![]() |
![]() |
|
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
macaroane cu nuca, spaghete cu sos de rosii, mancare de conopida, varza calita, mancare de cartofi, strudel cu mere....
__________________
Inimă curată zidește intru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Incercati si alimente noi, avogado, daikon ( ridiche alba ,lunga pana in 30 cm ), ginger sau ghimbir, care poate fi folosit ras fin in sosuri, sau taiat felii pentru aroma ( aruncat ulterior ).sunt alimente foarte sanatoase si se gasesc si la noi astazi. Varza chinezeasca...
Post usor, in continuare !
__________________
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti " |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Lapte din soia ca inlocuitor pt. laptele normal. Margarina vegetala (integral), din soia, floarea-soarelui sau masline. Produse vegetale, inlocuitori, 'alternative' la carnuri - din soia (snitzele etc), quorn si alte cereale (burgeri & carnaciori vegetali etc); mezeluri de post, facute din/cu vegetale; branza tofu s.a., pt. pers. care nu pot sa posteasca mai aspru.
Mese mai rapide si 'incropite mai mult 'din mers' (ori din lipsa de timp pt. gatit etc) - postez aici vreo cateva idei: - paine sau biscuiti (din cei traditionali, tari, crocantzi si patratzosi, sau alti biscuiti simpli, de post) cu gem sau cu miere - serviti cu ceai cald; - paine cu halva; biscuiti simpli, lipiti 'sandwich' cu miere sau rahat turcesc; - paine cu masline (negre sau verzi) ori cu zacusca de la borcan (de post); - paine cu nuci; chifle, japoneze, baghete din faina alba sau graham etc; - nuci & seminte felurite (alune de padure sau de celelalte, fistic etc); - fulgi de porumb cu fructe (de ex. musti dintr-o banana, apoi o 'intingi' in punga cu fulgi de porumb si tot asa... ![]() - floricele de porumb (la microunde) - din cele de post, cu ulei, fara unt; - paine prajita la toaster (toast bread), unsa cu usturoi; - paine (feliata/felii) unsa cu humus (hoummous) - adica pasta de susan si/sau naut etc (de obicei, usturoiata, dar depinde); * produse de patiserie/covrigarie, de post: - covrigi calzi (brasoveni, impletiti sau rotunzi - simpli ori cu sare, mac, susan etc; sau din cei insiropatzi, cu miere, cu sau fara nuca etc); sau tari; - pateuri si placinte de post, cu diverse umpluturi (de post, evident - lol - scuze, ma cam repet); In rest... salata orientala sau/si alte mancaruri de post - ciorbe, supe, tocanitze, ghiveciuri cu legume (cartofi, ciuperci, masline, praz, ceapa, mazare, verdetzuri s.a.); pilafuri (din orez cu legume, ciuperci, masline etc - servite cu sau fara muraturi); ciulama cu ciuperci, servita cu mamaligutza; fasole batuta, iahnie, ori ciorba de fasole; piure de cartofi sau cartofi prajiti (serviti cu masline, muraturi asortate sau cu salata de varza rosie murata, tocata; ori serviti cu salata de morcov ras & varza proaspata, ne-murata, rasa; ori cu salata verde & ridichi de luna & ceapa verde; ori cu salata de rosii & ceapa etc) s.a.m.d... sunt atatea retete pe net, daca stai sa cauti. Se poate experimenta, improviza, adapta etc, intr-atatea moduri si variante... Deserturi: dulciuri & prajituri de post, salate de fructe etc - vezi retete online. Cateva ex: negresa rapida, de post; clatite & gogosi de post - idem, turte batute; pufuletzi simpli (din faina de porumb/malai, doar cu sare si ulei); cozonac & cornulete de post (se gasesc in comert, la pungute & pachetzele) - idem, napolitane de post & covrigei sarati sau cu mac, gen 'pretzels'; eugenii de post (crema din mijloc sa fie de post, fara lapte sau/si oua) s.a.m.d... |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Deoarece maine ii sarbatorim pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, zi in care potrivit obiceiului se prepara mucenici (macinici), va propun o reteta dupa sunt gatiti in Muntenia.
Ingrediente: 1/2 kg faina, apa, sare, nuca macinata, zahar, scortisoara, coaja rasa de lamaie sau de portocala, esenta de rom sau de vanilie. Mod de preparare: se face un aluat mai tare, din faina, apa si putina sare. Se framanta si se lasa putin deoparte. Se rup apoi bucatele din aluat si se formeaza suluri foarte subtiri, cat macaroanele. Din ele se modeleaza opturi, cat mai mici, care se lasa sa se usuce pana a doua zi. Se pune la fiert apa cu zahar dupa gust si coaja rasa de lamaie sau de portocala si cand clocoteste se introduc mucenicii uscati. Se fierb pana se inmoaie, circa 10 minute, se iau de pe foc, se lasa 10 minute acoperiti si se adauga nuca pisata pana cand zeama se ingroasa, esenta dorita si scortisoara (dupa gust). |
#5
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Atenție că se digeră greu !
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
__________________
Doamne ajuta-ne si ai mila de noi pacatosii! |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Mie imi plac cei moldovenesti, copti.
Sunt de post? Ce fel de aluat au?
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Incercati si urmatoarea reteta:
mazare fiarta, care se face piure si se bate cu ulei (ca la fasolea batuta); in compozitie se adauga usturoi- dupa gust si menta proaspata din belsug, taiata fin; se asezoneaza cu piper si sare iar deasupra se presara tot menta proaspata (se gaseste de cumparat sau se poate pune in ghiveci, sa cresca din seminte). |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
mancare de post pentru bufet | ioana.ctin | Generalitati | 10 | 26.04.2022 14:56:58 |
Despre mancare, delicatese. | romandragut | Generalitati | 64 | 28.03.2016 14:04:02 |
Fara apa si mancare de 70 de ani | andreicozia | Alte Religii | 108 | 28.02.2011 14:01:05 |
12 retete de post | Alternative | Intrebari utilizatori | 17 | 23.02.2010 23:01:48 |
retete de post | dorinel78 | Generalitati | 1 | 08.07.2007 01:07:02 |
|