![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Protestantismul era pentru părintele Arsenie Boca, demonul orgoliului manifestat pe plan teologic.
Din punct de vedere al sectologiei, diferența doctrinară între protestanți și neoprotestanți e legată de chestiunea săvârșirii botezului. Sectele protestante (luteranii, calvinii, presbiterienii, unitarienii și alții, botează pruncii mici și persoanele handicapate psihic). Sectele neoprotestante (adventiștii, baptiștii, penticostalii, evanghelicii și martorii lui Iehova) botează doar copiii măricei, de regulă de la 13-14 ani în sus și nu botează handicapații psihic pentru că aceștia "nu pot să creadă", cum spun ei) Cu alte cuvinte orice cult care susține principiul Sola Scriptura și botează copii mici aparține de sfera protestantă și orice cult care susține principiul Sola Scriptura, dar respinge botezul pruncilor ține de sfera neoprotestantă. E important de amintit faptul că și martorii lui Iehova intră în această definire deși ceilalți neoprotestanți nu îi agreează printre ei. Mormonii resping și ei botezul administrat copiilor, dar nu se încadrează în sfera neoprotestantă pentru că nu sunt adepții principiului Sola Scriptura, Scrierile "profetului" lor, Smith sunt mai importante decât Scriptura pentru ei. Mormonii constituie astfel un cult extra-creștin și neo-pâgân, pe când celelalte pomenite aici sunt erezii creștine.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Au urmat saptamani si luni de plans si rugaciune. Plans de bucurie si fericire. Aveam totul si nu mai imi trebuia nimic. De acum putea sa se intample orice, caci Il gasisem si El era tot ceea ce conta.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Astept invierea mortilor. Si viata veacului ce va sa vie. Amin" Esti de acord cu aceste puncte din crez? Sau crezi in nemurirea sufletului si viata din timpul mortii (pana la inviere)? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sigur că nu-l exclud pe Dumnezeu din ecuația vieții și a morții dar nici nu-L fac vinovat că nu vreau eu să mă pocăiesc de păcatele mele. Citat:
![]() Nu am reușit să prind ideea. Cum devine cineva creștin? E nevoie să vegheze în viața lui spirituală? Orice păcate ar face nu contează, el rămâne creștin? Chiar dacă nu vrea să se pocăiască de ele? Chiar dacă moare fără să ceară iertare lui Dumnezeu? Chestii dintr-astea... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Cineva e crestin..chiar si daca el crede in Iisus Hristos, dupa care abia urmeaza:...si..etc etc. Da, este foarte mare nevoie sa vegheze la viata lui spirituala, chiar extrem de mare, insa nu toti vegheaza la fel, sau reusesc sa vegheze cum trebuie...unii fac pacate mici, altii mai mari, unii cad mai des, si se ridica mai des, mai greu...sau mai usor, altii cad foarte tare...si se ridica deasupra celorlalti crestini care vegheza cu flacara molcoma...si tot asa. Deci din nou, un crestin, ramane tot crestin...chiar daca face pacate, asa cum sper ca nici tu nu oscilezi in identitatea ta religioasa, atunci cand mai faci cate un mic pacatel ( pentru ca din modul cum gandesti, banuiesc ca de pacate mari in cazul tau...nici nu se pune problema!!!). Eu tocmai, adusesem in discutie un crestin...pacatos ( deci o specie aparte, pe cale de disparitie...in cultele NP), care si-ar cere iertare pentru pacat/ele savarsite. Da, pai daca un crestin moare in timp ce pacatuieste, dupa...pe la jumatatea rugaciunii de pocainta, sau la 5 minute dupa ce isi face Sfanta Cruce, moare crestin...logic, si e judecat ca si crestin...si nu ca un musulman, adica mie mi-e foarte clar...tie nu prea!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Doar că mereu, când am căzut sau când cad în păcate știu că îl supăr pe Dumnezeu, mă rog să mă ierte, caut să scap, etc. Deci nu vorbesc despre creștinii mai slabi ( adică noi) care cad în păcate, vor să iasă, nu prea reușesc, se roagă la Dumnezeu sa-i ierte, se spovedesc dar iar mai cad si etc. Ăștia-s creștini, am înțeles. Nu știu, poate mă exprim confuz, dar mă întreb: nu e chiar nici o limită? Să mai dau un exemplu: cineva s-a născut într-o familie creștină, a fost botezat de copil sau la o vârstă matură, dar de la treizeci de ani nu-i mai pasă de Dumnezeu, nici nu mai crede în El, trăiește în tot felul de păcate, nu se pocăiește de ele fiindcă nici nu crede că ar trebui si la 80 de ani așa moare. El de la 30 la 80 de ani tot pe Hristos l-a urmat? Tot creștin a fost? A murit creștin? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar inainte de a deveni crestin ( in sensul NP)...ce erai pe intelesul nostru? ![]() In legatura cu intelesul dat de voi termenului crestin, mie imi suna cam asa...ca si acum cineva ar sterge cu radiera totul, din greseala, si in graba (fara cap), pentru a rescrie ceva, dar incepand cu aceleasi cuvinte, si avand practic aceleasi indicii, numai ca adaugand si alte intelesuri, sensuri, si simtind totul cu alta intensitate...dar practic totul rescriindu-se pe aceeasi schita. De asemeni, as zambi la fel daca as auzi pe cineva afirmand ca, pentru faptul ca nu ii placea orga din Biserica Catolica, mirosul lumanarilor din Biserica Ortodoxa, sau vocea preotului care fonfaia...nu se putea considera crestin, dar a inceput sa fie subit, odata convertit la cultul baptist. Sincer, imi pare o expresie adoptata de adepti...si cam deloc gandita, deci pur si simplu invatata la catehizare, pentru a da impresia noului convertit, ca a facut alegerea cea mai buna, e asemenea sfintilor, poposind dupa lungi rataciri prin desertul paganilor, intre sfinti...iar pana atunci, era un om fara identitate religioasa. La cum sunt eu, nu as putea accepta sa imi spuna cineva asemenea texte=gogomanii, si dupa cum am mai glumit, l-as intreba pe pastorul respectiv: " Dom'le, da zi-mi si mie ce eram inainte de a va trece pragul, concret...de-a cui, si de care?..insa gasiti va rog alte explicatii daca se poate, si nicidecum " Nu erai deloc crestin cat timp umblai prin lacasuri crestine, dar ai devenit in al meu!" ![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Definitie | topcat | Generalitati | 9 | 28.09.2008 10:41:01 |
O definitie a singuratatii | Ioan_Ciobota | Generalitati | 14 | 28.11.2007 09:03:32 |
|