Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.04.2010, 17:20:23
gavriil gavriil is offline
Banned

Data înregistrării: 04.11.2005
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru gavriil
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Pana acum, stiinta a lucrat cu naturalul, si a adus multe lucruri considerate SUPRAnaturale in taramul naturalului, prin explicatiile obtinute. Nu pot de cat se cred ca acest progres va continua.

Folosesti termeni foarte vagi si interpretabili, cum ar fi "suflet", "ochii sufletului". Ce e aia alta lume? Ce dovada ai ca cei care au vazut-o nu halucinau?

Este evident ca nu toate zeitatile sunt adevarate, din moment ce oamenii ce le urmeaza se bazeaza pe doctrine de origine divina care se contrazic intre ele.

Esti din pura intamplare ortodox. Daca te nasteai in Iran, te certai cu un ateu (din alta tara, ca in republicile islamice nu prea gasesti atei declarati) despre cat de adevarat e Allah, si despre cat de confuzi sunt toti ceilalti.
Nimic nu poate lua fiinta in stiinta fara ca sa treaca mai intii prin gindirea creierului asa ca orce ai sustine tu nu isi are valoare.Un om cu un creier defect nu poate dezvolta sau crea nimic.Stiinta nu a adus nimic nou doar a copiat din natura si au vazut(cu microscopul) unele lucruri care nu se pot vedea cu ochiul fizic pentru ca nu sint necesare pentru ochiul fizic.

Sufletul poate pentru tine nu reprezinta mare lucru acum dar cind ai sa mori(de fapt nu o sa mori ci o sa treci in alta dimensiune ce poate fi vazuta doar de oameniii initiati) atunci ai sa vezi cu acei ochi pe care acum nu poti sa il accepti.Daca ai fi un om care cauta adevarul cu adevarat ai fi gasit si aceasta lume de care fugi cu disperare dar mai devreme sau mai tirziu ai sa o vezi.Acei oameni care au vazuto si pe care o propavaduiesc cu atit patos au fost oameni care duceau o viata spirituala curata nu cum o ducem noi in desfriu pofte pe care nu putem sa le stapinim iar daca tu ii consideri bolnavi psihici pe acesti oameni inseamna ca tu esti cu mult mai superior fata de ei si atunci ce putem sa iti spunem noi tie care le pricepi pe toate de acolo de sus unde crezi ca esti tu.

Divinitatile nu se contrazic ci oamenii ii confunda pentru ca scopul uman e ste egoist si de asta sint aratate atitea divinitati.

Nu exista intimplare daca ar fi intimplare nu ar fi DUMNEZEU.Daca mam nascut ortodox nu este intimplator asa a hotarit DUMNEZEU la fel si cu un musulman ,hindus ,budist..... toate au un scop bine definit in evolutia spirituala.Dar nu are rost sa iti spun pentru ca tu esti prea inteligent in domeniul naturalului si pentru tine intlarea e lege.

Pentru propria ta cunostinta acest Alah pe care musulmanii IL venereaza e o taducere a numelui Elohim din ebraica in limba folosita de Mahomed la timpul sau.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 17:41:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Dupa tine, ce inseamna viata?
Poti sa incerci sa extragi de aici o definitie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Life

Eu m-as multumi cu partea asta:

"Living organisms undergo metabolism, maintain homeostasis, possess a capacity to grow, respond to stimuli, reproduce"

Vezi si cu inteligenta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Inteligence

Desigur daca vrei sa depicam firul in patru putem ramane la definitii ani intregi, dar eu cred ca ai inteles ce am vrut sa zic.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 18:48:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Radu32 Vezi mesajul
ca prof.de filosofie,demersul ar fi de a-i incuraja pe elevi,in a cerceta fenomenul religios si a se afilia unei biserici(ramanand la latitudinea lor, care...).Oricum, s-ar aduce argumente filosofice,pentru a combate ateismul,ceea ce ar fi mult mai eficient ,sa se faca din afara unei pozitii religioase partizane !
Iar elevul,beneficiind de rigoarea unei argumentari filosofice,rationale,venita din afara sistemului religios(banuit de atei ca fiind pro domo sua !) ar reusi sa devina un credincios cu baze solide,si cu convingeri clare de viata !!!

Insa, filosofia este urata de societatea noastra capitalista,mai ales de politicieni,deoarece prin inclinatia sa inspre critica filosofiei politice,nu ar face decat sa creeze cetateni mai responsabili politic, si nu mase de manevra ...ceea ce ar fi ultima dorinta a politicienilor romani !
Ei au nevoie de masele unei societati cat mai rudimentare la nivelul gandirii politice,si de asta au dat afara filosofia din scoala romaneasca !!!
Asa ca,noi ,filosofii am devenit...someri...si neiubiti de societatea romaneasca !!!
Nu stiam ca s-a scos filosofia, oricum daca este asa face parte din contextul mai larg al scaderii calitatii invatamantului romanesc.

In rest, propunerea este nerealista si nu poate avea suport nici din partea religiei nici din partea "filosofilor" care in mare parte si-au gasit probabil deja o religie in "filosofie".
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 22:47:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Refuz să cred că s-a scos filozofia din programa de liceu. Nu poate fi adevărat. Probabil că se referă la școlile de meserii, nu la liceele teoretice. Accept argumentele celor care se pronunță pentru scoaterea religiei (și, uneori, înclin chiar să le dau dreptate). În schimb, scoaterea filozofiei e o pură aberație, nejustificată de nimic.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 23:00:38
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Radu32 Vezi mesajul
Insa, filosofia este urata de societatea noastra capitalista,mai ales de politicieni,deoarece prin inclinatia sa inspre critica filosofiei politice,nu ar face decat sa creeze cetateni mai responsabili politic, si nu mase de manevra ...ceea ce ar fi ultima dorinta a politicienilor romani !
Ei au nevoie de masele unei societati cat mai rudimentare la nivelul gandirii politice,si de asta au dat afara filosofia din scoala romaneasca !!!
Asa ca,noi ,filosofii am devenit...someri...si neiubiti de societatea romaneasca !!!
Probabil ca este vorba despre reducerea drastica a orelor din scoli si licee... Se reduc peste tot si se scot din programa de bac foarte multe discipline, printre care latina, istoria... E drept ce spunea cineva mai sus, politicienii nu au nevoie de oameni inteligenti si capabili sa rationeze, ci de oameni manipulabili, care sa nu gandeasca si sa stie doar sa puna o stampila... Insa cred din tot sufletul ca dorinta lor de idiotizare totala a populatiei nu va avea sanse de reusita. Mai avem oameni culti si inimosi.
Vechi 20.04.2010, 11:14:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Refuz să cred că s-a scos filozofia din programa de liceu. Nu poate fi adevărat. Probabil că se referă la școlile de meserii, nu la liceele teoretice. Accept argumentele celor care se pronunță pentru scoaterea religiei (și, uneori, înclin chiar să le dau dreptate). În schimb, scoaterea filozofiei e o pură aberație, nejustificată de nimic.
Chiar sunt curios care din argumentele lor le gasiti acceptabile.
Reply With Quote
Vechi 20.04.2010, 11:22:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Probabil ca este vorba despre reducerea drastica a orelor din scoli si licee... Se reduc peste tot si se scot din programa de bac foarte multe discipline, printre care latina, istoria... E drept ce spunea cineva mai sus, politicienii nu au nevoie de oameni inteligenti si capabili sa rationeze, ci de oameni manipulabili, care sa nu gandeasca si sa stie doar sa puna o stampila... Insa cred din tot sufletul ca dorinta lor de idiotizare totala a populatiei nu va avea sanse de reusita. Mai avem oameni culti si inimosi.
Nu cred ca istoria, filosofia sau latina ar face oamenii mai destepti sau mai responsabili social.
Nu prea exista nimic in invatamant care sa contracareze forta anti-educationala a mass-mediei sau influenta nefasta a majoritatii grupurilor sociale.
Cei mai importanti ani de scoala sunt pana la inceputul gimnaziului.
Pana atunci (cel mult!) se formeaza caracterul, deschiderea spre cunoastere, carti, in rest se dezvolta dupa tiparul deja stabilit.

Reducerea orelor se face mai degraba din considerente economice - se taie din bugetul alocat salariilor profesorilor (si din nr. de profesori) ca sa ramana bani de aruncat pe alte prostii.
Asa zisele "investitii" in echipamente cumparate la preturi exorbitante si care uneori nu folosesc mai la nimic.

Interesant este ca desi se reduc orele se tot lungesc anii de scoala, asta in conditiile in care este un fenomen de imbatranire accentuata a fortei de munca.
Si nici asta n-ar fi asa mare problema totusi, ca sunt atatia someri..
Reply With Quote
Vechi 20.04.2010, 11:59:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Chiar sunt curios care din argumentele lor le gasiti acceptabile.
Am să înfățișez situația orelor de religie în clasele celor doi copii ai mei mai mari, care sunt în a trei, respectiv în a 5-a la o școală generală din București.
Orele acestea sunt cele în care copiii din clasă sunt cel mai puțin interesați. Deși toți au nota 10, sau poate tocmai de aceea. Majoritatea nici nu stau în clasă, ci ies sub diverse pretexte (ca să meargă la toaletă, de exemplu, după care nu mai revin). Fiind în București, se predă numai religie ortodoxă (se pare că există numai 2 profesori de religie care sunt catolici în tot Inspectoratul București). Uneori ai mei vin cu diverse puncte de vedere care, din perspectivă catolică, sunt greșite și a trebuit, nu o dată, să aleg între ceea ce este adevărul așa cum îl învață biserica noastră și istoriografia noastră și a închide ochii, ca să nu sap la baza încrederii în profesori. Teoretic, legea îmi dă dreptul de a anunța școala că cei doi, care sunt creștini catolici practicanți, urmează cursurile catehezei de la catedrală și le pot aduce calificativ de acolo. Practic, nu pot să fac asta, fiindcă orele de religie sunt "puse la mijloc" și copilul trebuie supravegheat. Singurele două școli catolice din București, unde se predă religie catolică, sunt la mare distanță de domiciliul meu.

Prin urmare, în cazul copiilor mei orele de religie sunt inutile, având solidă pregătire în familie și la biserică. În cazul celorlalți copii, tot inutile îmi par a fi, din moment ce tratează religia cu nonșalanță, ca să nu zic cu bășcălie la ore.

La această stare de fapt, replica cea mai constructivă pe care am auzit-o mai des este că orele de religie nu ar trebui să aibă coloratură confesională, ci să se predea mai degrabă lucruri din domeniul moralei sau al istoriei religiilor. Numai că toată morala creștină se bazează pe dogmatica creștină, așa cum bine știm. Nu prea ai cum să faci morală fără să vorbești de credință. Pe de altă parte, ore de istorie a religiilor nu înseamnă religie, după cum istoria matematicii nu înseamnă că faci matematică. Nu mai vorbim că un obiect ca "istoria religiilor" ar arăta foarte diferit după cum manualul și profesorul este ortodox sau catolic.

Prin urmare, nu sunt de părere că orele de religie în școală sunt, ÎN SINE, un lucru rău. Ci că așa cum se fac în prezent, nu sunt de nici un folos. Recunosc însă, probabil că ar fi și mai rău fără ele: mulți ar ajunge la concluzia că religia, nemaipredându-se în școală, ar fi ceva de pe altă planetă.

Dileme din care nu prea văd ieșiri.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 20.04.2010, 12:45:50
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
(se pare că există numai 2 profesori de religie care sunt catolici în tot Inspectoratul București).
Citat:
Practic, nu pot să fac asta, fiindcă orele de religie sunt "puse la mijloc" și copilul trebuie supravegheat.
Cele doua citate de mai sus descriu foarte bine doua probleme ale predarii religiei in mod confesional:

1. Desi elevii de alta confesiune decat ortodoxa au dreptul la un profesor care apartine confesiunii lor, acest drept este doar teoretic, pentru ca de multe ori, el nu poate fi asigurat.

2. Scoala nu poate asigura activitati alternative pentru copii care nu vor sa participe la ora de religie, desi se foloseste foarte mult ca argument ideea ca religia e "optionala". O fi, dar atata timp cat alternativa nu exista, devine obligatorie.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 20.04.2010, 14:29:47
florinbrasov0 florinbrasov0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2008
Implicit

Problema e in felul urmator: parintii sunt cei care trebuie sa decida ce sa invete copii lor pentru ca tot ei raspund pentru acestia. Mai demult parintii nu isi puneau problema ca sa nu studieze si religii odraslele lor. Si cred ca nici acum(ma refer la majoritate). Asa ca tot ei ar trebui sa decida, nu altcineva.
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44