Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.04.2010, 11:59:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Chiar sunt curios care din argumentele lor le gasiti acceptabile.
Am să înfățișez situația orelor de religie în clasele celor doi copii ai mei mai mari, care sunt în a trei, respectiv în a 5-a la o școală generală din București.
Orele acestea sunt cele în care copiii din clasă sunt cel mai puțin interesați. Deși toți au nota 10, sau poate tocmai de aceea. Majoritatea nici nu stau în clasă, ci ies sub diverse pretexte (ca să meargă la toaletă, de exemplu, după care nu mai revin). Fiind în București, se predă numai religie ortodoxă (se pare că există numai 2 profesori de religie care sunt catolici în tot Inspectoratul București). Uneori ai mei vin cu diverse puncte de vedere care, din perspectivă catolică, sunt greșite și a trebuit, nu o dată, să aleg între ceea ce este adevărul așa cum îl învață biserica noastră și istoriografia noastră și a închide ochii, ca să nu sap la baza încrederii în profesori. Teoretic, legea îmi dă dreptul de a anunța școala că cei doi, care sunt creștini catolici practicanți, urmează cursurile catehezei de la catedrală și le pot aduce calificativ de acolo. Practic, nu pot să fac asta, fiindcă orele de religie sunt "puse la mijloc" și copilul trebuie supravegheat. Singurele două școli catolice din București, unde se predă religie catolică, sunt la mare distanță de domiciliul meu.

Prin urmare, în cazul copiilor mei orele de religie sunt inutile, având solidă pregătire în familie și la biserică. În cazul celorlalți copii, tot inutile îmi par a fi, din moment ce tratează religia cu nonșalanță, ca să nu zic cu bășcălie la ore.

La această stare de fapt, replica cea mai constructivă pe care am auzit-o mai des este că orele de religie nu ar trebui să aibă coloratură confesională, ci să se predea mai degrabă lucruri din domeniul moralei sau al istoriei religiilor. Numai că toată morala creștină se bazează pe dogmatica creștină, așa cum bine știm. Nu prea ai cum să faci morală fără să vorbești de credință. Pe de altă parte, ore de istorie a religiilor nu înseamnă religie, după cum istoria matematicii nu înseamnă că faci matematică. Nu mai vorbim că un obiect ca "istoria religiilor" ar arăta foarte diferit după cum manualul și profesorul este ortodox sau catolic.

Prin urmare, nu sunt de părere că orele de religie în școală sunt, ÎN SINE, un lucru rău. Ci că așa cum se fac în prezent, nu sunt de nici un folos. Recunosc însă, probabil că ar fi și mai rău fără ele: mulți ar ajunge la concluzia că religia, nemaipredându-se în școală, ar fi ceva de pe altă planetă.

Dileme din care nu prea văd ieșiri.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44