Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Slujba inmormantarii

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.03.2010, 01:42:19
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de o_tzaranca Vezi mesajul
raspuns,pentru cei care vor sa stie cum e traditia la tara,e adevarat in o anumita regiune,si nu din cartile de cult..punctual d-lui zaharia
-la slujba de parastas in biserica sunt puse mesele in lungimea bisericii..ajungand atunci cand sunt multe parastase..si 50 am vazut ,pana la usa bisericii..la sfarsitul slujbei ,preotii se aseaza in fata meselor ,cu spatele la strana..in acest moment se continua slujba,femeile se aseaza la coada:)..si trec cu pometii pe la icoana ca sa aprinda de la candela..(la tara orice lumanare care se pune pt.vii si pt.cei adormiti .chiar si afara daca o pui o aprinzi de la candela de la icoana Maicii Domnului.la oras nu..o aprinzi afara ..una de la alta).preotii primesc pometii odata de la toata lumea,in acelasi timp...au ca un manunchi in mana..cand dai pomeata la cel de al doilea preot,nu treci prin fata primului...na.asta sigur nu e canonic ,dar la tara nu se cade..
-nu se impart alte obiecte decat farfurie cu mancare ,pite..
-e adevarat ca taranul se cam rusineaza .dar se si sperie sa nu ,,zica popa ,,in biserica la parastasul lui ..nespovedit ,neimpartasit...dar se intampla rar,din 50 sunt 1-2,si cam tineri...ca cei batrani tin cu sfintenie sa cheme preotul la fiecare 40 zile sa nu moara nespovedit si neimpartasit.fara lumanare..nici vorba..cand e sa moara cineva..fac pe rand si cateva saptamani vecini,rude..ca sa nu moara cumva fara lumanare..cele mai in varsta au acum 80 ani vin si la 3-4 noaptea..la -20 grade daca aud ca ..isi da sufletul cineva vin sa tina lumanarea..(lumanare o tine cineva in varsta ..ca zic ca el se va duce dupa mort.:)
-cu candela v-am spus..in capul meselor cu parastasele sunt 2 sfestice care ard in continuu..dar asa se obisnuieste .orice lumanare o aprinzi de la candela de la icoana
-in 40 zile de la deces trebuie sa faci 3 parastase si pomana..3 parastase in 3 sambete.daca intra o perioada in care nu se fac parastase..pomana se poate face.se amana parastasul.al 3-lea
-la tuica nu comentez
-odata cu slujba inmormantarii preotul de la tara stie ca trebuie sa pomenesca Sf. Liturghie pe ce decedat pana la 40 zile cand il chemi la pomana..are el acolo in caiet..am vazut eu:)

(bine ca nu ati sesizat obiceiurile precrestine..oricum acolo relatam la pers III)
Ma bucur pt. raspuns si te rog sa ma intelegi ca mai intii de toate nu am vazut discutia noastra ca o cearta sau o rafuiala pe o tema data . In totdeauna eu traiesc realiatea de a-l informa pe fartele meu atunci cind vad sau mi se pare ca nu ar sti ceva si mai mult nimic . De facut face fiecare cum crede de cuviinta , mintuirea este individuala. Cu alte cuvinte am schimbat niste pareri ; pareri care mie imi intareste convingerea ca peste tot in tara oamenii sunt preocuopati nu de trairea in duh si adevar cit mai ales de exactitatea unor ritualuri care de cele mai multe ori contin si gesturi sau acte care nu isi au rostul dar pe care preotii le tolereaza pt. a nu-si pune in cap comunitatea in care vine ca preot si pe care comunitatea spune ca asa le-a pomenit din mosi stramosi. Comunitatea are mai putina treaba cu ce scrie in cartea de slujba si mai multa cu ,,asa este obiceiul pe aici prin partile noastre" .
Deci sa nu ma intelegi gresit, nu te critic, nu ma supar, nu am resentimente ci din contra ma bucur ca am putut dialoga pe o tema serioasa. De fapt nu stiu ca in ortodoxie sa existe si teme neserioase. Iti multumesc ca ai acceptat sa-mi fi sora de conversatie !
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sufletele mortilor din cer ne ajuta, se roaga pentru noi? sophia Slujba inmormantarii 59 16.11.2017 00:45:43
Cum putem ii mai putem ajuta pe cei dragi care s-au stins? alex190 Spiritualitatea ortodoxa 14 12.09.2012 21:24:24
Sufletele celor ce aleg sa fie incinerati se ridica la cer? cornel cornel Intrebari utilizatori 23 04.04.2011 00:06:58
Cum putem lua legatura cu cei adormiti? AdeLlA Generalitati 40 16.12.2010 13:54:51
Cum poti ajuta sufletele ratacite? Adelinne Generalitati 10 06.05.2009 23:18:20