![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
la acatist lasi cati bani vrei tu,nu ar trebui sa se impuna nimic,lasi cat ai,poate cineva este mai bogat,poate ca altcineva este mai sarac...oricum banii se dau acolo in interesul bisericii adica sa fie folositi pt intretirea curateniei,renovare,cumpararea de diverse obiecte folosite la slujba,nu ar trebui sa ajunga in buzunarul preotului...daca vrei poti schimba biserica la care te duci cu alta la care nu se impun astfel de taxe si vei gasi destule
|
|
|||
|
|||
![]()
Mi se pare f. normal: lasi cati bani vrei, e citit de cate ori se nimereste.
Vrei xx zile, dai zz lei. Ce ar fi daca vine unul cu 1 leu si nu ca ar fi chiar sarac si zice ca vrea sa se citeasca 120 zile. Dau un exemplu. Poate e o erezie, dar eu cred ca mai mult face totusi sa-ti zici tu pasul in fata lui Dumnezeu cu un acatist impreuna cu cei din familia ta, decat sa-ti recite cineva care nu te cunoaste si nici nu-l intereseaza de oful tau, numele pentru 0.5 secunde in fiecare din alea 40 zile. In ceea ce priveste sumele aberante care se cer la casatorii in unele orase/biserici am auzit si eu si se cer asa pentru ca se stie ca se dau, in primul rand. Fara nici o legatura cu tigani, mafie si alte cele. In al doilea rand, BOR n-a facut ordine ca sa iasa in fata si sa zica "maxim atat" pentru cununie, maxim atat pentru botez, etc. Si nici nu cred ca o sa o faca, asa cum nu o sa iasa in fata sa zica ca nu se cuvine mai mult de o pereche de nasi. Iar interdictia ca n-ar avea voie sa se casatoreasca in afara Bucurestiului hai sa fim seriosi, e hilara. Sau o barfa, daca vreti. |
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca totusi BOR trebuie sa fie mai atenta la vinderea harului. Nu stiu cat e de corecta chestia cu z lei/zi de rugaciune, zx2 lei/2 zile de rugaciune, etc. Poate da, poate nu, dar nu stiu daca rugaciunea e de vanzare.
Cel mai corect mi s-ar parea sa fie o anumite suma standard pentru fiecare serviciu religios la toate bisericile si preotii. Si acea suma sa fie in asa fel calculata incat sa acopere cheltuielile de, sa spunem, deplasare a preotului, electricitate, curatenie, o suma modica de multumire pentru preot, dar nu o suma mult peste costurile reale, fiindca daca este peste costuri reale, atunci e simonie, IMO.
|
|||
|
|||
![]()
Cam stramba logica.
Daca se vinde harul la un pret rezonabil nu e simonie, daca pretul e prea mare atunci este.. Pai sa stii ca intotdeuna va fi o categorie pentru care pretul va fi prea mare, indiferent care ar fi acela. Fata de categoria aia e simonie? Si cine garanteaza ca se citeste 40 zile daca platesti pentru 40 zile? Ca unul care lua 40 ron pentru asta s-ar putea sa se supere daca afla ca a fost plafonat la 20. Pana la urma n-ar trebui cerute si dovezi ca serviciul este corect? Incluse in costuri desigur. |
|
|||
|
|||
![]()
da de ce sa se plateasca? :|
de cand pana cand trebuie sa platim acatiste/nunti/botezuri si inmormantari sau orice am avea nevoie? da, sunt de acord sa dau cat am (cat ma tine bugetul, ca nu cred ca toti au banii de nu au ce face cu ei), cat simt... nu cat imi cere :| pentru ca nu ar trebui sa ceara si a mai zis cineva pe prima pagina, dar nu i-am retinut numele (cer scuze :">) ca atata timp cat sunt platiti de stat nu ar trebui sa ceara niciun ban la oameni. e o mare prostie... |
|
||||
|
||||
![]()
cum procedam oare cu facturile de intretinere, lumina, telefon, nota de plata de la restaurant, bonul de la casa de marcat? ne revoltam si cerem sa platim atat cat dorim sau platim imediat, ba mai si lasam cate un bacsis? ne intalnim cu un prieten pe drum, ii zicem: hai sa bem o cafea, hai ca iti fac cinste...
pe toate cele lumesti suntem dispusi sa dam cat ni se cere, numai la cele sufletesti ne zgarcim... dar e normal, nu-i asa, sa avem mai multa grija de trup decat de suflet... eu inteleg acum ca suntem saraci si nu avem de unde. dar in loc sa Ii mkultumim Domnului pentru putinul pe care ni L-a dat si sa Il rugam sa ne sporeasca, Il suparam cu cartelile astea...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si, daca preturile sunt aberante la un anumit produs, evident ca "bomban" si nu il cumpar! |
|
|||
|
|||
![]()
Un aspect crucial la care trebuie sa mai meditam este ca felul in care abordeaza preotul aceasta problema a harului contra cost ne spune multe despre cresterea duhovniceasca a acelei persoane si schimbarea in bine a lui, schimbare care exista sau nu.
Unii or sa zica ca-i judecam, ...Nu-i adevarat! Din moment ce respectivul ocupa functia aceea el trebuie sa fie model, mai bun ca oricare altul din jurul meu, altfel, cine si ce m-ar opri sa nu dau bani pentru acatiste batrinelor de pe linga biserica de care stiu ca duc o viata exemplara. Acolo macar stiu clar ca un suflet curat o sa se gindeasca la mine |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Taxe Biserica | georgel23c | Stiri, actualitati, anunturi | 9 | 19.05.2016 11:11:01 |
Poruncile bisericesti | doifrati | Intrebari utilizatori | 2 | 08.01.2011 20:02:42 |
Carti Bisericesti | Danut7 | Reguli in Biserica | 3 | 01.09.2010 20:16:17 |
reguli bisericesti | oanamarieta | Generalitati | 1 | 24.02.2008 09:42:54 |
|