![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Ma tot gandesc ce discutam noi fara sa stim, ca sa n-adormim.
Eu una habar n-am cum sunt monahii de acolo din Athos, cat de buni sau ispititi sunt si pe ce criterii sunt admisi. Nici nu mi se pare asa un loc grozav. Am senzatia ca (si ma includ si pe mine aici, de fapt), noi facem ca vulpea care n-ajunge la struguri. Zicem ca sunt acri si gata. N-ajungem la Athos si visam. Cred ca pana la urma este mai mare interdictia, decat ce este acolo. Sunt locuri (crestine) pe lumea asta care merita mai mult: Israel (locurile Lui), Meteora (ceva chiar deosebit), si alte locuri chiar crestine si istorice si frumoase. Sunt si manastirile noastre frumoase, de vazut. Deranjant este mai degraba, si de asta am deschis acest subiect, sa tot prigonim femeile si sa ne gandim numai la ispitele barbatilor. Iar si iar ajungem al acestea. Eu vreau sa stiu cum rezista femeile la ispite si ce ar trebui sa schimbam la barbati ca sa nu ne mai ispiteasca. Sa fie domle, egalitate. Adica noi n-avem ispitiri si suflet si hormoni? Si totusi nu cerem ceva special de la barbati ca sa ne aparam, asa cum ne cer ei (ba manastiri separate, pana si animalele saracele prigonite (da cum s-or inmulti la ei vaci si capre si gaini, sau n-au asa ceva in Athos), ba sa ne infasuram, aia nu, aia nu).
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Femeile sunt o ispita pentru calugari, dar intr-alt fel decat se vorbeste pe aici. Poate merge si o femeie fara ganduri de a ispiti, dar imaginea ei, cuvintele ei si glasul ei ramane in memoria calugarului. Cum calugarul este ispitit de diavol (nu de femeie!), acesta ii aduce aceste imagini, aceste amintiri, carora el poate nici nu le-a dat importanta, i le aduce iar in memorie atunci cand se roaga, il obsedeaza cu ele, impiedicandu-l de la rugaciune, rapindu-i linistea, etc. Putem si noi vedea in ce fel ispiteste diavolul atunci cand ne punem la rugaciune, si ne aducem aminte de tot felul de lucruri, ni se face somn, sete, etc, doar, doar amanam pe maine rugaciunea. Deci, daca noua ni se intampla, calugarilor cu atat mai mult. Dealtfel toate insulel grecesti au manastiri; nu vad de ce ne-am duce neaparat acolo unde prezenta noastra nu e dorita?!? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De ce zic asta? Pentru ca am impresia ca tu vrei o revansa de natura simbolica asupra barbatilor, ceva de genul, ei ne-au prigonit pe noi, ia hai sa ii prigonim si noi pe ei o tura, sa vada cum e. Ori asta nu face decat sa adanceasca si mai mult ostilitatile dintre aceste doua sexe vecine si - cel putin asa ar trebui - prietene. E mare dracovenia asta de impotrivire si razvratire si ne bantuie pe toti :) Dar cea mai buna metoda sa scapi de gandurile astea e sa faci exact pe dos decat iti spune. Daca ne-am lasa toti prada avantului de soimul patriei, sa ne facem singuri dreptate, sa instauram egalitatea aia rece, contabiliceasca, intre sexe si sa zicem ca daca o plans mama noastra, acum trebuie sa planga si mama lor, lumea asta ar deveni un infern.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
@Jane - nu stiu ce intelegi prin revansa aia simbolica. Si de ce vorbesti de prigonirea barbatilor? Eu n-am spus de asa ceva.
Eu vreau ceva mai simplu: sa se schimbe putin gandire, inclusiv in cadrul bisericii. Sa fie lasate femeile in pace, si nu gandit mereu la cum sa protejam barbatii si la ispitirea lor. Sa ne gandim ca si femeile sunt oameni, ca au si ele ispitele lor (te-or atrage si pe tine si alti barbati,macar ca aparitie si infatisare)si totusi ele nu au cerut niciodata infasurarea barbatilor si nici izolarea in nu stiu ce insule. @Anca - Dar nu inteleg!!! De ce femeia = diavol. Adica un calugar este ispitit de diavol cu imagini de femeie? De de ca si de unde asta? De ce la calugarii aceia din Athos sa se intample asa ceva, sa le ramana imagini de femei in minte si chiar daca ar fi asa, de ce le face rau asta? Si in alte manastiri de calugari? Si femeile? La maici nu se intampla asta? Vin atatia oaspeti la manastiri de maici (si sunt multe de sine) si barbati. Oare ele nu au ispite? Sau poate ar avea ispite de la copii, sau mai stiu eu. Si mai vad ca se intampla adesea (si) ispite de la persoane...de acelasi sex (mai ales la calugari). Si atunci ce facem? Facem omul si manastirea, ca sa nu mai fie ispite? Ispite sunt si vor fi mereu. Important este sa stim sa le alungam si asta nu trebuie facut prin alungarea semenului sau prigonire (femeie, barbat, copil, anim al, ce-o fi). Hadeti sa fim totusi si rationali putin.
|
|||
|
|||
![]()
Sophia, spune concret ce ai vrea tu, ca sa nu mai fie nevoie sa interpretez eu :)
Zi clar: vreau sa: ce? 1. _________________ 2. _________________ 3. _________________ 4. _________________ 5. _________________ etc, dar situatii concrete, sa stim ce fel de ispite provoaca barbatii si ce solutii vezi tu la problemele astea, pe care preotii le-au scapat din vedere cand au formulat canoanele :) Si sincera sa fiu, da, cand ma mai atrage vreun barbat sau altul, asta e foarte rar din cauza aspectului fizic. Acum ce-o sa fac, o sa-i pun sa se imbrace ca tuaregii? Si daca fix aia-mi place? Atunci ce mai fac? O sa-i pun sa nu mai vorbeasca, pentru ca din cauza felului in care vorbesc, din cauza discursului, din cauza ideilor cu care sunt eu de acord, ma smintesc si-mi vine sa-i iau acasa? Avem si noi ispite, oho, dar am impresia ca pentru a le tempera un pic pe-ale barbatilor, nu e nevoie decat de-o fusta mai lunga si de-o esarfa. Ori pe-ale noastre, fiind ele de alta natura, ispitele adica, cred ca doar rugaciunea le-ar linisti cateodata :)
„Ca o carpa lepadata toata dreptatea noastra” (Is 64,5) Last edited by Jane Says; 10.03.2010 at 16:21:23. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sper ca stii rolul ispitei; fara ispita nu ne putem mantui. Scopul e sa ajungem sa rezistam ispitelor, sa ne intarim prin rugaciune, sa supunem trupul, caci el este cel, care ne trage pe toti la pacat. De aici folosul postului. Dar mai spune ceva Sf. Apostol Pavel: fecioara vrea sa placa lui Dumnezeu; iar femeia casatorita vrea sa placa barbatului si lumii. Pe cine va munci mai mult diavolul? Evident, pe calugarul pus pe pocainta, caci acesta il deranjeaza mai mult. Cine se lupta cu ispitele, stie cat de greu este sa le alungi. Nu este vorba de un simplu gest de vointa, ci o lupta apriga, chinuitoare. Incearca sa citesti "Patericul Lavrei Pesterilor" si vei vedea acolo ispite! Dar si rasplata de la Dumnezeu este pe masura, caci Dumnezeu nu ramane dator. |
|
|||
|
|||
![]()
Legat de aspectul asta : am fost vara trecuta la Manastirea Tismana (manastire de maici) si am vazut un fapt foarte interesant. La intrare erau obisnuitele semne ce solicitau tinuta decenta, insa un barbat nu le-a vazut sau le-a ignorat pur si simplu. A intrat in biserica in pantaloni scurti. O maica mai autoritara (probabil stareta) nu l-a lasat pana cand a iesit din biserica. N-am inteles ce i-a spus in prima faza, dar pe urma m-am prins : omul s-a intors dupa 2 minute infasurat intr-un sort care ii acoperea picioarele. Foarte normal si foarte firesc, mi-a placut hotararea manastirii de a proteja spatiul de lipsa cuviintei. Deci si manastirile de maici iau masuri.
|
|
||||
|
||||
![]()
da, dar asta se intampla mult mai rar decat in manastirile de calugari.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Un mare sfant egiptean, Moise Arapul, s-a luptat zeci de ani cu o mare, cu o enorma ispita. In adolescenta lui, pe cand inca mai era la casa parintilor lui, inainte de a se retrage in pustiul Saharei, a vazut o fata. Erau impreuna la arat. Era o fata extrem de frumoasa, bine facuta, care, pentru ca era foarte cald, lasase cam mult la vedere. insa nu s-a intamplat absolut nimic intre ei. Poate ca a si uitat-o in scurt timp. Dupa ce s-a calugarit, deja fiind la o varsta inaintata, au inceput niste ispite groaznice, la prima vedere incredibile. In fiecare zi i se arata diavolul sub chipul acelei fete, i se aseza in brate si incepea sa-l mangaie, sa-l cheme la pacat, la desfrau. Iar Sfantul Moise, cu lacrimi in ochi, se ruga lui Dumnezeu sa ridice de la el aceasta ispita, pentru ca de multe ori era la marginea disperarii. Doisprezece ani s-a luptat zi de zi cu aceasta vedenie demonica, cu aceasta invitatie la desfrau. El nu trebuia decat sa accepte in inima sa acest pacat si era de ajuns, pentru ca pacatul trupesc nu ar fi putut avea loc. Doisprezece ani a asteptat ca o simpla privire si un simplu gand pacatos sa-l paraseasca si sa nu-i mai chinuie trupul imbatranit.' sursa: http://www.crestinortodox.ro/editori...oda-96197.html (linkurile din text nu-mi apartin) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Barbatul, capul femeii? | Traditie | Nunta | 426 | 07.11.2011 19:45:03 |
Ispitele postului | heaven | Postul | 17 | 11.03.2011 10:46:50 |
De asta ce ziceti? Vor sa schimbe si data Pastelui :( | BogdanF2 | Generalitati | 41 | 10.10.2010 22:43:21 |
Ispitele dupa spovedanie | Elena78 | Pocainta | 8 | 29.10.2009 17:40:59 |
|