![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
E amuzant ce poate să scrie istoriografia ortodoxă despre acest precursor al lui Cerularie. Este foarte adevărat însă că omul a fost animat nu numai de ambiție, ci a avut o cultură solidă, iar opera sa este în parte ortodoxă, ca atunci când a pledat în favoarea Imaculatei Concepții, socotind, în prima sa omilie asupra Buneivestiri, că Sf Fecioară este sfințită înainte de a se naște ("ek Bréphous"). De altfel, există indicii (dar nu dovezi absolute) că, după ce a fost alungat din scaun de împăratul său și s-a retras la mănăstrie și-a îndulcit poziția renunțând la schismă și murind în deplină comuniune cu Biserica Romei, ca un bun catolic. Motiv pentru care unele Biserici Catolice locale îl socotesc venerabil.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acest om stralucit, Sf. Fotie cel Mare seamana mult cu Sf. Ioan Hrisostom, mai ales, dar nu numai, prin nedreptatile pe care le-a suportat fara sa clipeasca. Intr-adevar ajunge, din voia Domnului, in al doilea exil intr-o manastire a armenilor, pentru ca acolo, in liniste, sa scrie si sa lase lumii crestine niste lucrari importante, precum: "Despre Mistagogia Duhului Sfant", "Impotriva maniheilor", diferite "Comentarii" la Carti ale Sfintei Scripturi; 128 Omilii. Chiar si corespondenta sa constituie un document de valoare al epocii. Sa nu uitam "Sintagma canonica", o opera canonica dar si dogmatica, impotriva primatului papal. Ca un om, care toata viata a cautat pacea, desi putin a avut parte de ea, moare intr-adevar in comuniune cu Roma. Impacarea aceasta cu Ioan al VIII-lea nu schimba practic nimic din atitudinea Sf. Fotie fata de primatul papal; poate deci fi privita ca pe un simplu fapt crestinesc. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pe urmă, nu se compară moartea eroică a lui Ioan Gură de Aur, care are elemente de mucenicie, cu moartea liniștită a lui Fotie. În sfârșit, cu toată inteligența și cultura vastă a lui Fotie, acesta nu a egalat, totuși, geniul apologetic al lui Ioan Gură de Aur. Este păcat că Ioan Gură de Aur nu a putut beneficia de o viață liniștită, poate că ar mai fi scris încă și alte opere nemuritoare. Dar protecția pe care i-a acordat-o papa Inocențiu nu a fost suficientă pentru a-l menține în scaunul arhieresc. O împărăteasă plină de vanitate și un patriarh al Constanopolelui certat, ca de obicei, cu dreapta socotință dacă nu cu dreapta credință și-au dat mâna pentru a-l alunga pe acest sfânt din scaun și a-l hărțui până la moarte.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 25.04.2010 at 23:42:16. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand spuneti "Este păcat că Ioan Gură de Aur nu a putut beneficia de o viață liniștită, poate că ar mai fi scris încă și alte opere nemuritoare", Il judecati de fapt pe Dumnezeu. Am o rugaminte: daca aveti textul, in care Sf. Fotie accepta Imaculata conceptie, sau stiti unde il pot gasi, v-as fi recunoascatoare, caci am cautat dar nu l-am gasit. As vrea sa vad cum pune problema. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Nu vreau să fiu, la rândul meu, prezumțios. Și la sectanți am observat că, dacă le expui cu Biblia în mână (singurul lucru în care ei cred) adevărurile de credință ei tot nu cred. De ce ar crede ortodocșii, când încerci să le arăți cu extrase din lucrările Sfinților Părinți ? Sunt cazuri de "împietrire a inimii" cum spuneau aceiași Sfinți Părinți răsăriteni (sklerocardia). Dar, acolo unde omul nu poate să convertească, Sfântul Spirit poate. De aceea, nu trebuie să încetăm să sperăm și să ne rugăm Lui. Eu nu vreau să ațâț o discuție care poate deveni prea pătimașă. Patima poate scoate lucruri urâte din noi. Mă întristează să văd că spuneți că "Îl judec pe Dumnezeu". Cercetați cu bună conștiință și, rugându-vă, vă veți convinge.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 26.04.2010 at 00:01:31. |
|
|||
|
|||
![]()
Rog, daca are cineva textul in care Sf. Fotie adera la ideea de Imaculata conceptie, sa ne dea trimitere la lucrarea in care se poate citi. Am cautat pe net, dar nu am gasit pana acum decat mentionat acest lucru pe un site catolic, dar fara a fi indicata sursa.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si cum adica sa credem? Ce sa credem? Ca papa e cel mai mare si mai tare? Nici Petru nu a avut asemenea pretentii. Apostol supus al hotararilor luate in comun. Ati uitat pe acel ultim care va fi cel dintai? Mandria de a fi primul a dus la catolicismul vostru. Si la protestantism. Dar nu va lasati. Religia sabiei, a tunului, a arderilor pe rug, a primt ceea ce a semanat. |
|
||||
|
||||
![]()
Am spus eu oare în mesajul meu că are vreo legătură ? Am vorbit eu oare în mesajul meu despre infailibilitatea papei ?
Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ca oricine poate veni si spune: "Am gasit eu la sfantul cutare ca spune asta, dar nu va spun unde, ca sa nu starnesc discutii..." E putin cam pueril, nu vi se pare? La fel a facut tigerAvalo, care a spus ca stie el "foarte multi sfinti parinti care sustin ecumenismul", si cand l-am rugat sa-mi dea macar 2-3 exemple concrete (nume, opera) s-a facut ca ploua... E usor sa facem afirmatii, sa generalizam, sa punem anumite vorbe pe seama unor personalitati - dar trebuie sa mai si dovedim. Altfel se poate numi chiar calomnie, nu credeti? Si parca nu e tocmai fain frumos, nu?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce argumente sa-i aduc unei persoane care nu crede in sfinti? | pacatoasa | Generalitati | 19 | 28.04.2023 21:31:00 |
Psihologia ereziilor | Traditie1 | Alte Religii | 23 | 19.03.2011 08:42:02 |
Cu cine s-a luptat Iacov si de ce? | Agkelos | Din Vechiul Testament | 12 | 21.09.2009 11:19:24 |
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie | alecsandru | Biserica Romano-Catolica | 18 | 20.04.2007 19:46:05 |
|