![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Are dreptate Fani
Si multumesc si lui piedonee pentru mesaj. @Anca si Jane - nu stiu ce sa spun cu Sfintii Parinti. Nu-i cunosc, nu stiu cine au fost (concret, nume, vieti, sunt in calendar sau nu, sunt cunoscuti sau sunt precum multimea de parlamentari din ziua de azi, adica ne-stiuti de omul marunt)nu stiu nimic despre ei decat ca au facut canoane si Pidalionul parca, si mai rau decat canoanele. Si eu simt si aud mereu si la biserica faptul ca Dumnezeu nu a fost asa. Deci vad o diferenta. Credinta trebuie sa o si simti, neaparat, pentru ca daca nu vine din si la suflet, nu poti face nimic cu ea. E ca si cum ar trebui sa te cununi din interes doar. Se mai facea inainte o chestie: trebuiau sa se casatoreasca oamenii ca sa obtina buletin, sau viza, sau casa sau mai stiu eu. Si pentru ca erau verificati, trebuiau sa invete lucruri despre celalalta, sa spuna ca-l (o) cunosc. Dar nu era nici un sentiment, nimic. Numai trait impreuna si invatat informatii pe de rost. Voi asa va imaginati credinta? Eu nu. Eu trebuie sa o si simt. Si simt cat imi da Dumnezeu, dar cu oamenii...mai greu. In alta ordine de idei: Placerile sunt date de Dumnezeu spre mangaiere, iar unele sunt chiar lucruri firesti. Depinde acum si ce inseamna pentru fiecare notiunea de placere si pofta. Mancarea este ceva de baza, dar trebuie sa ne si placa si sa avem foame de ea, pentru ca altfel ...am da-o afara si am muri de inanitie in timp. Eu tot nu inteleg de ce vreti voi sa facem totul in sila si sa ne imgropam de vii. Am impresia ca voi credeti ca Dumnezeu va da sfintenie si mantuire automat daca traiti cu sila si ingropate de vii. Ori nu este asa. Dumnezeu da sfintenie si mantuire cui si pentru ce crede El. Vorba lui Fani: la unii sfinti le-a dat copii, chiar multi copii, le-a dat slujbe inalte. Si astea sunt tot bucurii si inca mari. Si cum au facut ei copiii nu stiu. Dar au ajuns sfinti, probabil pentru alte merite. In plus am mai spus. Pentru fiecare bucatica de bucurie si placere platim enorm. Poate ca voi nu realizati, dar eu da. Ca sa ai un ban sa cumperi o ciocolata, sau o rochie, muncesti aproape jumatate de viata (cu scoli, facultati, serviciu, etc.), faci sacrificii, induri umilinte si necazuri. Nu-ti da nimeni nimic pe gratis. Voi cred ca pierdeti asta din valoare. Bucuria cea mai mare a vietii este sa ai sot/sotie ci copii si cat se plateste si pentru asta. Si totusi uite ca sunt si multi care doresc nespus si nu capata aceste bucurii. N-as vrea sa comparam aici ce bucurii imense va aduc voua copiii. Se compara cu o bucatica de ciocolata, o prajitura, sau o rochie? Aveti mult mai mult. Iar altii inghit alte lucruri mai marunte ca pe acelea mari nu le au. Nu vreau nici sa incepem sa comparam aici ce bucurii are fiecare si cu ce/cat le plateste. Fiecare are si bucurii, dar si necazuri. Dumnezeu cam tine echilibrul la balanta si nu da nimic degeaba. Chiar cand vedem noi cate au altii, le ia altele in schimb. Nu e nevoie sa ne mai autoflagelam. Capatam automat destule necazuri la schimb.
|
|||
|
|||
![]()
Reamintesc subiectul firului: biserica si discriminarea femeii.
Aduceti argumente concrete pro sau contra. Putem face si altceva, ca la contabilitate: Barbat diaconie preotie altar sta unde vrea umbla cum vrea manastire proprie citet ierarhie bisericeasca nu este prigonit pe motive biologice Femeie nastere de prunci (numai unele) Mai completati si voi. Nu stiu de ce cand scriu pot face doua coloane una langa alta, dar la sfarsit imi apar lipite mereu.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 18.03.2010 at 18:06:40. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
sophia, s-a zis de zeci de ori: femeia nu este "discriminata". Ma gandesc la Maica Domnului si mi se pare un lucru extraordinar. Poate o sa primesc pietre in cap pt asta (ca nu am citit nicaieri, doar mi s-a nazarit mie!): eu cred ca Dumnezeu iubeste mai mult femeile decat pe barbati. Asta cred eu. Daca li se da sa sufere mai mult, pentru binele lor este, din dragoste de ele, ca sa fie smerita mai usor. Si cred ca femeile mai usor se mantuiesc decat barbatii (DACA NU IES DIN FIRESCUL LOR, DACA NU-SI NEAGA MENIREA). Astea sunt pur pareri personale, dar ma ajuta mult.. de-aia port cu placere baticul, de-aia ma bucur ca sunt femeie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O inteligenta emotionala mai mare, de exemplu. (in general) Atentia pe care ne-o acorda barbatii, curtoazia. Posibilitatea de a ne lasa rasfatate. Posibilitatea de a ne cultiva aparenta, de a fi admirate pt cum aratam (de ce nu, este un avantaj) Viata mai lunga, in medie; rezistanta la durere mai mare. Sunt si altele, mai apropiate de viata spirituala.
|
|||
|
|||
![]()
Dezavantaje ; ne ramolim mai repede, sau cel putin suntem mai repede luate in vizor cand ne apar ridurile, ne caruntim, ne ingrasam sau ni se lasa pielea, suntem repede date la o parte si trecute in linia intai cele mult mai tinere.
Desi, barbatii prezinta acelasi interes in fata femeilor ,indiferent de burtoiul pe care-l poarta, de chelia care le luceste, de parul alb si de riduri...ei, parca tot admirati oarecum raman si necantariti atat de meticulos precum sunt femeile. Tocmai de aceia isi permit amante si amantele ii plac. Femeia intra la menopaus, deci, nu mai prezinta interes din punct de vedere sexual, tocmai fiindca nu mai este fertila si astfel nu mai emana si transmite hormonii ( feromoni, sau, cum le spune ) si compusii chimici care determina barbatii sa le curteze. Fapt pentru care, femeile de dupa 45 de ani cam intra in anonimat din acest punct de vedere, dar barbatii nuuuu, ei pot pana....nu mai pot, sa faca copii. Barbatii nu trebuie sa se macheze, sa se dichiseasca si sa piarda timpul si banii pe atatea accesorii de care, majoritatea femeilor sunt dependente. Ei nu trebuie sa fie printese, nici macar printi...cred ca femeia a inventat, de fapt, printii odata cu printesele mult visate inca din copilarie. Femeile nu trebuie sa insele, dar barbatii....de !, sunt barbati, ce sa le faci, chiar daca religia este sigura pe egalitatea in aceasta priviinta, educatia si realitatea sociala a facut destula discriminare de-a lungul timpului, in acest sens. Regii au avut intotdeauna amante si pitipoance pe la palat, insa reginele trebuiau sa fie exemplu de moralitate si..." abstinenta ". Cand vine baiatul acasa la parinti sa-si prezinte prietena, parintii imediat se uita ; " este frumoasa ? ? ", cand fata vine cu baiatul acasa la parinti sa-l prezinte acestora, acestia imediat se intreaba ; " are bani ? unde lucreaza ? "... Oricum, avantaje si dezavantaje sunt de ambele parti, asa ca , ce mai incolo si-n coace, suntem oameni, inainte de a fi femei si barbati, suntem oameni cu atributii, cu responsabilitati si-un suflet cat o lume de necuprins.
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti " Last edited by ory; 18.03.2010 at 20:08:15. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uite cateva nume de Sfinti Parinti, numarul lor fiind mult mai mare: - Sf. Ioan Gura de Aur - Sf. Vasile cel Mare - Sf. Maxim Marturisitorul [COLOR=black]"Doar intr-un singur loc poate fi gasit izvorul adevaratei invataturi, provenind de la Dumnezeu Insusi, neimputinat de-a lungul veacurilor ci mereu proaspat, unul si acelasi in toti cei care il propovaduiesc cu adevarat, purtand [/COLOR][COLOR=black]spre mantuirea cea vesnica[/COLOR][COLOR=black] pe cei ce il urmeaza. Acest loc este Biserica Ortodoxa a lui Hristos, izvorul este harul Prea-Sfantului Duh, si invatatorii cei adevarati ai predaniei dumnezeiesti ce isi are obrasia in acest izvor sunt Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe." ne spune Cuv. Seraphim Rose [/COLOR] [COLOR=black]http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ii_parinti.htm[/COLOR] [COLOR=black]Acestia te vor ajuta sa intelegi si biblia corect.[/COLOR] [COLOR=black]Cum Sfintii Parinti au trait in primele secole crestine, nu ai cum sa-i cunosti altfel, decat prin lectura. [/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
ortodoxia=Sfanta traditie=Sfintii parinti sa iti faci temele ,maine te ascult in caz contrar, voi cere parerea admin-ului in privinta prezentei tale in forum Last edited by o_tzaranca; 19.03.2010 at 00:39:25. |
|
|||
|
|||
![]()
Avand in vedere faptul ca Adminul intra zilnic pe site si, implicit, pe forum, cerceteaza postarile scrutandu-le cu privirea aceia a lui blajina, judecandu-le rapid continutul pentru a se incadra in limita bunului simt, nu doar al bunei credinte, nu inteleg de ce se trezesc asa, din cand in cand, persoane vrednice care sa ridice mana si sa arate cu degetul spre cine nu-i convine propunandu-l spre eliminare...doar pentru ca indrazneste sa judece lucrurile prin libera cugetare.
Se pare ca nu ne facem temele cu constiinciozitate, daca le facem doar selectiv, in ceea ce priveste conduita moral-crestina, dupa cum spunea cineva...nu doar crestina. ( deseori se intelege gresit aceasta semnificatie vitala )
|
|||
|
|||
![]() Citat:
" Vai! Cat de putini dintre crestinii ortodocsi stiu aceasta, si cati stiu indeajuns pentru a gusta din acest izvor! Cat de multi din ierarhii contemporani isi poarta turmele nu pe pasunile cele adevarate ale sufletului, Sfintii Parinti, ci catre caile pierzatoare ale inteleptilor moderni ce fagaduiesc ceva „nou” si se straduie sa-i faca pe crestini a uita invatatura cea adevarata a Sfintilor Parinti, o invatatura care – este prea adevarat – se gaseste intr-un dezacord deplin cu ideile false ce stapanesc vremurile moderne. Cel mai instructiv este pentru noi, crestinii cei de pe urma, sa ne calauzim si sa ne inspiram de la Sfintii Parinti ai vremurilor noastre, cei ce au trait in conditii asemanatoare cu ale noastre si, totusi, au pastrat nestricata si neschimbata aceeasi invatatura mereu proaspata, care nu apartine unei vremi sau a unui neam, ci tuturor vremurilor pana la sfarsitul lumii, si pentru intregul neam al crestinilor ortodocsi. Inainte de a studia doi dintre Sfintii Parinti de data recenta, trebuie insa sa fie limpede ca pentru noi, crestinii ortodocsi, studiul Sfintilor Parinti nu este un exercitiu academic inutil. O buna parte din ceea ce trece drept o „renastere patristica” in vremurile noastre nu este nimic altceva decat un joc pentru carturariiheterodocsi si imitatorilor lor „ortodocsi”, nici unul dintre acestia ne„descoperind” vreodata un adevar patristic pentru care sa fie gata a-si jertfi viata. O astfel de „patrologie” este doar eruditie rationalista ce se intampla sa se ocupe de invatatura patristica, fara a intelege vreodata ca invatatura autentica a Sfintilor Parinti cuprinde adevaruri de care depinde viata sau moartea noastra duhovniceasca. Asemenea carturari pseudo-patristici isi petrec timpul dovedind ca „pseudo-Macarie” a fost un eretic messalian, fara sa inteleaga sau sa practice invatatura ortodoxa curata a adevaratului Sfant Macarie cel Mare; ca „pseudo-Dionisie” a fost un falsificator de carti chibzuit, insa ale carui profunzimi mistice si spirituale ii depasesc cu totul pe acuzatorii sai; ca viata pe deplin crestina si monahala a Sfintilor Varlaam si Ioasaf, ce ne-a fost inmanata de Sf. Ioan Damaschin, nu este altceva decat „repovestirea povestii lui Buddha”; si inca o suta de fabulatii asemanatoare, fabricate de „experti” pentru un public credul, ce nu are idee de atmosfera agnostica in care se fac asemenea „descoperiri” . Cand exista intrebari erudite serioase, referitoare la unele texte patristice (caci, desigur, exista si dintr-acestea), cu siguranta acestea nu vor fi solutionate cu ajutorul unor astfel de „experti”, ce sunt cu totul straini de adevarata traditie patristica, si care nu fac altceva decat sa isi duca existenta pe seama ei." |
|
|||
|
|||
![]()
"...Gasesc o invatatura repetata de toti Parintii, si anume, ca singura cale spre mantuire este urmarea neconditionata a sfaturilor Sfintilor Parinti. ‚Ai vazut’, zic ei, ‚pe cineva inselat de o invatatura mincinoasa, pierind din pricina alegerii nepotrivite a nevointelor ascetice? – atunci sa stii ca acela s-a urmat pe sine-si, propria-si intelegere, propriile-i pareri, si nu invatatura Parintilor’ (Avva Dorotei, Invatatura a cincea), care alcatuieste predania dogmatica si morala a Bisericii. Cu aceasta traditie, ca si cu un bun nepretuit, Biserica isi hraneste fiii.
Acest gand a fost trimis de Dumnezeu, de la Care este fiecare dar bun, de la Care un gand bun este inceputul fiecarui lucru bun.... Acest gand a fost pentru mine intaia fantana pe taramul adevarului. Aici sufletul meu isi gaseste odihna fata de valuri si vanturi. Acest gand a devenit piatra de temelie pentru cladirea duhovniceasca a sufletului meu. Acest gand a devenit steaua mea calauzitoare. A inceput regulat sa-mi lumineze calea cea atat de grea si plina de suferinta, cea ingusta si nevazuta, a mintii si inimii, catre Dumnezeu. M-am uitat la lumea religioasa cu acest gand, si am vazut ca pricina tuturor erorilor consta in nestiinta, in uitarea, in lipsa acestui gand : singura cale spre mantuire este urmarea neconditionata a sfaturilor Sfintilor Parinti." |
![]() |
Tags |
intinaciune, moliftelnic, nastere, pacat |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
tinuta femeii in biserica | lore86 | Tinuta in Biserica | 469 | 04.08.2016 15:47:33 |
Discriminarea și prigonirea Ortodoxiei și a ortodocșilor de către catolicism | Decebal | Biserica Romano-Catolica | 37 | 25.08.2013 15:06:04 |
Discriminarea - o boala a societatii in care traim - | razvan_andrei | Generalitati | 23 | 27.02.2012 12:47:06 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
|