Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.03.2010, 12:34:56
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Stiu Fani, nu ma refeream la paranoia sau la conspiratii si matrix deloc, pana la urma cu realitatea fizica operam si co-existam, ba mai mult, e parte din Creatie. Pur si simplu am constatat, si repet, ma voi fi inselat, tot ce-i posibil, ca si cunoasterea de tip stiintific implica un grad de credinta, nu e deloc neutra din punctul asta de vedere, participam, credem si aderam la unele teorii, ori asa e o finete a sufletului care parca mai curand ar trebui sa fie directionata spre Dumnezeu, fara a face din stiinta si metodele sale idoli sau inlocuitori.

Pentru ca daca e sa fim sinceri, traim o "schizofrenie", in sensul de rupere, sfasiere a gandirii, mai ales cand, credinciosi fiind, avem de lucrat cu stiinta. Eu recunosc ca habar nu am, deocamdata, cum sa impac credinta cu profesia mea. La lucru dau cezarului ce-i al cezarului, si sa iti dau un exemplu: din perspectiva crestina, depresia e o boala a sufletului, poate ajunge chiar la intensitate de pacat (prin deznadejde), e ceva ce trebuie reparat cu delicatete duhovniceasca. Ce facem noi? Dam antidepresive.

Intr-un fel, una credem si alta facem, suntem cu fundul in doua luntri, avem un soi de dubla-contabilitate, ca unii psihotici: ne facem treaba asa cum o cere lumea seculara in care traim, dar in sinea noastra suntem convinsi de cu totul altceva, si nu avem curajul sa nu ducem nici una din lucrarile astea pana la capat (o rupere ori cu mistica, ori cu stiinta, acolo unde acestea doua nu decurg natural una din alta).
Sigur, nu este usor sa fii cretsin. Trebuie sa ai mintea mereu treaza, pentru a discerne ceea ce este de zis si facut in tot felul de situatie. Trebuie sa iti dezvolti liberattea crestina, adfica sa nu cauti mereu raspunsuri de-a gata, ci sa actionezi referindu-te la persoana.
De exemplu pentru antidepresive, eu nu cred ca contrazic neaparat conceptia spirituala despre bolile psihice. Ele au si o componenta fizica, si daca putem sa linistim pe cineva macar in parte de ce sa nu o facem (esti doctor?). Bineinteles ca cel atins de depresie poate urma si un tratament psihologic, si spiritual, pe langa medicamente.

Nu stiu daca este de fapt topicul potrivit pentru asta, sa nu dam apa la moara celor care se indoiesc de cele mai elementare lucruri care totusi au valoare de realitate materiala empirica.
Vechi 04.03.2010, 12:40:46
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Stiam eu din experienta de ce ti-l dau, ca uite ca nici eu nu ma pot abtine sa nu mai scriu pe aici riscand sa primesc raspunsuri de la cei care cred cu tarie ca pamantul este plat.
Dar discutia mi se pare interesanta, este legata de teoria cunoasterii.
Una este sa vorbesti de cunoastere sau necunoastere si alta e sa vorbesti de ignoranta si indaratnicire.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 13:55:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Si de asemeni esti analfabet, viata nu a fost observata decât pe Terra
Si cand au avut loc cele cateva miliarde de expeditii care au studiat existenta vietii pe celelalte cateva miliarde de planete din Univers?

Citat:
iar pe alte planete sansele sa fie viata sunt inexistente din punct de vedere matematic.
Matematic? Care matematica? As vrea sa cunosc si eu ecuatiile alea..

Citat:
Si cred ca am cunostinte mai temeinice despre alte culturi decât tine.
Uau..impresionant. Cred ca l-ai complexat cu asta.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 13:56:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de voxdei55 Vezi mesajul
Oameni buni..vorbiti serios sau glumiti??Exista desene rupestre vechi de 40.000 de ani,..fosilele de dinozauri au milioane de ani iar voi ii dati cu vechimea pamantului de 7500 de ani?Acasta e vechimea evreilor pe planeta..si nici decum varsta pamantului.Istoria evreilor e prezentat drept istoria umanitatii...bravo,inapoi la clasa a3-a atunci!
Asta daca crezi cu tarie ca mijloacele prin care s-au determinat varsta lor sunt infailibile, ca de altfel nu cred ca le-ai verificat personal??
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 14:05:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi Vezi mesajul
1. Daca Pamantul e plat asa cum spui tu, ar trebui sa aiba o margine, nu? Indiferent in ce directie ai merge, ar trebui sa ajungi la un capat, la o prapastie ceva, nu crezi? A ajuns vreodata cineva la o asemenea margine?

marginile Pamantului de jos sunt binecuvantata amintire, asha observ eu capatul, dar noi din pricina modelului infinit plasmuit shi nascocit, un model de unde l-am exttirpat pe Dumnezeu, ashteptam un capat finit, la ceva plat, dar n-am zis ca e plat ci plat denivelat doar deasupra pamantului de jos, deci noi ne ashteptam la ceva, la capete, la margini false dupa felul nostru de inchipuire, de explicare deoarece in modelul nostru plat avem inglobat infinitul fara Dumnezeu, shi din pricina asta ne ashteptam la o margine, la un capat tot fara Dumnezeu... deci chiar daca margini exista caci e clar ca ne invartim mereu in cercuri paralele cu suprafatza pamantului oricat am merge pe pamantul de jos shi orice am face, totushi capetele nu sunt decat binecuvantatele amintiri... alea sunt marginile pamantului de jos... asha constat... precis ai sa spui ca nu se poate ca doar oricelucru plat denivelat are nishte margini... poi e clar ca are shi pamantul nishte margini din moment ce shtim ca oricedrum pana la margine e defapt un cerc, caci odata ce revenim de unde am plecat e clar ca ne-am invartit intr-un cerc, deci iata ca exista margini, exista capete chiar daca cercurile nu sunt pe o sfera, nu sunt pe un glob... dar noi am dori sa vedem capetele alea cu care suntem obijnuitzi, marginea mesei, margine spre prapastie, shi alte margini ale lucrurilor plate, ale unei suprafetze, dar daca te gandeshti la o panglica de tip moebius ai ceva similar dar doar pe o singura directzie, iar ce se intampla cu noi pe Pamant e in toate directziile, deci o creatzie tainica, o creatzie ce e caracterizata in fiecare mica particica shi reprezinta pe Creator, deci are in mod sigur ceva ce il reprezinta pe Dumnezeu, este dupa Chipul shi Asemanarea Sa... astfel ca doar Duhul ne poate raspunde la intrebari ca omul sa poata sa fie multzumit de raspuns, dar nu doar asha pentru a satisface necredintza ci crezand shi traind credintza nu ca sa ceri s-o traiasca altzii ci din credintza sa traieshti credintza, abea atunci potzi sa te ashteptzi sa incepi sa pricepi Creatzia... ca s-o iubeshti... curat.
Uau..cate cuvinte ca sa spui un "habar n-am, crede si nu cerceta"
"Daca nu intelegi nu-i din cauza ca nu e nimic de inteles ci ca esti limitat in ratiunea ta care ti-o dat-o Dumnezeu".
Daca ai cunoscut doar astfel de oameni "credinciosi", e ceva natural sa devii ateu. Chiar o reactie de bun simt.

Citat:
de omul rau shi necredincios shi trufash... care fireshte ca este o boala grea, boala lui Dumnezeu... pentru ca a ridicat ochii shi intins mana shi a furat un taciune incins shi fumegator de la Dumnezeu shi apoi mandru de sine l-a ascuns in san laudocoshindu-se cu el... sau a pus boticul la un sofism sofisticat satanicesc cazand intr-un pacat atat de mic... cat antena de la furnic sau ghiulurile de la o rama sau perishorul de la o omida sau ca mintea de la un tzantzar sau sufletul de la un purice sau de la turbionul de la fructul de mesteacan sau artzar (ala cu o singura aripa ce coboara ca un elicopter) sau ca shi caciulitza unei ghinde ce acopera un gandacel, gandacelul cel mai cel.

Nu stiu altii ce simt cand citesc din astea, dar pe mine ma ia cu fiori reci.

Si nu faptul in sine cum ca exista oameni cu probleme la etajul superior, asta e ceva normal, ideea e ca unii care par destul de normali, sunt inclinati sa, sau chiar ii iau de fapt, in serios.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 14:06:35
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Si de asemeni esti analfabet, viata nu a fost observata decât pe Terra iar pe alte planete sansele sa fie viata sunt inexistente din punct de vedere matematic.
Lipsa dovezilor nu este dovada lipsei!
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 14:11:36
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Lipsa dovezilor nu este dovada lipsei!
LOL :) Cam asa si cu Dumnezeu, in ceea ce va priveste :P
Vechi 04.03.2010, 14:11:53
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Nu cred ca e vorba de faptul ca pamantul e plat sau ca soarele se invarte in jurul sau in sens fizic.
Dar in Facere soarele si luna de exemplu sunt facuti dupa lumina, dupa despartirea apelor de uscat si dupa facerea plantelor, ceea ce se bate cap in cap la modul grosolan cu ceea ce invatam in scoala.
Daca ai sa citesti cu atentie, ai sa vezi ca lumina si ciclul zilelor exista inainte de facerea soarelui si a lunii.
Asta daca nu cumva este vorba de altfel de lumina si altel de zi.

Si nu cred ca atunci cand s-a scris Cartea Facerii nu se stia de unde vine lumina si ciclul ziua/noapte.

Eu cred ca "Facerea" rezista cu succes la orice tentativa de a scoate ceva rational/stiintific din ea, cel putin nu cu ratiunea de care dispunem la ora actuala.

Ceea ce este important de retiunut din ea este ca Dumnezeu este Creatorul, mai mult de atat este peste intelegerea noastra.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 14:19:29
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Daca ai sa citesti cu atentie, ai sa vezi ca lumina si ciclul zilelor exista inainte de facerea soarelui si a lunii.
Asta daca nu cumva este vorba de altfel de lumina si altel de zi.

Si nu cred ca atunci cand s-a scris Cartea Facerii nu se stia de unde vine lumina si ciclul ziua/noapte.

Eu cred ca "Facerea" rezista cu succes la orice tentativa de a scoate ceva rational/stiintific din ea, cel putin nu cu ratiunea de care dispunem la ora actuala.

Ceea ce este important de retiunut din ea este ca Dumnezeu este Creatorul, mai mult de atat este peste intelegerea noastra.
Si eu cred la fel, indiferent de modul in care ma vor percepe ceilalti dupa ce vor citi asta:)
Vechi 04.03.2010, 14:44:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

MIT Students Explain How to Photograph Space for $150

http://gizmodo.com/5358667/mit-stude...-space-for-150
http://space.1337arts.com/

Photographing Earth's Curvature From Macon Balloon
http://www.13wmaz.com/news/local/sto...5438&catid=153
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Un articol interesant despre Sfantul Ioan Damaschinul mihailt Generalitati 0 04.12.2010 13:11:11
cum ne petrecem anul nou?(Sfantul Ioan Gura de Aur, Pr.Gh. Calciu, Ierom. Ioan Buliga andrei_im Generalitati 8 31.12.2009 17:51:44
Sfantul Ioan Damaschinul era antisemit! Nu avea dragoste! mihailt Generalitati 17 28.04.2009 13:53:20
Pagina dedicata Sfantului Ioan Damaschinul mihailt Resurse ortodoxe on-line 0 24.03.2009 11:02:21
Sfantul Ioan Damaschinul despre ingeri mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 0 07.03.2009 15:09:42