Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.05.2010, 21:56:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Căsătoria fără relații trupești nu este o extremă raritate nici chiar în ziua de azi. Când este făcută din dragoste față de Dumnezeu, se mai numește "căsătorie albă" sau "căsătorie iozefină", tocmai fiindcă modelul ei este cel din Sfânta Familie.
Un anumit număr de sfinți au urmat această cale.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 03.05.2010, 02:12:13
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Varianta lui Mihnea pare mai apropiata de realitate, ca Iosif ar fi fost un tinar meserias cind a luat-o pe Maria asa cum de fapt apare si in filmul facut de catolicul Zefirelli.

Ginditi-va cum ar fi fost priviti de tot satul, de tarani daca Maria avea 16 anisori iar Iosif era un bosorog de 86 de ani. S-ar fi crezut imediat ca este ceva rau cu fata, ca este handicapata , ceva, si nu vrea sa o ia nimeni...ceea ce este o aberatie.

Pe de alta parte la 86 de ani o "sui deja in pod" si nu iti mai este gindul la copii, ai pus punct la acest capitol. Da, intradevar privind asa, vad unde bat teoriile ortodoxe.

Last edited by andreicozia; 03.05.2010 at 05:09:40.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2010, 18:10:18
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Varianta lui Mihnea pare mai apropiata de realitate, ca Iosif ar fi fost un tinar meserias cind a luat-o pe Maria asa cum de fapt apare si in filmul facut de catolicul Zefirelli.

Ginditi-va cum ar fi fost priviti de tot satul, de tarani daca Maria avea 16 anisori iar Iosif era un bosorog de 86 de ani. S-ar fi crezut imediat ca este ceva rau cu fata, ca este handicapata , ceva, si nu vrea sa o ia nimeni...ceea ce este o aberatie.

Pe de alta parte la 86 de ani o "sui deja in pod" si nu iti mai este gindul la copii, ai pus punct la acest capitol. Da, intradevar privind asa, vad unde bat teoriile ortodoxe.
Esti foarte vulgar.
("bosorog", "handicapata"..)

Sf. Fecioara Maria a fost cel mai sfant om care a trait vreodata pe pamant.. a fost varful absolut al umanitatii, un adevarat margaritar.
Nu a fost nici "taranca", nici "femeie simpla".. nimic din toate acestea.. astea sunt hule. Ea a fost cel mai smerit si curat om, plina de har si intelepciune.
Iar Iosif a fost un om drept (asemenea lui Avraam, lui David - din neamul caruia se trage). Atat de drept a fost incat i s-a dat cinstea de a-l sluji pe Iisus ca protector si tata vitreg pe pamant.

Daca nu aveti cuvinte bune, mai bine nu vorbiti nimic despre Sf. Maica a Domnului.
Pe mine ma doare sa citesc hule si mizerii despre Sf. Fecioara.. Ma intreb cum de voi nu intelegeti: cuvintele voastre raman, merg pana sus, Insusi Domnul le aude..

Curatenia Maicii Domnului este o palma pentru cei care-si iubesc patimile.
Ei trebuie sa arunce cu noroi sa "murdareasca" ceea ce i-ar putea mustra pt pacatele lor.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2010, 18:25:21
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu este hula, daca stai si te gandesti. Dar asa este viziunea in Romania, cel putin: Iosif a fost doar logodnicul Mariei, si mai mult, avea peste 80 de ani. Lucrurile astea ti se baga in cap de copil la biserica si la ora de religie. De nu stiu cate ori am auzit spunandu-se ca catolicii gresesc grav cand picteaza pe Iosif ca fiind tanar, sau oricum, nu mos batran. Oricum, la noi la romani cel putin, nu prea este cultul lui Iosif. Chiar deloc.
Am cautat si am gasit, despre problema 'fratilor lui Iisus' care este legata de problema varstei sfantului Iosif:
Au existat urmatoarele pareri:
- sfantul Ieronim in occident, care aparind fecioria post partum a Maicii Domnului a presupus ca 'fratii' erau veri
- sfantul Epifanie al Ciprului care a avut opinia ca 'fratii' sunt fii lui Iosif dintr-o casatorie anterioara; aceasta opinie a prevalat in orient

Deci, in ceea ce priveste o casatorie anterioara a lui Iosif, este vorba despre doua opinii; niciodata nu a existat vreo cearta intre orient si occident cu privire la aceasta chestiune.

Despre logodna vs. casatorie inca nu am gasit nimic. Oricum, intr-o carte - manual despre Maica Domnului de p. Alexander Kniazev nu se vorbeste despre aceasta chestiune.
Ne-am gasit noi pe forum sa depicam firul in patru.. ;-)
Vechi 03.05.2010, 18:40:52
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Esti foarte vulgar.
("bosorog", "handicapata"..)

.
Auzi doamna... daca nu stii sensul cuvintului vulgar nu-l folosi aiurea ca jignesti. Varsa-ti rautatea cu care intr-una te falesti la barbat-tu nu la mine, ti s-a mai sugerat si de alti utilizatori sa ma ignori si vad ca nu reusesti sa bagi la cap.
Ai cui sa-i bagi mina la slip, ai barbat vezi-ti femeie de el, fa-i lui capul mare cu teologhisirile tale, el si caracterul tau este sursa frustrarilor tale nu eu, capicsi!
Reply With Quote
Vechi 03.05.2010, 18:50:22
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Auzi doamna... daca nu stii sensul cuvintului vulgar nu-l folosi aiurea ca jignesti. Varsa-ti rautatea cu care intr-una te falesti la barbat-tu nu la mine, ti s-a mai sugerat si de alti utilizatori sa ma ignori si vad ca nu reusesti sa bagi la cap.
Ai cui sa-i bagi mina la slip, ai barbat vezi-ti femeie de el, fa-i lui capul mare cu teologhisirile tale, el si caracterul tau este sursa frustrarilor tale nu eu, capicsi!
Mda, m-ai convins.. din nou.

(si ceilalti useri sunt in acord tacit cu tine? Doar Fani, poate.. de aici si multe confuzii si interpretarile gresite ale postarilor ei)
Reply With Quote
Vechi 03.05.2010, 19:02:05
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Din ceea ce am citit eu pana acum rezulta asa:

1. Maria ajunsese la varsta la care trebuia sa paraseasca templul (pubertate), iar parintii ei deja murisera. S-a cautat de fapt un tutore pentru ea. Nu stiu ce obiceiuri de logodna erau la iudei pe atunci.
In orice caz oficial era vorba de logodnic, dar de fapt de unul care s-o pastreze pana la maritis, in cumintenie. Maria era un copil inca.
Iosif era mult mai in varsta, era ceva var cu Ana, deci era vorba si de o rudenie a lui Maria.
Se spune ca a mai fost insurat si ii murise sotia, si avea copii mari.
Iosif a murit cand Iisus era f.tanar.
Nu stiu, e vorba acolo de niste relatii de rudenie mai ciudate, cu diferente f. mari de varsta. Elisabeta era de ex. verisoara cu Maria (sau cu Ana ? - le incurc mereu rudeniile astea) si era si ea mult mai in varsta decat Maria. A facut tarziu pruncul (pe Ioan).

2. Nu se spune nicaieri de casatorie. Nu stiu de unde ati scos asta. Ar fi fost si un incest din cate inteleg, de vreme ce erau rude.

3. Si eu ma intreb adesea cum a trait Maria, mai ales dupa moartea lui Iisus.
Exista pareri care spun ca femeile mironosite, deci si Maria, i-ar fi urmat pe apostoli in pelegrinarile lor impreuna cu Iisus.
Dar nu se spune nicaieri cum a trait si din ce. Se spune de abia despre moartea sa.
Vechi 03.05.2010, 20:03:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Mda, m-ai convins.. din nou.

(si ceilalti useri sunt in acord tacit cu tine? Doar Fani, poate.. de aici si multe confuzii si interpretarile gresite ale postarilor ei)
Anna,
Am renuntat sa mai comentez schimburile de mesaje dintre tine si andreicozia.
Nu cred ca este necesar sa comentez de fiecare data cand cineva posteaza, mai ales cand o face in mod provocator.
Pe el l-am intrebat de cateva ori daca vorbeste serios si ce vrea sa spuna, si nu mi-a raspuns, asa ca nu mai insist; pe tine te-am sfatuit sa il ignori pt ca te jigneste.
Nu inteleg in intregime conflictul intre voi, si nu ma mai bag. El te ataca, si tu il urmaresti in continuu pentru tot ce spune vrand sa demonstrezi ca este hula sau erezie.
Dar daca vrei sa iti raspund totusi la intrebare de data asta, mi se pare foarte obraznica si de prost gust insistenta lui andreicozia ca tu ai fi frustrata si asa mai departe, iar ultilmul lui mesaj chiar depaseste bunul simt minim. Totusi, si tu ai reactionat exagerat la mesajul lui. Termenii pe care ii foloseste sunt pupulari, nu neaparat irespectuosi. Nu exista vnumai un fel de a vorbi despre cele sfinte.

Nu stiu la ce interpretari gresite te referi. Daca vrei poti sa imi scrii pe privat.

Last edited by Fani71; 03.05.2010 at 21:04:15.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2010, 20:35:43
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Anna,
Am renuntat sa mai comentez schimburile de mesaje dintre tine si andreicozia.
Nu cred ca este necesar sa comentez de fiecare data cand cineva posteaza, mai ales cand o face in mod provocator.
Pe el l-am intrebat de cateva ori daca vorbeste serios si ce vrea sa spuna, si nu mi-a raspuns, asa ca nu mai insist; pe tine te-am sfatuit sa il ignori pt ca te jigneste.
Nu inteleg in intregime conflictul intre voi, si nu ma mai bag. El te ataca, si tu il urmaresti in continuu pentru tot ce spune vrand sa demonstrezi ca este hula sau erezie.
Dar daca vrei sa iti raspund totusi la intrebare de data asta, mi se pare foarte obraznica si de prost gust insistenta lui andreicozia ca tu ai fi frustrata si asa mai departe, iar ultilmul lui mesaj chiar depaseste bunul simt minim.

Nu stiu la ce interpretari gresiute te referi. Daca vrei poti sa imi scrii pe privat.
Uneori citind mesajele tale (nu doar eu, am observat si la altii acelasi fenomen), le-am interpretat gresit.. de aceea acum citesc de doua ori ceea ce ai de spus.
Intrebarea mea pt mine era: de ce am interpretat gresit mesajele tale? (in mai multe threaduri, poate ai observat si tu).
Pentru ca tu faci asa: iei o idee eronata (sau hulitoare, whatever) si ca sa nu jignesti autorul o transformi si o rasucesti (gen: "ai dreptate pe undeva, dar..", "iti inteleg punctul de vedere, dar...", "unii au spus ca tine, dar..." samd).
Cred ca este o deformare "profesionala".. ca deh, esti profesoara,
Dar aici mesajele tale devin ambivalente. Desi in scris nu gresesti, prin atitudinea deschisa (permisiva), lasi impresia ca esti de acord si cu alte lucruri (cozia, mai exact, dar nu numai).
Si la un moment dat te mai nedumeresti.. "dar eu nu am afirmat asa ceva". Asa este. Dar pari de acord cu cel care a afirmat aia...
Mi se pare de inteles. Tu stai de mai mult timp pe forum, in mesajele foarte vechi Cozia nu hulea, erau civilizate, parea ortodox. Ai ramas cu acea impresie. Dar oamenii se schimba.

(Daca-mi permiti un sfat.. nu este necesar sa te placa toata lumea. .
Tu pari atenta la acest aspect-sa te faci placuta-, dar cred ca-ti bati capul degeaba. Daca mi-ai fi antipatica (mie sau altcuiva), nu s-ar termina pamantul. Merita sa incerci uneori sa nu te mai straduiesti atata sa te faci placuta. Oamenii isi arata atunci si ei alta fata. Uneori cea autentica. )

Revenind la topic.
Ma doare foarte tare sa aud hule despre Maica Domnului. Poti sa spui despre mine orice (gen cum face cozia).. nu ma prea intereseaza (ok, am si eu parte de vina ca ma amuza sa-l vad cum fierbe cand nu i se da dreptate - dar ma astept sa ajunga la momentul acela in care tot omul care sare calul se gandeste "eu am aspus asta?" si apoi se intoarce catre sine sa afle cine este cu adevarat.. )

Dar ma supara extraordinar sa aud lucruri necuvioase despre Sf. Fecioara.
(Chiar vreau sa se inceteze cu astfel de lucruri! Este foarte urat ce se intampla.. si inca pe un forum ortodox)

Logodna, din cate stiu, este un angajament foarte serios. Implica toate responsabilitatile casatoriei, dar fara "drepturile" acesteia (adica fara relatii trupesti). De aceea nu inteleg care este piatra de poticnire. De ce s-ar fi casatorit formal, daca oricum traiau in curatie (ca si cum ar fi fost in logodna, adica).
Asa ca desi ar fi putut sa se casatoreasca, traiul lor ar fi fost ca cel al unor oameni logoditi. In acest caz, cuvantul "logodna" exprima mai corect realitatea relatiei (indiferent daca s-au casatorit formal sau nu).
(nu stiu daca m-am facut inteleasa).
Cine vorbeste de logodna, nu greseste , in opinia mea. Mai ales ca sunt evitate interpretari nepotrivite (in mintea multora casatoria se suprapune peste relatii trupesti).
Reply With Quote
Vechi 03.05.2010, 20:39:21
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nuu.. nu este adevarat.
In general tac.
(Cam in 90% din cazurile in care sunt indignata)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Maica Domnului steliana-steli Generalitati 23 03.07.2014 18:59:57
Maica domnului patricia2006 Rugaciuni 7 29.09.2012 10:44:47
Maica domnului cristina13 Mari Duhovnici si predicile lor 6 06.06.2010 02:20:01
Maica Domnului elenavioletacocos Generalitati 148 30.10.2009 12:47:56
Maica Domnului catalinabalhui Stiri, actualitati, anunturi 1 03.08.2009 13:11:05