Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Principiul că Biserica Catolică este Biserica lui Cristos a fost mereu menținut și, prin acest document care ridică atâtea discuții, papa nu a făcut decât să reafirme același vechi adevăr de credință pe care îl știm de la sfinții părinți și doctori ai Bisericii. Acest principiu, Extra Ecclesiam nulla salus este de nivel dogmatic, adică are cea mai înaltă autoritate și este ireformabil în esența sa, neputând fi modificat nici chiar de autoritatea supremă: papa sau conciliul ecumenic. A afirma adevărurile de credință dintotdeauna nu cred că înseamnă a fi extremist. Dealtfel, acest adevăr este printre cele care ne unesc, și ortodocșii au (sau ar trebui să aibă) aceeași credință. Singura diferență este ce anume se înțelege prin "Biserică" astăzi. Din punctul lor de vedere, Biserica catolică este cea care s-a rupt (e în schismă), astfel încât Biserica zidită de Cristos mai subzistă doar în Biserica (Bisericile) ortodoxă. Din punctul nostru de vedere, se vede invers, dar principiul e același.
Asemenea deosebiri de vederi nu înseamnă să nu facem ecumenism și să nu încercăm să Îl urmăm pe Cristos în dorința Sa ca toate să fie o turmă și un păstor. Iar până la unirea Bisericilor, avem multe de făcut în ecumenismul practic, al vieții de zi cu zi, începând prin a învăța să fim politicoși unii față de ceilalți și a învăța că celălalt nu este neapărat "agent papist" sau "agent al Moscovei" având scopul de a ne dori pedeapsa veșnică. Pe urmă, nu este necesar să se unească Bisericile pentru a da aceleași răspunsuri la care ne îndeamnă Domnul nostru provocărilor de azi în lume. Nu este necesar să așteptăm unirea Bisericilor pentru a da același răspuns Irozilor de azi care îi trimit pe copii în avortoare. Nici pentru a face opoziție celor care, în numele libertății și egalității, cer ca propoziția "Baal este Dumnezeu" să aibă același drept la afirmare publică în cetate cu propoziția "Cristos este Dumnezeu" și să fie în mod egal susținută de programele școlare.
|
Daca Biserica Romano – Catolica este preocupata in a da un inteles la ceea ce inseamna
“Biserica” astazi (n-am inteles rostul ghilimelelor!), Biserica Ortodoxa este complet lipsita de astfel de preocupari pentru ca Biserica este aceeasi ca si ieri si va ramine neschimbata pina la sfirsitul Lumii. Iar cind spun
Biserica Ortodoxa nu ma refer in nici un caz la Bisericile locale ecumeniste in comuniune cu Patriarhul Ecumenic, cele care au subscris complet nejustificat la ridicarea anatemei de la 1054.
Notiunea de Biserica locala (particulara) nu are nimic de a face in Ortodoxie cu intrepretarea pe care i-o da Papa. In Ortodoxie fiecare Biserica locala este completa, nu-i lipseste absolut nimic, este Trupul lui Hristos, iar comuniunea dintre Bisericile locale este mai mult decit declarata, se face in chip mistic prin euharist. Chiar denumirea de
particulara preferata celei de
locala are o tenta ecumenista pentru ca lasa loc sa se insinueze ideea existentei in Biserica a unor traditii distincte, mai mult decit savoarea locala pe care o recunoste Biserica Ortodoxa. Diferenta intre cum vede Biserica Romano – Catolica si cea Ortodoxa Biserica Catolica, Trupul lui Hristos este fundamentala. Pentru noi, asa cum am aratat, fiecare Biserica locala este Trupul lui Hristos, pe cind la Romano – Catolici, toate Bisericile Particulare la un loc alcatuiesc, prin consimtire la apartenenta la un “trunchi comun” Biserica lui Hristos, ceea ce face ca o Biserica Particulara sa-si pastreze catolicitatea atita timp cit recunoaste autoritatea Papei. Cit priveste pozitia Romano – Catolica cu privire la Bisericile aflate in schisma (si practic si in erezie, cum este cazul Bisericii Ortodoxe care nu admite multe din invataturile Papei) conform careia tainele schismaticilor (si a ereticilor, pentru ca, inca odata, nu ne despart probleme administrative, si, atentie, nu discut aici pozitia Bisericilor ecumeniste aflate in comuniune cu Istanbulul!) ar fi valide nu inseamna decit erezie de cea mai pura factura, dar deja sintem obisnuiti, Biserica Papei are o traditie de o 1000 de ani in inovarea Adevarului lui Dumnezeu.