Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.02.2010, 01:13:22
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Don_Juan Vezi mesajul
Pai si a cauta ce inseamna pentru tine? A cauta prin toate mijloacele sa vezi daca ce faci e bine? Sau a cauta numai argumentele care scot in evidenta ca ce faci e bine?
A cauta prin toate mijloacele sa faci bine.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2010, 01:16:35
Don_Juan's Avatar
Don_Juan Don_Juan is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.02.2010
Locație: Terra, Calea Lactee
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Vai de mine, dar de nu i-ar mai lasa nici la poarta...ce vorbesti tu aici?..iar in Biserica ar mai merita si cate o scatoalca, macar sa stea sa auda si ei putin Sfanta Liturghie, in clipele alea in care s-ar bloca placa " Dai tantiii...dai, dai tantiiiiiiiiiii!!!" ..asta a 2 a tura!!
Tu vorbesti de cersetori aici. Si nici eu nu sunt de acord cu a ajuta financiar cersetorii pentru ca de fapt alimentezi reteau mafiota locala. Eu vorbesc de aurolacii aia care nu au tupeul sa cerseasca, ori poate din cauza principiilor nu o fac.
Vechi 21.02.2010, 01:20:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Mi-am facut si eu cont pe forumul asta in vederea inlaturarii dubiilor si nemultumirilor ce ma coplesesc. Sunt ortodox, dar imi place sa analizez o situatie din toate punctele de vedere.

Prima nemultumire despre care vreau sa vorbesc este cea a faptului ca biserica a inceput sa ceara bani pentru orice. Te duci la biserica duminica si tre sa dai bani si la pomelnic, si la lumanari, au scos si ziare care se dau tot pe bani etc. Ai nunta tre sa platesti, mori tre sa plateasca cei ramasi in urma, iti botezi copilul tre sa platesti. De asemenea cand te spovedesti, de multe ori parintele iti da canon sa cumperi 40 lumanari sau sa cumperi mai stiu eu ce carte din biserica. Ce e mai grav, e ca am auzit ca preotii au inceput sa dea si chitante dupa ce platesti.

Daca stai acasa si refuzi sa platesti, ti se spune ca nu te vei mantui fara biserica si fara Sfintele Taine. Deci practic matuirea se acorda contra cost. Cum este posibil sa primesti mantuire cand tu oferi in schimb ochiul dracului?
Nu stiu daca esti ortodox sau extrem de zgarcit (am dubii cu ortodoxia si dupa nick -ul care ti l-ai ales sa te inregistrezi pe forum).

In primul rand, banii de pomelnic, lumnari, publicatii ortodoxe, sunt niste sume ridicole.

Mi-e sincer risome de mine si de altii care cheltuiesc cateva nu mai mult de cateva sute de mii pe luna pentru lucrurile spirituale in timp ce risipesc milioane pe lucruri materiale, unele poate nu neaparat necesare.

In orice caz, mi se pare normal sa ceri bani pentru un ziar care se face cu bani si ca biserica sa astepte bani pentru ca lucrurile care se fac in Biserica mai sunt si materiale.

40 lumanari adica cam 20 ron ti se pare mult?
Daca ai boala zgarceniei, e normal sa ti se dea cate un canon care implica si lepadarea a ceva bani, chiar daca e mai mult simbolic.

Cartea cred ca te pune sa o cumperi ca sa o mai si citesti, acum daca tu vrei doar sa cheltuiesti fara sa te folosesti, e problema ta..

Si daca crezi ca duhovnicul tau e prea .. costisitor poti sa-l schimbi.

In ceea ce priveste nunta si botezul, e normal sa se perceapa niste bani.
Macar pentru ca in restul anului respectivii nu prea isi mai aduc aminte ca parohia mai are nevoie si de bani.

E adevarat, unii preoti cer niste sume exagerat de mari, din ce am auzit.
Dar prost nu e cine cere mult, ci cine da mult.
Si se cere mult, pentru ca se da mult. Altfel pretentiile ar scade corespunzator. Vechea lege a cererii si ofertei.

Si nimeni nu te impiedica sa te interesezi inainte cat ai de platit si sa-ti alegi in functie de asta (daca e cel mai important) biserica unde sa ti se oficieze slujba.
Ca asa cu

Iar chitantierele credeam ca au sa te bucure, asa poti fi sigur ca banii nu ajung in locuri gresite, nu?

Last edited by AlinB; 21.02.2010 at 01:23:19.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2010, 01:23:06
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
Tu vorbesti de cersetori aici. Si nici eu nu sunt de acord cu a ajuta financiar cersetorii pentru ca de fapt alimentezi reteau mafiota locala. Eu vorbesc de aurolacii aia care nu au tupeul sa cerseasca, ori poate din cauza principiilor nu o fac.
Principiilor...ce vorbesti??? Principiile alea care m-au facut sa ma oripilez cand i-am vazut cu punga la gura...si cu zambetul sfidator aruncat pe deasupra ei? Sa fim seriosi...nu stiu care dintre noi oscileaza intre roz si negru, dar cu siguranta nu eu! In marea lor majoritate, aurolacii sunt intr-un fel anume, pentru ca asta vor..se complac in situatia aia, au anturajul lor, au un stil de viata....si poate ca nu cer, dar nicidecum pentru ca ar fi timizi sau demni, stai tu linistit...sustrag discret una alta!
Reply With Quote
Vechi 21.02.2010, 01:30:38
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu stiu daca esti ortodox sau extrem de zgarcit
Si eu m-am gandit ca e sigur din neamul lui Hagi Tudose...si de aceea nici nu ii dau sanse sa ajunga la insuratoare, asa ca poate taia Nunta de pe listuta, fericit ca nu tre sa mai scoata bani din buzunar pentru singurul eveniment la care ar fi trebuit macar sa se imbrace singur!
Reply With Quote
Vechi 21.02.2010, 01:36:03
Don_Juan's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Principiilor...ce vorbesti??? Principiile alea care m-au facut sa ma oripilez cand i-am vazut cu punga la gura...si cu zambetul sfidator aruncat pe deasupra ei? Sa fim seriosi...nu stiu care dintre noi oscileaza intre roz si negru, dar cu siguranta nu eu! In marea lor majoritate, aurolacii sunt intr-un fel anume, pentru ca asta vor..se complac in situatia aia, au anturajul lor, au un stil de viata....si poate ca nu cer, dar nicidecum pentru ca ar fi timizi sau demni, stai tu linistit...sustrag discret una alta!
Zambet sfidator? Ce zambet sfidator sa aiba un om fara viitor? Cum sa se complaca in situatia aia? Oare tu vezi ce scrii? Sunt si care fura, dar sunt si foarte multi oameni in varsta care nici nu fura si nici nu cersesc. Mafiotii cersitului ii culeg de pe strada pe foarte multi din ei si le rup cate un picior, cate o mana ca sa fie numai buni de cersit.
Sunt foarte multi care nici nu fura si nici nu cersesc.
Vechi 21.02.2010, 01:42:16
Don_Juan's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Si eu m-am gandit ca e sigur din neamul lui Hagi Tudose...si de aceea nici nu ii dau sanse sa ajunga la insuratoare, asa ca poate taia Nunta de pe listuta, fericit ca nu tre sa mai scoata bani din buzunar pentru singurul eveniment la care ar fi trebuit macar sa se imbrace singur!
Am observat ca tu stii numai sa judeci. Cred ca esti mandra tare de tine. In asta consta in ziua de azi credinta? In supraevaluarea propriei persoane si subevaluarea celor din jur?
Vechi 21.02.2010, 01:51:56
Don_Juan's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu stiu daca esti ortodox sau extrem de zgarcit (am dubii cu ortodoxia si dupa nick -ul care ti l-ai ales sa te inregistrezi pe forum).

In primul rand, banii de pomelnic, lumnari, publicatii ortodoxe, sunt niste sume ridicole.

Mi-e sincer risome de mine si de altii care cheltuiesc cateva nu mai mult de cateva sute de mii pe luna pentru lucrurile spirituale in timp ce risipesc milioane pe lucruri materiale, unele poate nu neaparat necesare.

In orice caz, mi se pare normal sa ceri bani pentru un ziar care se face cu bani si ca biserica sa astepte bani pentru ca lucrurile care se fac in Biserica mai sunt si materiale.

40 lumanari adica cam 20 ron ti se pare mult?
Daca ai boala zgarceniei, e normal sa ti se dea cate un canon care implica si lepadarea a ceva bani, chiar daca e mai mult simbolic.

Cartea cred ca te pune sa o cumperi ca sa o mai si citesti, acum daca tu vrei doar sa cheltuiesti fara sa te folosesti, e problema ta..

Si daca crezi ca duhovnicul tau e prea .. costisitor poti sa-l schimbi.

In ceea ce priveste nunta si botezul, e normal sa se perceapa niste bani.
Macar pentru ca in restul anului respectivii nu prea isi mai aduc aminte ca parohia mai are nevoie si de bani.

E adevarat, unii preoti cer niste sume exagerat de mari, din ce am auzit.
Dar prost nu e cine cere mult, ci cine da mult.
Si se cere mult, pentru ca se da mult. Altfel pretentiile ar scade corespunzator. Vechea lege a cererii si ofertei.

Si nimeni nu te impiedica sa te interesezi inainte cat ai de platit si sa-ti alegi in functie de asta (daca e cel mai important) biserica unde sa ti se oficieze slujba.
Ca asa cu

Iar chitantierele credeam ca au sa te bucure, asa poti fi sigur ca banii nu ajung in locuri gresite, nu?
Nu e vorba de zgarcenie. E vorba ca inca mai sunt oameni necajiti care nu-si permit toate serviciile bisericesti.
Iar asta mi se pare nedrept. Biserica e pentru toti.
Pai admiti cheltuirea a milioane de lei pe alte lucruri deci la tine nici nu se pune problema sa nu ai bani de biserica.
Si nu inteleg ce nume ai fi vrut sa imi pun. Daca e site crestin ortodox democratia dispare automat?

Last edited by Don_Juan; 21.02.2010 at 01:55:26.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2010, 02:50:24
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Mai frate sunt destule Sfinte Manastiri unde nu ti se cer bani pentru pomenirea la Sfanta Liturghie si alte pomelnice.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2010, 05:51:36
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
buna remarca, nu ma gandisem ca un canon poate avea acest aspect.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Avort - pro sau contra? Bast-et Generalitati 224 25.02.2018 20:42:21
Radiestezie pro sau contra? mirabela Generalitati 52 26.07.2012 14:32:28
Ajutor la domiciliu(vis-a-vis de Circ) contra cost Alina-Ana_Truta Stiri, actualitati, anunturi 0 24.04.2008 13:56:47
Contra prostitutiei Laurentiu Generalitati 1 25.10.2006 12:48:23