Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.03.2010, 22:22:13
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
In sfarsit am dat si aici de cauza neintelegerilor dintre noi. Chiar daca nu sunt in Romania, fac ce spun preotii de acolo si inteleg lucrurile ca si cei din Romania.
In acelasi timp, Fani asculta de preotii de la ea si asculta de episcopul si Patriarhul ei.

In ortodoxie ar trebui sa fie unitate de vederi, dar se pare ca mai sunt si diferente, care tin de loc sau de Patriarhie. Vederile mai "largi", mai tolerante se bat cu traditionalismul din Romania. Mie imi place si mi se potriveste traditionalismul; ce sa fac cu ideile tolerante ale altora?!? La fel altii, adepti ai tolerantei, se simt incorsetati de traditionalism.
Anca, generalizezi. Multi preoti romani nu sunt de acord cu ceea ce spui tu in privinta problemei pe care o discutam aici.

Apoi, dar poate doar filosofez, mi se pare gresit sa spui ca trasatura esentiala a ortodoxiei este traditionalismul. Trasatura esentiala a Ortodoxiei este chiar ortodoxia, adica calea cea dreapta, felul corect de a face lucrurile. Si de multe ori traditionalism nu inseamna si ortodoxie.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 22:22:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Mie imi vine extrem de greu sa lipsesc duminica de la biserica. Evit sa calatoresc duminica exact din motivul asta, prefer sa ajung acasa in Romania cu o zi mai tarziu decat sa fiu duminica dimineata intr-un tren sau avion, si prefer sa intarzii la scoala cu o zi lipsind luni decat din nou, sa fiu duminica dimineata pe drum in loc de biserica. Deci mi se pare o aberatie sa stau acasa cand eu ma simt bine, sunt sanatoasa, doar de dragul unei asa numite ascultari, care de fapt ce fel de ascultare este daca te indeparteaza de Hristos? Poate este benefic pentru unii, dar eu nu vad ce este benefic pentru mine personal in a lipsi de la biserica.
De altfel, nu zic canoanele sa stai acasa, ci doar sa nu te impartasesti.
Sunt unii care au inventat si aceasta regula, sa nu se duca femeia nici la biserica. Asta este hipercanonica. Cum la catolici sunt unii mai catolci decat papa, la noi sunt unii mai canonici decat canoanele.
Vechi 26.03.2010, 22:37:12
mirabela mirabela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Implicit

Suntem unii care mai ascultam de preotul de la biserica din cartier, si nu dupa cum ne ia capul.

Doamne ai mila

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
De altfel, nu zic canoanele sa stai acasa, ci doar sa nu te impartasesti.
Sunt unii care au inventat si aceasta regula, sa nu se duca femeia nici la biserica. Asta este hipercanonica. Cum la catolici sunt unii mai catolci decat papa, la noi sunt unii mai canonici decat canoanele.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 22:41:18
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
Suntem unii care mai ascultam de preotul de la biserica din cartier, si nu dupa cum ne ia capul.

Doamne ai mila
Nu prea inteleg postarea ta.
Nici eu nu zic sa facem cum ne taie capul. Am dat mai sus citate din sfinti parinti venerabili si argumente.
Si am spus si ca eu fac cum mi-a spus preotul meu. Din Germania de altfel, de unde esti si tu. ;-)
Vechi 26.03.2010, 23:15:05
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Vad ca si Fani a raspuns la acest mesaj iar eu sunt de aceeasi parere cu ea. Necuratia femeii respective nu are de-a face cu crestinismul.
Pe furis sau pe fata, asta nu conteaza, ideea este ca Iisus nu a respins-o, ci a vindecat-o de boala ei! Asta e morala acestei relatari.
Iisus Hristos ne iubeste pe toti si nu face exceptii de la regula, nu pune conditii peste conditii, nu face din credinta ortodoxa o insiruire de subordonate conditionale printre care omul sa trebuiasca sa jaloneze.

Doamne ajuta!
Femeia respectiva nu avea menstruatie, sa ne intelegem. Femeia avea o boala grava si pierdea sange de ani de zile. Sa nu amestecam lucrurile pentru a ne indreptati. Intr-o astfel de situatie nu mai e vorba de neascultare. Femeia respectiva nu a facut neascultare in luna respectiva, ci a venit la Iisus cu scopul sa fie vindecata, ca apoi sa poata respecta canonul.

Nu cred ca e cazul sa ne distrugem credinta ortodoxa cu inovatii , iesind de sub ascultarea Sfintilor Parinti numai pentru a ne asemana cat mai mult cu catolicii. Sa lasam sa faca altii misiune ecumenista, iar noi sa ne vedem de Ortodoxia noastra, asa cum e ea. Sfantul Paisie de la Neamt ne recomanda ca in vremuri de incercare a credintei sa ne intoarcem la scrierile Sfintilor Parinti.

Ar fi bine sa mai facem si ascultare.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 08:31:44
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Femeia respectiva nu avea menstruatie, sa ne intelegem. Femeia avea o boala grava si pierdea sange de ani de zile. Sa nu amestecam lucrurile pentru a ne indreptati. Intr-o astfel de situatie nu mai e vorba de neascultare. Femeia respectiva nu a facut neascultare in luna respectiva, ci a venit la Iisus cu scopul sa fie vindecata, ca apoi sa poata respecta canonul.

Nu cred ca e cazul sa ne distrugem credinta ortodoxa cu inovatii , iesind de sub ascultarea Sfintilor Parinti numai pentru a ne asemana cat mai mult cu catolicii. Sa lasam sa faca altii misiune ecumenista, iar noi sa ne vedem de Ortodoxia noastra, asa cum e ea. Sfantul Paisie de la Neamt ne recomanda ca in vremuri de incercare a credintei sa ne intoarcem la scrierile Sfintilor Parinti.

Ar fi bine sa mai facem si ascultare.
Fratii de discutie, in cazul acesta doamna Coralina , nu inteleg si nu cred lucri simple desprinse sau citate direct din ,, Catehismul Ortodox" dara-mi-te sa poata patrunda singura sensul unei pericope evenghelice. Din lipsa de sustinere din partea dumneaei am renuntat sa mai discut f. multe lucri . Insa asa cum am mai spus stiu doar ca ,, rationeaza, analizeaza si sintetizeaza... spre ce folos , in acest caz ????Asta pe de o parte iar pe de alta o intreb si pe ea asemeni Sophiei si ca si pe Fany : Maica Domnului in ce va foloseste ca model de smerenie si ascultare, ca si canon(norma de vietuire ortodoxa) si ca si pilda ? Spuneti dara voi si marturisiti !! Este smerenia Maicii Domnului hotarirea voastra de viata ? De cite ori ati spus insiva : ,,iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvintul Sau" ! Cum ati trait liturghia zilei Sale si cu ce hotariri dornice sa va innoiasca viata ati plecat acasa dupa terminarea slujbei. Cu ce v-ati folosit de aceasta mareata zi ?... poate tocmai cu alegerea nesupunerii , spre risul si desfatarea celui ce vineaza sufletele mindre !!
De polemica suntem buni toti , dar de facut, cum si ce facem ?: ,,... taci tu, sa vorbeasca faptele tale " (Ev. Matei !)

Last edited by zaharia_2009; 27.03.2010 at 08:33:56.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 10:14:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Apoi, daca de chestii din astea ca menstruatia tine ascultarea...

Antonia, eu am citat din sfinti parinti mai sus.
Vechi 27.03.2010, 12:38:22
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:

Doamna Fany , eu stiu ca ascultarea nu are sinonim , ori este ori nu , dvs stiti altcumva ? Restul se cheama tagaduiala !
Desi m-am pastrat rezervat in a va aborda direct va informez ca aceste pareri au contraargumente f. serioase la Sf. Vasile cel mare si la sf. Teodor studitul dar neavind acum lucrarile la indemina ramin in aceiasi rezerva pt. citeva zile . Dar pina atunci daca va intereseaza ,,acuratetea" unei trairi in duh si adevar va propun :
- 1. Constitutiile apostolice, VI, 28 , privind calitatea femeii la estru si neapropierea trupesca de ea;
- 2. Canonul al II al Sf. Dionisie : neintrarea femeii in biserica in acea perioada ;
- 3. Canonul al VII al Sf.Timotei : nu se cuvine a se apropia de biserica si taine pina ce nu se va curati;
- 4. Indreptarea Legii sau Pravila de la Tirgoviste, art. 33: ,, muierea care se afla intru a ei , dupa obiceiul firii muieresti nu se poate pricestui pina la curatire, nici sa intre in biserica pina la 7 zile, nici a se impreuna cu barbatul ei pina ce se va curati.
- 5. Canonul 28 al Sf. Ioan Postitorul :,, femeile cele cu scurgere sa nu se apropie de cele sfinte (si parca biserica ar fi sfintita , nu ????) pina intra 7 zi .

Va invit sa lecturati si sa cautati a intelege modelul numit Maica Domnului , adica a te supune si a implini si nu a te rasvrati . Orice fapta a omului care nu este inchinata lui D.zeu sau nu este savirsita intru D.zeu , zadarnica este . Primul care s-a impotrivit imbuibat fiind de idei bune a cazut din ceruri si la urma urmei va sfirsi f. rau . Ascultarea si supunerea este esenta vietii in duh si adevar si nu tagada !

Mai ramine sa il rog pe parintele Sf. Vasile cel mare ca sa va vorbeasca peste citeva zile ce intelege dumnealui despre curatia femeii si cum se procedeaza !!
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 13:03:03
antoniap
Guest

Implicit

Citat:

S-ar putea ca o randurile urmatoare sa fie o sursa de amuzament pentru unii.

Candva si eu aveam incertitudini in aceasta privinta. Dar prin voia lui Dumnezeu, am primit o micuta copie xerox sfintita a unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Rarau. M-am rugat insistent sa-mi arate daca este sau nu este pacat sa ma ating de ea in perioada respectiva. Apoi am sarutat icoana, am pus-o in rama icoanei Sfantului Nicolae, peste sticla, am fixat-o in partea stanga si in partea de jos, si m-am culcat. Dimineata, pur si simplu n-am mai gasit icoana. N-avea cum sa sara de acolo, n-avea nici cum sa cada.

Am cautat-o peste tot, m-am rugat apoi sa ma ierte. Am gasit-o dupa o jumatate de an, cand am facut curatenie, sub marginea din spate a patului. Era intr-un loc unde n-ar fi putut ajunge prin alunecare, sa zicem. Icoanele mele se afla pe perete, pe partea laterala a patului.

Prin urmare, eu, pentru mine, am inteles. Tu faci cum vrei, pe raspunderea ta.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 13:04:33
mirabela mirabela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Implicit

Asa e si-n zona Banatului de unde sunt io de loc, femeile nu au voia sa intre in biserica in acea perioada a lunii.

Nu exista modernitate in ortodoxie, sau ca s-au schimbat lucrurile intre timp, si au mai evoluat. NU !

Ortodoxia e acceasi si va fi aceeasi. Nu exista calea de mijloc.

Doamne ajuta!

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Doamna Fany , eu stiu ca ascultarea nu are sinonim , ori este ori nu , dvs stiti altcumva ? Restul se cheama tagaduiala !
Desi m-am pastrat rezervat in a va aborda direct va informez ca aceste pareri au contraargumente f. serioase la Sf. Vasile cel mare si la sf. Teodor studitul dar neavind acum lucrarile la indemina ramin in aceiasi rezerva pt. citeva zile . Dar pina atunci daca va intereseaza ,,acuratetea" unei trairi in duh si adevar va propun :
- 1. Constitutiile apostolice, VI, 28 , privind calitatea femeii la estru si neapropierea trupesca de ea;
- 2. Canonul al II al Sf. Dionisie : neintrarea femeii in biserica in acea perioada ;
- 3. Canonul al VII al Sf.Timotei : nu se cuvine a se apropia de biserica si taine pina ce nu se va curati;
- 4. Indreptarea Legii sau Pravila de la Tirgoviste, art. 33: ,, muierea care se afla intru a ei , dupa obiceiul firii muieresti nu se poate pricestui pina la curatire, nici sa intre in biserica pina la 7 zile, nici a se impreuna cu barbatul ei pina ce se va curati.
- 5. Canonul 28 al Sf. Ioan Postitorul :,, femeile cele cu scurgere sa nu se apropie de cele sfinte (si parca biserica ar fi sfintita , nu ????) pina intra 7 zi .

Va invit sa lecturati si sa cautati a intelege modelul numit Maica Domnului , adica a te supune si a implini si nu a te rasvrati . Orice fapta a omului care nu este inchinata lui D.zeu sau nu este savirsita intru D.zeu , zadarnica este . Primul care s-a impotrivit imbuibat fiind de idei bune a cazut din ceruri si la urma urmei va sfirsi f. rau . Ascultarea si supunerea este esenta vietii in duh si adevar si nu tagada !

Mai ramine sa il rog pe parintele Sf. Vasile cel mare ca sa va vorbeasca peste citeva zile ce intelege dumnealui despre curatia femeii si cum se procedeaza !!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum sa procedez cu ai mei ca ei sa-L primeasca pe Domnul? teodoraianys Generalitati 4 04.04.2012 23:55:18