![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Multumesc, Andrusca etc... Din mesajele lui cherub nu se intelege ce vrea sa spuna. Si eu cintindu-i "explicatiile" am dedus ca ne spune ca este corect "scrim", nu "scriem". |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Last edited by cherub; 30.03.2010 at 17:39:35. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Mi-am exprimat opinia in urma costatarilor facute dupa ce am citit topicul in intregime. In rest, nu am nimic de adaugat. Povestea cu hotul care striga "hotii!" o stim toti. |
|
|
|||
|
|||
|
Cherub cel putin in aceasta saptamana sa inecercam sa fim mai buni mai ingaduitori sa iertam de 70 de ori cate 7 adica totul . Sa mergem cu totii la denie si sa lasam diferentele de opinie pe altadata chiar daca dupa parerea mea sunt constructive dar pot fi amanate .Doamne ajuta .
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
De acord cu iertarea, surioara! Dar sa incercam fiecare, dupa puteri, sa ne mai corectam greselile gramaticale! Pentru ca regulile gramaticale nu sunt optionale. Ajuta-ne, Doamne, cu mare mila Ta!
|
|||
|
|||
|
Citat:
PS: Oh, si, a-pro-pos... Varianta corecta ar fi fost: “Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte la cele ce li se spune [verb la diateza pasiva – poate fi ‘verificat’ prin inlocuirea cu "ceea ce le este spus"]..afirma ca nu e important, ca ce.." Si, similar (si tot din aceeasi postare), poate ii spui si ca nu exista 'zgaraie', ci 'zgarie' ['a zgaria', nu 'a zgaraia']!... s.a.m.d… Indicata ar fi consultarea unui 'indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie' al limbii romane... ar fi util a-l pastra la indemana... Last edited by cherub; 30.03.2010 at 22:08:08. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
eu zgârâi tu zgârâi el zgârâie noi zgâriem voi zgâriați ei zgârâie Last edited by LapetiteMoc; 31.03.2010 at 01:20:06. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
La singular: Eu zgarii Tu zgarii El/ea zgarie Restul, la cele de la plural, idem ca si in postarea de mai sus (doar singularul acestui verb fiind ceva mai 'problematic'): Noi zgariem Voi zgariati Ei/ele zgarie Poate ca exista unele divergentze de opinie si parerile sunt impartzite, si aici, in privinta folosirii corecte a acestui verb... Last edited by cherub; 31.03.2010 at 03:07:32. |
|
|
|||
|
|||
|
Desi nu exista reglementari in nicio sursa autorizata de Academia Romana referitoare la cuvintele Dumnezeu, Domnul, Doamne! (in vocativ), imi creeaza disconfort cand intalnesc formulari precum "D-zeu", "D-zeule", "D-ne fereste" etc.
Voua cum vi se par? |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Este corect sa folosim: ceea ce i se spune sau i se spune ca , dar: cele ce i se spun. Pentru ca nu e corect sa folosim, de exemplu: "Copilului i se spune povesti". Corect este: "Copilului i se spun povesti". Ceea ce este valabil si pentru "cele ce i se spun". Si adevarat, ceea ce li se spune = ceea ce le este spus, dar cele ce li se spun = cele ce le sunt spuse. Jongleria si parada de vorbe, diateze etc. nu ajuta.
"Doamne, întoarce la bunătate și la rugăciune pe toți vrăjmașii mei! Amin!" (rugăciunea Părintelui Stareț de la Bușteni, Gherontie Puiu) Last edited by mishi55; 11.04.2010 at 12:12:27. |
|
|