirea noastra.De ce sa incercam sa facem noi propriile reguli? Nu asta au facut deja sectele,si fiecare are adevarul ei? Daca vrei sambata in locul duminicii,o gasesti la evrei,la martorii lui Iehova,insa acolo nu este mantuire. Tu alegi! |
|
|||
|
|||
![]()
nu am spus ca aleg sambata in locul duminicii.
ideea este cana pana acum mi se spunea de toata lumea (indiferent de religie) ca Biblia este scrisa de Dumnezeu si ca cel care modifica Cuvantul lui Dumnezeu (adica Biblia sau Sf. Scriptura) o sa fie aspru pedepsit. daca in Biblie scrie ca e duminica e prima zi a saptamanii, de ce mai sarbatorim Duminica? aici e nedumerirea si cu Biblia in fata ar trebui sa explice. Constantin cel Mare a decis, dar pe baza a ce? ca unii sarbatoreau sambata si altii duminica sau reiese undeva din Biblie chestia asta? am mai vorbit astazi cu cineva care stie mult mai multe decat mine despre religie si este batran, dar nu cred ca asta conteaza. si mi-a spus cateva lucruri, desi a zis ca o sa citeasca si el dintr-o Biblie ortodoxa mai veche (ca din cate am inteles, inainte Vechiul Testament avea un volum cum ar veni si Noul Testament era un alt volum; deci e o Biblie mai veche spre deosebire de ce-a aparut acum) si o sa-mi explice pe intelesul meu. alin, m-am uitat pe site-uri si am de gand sa citesc ala. Urmeaza sa-mi fac comanda de pe internet cat de curand. multumesc mult inca odata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar acest duh le-a spus dansilor, oameni de biserica, profund inclinati inspre spiritualitate ca una dintre cele zece porunci nu mai e asa de importanta. Convingerea mea e ca nu au facut-o in mod constient, insa datoria urmasilor lor este sa mai cerceteze. |
|
|||
|
|||
![]()
Mare adevar ai spus (pacat ca restul postarii tale a fost doar vorbareala goala).
Intr-adevar, duminica a devenit zi de odihna ca urmare a hotararilor bisericesti. Dumnezeu nu are nici un amestec in alegerea acestei zile. EL a hotarat si sapat in piatra o alta zi, pe care a sfintit-o si binecuvantat-o (ziua a saptea). P.S. Mai ramane sa stabiliti ,impreuna cu Mihnea Dragomir, care biserica a stabilit ca duminica sa fie zi de odihna: Biserica Catolica sau Biserica Ortodoxa. Biserica Catolica recunoaste cu mandrie ca ea a facut aceasta schimbare. Dau niste citate, in sprijinul acestei afirmatii: ""Biserica Catolica, pentru mai mult de o mie de ani inainte de existenta vreunui Protestant, in virtutea misiunii sale divine, a schimbat ziua din Sambata in Duminica." - Catholic Mirror, 23 Sept. 1893. "Intrebare, Care este ziua Sabatului? Raspuns, Sambata este ziua Sabatului. I, De ce noi pazim Duminica in locul Sambetei? R, Noi pazim Duminica in locul Sambetei pentru ca Biserica Catolica, la Conciliul din Laodicea (336 d.H.), a transferat solemnitatea din Sambata la Duminica." - Convert's Catechism of Catholic Doctrine, p. 50, de Reverend Peter Geierman. Cardinalul Gibbons declara, "Puteti citi Biblia de la Geneza la Apocalipsa si nu veti gasi un singur rand sa autorizeze sfintirea Duminicii. Scripturile impun pazirea Sambetei." - The Faith of Our Fathers (100th Edition) p. 89. "Duminica este o institutie Catolica si cerinta ei de a fi pazita poate fi aparata doar in principiile Catolice... De la inceputul pana la sfarsitul Scripturilor nu exista nici un singur pasaj care sa garanteze transferul serviciului public saptamanal de inchinare din ultima zi a saptamanii in prima zi." - Catholic Press (Sydney, Australia) Aug. 25, 1900. |
|
|||
|
|||
![]()
Si totusi, cum am mai spus, sabatul are latura ceremoniala, nu tine de morala, nu afecteaza pe aproapele meu daca tin sabatul sau nu. Si totusi Dumnezeu stie mai bine de ce a inclus-o in cele zece. Marea majoritate a oamenilor nu cunosc aceste detalii, aceste chichite teologice insa aceia care se preocupa ar trebui ca macar la nivel teoretic sa recunoasca autoritatea lui Dumnezeu de a legifera, in fata oricarui om sau organizatii, fie aceea chiar biserica.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Dar "duminica" ai gasit? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apropo, de cate ori apare Dumnezeu ca scriind ceva cu mana Sa in Scriptura? Ia vedeti ca mai sunt cazuri si nu s-a gasit nimeni sa vina cu interpretari in "duh". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar stim ca pentru ei Scriptura e buna doar atunci cand e folosita pe post de pacalici pentru naivi. Citat:
Duminica NU este "noul sabath" ci o zi de sarbatoare asa cum e si pentru alte evenimente pe care Biserica le sarbatoreste de-a lungul anului. IMHO, asta este pozitia teologica care arata o intelegere corecta a Scripturii. Ce sustin catolicii ca sa-si asume anumite prereogative care nu le au, si sa le dea peste nas la protestantii ne-sabathieni, e alta treaba, te certi cu MD pentru asta. ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poti consulta si cartea parintelui Cleopa despre aceasta chestiune are doua capitole separate pentru chestiunea asta, uita-te la cuprins. |
|