Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.03.2010, 17:05:57
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Frumos articol :)
Si mie imi place modelul, si imi place mai ales acel lucru care i se reproseaza: absenta elementelor contemporane.
Vechi 07.03.2010, 22:06:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu am văzut macheta publicată în EvZ și nu mi se pare urâtă de loc. Despre dimensiuni și costurile mari, cred că s-a mai pus o dată problema asta. Cu foarte mulți ani în urmă, atunci când s-a făcut Sf Sofia. S-a făcut cu trudă și cu bani mulți, era ciclopică pentru vremea aceea și chiar și pentru zilele noastre, dar uite că s-a făcut și este de referință și acum.
Serios?
Cam care erau costurile si raportul dintre nevoile spirituale de atunci si cele de acum?
Cam ce venituri avea Biserica? Cu ce bani s-a construit Sf. Sofia de fapt?
Cam care e lectia care ne-a dat-o imperiul Bizantin si chiar soarta Sf. Sofia in final?

La ora actuala cred ca cel mai mult ar avea de aplaudat pentru o asemenea constructie ar fi tocmai "ne-simpatizantii" BOR, mai degraba o catedrala-prelungirea-Casei-Poporului decat 2000 biserici in toata tara.

In Ardeal cred ca in special..
Reply With Quote
Vechi 07.03.2010, 22:46:13
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Parintele Raduca nu inteleg pentru ce se exprima in numele intregului popor roman.
Noi nu suntem latini.
Latinii au fost asimilati de daci - cei putini care au venit prin Dacia.
Avem ceva influente de la Imperiul Bizantin dar putine si un pic mai multe de la slavi.
Noi pana nu de mult am fost ca stil de viata daci crestini ortodocsi.

Apoi nu inteleg ce rost are ironia celui care da interviul la adresa poporului dac ca si el daca si-ar cerceta stramosii ar observa ca se trage din acelasi popor.

Oare poporul român precum inselati de draci latini se ducea sa asupreasca alte popoare si sa le jecmaneasca?
Haideti mai fratilor fiti seriosi.
Apoi mai cititi talcuirea lui IPS Anania la cartea Apocalipsei care a fost aprobata de Sfantul Sinod sa vedeti ce se zice acolo referitor la Imperiul Roman.
Ca au venit urmasii latinilor (adica ai Imperiului Roman) inselati de draci si iar ne prigonesc poporul nostru crestin ortodox dac nu e nimic nou.
Pai ce nu au mai venit odata sa cucereasca Dacia?

Apoi Ardealul cata vreme a fost ocupat?
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 00:15:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Frumos articol :)
Si mie imi place modelul, si imi place mai ales acel lucru care i se reproseaza: absenta elementelor contemporane.
Jalnic articol. Ma asteptam la mai mult discernamant..

Este genul de retorica la care te astepti sa dai intr-un discurs protestant, in care incerci sa fii convins ca e in interesul tau cel mai bun si esti un om grandios daca inghiti o poveste patetica care urmeaza sa se traduca intr-o actiune impotriva interesului tau spiritual.

Va sa zica suntem un popor grozav, niste oameni miraculosi, paradoxali, extraordinari prin acele fapte extraordinare si marete care lipsesc cu desavarsire din peisajul ultimilor 60 ani, si putem pastra aceste laude cu conditia sa nu fim gica contra unor idei considerate inaintea oricarei demonstratii logice, marete, grandioase, menite sa "ne scoata din latenta", care va sa zica sa ne redea lipsa de initiativa care am avut-o in ultima perioada, initiative care nu pot apartine fara doar si poate decat "marilor barbati" (periuta..periuta..)

Cu alte cuvinte, politica un dezastru, dezastru economic total, datori vanduti, ce am avut am drat aproape pe gratis iar banii au ajuns in buzunarele altora, tara aproape dezmembrata, milioane de avorturi, crestinismul ortodox real undeva pe la 5%, toata lumea discuta pe la colturi sau da din umeri, construim o catedrala exorbitanta si totul se rezolva.

Fara doar si poate faptul ca nu avem o viziune deschisa spre monumentalism risipitor, se datoreaza faptului ca suntem niste betivi si incapabili sa luam atitudine impotriva vointelor straine.

A se face acum, inca o data, conexiunea cu monumentul monumental menit sa ne scoata din letargie si betie.

Faptul ca nu tresarim si ingenunchiem de sublima emotie la ideea aproape-aruncarii-in-vant a sumei cu care s-ar putea construi 2000 biserici, se datoreaza faptului ca n-avem cap, n-avem inima si suntem niste furaciosi.

Cei care se opun acestui megalit, sunt fara doar si poate ne-crestini alergici la "orice eficiu religios". Ca si cand ideea de a construi un edificiu religios pentru 5000 oameni, in loc de a construi cu aceeasi bani edificii pentru 200.000 oameni este fara doar si poate o idee geniala.
Idee demna de urmasi ai unor pescuitori de suflete ce erau Apostolii.

Principiul majoritatii? Care ar fi acela? Ar gandirii ca deoarece suntem 90% ortodocsi, suntem si neaparat sustinatori ai proiectului, chiar fara sa ni se ceara parerea despre asta?

Citat:
"Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are catedrală".
Dar de ce nu ni se spune cate din statele europene care au catedrala'n'capitala mai sunt state crestine?

I-au ajutat cu ceva catedralele?I-au scos din letargia religioasa in care fara doar si poate ne gasim si noi, efectul miraculos sugerat inca din deschiderea articolului?
Raspunsul cred ca il stie oricine..
Ziduri au ridicat, cu ziduri au ramas.

Citat:
"Catedrala face parte din demnitatea unui popor."
La fel cred ca si Casa Poporului, face parte din demnitatea cu care am aratat cat de docili putem suporta 50 ani de comunism.
Si din pacate, nu rabdarea noastra este cea care s-a terminat.

Fara doar si poate, tovarasa megaliticei constructii, catedrala "mantuirii la gramada" (ce nume de marketing), va arata spre aceeasi demnitate, cu care am reusit sa ridicam ziduri in loc de a inalta suflete.

Citat:
La edificarea ei ar trebui să-și aducă contribuția orice român. Și să fie bucuros că i se dă o asemenea șansă."
Nu stiu de ce, dar seamana teribil de mult cu fericirea si sansa care i s-a acordat romanului de a construi comunismul, "omul nou", o lume mai buna, etc.
Iar daca nu binevoieste de a-si insusi aceasta mareata oportunitate fara doar si poate este un ratat, un betiv, un reactionar (in noua varianta - un anticrestin), opozoant al maretelor idei a unor mareti oameni etc.

Citat:
"Alții, apărătorii statornici ai culturii de odăiță, care nu au nici o legătură cu ceea ce este conștiința demnității naționale.."
Fara doar si poate constiinta deminatii nationale n-au avut-o Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, etc. care nu s-ar fi putut cladi decat in catedrale si s-ar fi materializat fara doar si poate in constructia de catedrale.

Citat:
"Da, Catedrala Neamului ne introduce în rândul lumii civilizate."
Fara doar si poate, dar nu cred ca este neaparat necesara, lectia "lumii civilizate", cea a globalismului si societatii de consum, in care acum catedralele sunt mai degraba obiective turistice decat lacasuri de cult, am dovedit ca am invatat-o deja, prin cele cateva milioane de avorturi, laxitate morala, lipsa constiintei nationale, consumatorism, etc.

Citat:
Numai în jurul unei asemenea instituții s-ar putea cristaliza multe din cele ce țin atât de latențele, cât și de dorurile românului. (...)Construcția Catedralei, departe de a secătui buzunarele românului, le va îndestula.
Fara doar si poate in jurul Catedralei vor umbla caini cu mantuire-n-coada, pardon, erau covrigi, se vor da credite nerambursabile, se vor crea locuri de munca pentru cele cateva milioane de someri, (apropo, indoielnic ca va fi construita de o firma romaneasca sau macar cu muncitori romani), se vor mari pensiile pentru cei care o vor frecventa 3 duminici la rand, va reduce varsta pensionarii la 60 ani, etc.

Citat:
"Prin urmare, cel puțin, chiar și pentru această oportunitate, românii trebuie să-și dorească începerea cât mai repede a lucrărilor, zădărnicind acțiunile celor străini de românism, prin neam sau (in)cultură, de blocare a construirii Catedralei Neamului."
Fara doar si poate sa se fereasca ortodocsii de nu ar fi de acord cu constructia megalitului, ca automat se vor trezi distribuiti in una din cele 2 categorii: straini de romanism sau inculti.
Ca deh, asa catedrala este fara doar si poate un monument cultural si national, ca religios cam indoielnic de argumentat.

Citat:
știu și pot să depășească emblema pusă de vecinii noștri europeni cum că românii nu au simțul monumentalității, ci numai pe cel al miniaturii și odăiței
Ok, hai sa ne batem in monumentalisme, ca doar atat am invatat (si ne-a ramas) din Evanghelia lui Hristos.

Poate ca de fapt si pana la urma articolul nu este deloc rau, este o radiografie perfecta a crestinismului ramas in ortodoxia noastra romanesca: falsa mandrie nationala, construite pe vise si bolboroseala de cuvinte in timp ce pamantul tarii ne fuge de sub picioare (la propriu) si ortodoxia este la pamant, mai degraba in statistici decat in biserici, mandrie si monumentalism faronic.

De altfel n-am vazut un singur argument care sa se sprijine in Hristos.
Decat, in opozitia fata de cei care se opun lui Hristos. Dar asta nu cred ca se poate numi argument, ca de altfel tot articolul in definitiv.

Last edited by AlinB; 08.03.2010 at 14:47:34.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 00:04:14
ar14rai
Guest

Question Mandrie sau investitie?

Stiti ce constat eu?
Ca voi judecati Biserica!
Cine sunteti voi, crestin-ortodocsilor de pe forum crestin-ortodox?
Faceti lectii de istorie?
Faceti lectii de ascultare!
Lasati patriarhul, episcopii si clerul in general, sa il judece Hristos daca a gresit.
Inclusiv pt acest Sf. Locas. Ca doar nu e discoteca. Ca nimic nu se face pe pamant fara voia lui Dumnezeu, nu? Nici parul nostru nu ar cadea (bagam noi de vina samponul... :) )daca nu ar vrea El. Si daca nu se va putea face catedrala... atunci mai vb.
Ca daca s-ar face un cinema 6D sau cati D-uri ar fi... nu ar mai comenta nimeni ca-i scump si criza. Drumurile papa miliarde de lei si la 2 luni iar sunt gropi.

Sa se faca catedrala.
Daca vreti dati bani, daca nu, nu.

Imi dati impresia ca sunteti niste ingerasi acolo sus pe norisori care privesc spre Bucuresti - Patriarhie si barfesc una mica....

Parerile voastre (in alte subiecte) sa le schimbati intre voi, dar feriti-va de a judeca clerul. Ca nici voi, (adica noi toti) nu suntem mai buni.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 17:28:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ar14rai Vezi mesajul
Stiti ce constat eu?
Lasati patriarhul, episcopii si clerul in general, sa il judece Hristos daca a gresit.
Inclusiv pt acest Sf. Locas. Ca doar nu e discoteca. Ca nimic nu se face pe pamant fara voia lui Dumnezeu, nu? Nici parul nostru nu ar cadea (bagam noi de vina samponul... :) )daca nu ar vrea El. Si daca nu se va putea face catedrala... atunci mai vb.
Ca daca s-ar face un cinema 6D sau cati D-uri ar fi... nu ar mai comenta nimeni ca-i scump si criza. Drumurile papa miliarde de lei si la 2 luni iar sunt gropi.

Sa se faca catedrala.

Imi dati impresia ca sunteti niste ingerasi acolo sus pe norisori care privesc spre Bucuresti - Patriarhie si barfesc una mica....

Parerile voastre (in alte subiecte) sa le schimbati intre voi, dar feriti-va de a judeca clerul. Ca nici voi, (adica noi toti) nu suntem mai buni.
Mai usurel cu indignarea ca nu tine de argument.

In primul rand ca nu e decizia Bisericii, ci a unor varfuri, care nu prea s-au obosit sa intrebe si Biserica ce parere are, adica aia (aproape) 90% ortodocsi in numele carora se iau astfel de decizii.
Si nici nu se vor obosi sa faca, pentru ca raspunsul i-ar suprinde (sau nu??).

In al doilea rand nu s-a legat nimeni de ierarhi, sa zica ca pozitia lor e asta, pentru ca sunt asa si pe dincolo asa cum incearca par. Raduca sa execute pe toti eventualii opozanti/dezaprobatori ai risipei, intr-o perioada in care Biserica ar trebui sa aiba alte prioritati decat un fals nationalism sforaitor.

Nu e discoteca, e mai rau decat atat, e o risipa financiara cu care se putea face ceva mai mult de atat pentru sufletul romanilor si mai ales pentru recuperarea lor morala si duhovniceasca.
Ca ne place sau nu, e multa nevoie de asa ceva, mult mai multa nevoie decat o catedrala-mall a carui nume arata din start inutilitatea ei. Ca mantuirea nu se da la gramada, sau asta nu stiai?

Da, daca s-ar face cineme XD sau mall, n-ar comenta nimeni, ca nu se face cu banii din Biserica, cu care s-ar putea ridica sute si mii de biserici, manastari (fara sa mai cerseasca calugarii prin orase), repara cele existente, etc.

Da, nimic nu se face fara voia lui Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca tot ceea ce se face este de la Dumnezeu.
Si da, o sa ramana de vazut daca se va construi pana la capat si cu ce bani mai ales si care vor fi consecintele, daca nu cumva un jug peste parohiile din tara.

Mai usor si cu placa cum ca se va construi cu banii Statului, ca asta nu se va intampla. Au trimis 50.000Euro in Haiti ca ajutor umanitar, cine isi face iluzii ca vor contribui mai mult pentru o catedrala, mai ales ca suntem membrii UE si stim cat de binevoitoare este UE la adresa religiei.

Sau asteptam alegerile si atunci poate mai stoarcem ceva de la actualii guvernanti cu putin santaj politic?
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 18:07:30
vlad90's Avatar
vlad90 vlad90 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.05.2009
Locație: Rivulus Dominarum
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ar14rai Vezi mesajul
Stiti ce constat eu?

Sa se faca catedrala.

Sunt total de acord cu tine. Restul sunt detalii.
Vechi 09.03.2010, 18:22:37
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Nu degeaba nationalismul manifestat de unii co-nationali a ajuns in ultima perioada sa semene f. mult cu anticrestinismul, chit ca incearca sa se foloseasca de ortodoxie pentru a-si justifica/promova cauza.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 20:18:10
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit o parere

crestinii ortodoocsi trebuie sa cerem REFERENDUM daca dorim sau NU constructia MEGALITULUI .in ce loc si in ce oras ,in ce zona a tarii si cit de mare sa fie ..ca nu tre sa fie la BUCURESTI ..ca ei au acolo PATRIARHIA si le ajunge..ca mai au o gramada de biserici ..f.multe in capitala ,si e mai bine asa ca fiecare va merge tot in cartierul sau la biserica si in comunitatea sa de cit intr+un megalit ..rece ..unde nu se va mai cunoaste unul cu altul si va aparea racela intre oameni.Ori biserica este cea care aduna crestinii ,ii face mai uniti ,fapt care se realizeaza in bisericile mai mici .Dovada este ca in megacatedralele din occident ,oamenii nici nu mai merg ele au devenit muzee sau au fost cumparate de musulmani si transformate in altceva!..asa ca ..sa nu ne grabim sa investim in ceva care poate ca va fi vindut de stat la ..cine stie ..o constructie cu banii poporului ..in vremuri de sfirsit de veac.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 22:09:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga Vezi mesajul
crestinii ortodoocsi trebuie sa cerem REFERENDUM daca dorim sau NU constructia MEGALITULUI .in ce loc si in ce oras ,in ce zona a tarii si cit de mare sa fie ..ca nu tre sa fie la BUCURESTI ..ca ei au acolo PATRIARHIA si le ajunge..ca mai au o gramada de biserici ..f.multe in capitala ,si e mai bine asa ca fiecare va merge tot in cartierul sau la biserica si in comunitatea sa de cit intr+un megalit ..rece ..unde nu se va mai cunoaste unul cu altul si va aparea racela intre oameni.Ori biserica este cea care aduna crestinii ,ii face mai uniti ,fapt care se realizeaza in bisericile mai mici .Dovada este ca in megacatedralele din occident ,oamenii nici nu mai merg ele au devenit muzee sau au fost cumparate de musulmani si transformate in altceva!..asa ca ..sa nu ne grabim sa investim in ceva care poate ca va fi vindut de stat la ..cine stie ..o constructie cu banii poporului ..in vremuri de sfirsit de veac.
Deja e prea târziu , s-au băgat bani în proiect, în echipa de proiectanți , adică mai pe românește , cărțile sunt deja făcute .
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catedrala Mantuirii Neamului pentru ce? Robertworld Generalitati 320 02.11.2011 22:22:26
Catedrala Mantuirii Neamului adrian_ortodox Intrebari utilizatori 3 22.08.2011 22:35:00
Catedrala Mantuirii Neamului anavictoria Biserica Ortodoxa Romana 19 25.02.2010 23:42:41