O proba care ne va arata daca citirea SFINTILOR PARINTI este academica sau lucratoare , este propusa de Sfantul Varsanufie in raspunsul sau catre un incepator care descoperise ca atunci cand vorbea despre SFINTII PARINTI devenea mandru si trufas: " Cand discuti despre viata Sfintilor Parinti si despre raspunsurile lor , trebuie sa te osandesti , spunandu-ti : Vai mie ! Cum pot vorbi despre virtutile Parintilor , de vreme ce eu nu am dobandit nimic din acestea si nu am sporit deloc ? Si traiesc , invatandu-i pe altii pentru folosul lor ; cum sa nu sa implineasca spusele Apostolului : tu , cel ce inveti pe altul , pe tine insuti nu te inveti ? ( Rom. 2, 21 ). Astfel atitudinea noastra fata de invatatura SFINTILOR PARINTI trebuie sa fie una de osandire de sine . Trebuie sa avem in vedere faptul ca adevaratul scop al citirii SFINTILOR PARINTI nu este acela de a ne da un fel de desfatare spirituala sau sa ne indreptateasca in vreun fel , sau sa ne confere o cunoastere superioara , sau sa ne transpuna intr-o stare contemplativa, ci doar pentru a ne ajuta pe calea practicarii virtutilor".
Last edited by cristiboss56; 19.04.2010 at 16:37:00.
|