Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.04.2010, 09:37:29
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Oare care dintre noi, cei cu telefoane, am putea recunoaste ca suntem uneori "pacaliti" de acel "duh" al telefonului ?!
Nici cel mai impatimit nu va recunoaste ca a devenit dependent de telefon. Doar... ar trebui sa se smereasca, acceptand asta.
Poate nici nu ne dam seama de aceasta dependenta.
Eu am constatat ca sunt dependent intr-o zi in care, din cauza grabei, mi-am uitat telefonul acasa, dandu-mi seama de asta mult prea tarziu pentru a ma intoarce sa-l iau.
Toata ziua am avut o senzatie ciudata si neplacuta.
Parca eram neterminat, dezorientat.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 09:47:03
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Poate nici nu ne dam seama de aceasta dependenta. Eu am constatat ca sunt dependent intr-o zi in care, din cauza grabei, mi-am uitat telefonul acasa, dandu-mi seama de asta mult prea tarziu pentru a ma intoarce sa-l iau. Toata ziua am avut o senzatie ciudata si neplacuta. Parca eram neterminat, dezorientat.
Si mie mi s'a intamplat odata sa mi'l uit acasa.
M'am bucurat insa. :)

Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 11:54:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Poate nici nu ne dam seama de aceasta dependenta.
Eu am constatat ca sunt dependent intr-o zi in care, din cauza grabei, mi-am uitat telefonul acasa, dandu-mi seama de asta mult prea tarziu pentru a ma intoarce sa-l iau.
Toata ziua am avut o senzatie ciudata si neplacuta.
Parca eram neterminat, dezorientat.
Chestia este ca atunci cand ai telefon, o serie de persoane din jur se asteapta sa te poata gasi si daca nu raspunzi se ingrijoreaza, sau anumite activitati pe care le planificasesi se intorc pe dos.
Sigur, inainte sa existe teolefoanele mobile ni le puteam planifica si fara ele, dar odata ce ele exista se creaza alte obisnuinte.

Exemplu (poate idiot): cumparaturile intr-o familie. Inainte, faceai listuta si duscutai ce este de cumparat acasa. Acum, poti organiza chestia asta si de pe drum trimitand un sms sotiei respectiv sotului: ce lipseste, ce este nevoie sa cumpar? (noi facem asta sistematic)
Si daca respectivul si-a uitat telefonul, pot aparea mici incurcaturi. Sigur, daca nu am mai avea telefoane ne-am organiza altfel.

In rezumat, nu este neaparat o chestiune de dependenta, intotdeauna, ci de obisnuinta.
Tot asa, altfel traiau oamenii fara radio, electricitate, cai ferate... Oare putem spune ca am devenit dependenti de ele (in sens negativ)?
Vechi 21.04.2010, 13:44:23
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Chestia este ca atunci cand ai telefon, o serie de persoane din jur se asteapta sa te poata gasi si daca nu raspunzi se ingrijoreaza, sau anumite activitati pe care le planificasesi se intorc pe dos.
Sigur, inainte sa existe teolefoanele mobile ni le puteam planifica si fara ele, dar odata ce ele exista se creaza alte obisnuinte.

Exemplu (poate idiot): cumparaturile intr-o familie. Inainte, faceai listuta si duscutai ce este de cumparat acasa. Acum, poti organiza chestia asta si de pe drum trimitand un sms sotiei respectiv sotului: ce lipseste, ce este nevoie sa cumpar? (noi facem asta sistematic)
Si daca respectivul si-a uitat telefonul, pot aparea mici incurcaturi. Sigur, daca nu am mai avea telefoane ne-am organiza altfel.

In rezumat, nu este neaparat o chestiune de dependenta, intotdeauna, ci de obisnuinta.
Tot asa, altfel traiau oamenii fara radio, electricitate, cai ferate... Oare putem spune ca am devenit dependenti de ele (in sens negativ)?
Iti dau dreptate, dar totusi orice dependenta aduce o scadere. Pana si dependenta de electricitate ne face mai slabi, mai vulnerabili.

Cred ca ar trebui sa discernem mai bine intre ce avem cu adevarat nevoie si ce este doar un plus inutil de comoditate. "Toate ne sunt la indemana, dar nu toate sunt de folos".
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 12:25:12
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Iti dau dreptate, dar totusi orice dependenta aduce o scadere.
Pana si dependenta de electricitate ne face mai slabi, mai vulnerabili.
Cred ca ar trebui sa discernem mai bine intre ce avem cu adevarat nevoie si ce este doar un plus inutil de comoditate.
"Toate ne sunt la indemana, dar nu toate sunt de folos".
Discernamantul este un bun greu de dobandit.
A avea masura inseamna a simti diferenta intre necesar si moft, intre normal si exces.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cat de diferiti suntem oare de crestinii primelor veacuri? Lucian008 Despre Biserica Ortodoxa in general 4 24.09.2012 17:01:16
Omul-animal, e posibil,oare ???!!! guardian knight Generalitati 8 17.12.2011 20:53:22
Un nr de telefon urgent caty_deea Morala Crestina 2 04.10.2011 22:23:48
Hai ca ma suna cineva pe celalalt mobil Ioan_Ciobota Generalitati 6 12.10.2008 20:48:18