Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.03.2010, 13:53:32
BogdanF2 BogdanF2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Parintele Cleopa zice asa despre calendar:
"In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol, într-un sinod, reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acolo, cercetând cu frica lui Dumnezeu și cu amănunțime chestiunea calendarului iulian și văzând că prin îndreptarea lui nu se aduce nici o știrbire dogmelor, canoanelor Bisericii și rânduielilor Sfinților Părinți, și că prin rămânerea în urmă a calendarului de la 21 la 8 martie, se calcă rânduiala stabilită de Sfântul și Marele Sinod Ecumenic de la Niceea, au hotărât cu toții să îndrepte calendarul iulian și să aducă echinocțiul de la 8 martie la 21 martie, cum este acum.

Hotărârea a fost primită de toate Bisericile Ortodoxe care au luat parte la sinod, prin mitropoliții, episcopii și delegații lor, urmând ca fiecare Biserică să facă îndreptarea calendarului când va găsi vremea potrivită.
Astfel, în anul 1924, la 10 martie, au îndreptat calendarul Patriarhia ecumenică de Constantinopol și Biserica Greciei.
Apoi, pe rând, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei și în anul 1924, în octombrie, a îndreptat calendarul și Biserica noastră Ortodoxă Română, socotind ziua de 1 octombrie drept
14 octombrie, sărind peste cele 13 zile cu care rămăsese în urmă calendarul iulian, de la Sfântul Sinod de la Niceea.
Iar Sfintele Paști le serbăm odată cu creștinii ce țin stilul vechi din celelalte țări, pentru unitatea și pacea Bisericilor noastre surori în dreapta credință, care încă nu au îndreptat calendarul, precum Biserica Rusă, Biserica Ierusalimului, Biserica Serbiei ș.a. Ele încă n-au trecut în mod practic la îndreptarea calendarului vechi, dar la vreme potrivită îl vor îndrepta, după cum a fost înțelegerea tuturor Bisericilor Ortodoxe la Constantinopol din anul 1923 și la Consfătuirea panortodoxă din 1948 ținută la Moscova, care au ajuns la înțelegere în această privință și care au hotărât obligatoriu ca clerul și credincioșii din fiecare țară ortodoxă să țină stilul bisericesc local pe teritoriul unde se găsesc. Adică în țara în care se ține calendarul îndreptat, acela să rămână mai departe, iar în țara unde încă se mai ține stilul vechi, acela să rămână în folosință până la vremea potrivită, când va fi întocmit și recunoscut calendarul cel mai desăvârșit pentru toată Ortodoxia."

Eu nu vad unde parintele Cleopa zice ca sarbii ar tine calendarul pe nou.Cine stie cum duhurile rele au inselat pe fratele Danion in aceasta problema.De aceea putem sa ne rugam pentru fratele Danion.
Cred ca depinde de unde citezi, aici scrie si de Serbia: http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...-calendar.html

Problema e ca zicerile Pr. Celopa nu sunt citate 100% la fel de fiecare data, de exemplu vedenia Pr. Ioanichie Moroi cu cei 3 Sfinti care i-au spus deppre calendar e relatata cu alte cuvinte in cartea "Urcus spre inviere" a Pr. Cleopa fata de cuim e relatata in celelalte locuri, si intelesul e si oarecum diferit, dupa cate mi se pare mie.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 16:56:21
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Cred ca depinde de unde citezi, aici scrie si de Serbia: http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...-calendar.html

Problema e ca zicerile Pr. Celopa nu sunt citate 100% la fel de fiecare data, de exemplu vedenia Pr. Ioanichie Moroi cu cei 3 Sfinti care i-au spus deppre calendar e relatata cu alte cuvinte in cartea "Urcus spre inviere" a Pr. Cleopa fata de cuim e relatata in celelalte locuri, si intelesul e si oarecum diferit, dupa cate mi se pare mie.
E scris gresit acolo.
Uite aci mai frate cartea:
http://www.scribd.com/doc/2397550/Pa...dinta-ortodoxa
Vezi la pagina 66-67 si la paginile 418-419:
"
Credinciosul: Dar de ce serbăm Sfintele Paști după stilul
vechi?
Preotul: Noi serbăm Sfintele Paști odată cu creștinii ce
țin stilul vechi, nu pentru că așa ar trebui să facem - pentru că
așa cum ți-am arătat, și pascalia veche, ca și calendarul vechi,
sunt rămase în urmă și nu mai corespund rânduielilor celor puse
de Sfinții Părinți de la Niceea -, ci facem acest lucru pentru
unitatea și pacea Bisericilor noastre surori, care încă nu au
îndreptat calendarul, precum Biserica Rusă, Biserica Serbiei

ș.a. Căci așa s-a făcut înțelegerea la Moscova, în anul 1948, la Sinodul panortodox, unde au fost de față aproape toate
Bisericile Ortodoxe, prin reprezentanții lor. În privința serbării
Paștilor și a îndreptării calendarului, ultima rezoluție are
următorul conținut:

„I. În dorința de a păstra unitatea întregii Biserici,
consfătuirea întâistătătorilor și reprezentanților Bisericilor
Ortodoxe Autocefale de la Moscova a ajuns la concluzia că
importanța calendarului pentru Biserica Ortodoxă se definește
mai ales prin faptul că el se raportează la sărbătoarea Sfintelor
Paști, fiindcă această prăznuire trebuie să se bazeze pe legile
biblice în acord cu hotărârile Sinoadelor și să fie săvârșită
pretutindeni la aceeași dată, în zi de Duminică, dar nu odată cu
Pastele iudaic. Pascalia alexandrină satisface întru totul această
cerință a Bisericii.
II. Pentru a înlătura deosebirile cu privire la sărbătoarea
Sfintelor Paști, cauzate de diferite sisteme de calendare ce
există în Bisericile autocefale, consfătuirea consideră obligatoriu
pentru toată lumea ortodoxă a sărbători praznicul Sfintelor
Paști numai după stilul vechi, potrivit pascaliei alexandrine.
III. Până în momentul în care va fi întocmit și recunoscut
calendarul desăvârșit, consfătuirea consideră că pentru sărbătorile
stabile fiecare Biserică autocefală să se poată folosi de
calendarul întrebuințat actualmente în acea Biserică.
IV. Consfătuirea consideră obligatoriu pentru cler și
credincioși de a urma stilul Bisericii locale pe teritoriul căreia
se găsesc, ca unul din obiceiurile acestei Biserici, a cărui
păstrare în numele unității și al iubirii ne este poruncită de către
sfintele canoane"
.
Iată deci cum reprezentanții a toată Biserica Ortodoxă
s-au înțeles la sinodul de la Moscova, din anul 1948, și au
iscălit ca, pentru unitatea și pacea Bisericii, să sărbătorim
Pastele după stilul vechi, iar toate celelalte sărbători după stilul
nou îndreptat, până ce se va face un calendar desăvârșit. Dar ai
auzit că este obligatoriu ca toți preoții și credincioșii din fiecare
tară să țină toate sărbătorile după stilul Bisericii din acea țară în
care se găsesc. Și deci cei cu stilul vechi din țară de la noi nu
ascultă această hotărâre a conducătorilor Bisericilor Ortodoxe."

Iata din nou cum parintele Cleopa zice de BO Sarba ca nu a indreptat calendarul.
Cei de la asociatia Daniil Sihastrul au luat de aci pe site iar fratele Admin Adrian nu se stie de unde a mai luat si pe acolo o fi fost eronat.

Eu nu cred ca parintele Cleopa ar fi zis asa ceva ci s-a strecurat o eroare poate in textul unor editii mai vechi cine stie cum.

Se poate observa destul de clar hotararea Sfantului Sinod Panortodox de la 1948 (unde doar patriarhia ecumenica nu a luat parte) unde s-a hotarat ca sa se tina pe teritoriul fiecarei tari calendarul cum se tine in tara respectiva.
Adica in Serbia se tine calendarul neindreptat,in Rusia calendarul neindreptat,in Grecia calendarul indreptat,in Sfantul Munte calendarul indreptat etc.

Vedeti aci iar aceasi de la parintele Cleopa:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/25stilvn.htm

Last edited by mihailt; 30.03.2010 at 17:13:05.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 17:19:52
Antoni0's Avatar
Antoni0 Antoni0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.09.2009
Implicit

Citat:
Eu nu cred ca parintele Cleopa ar fi zis asa ceva ci s-a strecurat o eroare poate in textul unor editii mai vechi cine stie cum.
Inteleg o eroare, doua, dar in scrierile Parintelui despre calendar, e plin de astfel de erori!

Citat:
Se poate observa destul de clar hotararea Sfantului Sinod Panortodox de la 1948 (unde doar patriarhia ecumenica nu a luat parte) unde s-a hotarat ca sa se tina pe teritoriul fiecarei tari calendarul cum se tine in tara respectiva.
Adica in Serbia se tine calendarul neindreptat,in Rusia calendarul neindreptat,in Grecia calendarul indreptat,in Sfantul Munte calendarul indreptat etc.
Gresit Mihai! Sa vedem cine a fost prezent cu adevarat la Moscova in '48!

† Smeritul Alexei, din mila lui Dumnezeu Patriarh al Moscovei și întregei Rusii.
† Smeritul Calistrat, Catolicos-Patriarh al Georgiei.
† Smeritul Patriarh al Serbiei Gavriil.
† Smeritul Justinian, din mila lui Dumnezeu Patriarh al României.
† Smeritul Ștefan Exarhul Bulgariei.
† Mitropolitul Ilie al Libanului.
Din partea Bisericii Antiohiei † Mitropolitul Ilie al Libanului, † Mi*tropolitul Alexandru al Emesiei.
Din partea Bisericii Alexandriei, idem.
Din partea Bisericii autocefale Ortodoxe din Polonia, † Smeritul Timotei, Arhiep. Bielostocului.
† Din partea Bisericii albaneze, episcopul Paisie al Coriței.
† Exarhul Patriarhiei Moscovei din Cehoslovacia, Elefterie arhie*piscop al Pragăi

http://hexaimeron.ro/Calendar/Hotarire.html

Eu nu vad Patriarhia Ierusalimului! Nu vad nici ROCOR-ul! Deci, n'a fost "pan-ortodox"!

Am mai scris de aceasta conferinta de trista amintire pe aici!

In primul rand, la acest "sinod" erezia serghianista a fost ascunsa cu desavarsire! "Smeritul" Patriarh rus cocheta cu satana anti-hristica bolsevica, data anathemei de Sfantul Patriarh Tikhon, in timp ce adevaratii crestin-ortodocsi rusi, se aflau sub prigoana in gulagurile sovietice!

E de ajuns pentru mine ca acest "sinod" a fost dat anathemei de catacombistii rusi!

Vocea libera si necenzurata a rusilor albi n'a fost prezenta, pentru a denunta crimele comunistilor si vandutilor din PM!

Deci, ce autoritate poate sa aiba un astfel de sinod?
Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 17:30:36
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Au fost aproape toate Bisericile ortodoxe (exceptand patriarhia ecumenica si BO a ierusalimului din cate se vede).
ROCOR era parte a BO Rusa.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 17:44:59
forfota forfota is offline
Banned

Data înregistrării: 24.03.2010
Locație: Ardeal
Implicit

Tipul asta Danion etc mi se pare atat de bun de sminteala publica! Domnul sa ma ierte pentru "apreciere"!

Am fost de doua ori la "conferintele" dumnealui si mi s-au parut reci, seci, sacaitoare . La care se adauga insistenta de a i se cumpara cartile.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 18:00:24
Antoni0's Avatar
Antoni0 Antoni0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.09.2009
Implicit

Citat:
Au fost aproape toate Bisericile ortodoxe (exceptand patriarhia ecumenica si BO a ierusalimului din cate se vede).
ROCOR era parte a BO Rusa.
Acum e "aproape"!

ROCOR era parte din Biserica Rusa dar nu parte din Patriarhia Moscovei!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Stie cineva? delia31 Biserica Ortodoxa Romana 8 06.12.2013 20:08:13
Stie cineva...? Noesisaa Generalitati 14 07.05.2011 12:05:14
stie cineva felixlivadaru Din Noul Testament 6 25.08.2010 00:31:42
Stie cineva??????? pui Generalitati 10 24.10.2008 12:46:18
Stie cineva..???? tigerAvalo9 Generalitati 6 20.09.2008 17:18:04