Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.04.2010, 15:08:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de TIBS Vezi mesajul
Am spus mai sus parerea mea legata de filioque si ce as face daca un episcop sau un patriarh mi-ar spune sa zic Crezul cu Filioque. In Biblia pe care o citesc si sunt sigur ca si in cea pe care o cititi la Evanghelia Sfantului Apostol Ioan scrie,, Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu vi-L voi trimite de la Tatal, Duhul Adevarului, Cel ce de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine.'' Deci de unde ideea ca un papa, patriarh, episcop sau muritor de rand ar fi mai indreptatit decat Sf. Apostol Ioan sa formuleze si sa introduca in dogme alte invataturi.
Acuma, Biblia este plină de capcane. Autoritate în interpertarea ei are numai Biserica. Despre Filioque și chiar despre justificarea sa biblică, voi continua cu plăcere discuția într-un topic adecvat (sunt sigur că deja sunt deschise câteva). Deocamdată, profesez aceeași credință cu sfinții catolici care au folosit Filioque, dintre care probabil că primul este Sf Atanasie cel Mare, care spune explicit: "Sf Spirit purcede de la Tatăl și de la Fiul". Așa spune acest apărător al dreptei credințe, așa spunem și noi.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 22.04.2010, 15:36:45
TIBS's Avatar
TIBS TIBS is offline
Member

Data înregistrării: 29.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ați afirmat puțin mai înainte că Sfinții Părinți de la Niceea ar fi binecuvântat calendarul după care vă ghidați dv, ceea ce eu ezit să cred fără să produceți documentul. Acum dați înapoi. Poate că ar fi bine să cercetați dv înșivă, să comparați și să nu luați de bun chiar tot ce vă spun unii și alții. Există și păstori care sunt, de fapt, lupi în blană de oaie. Dacă ei v-au spus că Sfinții Părinți au binecuvântat calendarul și găsiți că nu e așa, ar fi bine să fiți mai circumspect cu ei.

Așa am făcut eu, descoperind minciună după minciună în "lumea" ortodoxă. Nu m-am hotărât să plec într-o singură zi, dar, când am văzut că minciunile devin prea numeroase, inclusiv la nivel arhieresc, mi-am dat seama că Biserica lui Cristos nu poate avea asemenea slujitori.
Si acum sa vezi cum te contrazici tu pe tine. Ai spus ca ortodoxia se aseamana cu protestantismul din cauza ca nu asculta de ierarhii sai dar tu ai fost unul din acei care au vazut numeroase minciuni chiar si la nivel arhieresc si nu ai ascultat de ei si te-ai rupt de dreapta credinta, (cuvintele tale:,,Da, aici se aseamănă protestantismul cu ortodoxia: fiecare crede că știe credința mai bine ca mitropolitul. Singura deosebire e că, în timp ce protestanții au desființat ierarhia, ortodocșii o mușcă de spate îndată ce ierarhia lor spune ceva ce oamenilor li se pare că știu mai bine. Cum ar veni, putem să ascultăm de episcop, dar de la caz la caz, și anume când ne convine nouă.)

Eu spun ca orice as vedea la un arhiereu ortodox ca ar face impotriva dogmei ortodoxe nu m-as rupe de Ortodoxie. Daca si Sf. Constantin Brancoveanu ar fi facut asta unde am fi ajuns. Pana la urma arhiereii sunt si ei oameni si pot sa greseasca dar noi nu putem sti modul lor de pocainta. Si crezi ca numai in Biserica Ortodoxa arhiereii gresesc si spun minciuni? Cred ca asa ca si tine isi justifica multi trecerea la o alta religie. Dar uite ca asa cum este Biserica Ortodoxa(modul in care o vezi tu) a pastrat Sf. Traditie neatinsa pana in ziua de azi nici de filioque nici de indulgente papale si alte asemenea.

Dar cred ca orice am discuta mai departe fiecare va ramane cu convingerile lui asa ca...
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 14:50:40
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Acuma, Biblia este plină de capcane. Autoritate în interpertarea ei are numai Biserica. Despre Filioque și chiar despre justificarea sa biblică, voi continua cu plăcere discuția într-un topic adecvat (sunt sigur că deja sunt deschise câteva). Deocamdată, profesez aceeași credință cu sfinții catolici care au folosit Filioque, dintre care probabil că primul este Sf Atanasie cel Mare, care spune explicit: "Sf Spirit purcede de la Tatăl și de la Fiul". Așa spune acest apărător al dreptei credințe, așa spunem și noi.
Sf. Atanasie cel Mare, a fost un aparator al invataturii ortodoxe formulate la Niceea si n-a precupetit nimic in aceasta lupta de aparare. Iata ce spune, referindu-se la Sfanta Treime:
"Fiul este "copilul nascut din fiinta Tatalui", adica fiinta Tatalui este principiul, radacina si izvorul Fiului. Logosul este Fiu, insa nu prin participare, pentru ca numai fapturile au harul divin prin participare. Fiind intelepciune si Logos al Tatalui, toate participa la El. Tatal naste pe Fiul asa cum soarele naste raza. Tatal si Fiul sunt absolut una, prin unirea dumnezeirii si a firii lor. Tatal lucreaza totul prin Fiul. Fiul este acela cu care Tatal indumnezeieste si lumineaza. In Sf. Treime se afla si Sf. Duh, Care nu este o creatura, ci Dumnezeu insusi, asa cum atesta Sf. Scriptura. Sf. Duh, care sfinteste si reinnoieste, nu poate fi asemenea lucrurilor pe care El le sfinteste si le reinnoieste. Ca izvor al vietii pentru fapturi, Sf. Duh nu poate fi El insusi o faptura; ca Mijlocitor al participarii noastre la firea divina, trebuie ca El insusi sa posede natura divina (Scrisoare catre Serapion 1, 22-24). El are cu Fiul aceeasi unitate pe care Fiul o are cu Tatal. El este Chipul Fiului, asa cum Fiul este Chipul Tatalui. El este de o fiinta cu Tatal si cu Fiul. Tatal lucreaza prin Fiul, in Sf. Duh. (Scrisoare catre Serapion1, 27, 24, 28)

Mihnea Dragomir, ne-am bucura, daca ne-ati putea indica lucrarea in care Sf. Atanasie, participant la Sinodul de la Niceea, a mentionat textual ca "Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul".
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 16:33:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul

Mihnea Dragomir, ne-am bucura, daca ne-ati putea indica lucrarea in care Sf. Atanasie, participant la Sinodul de la Niceea, a mentionat textual ca "Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul".
Pe acest topic se discută dogma "Extra Ecclesiam nulla salus". Dogma "Filioque" se discută pe alte topicuri, în ultima vreme în mod mai activ pe acesta:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=9158&page=10

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 16:43:36
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Acuma, Biblia este plină de capcane. Autoritate în interpertarea ei are numai Biserica.
Asta mi se pare cea mai mare insulta adusa umanitatii si intelectului pe care il posedam cu totii. Iar daca afirmi ca Biblia a fost scrisa in asa fel incit numai "alesii" sa o poata descifra pentru manipularea populatiei este chiar si mai grav si suna a conspiratie ceea ce este dezasatruos. Eu unul refuz sa cred asa ceva. Suntem cu totii satui de gasca lu' nea Nicu care si-au asumat "autoritatea" sa ne spuna cum sa traim "gindind" cica pentru toti si priveste unde am ajuns, in ce hal!

Este o rusine Mihnea!..imi pare rau ca, fiind un intelectual, gindesti asa.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 16:59:17
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Asta mi se pare cea mai mare insulta adusa umanitatii si intelectului pe care il posedam cu totii. Iar daca afirmi ca Biblia a fost scrisa in asa fel incit numai "alesii" sa o poata descifra pentru manipularea populatiei este chiar si mai grav si suna a conspiratie ceea ce este dezasatruos. Eu unul refuz sa cred asa ceva. Suntem cu totii satui de gasca lu' nea Nicu care si-au asumat "autoritatea" sa ne spuna cum sa traim "gindind" cica pentru toti si priveste unde am ajuns, in ce hal!

Intelectualul creștin este un om care cunoaște limitele intelecției. Mulți intelectuali au fost pe alături cu calea, și totuși în mod aparent se bazau pe Biblie. Așa a fost și condamnat Isus: mari intelectuali, crema teologhiei din acea vreme: Ana și Caiafa și cei împrună cu ei, cu Cartea în mână L-au găsit pe Domnul nostru vinovat și L-au răstignit.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 17:01:39
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Sfantul Atanasie cel Mare nu a spus niciodata ca Sfantul Duh purcede si de la Fiul. E bine sa nu punem in gura altora, ceva ce ei nu au rostit si nu ar fi rostit niciodata.

Mihnea, teologia catolica pune accentul pe natura si nu pe persoane. E usor pentru un catolic sa spuna ca Sfantul Duh purcede si de la Fiul. Ortodoxul nu va afirma niciodata acest lucru. Ar insemna ca Fiul devine Tata, ori asta ar duce la anularea insusirilor persoanale.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 17:28:07
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Andrei, nu trebuie sa uitam ca Biblia, in acelasi timp, pentru unii este o carte de povesti iar pentru altii este o carte sfanta. Cuvantul lui Dumnezeu este viu si datator de viata numai daca este interpretat cum se cuvine, adica in duhul Bisericii. Altfel, numai dupa puterea noastra de intelegere, exista toate sansele sa nu ne folosim duhovniceste prin citirea ei. Cu cat sporim in viata duhovniceasca, cu atat vom descoperi sensuri noi si mai adanci, in Sfanta Scriptura. Iata, in acest fel, cum in Biserica, prin participarea la Sfintele Taine, dobandesc luminarea mintii spre descoperirea adevarului din Sfanta Scriptura.

Este adevarat, potrivit invataturii de credinta ortodoxe, Biserica are autoritatea deplina de a talcui Sfanta Scriptura pe temelia Sfintei Traditii. Acest lucru nu trebuie vazut ca o conspiratie si nici nu trebuie sa intelegem ca Biserica detine adevaruri ascuse in mod voit, cum le place unora sa presupuna.

Si noi, ca membri ai Trupului lui Hristos, putem citi si interpreta Biblia, dar nu avem autoritatea de a impune interpretarea personala. Singurul lucru care confera autoritate interpretarii personale este sfintenia vietii si dobandirea Sfantului Duh. De aceea, sfintii care ne-au lasat talcuri la cartile Sfintei Scripturi, au facut-o deoarece acelasi Duh Sfant care i-a inspirat pe autorii scrierilor, s-a salasluit si in ei, descoperindu-le intelesul.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 17:40:24
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
În prealabil postat de legionar Vezi mesajul
Suveranul pontif a semnat un document care afirmă că unica și adevărata Biserică a lui Hristos e cea catolică.
Suveranul Pontif semneaza mii de documente pe an,ce mai conteaza ca semneaza o idiotenie de document in plus sau in minus...Probabil ca Hristos a luat la cunostinta documentul semnat de Papa si nu va indrazni sa-l contrazica ...CA ASA A ZIS PAPA !
Vechi 27.04.2010, 20:30:55
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Pe acest topic se discută dogma "Extra Ecclesiam nulla salus". Dogma "Filioque" se discută pe alte topicuri, în ultima vreme în mod mai activ pe acesta:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=9158&page=10
Bine, astept atunci acolo un raspuns.
Si am si o alta rugaminte: sa formulati pe romaneste, caci noi nu folosim latina in Biserica Ortodoxa; iar acesta este un forum ortodox, nu catolic.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica catolica ca si cladire elcipo Biserica Romano-Catolica 153 12.08.2015 14:07:40
Biserica Catolica unica! AlexandruC Biserica Romano-Catolica 92 16.07.2013 11:39:26
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51