Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 24.03.2010, 12:31:14
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

Scrumbia e un peste foarte gras...tb gatit la cuptor ff bine, altfel sa nu patiti ca mine, sa ajungeti in urgenta.





Citat:
În prealabil postat de aureliapopescu Vezi mesajul
Eu am doua retete grozave: una-i cu macrou si una clasica de la Braila cu scrumbie.
Una-i pentru buzunar de bugetar, cealalata pentru bugetar care a facut un credit la o banca, doua..stie bugetarul mai bine.
La Braila macroul este 5.70 lei/kg iar scrumbia 18.50lei/kg.Astea-s preturile ca am trecut prin piata.
Bun si acum Macrou la cuptor.
Reteta e de la mama, pe care la randul ei o avea de la bunica ( Dumnezeu sa le odihneasca pe amandoua!)
Se cumpara pestele se lasa putin la decongelat nu foarte mult sa nu se decongeleze total.Se taie rondele, se indeparteaza capatana si matele se spala. Se sareaza si in interior se umple cu o maslina...se continua aceasta operatiune pana se termina tot pestele.
Se pune intr-o cratita sau tava se adauga jumatate cescuta (de cafea) de ulei, otet de 9 grade , boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si apa dar sa nu-l acopere. Se introduce la cuptor si se lasa pana isi schimba culoarea.
Este foarte gustor si se prepara foarte rapid si simplu!
Maine asta gatesc, adica in aceasta seara , ca maine il mananc, daca-s sanatoasa!
BUN si acum piesa de rezistenta!!!
Scrumbie la gratar, cuptor ce aveti voi.
In primul rand aveti nevoie de scrumbie de Dunare e un deliciu GARANTAT.
Se curata scrumbia de solzi si mate daca aveti norocul sa dati si peste icre nu le aruncati ca se leaga si sunt o delicatessa.Se spala in apa rece, se dau cu putina sare si in interiorul burtii se introduc feliute de lamaie. Se infasoara in hartie de copt sau in ziare, se ung cu putin ulei si se aseaza pe gratarul incins. Sunt gata in momentul in care hartia s-a inchis la culoare. Se servesc cu lamaie multa, mujdei de usturoi, mamaliga calda si un pahar de vin rosu facut in gospodarie, sau mai exact cumparat de la tarani din piata.
Va urez sa le preparati si sa ma pomeniti cand le gustati: " Vai, ce reteta buna ne-a trimis Aurelia din Braila!"
Doamne ajuta!!!
Reply With Quote
  #2  
Vechi 25.03.2010, 00:17:07
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb bors de cucos ... moldovinesc

Se pune la fiert carnea unui cocos si se fierbe la foc lent spumuindu-se . Dupa ce s-a terminat spumuirea, se adauga trei cepe taiate marunt si sare, in functie de gust. La 10 - 15 minute dupa ceapa se adauga o telina potrivita data prin razatoare, 3 radacini de patrunjel date prin razatoare, 3 morcovi (tot dati prin razatoare). Dupa 20 de minute se adauga Un pumn de taietei de casa, apoi , dupa alte 10 minute, 5 rosii decojite tocate marunt. Dupa 15 minute se adauga o legatura de loboda tocata marunt, cateva frunze de telina tocate marunt, cateva fire de marar tocate marunt si o legatura de patrunjel. Dupa 5 minute se adauga 1 litru de bors (fiert in prealabil, separat). Se lasa sa fiarba 5 minute si se inchide focul. Deasupra se adauga o legatura de leustean tocata marunt si cateva frunze de patrunjel tocate. Se acopera oala si se lasa sa se racoreasca. Cand ajunge la temperatura la care se poate servi, se pune in farfurii ... si ... pofta buna!
Se poate drege cu smantana dupa gustul fiecaruia. Iar ardeiul iute este, de asemenea, tot dupa gust.



Last edited by LapetiteMoc; 25.03.2010 at 00:19:45.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 25.03.2010, 07:27:30
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Smile yummy!! mai e putin si o pun in aplicare reteta asta...

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul

arata bine!! mi-aduce aminte de inegalabila ciorba de rata pe care o facea bunica mea la Gorj.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 25.03.2010, 10:44:23
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb bucatarii si bucatarii

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
arata bine!! mi-aduce aminte de inegalabila ciorba de rata pe care o facea bunica mea la Gorj.
Ai mare dreptate! Acum vreo 8 ani am petrecut Sfintele Pasti in Gorj. Multe mancaruri noi am servit atunci si toate gustoase!
Reply With Quote
  #5  
Vechi 25.03.2010, 09:36:37
aureliapopescu aureliapopescu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.11.2005
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 104
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
Scrumbia e un peste foarte gras...tb gatit la cuptor ff bine, altfel sa nu patiti ca mine, sa ajungeti in urgenta.
Scrumbia e un peste deosebit de bun! sunt pesti mari si mijlocii...trebuie cautati cei mijlocii...se fac la gratar cu MULTA LAMAIE SI SE SERVESC LA FEL CU MULTA LAMAIE SI MUJDEI DE USTUROI...neaparat trebuie stropit cu putin vin si mancat musai cu PRIETENII.
Inca o completare pe care am uitat sa o scriu ieri.
ATENTIE!!! TREBUIESC NEAPARAT SCOASE URECHILE PESTILOR ATUNCI CAND IL PASTRAM INTREG!
Multumesc de aprecieri si ganduri!
Sa de-a Domnul sa primim cu smerenie si bucurie vestea cea buna!
Doamne ajuta!
Reply With Quote
  #6  
Vechi 25.03.2010, 13:13:15
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

Socrii mei sunt din Calarasi, iar mama-soacra s-a gandit sa ne faca scrumbie la cuptor. Doar ca nu era sufiecient facut, si mi-a fost ff rau.

Si da, e gustos. :D



Citat:
În prealabil postat de aureliapopescu Vezi mesajul
Scrumbia e un peste deosebit de bun! sunt pesti mari si mijlocii...trebuie cautati cei mijlocii...se fac la gratar cu MULTA LAMAIE SI SE SERVESC LA FEL CU MULTA LAMAIE SI MUJDEI DE USTUROI...neaparat trebuie stropit cu putin vin si mancat musai cu PRIETENII.
Inca o completare pe care am uitat sa o scriu ieri.
ATENTIE!!! TREBUIESC NEAPARAT SCOASE URECHILE PESTILOR ATUNCI CAND IL PASTRAM INTREG!
Multumesc de aprecieri si ganduri!
Sa de-a Domnul sa primim cu smerenie si bucurie vestea cea buna!
Doamne ajuta!
Reply With Quote
  #7  
Vechi 25.03.2010, 13:56:58
dorinastoica14
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Două feluri mâncare de post delicioase!

1.Drob de post (cu ciuperci și soia granule)
-1/2 kg granule de soia se fierb în apă cu puțină sare.Se strecoară și se storc bine.
-1/4 kg ciuperci tăiate mărunt și călite în ulei.
-3-4 cepe mari date prin răzătoare și stoarse
-3 legături ceapă verde
-2 legături mărar
-2 părtunjel verde
-1 căpățină usturoi pisat
-6-7 cartofi copți sau fierți curățați de coajă dați prin răzătoare
-2 morcovi mari
-piper,cimbru,busuioc sare după gust
-2 pachețele praf de copt
-2 linguri zahăr
-3 linguri oțet
-1/2 pachet margarină
-ulei 2oo ml
-2-3 căni făină în funcție de consistența aluatului
Se frământă toate într-un lighian,se adaugă sarea și celelalte mirodenii.
În tava mare de la aragaz,tapetată cu hârtie sau cu margarină și cu pesmet se pune compoziția care trebuie să nu fie nici prea groasă nici prea moale.
La foc potrivit se coace o oră până se rumenește deasupra .Se taie cuburi.
Dacă aveți musafiri sau aveți un parastas înlocuiește cu succes friptura.
Cu salată verde este excelent.

Musaca cu ciuperci(nu știu dacă e o mâncare românescă dar eu o gătesc desul de des)
-1kg ciuperci
-două,trei cepe mari
-bilion,sare piper,pătrunjel,mărar verde,cimbru,busuioc(folosesc busuioc la multe mâncăruri)
O crațiță mijlocie cu piure de cartofi mai subțirel
Se taie ciuepcile mărunte,se călesc cu ulei ,se pune bulion,făină,sare mirodenii,mărar,pătrunjel tocate mărunt.
În tava de la aragaz sau într-o cratiță tapetată se pune o jumătate piure cartofi,un strat comoziția cu ciuperci ,apoi din nou piure.Cu o paletă de lemn se depărtează compoziția de pereții tavei iar pe suprafața mâncării se fac forme geometeice tot cu paleta.Se toarnă un sos (apa de la fiert cartofii ,bulion,piper) peste compoziție.Se dă la cuptor și se lasă până ce prinde o coajă deasupra,cam o oră)
Se servește când este mai răcorită pentru a nu se sfârâma.

Last edited by dorinastoica14; 25.03.2010 at 13:59:21.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 25.03.2010, 14:55:46
aureliapopescu aureliapopescu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.11.2005
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 104
Implicit ptr. Mirabella

Mirabella eu de asta am si spus ca trebuie facut musai pe gratar reteta...!
Gratar de carbuni in aer liber sau pe aragaz cu capac. Imi pare tare si sincer rau ca ai avut probleme. Data viitoare cand mai mergi in Calarasi faceti-o pe gratar si mancati-o incet neaparat cum va recomdat.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 25.03.2010, 15:16:23
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

Totusi, prefer un crap de Dunare :D.

Apropos, cum gatesti o ciorba de peste?


Citat:
În prealabil postat de aureliapopescu Vezi mesajul
Mirabella eu de asta am si spus ca trebuie facut musai pe gratar reteta...!
Gratar de carbuni in aer liber sau pe aragaz cu capac. Imi pare tare si sincer rau ca ai avut probleme. Data viitoare cand mai mergi in Calarasi faceti-o pe gratar si mancati-o incet neaparat cum va recomdat.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 25.03.2010, 16:38:15
ory ory is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.480
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
Totusi, prefer un crap de Dunare :D.

Apropos, cum gatesti o ciorba de peste?
Exact ca si ciorba de pui, doar ca adaugi pestele mai spre sfarsit fiindca fierbe foarte repede. Si, de regula se pune orez in ciorba de peste, nu paste fainoase...chiar si cartofi.
__________________
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti "
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26