![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
1/2 kg ciuperci,2 cepe,1 telina,2-3 morcovi,1 pastarnac mic,1 frunza de dafin,enibahar,sare piper.
Ceapa se curata si se taie pestisori,apoi se caleste in ulei.Ciupercile se spala,se curata,se taie felii si se pun peste ceapa,adaugandu-se si o ceasca de apa.Se lasa la fiert cateva minute.In acest timp se rad zarzavaturile pe rozatoarea mare si se adauga peste ciuperci.Se fierb bine,apoi se aduga sare si piper dupa gust,foaia de dafin si putin enibahar. Cand este gata se aduga si patrunjel verde tocat.(Manastirea Christiana) |
|
#2
|
||||
|
||||
|
5-6 cartofi,4-5 catei de usturoi,faina,ulei,2 rosii,o ceasca mica de bulion,1 ceapa,busuioc,1 gogosar(ardei)verdeata,vegeta,sare,piper.
Cartofii se fierb in coaja.Dupa ce s-au racit se dau prin razatoarea mare,se adauga usturoiul pisat,o lingura de vegeta,o lingura de faina si se amesteca.Se ia cu o lingura din compozitie,se da forma unei chiftele,se da prin faina si se prajeste in ulei incins. Pentru sos:ceapa si ardeiul se curata,se taie marunt si se calesc 5 minute in ulei.Se adauga rosiile decojite,taiate felii,bulionul,sare piper,vegeta,busuioc.Se fierbe 10 minute. Chitelutele se servesc calde,cu sosul langa ele.(Manastirea Recea) |
|
#3
|
||||
|
||||
|
macaroane cu nuca, spaghete cu sos de rosii, mancare de conopida, varza calita, mancare de cartofi, strudel cu mere....
__________________
Inimă curată zidește intru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. |
|
#4
|
|||
|
|||
|
Incercati si alimente noi, avogado, daikon ( ridiche alba ,lunga pana in 30 cm ), ginger sau ghimbir, care poate fi folosit ras fin in sosuri, sau taiat felii pentru aroma ( aruncat ulterior ).sunt alimente foarte sanatoase si se gasesc si la noi astazi. Varza chinezeasca...
Post usor, in continuare !
__________________
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti " |
|
#5
|
|||
|
|||
|
Lapte din soia ca inlocuitor pt. laptele normal. Margarina vegetala (integral), din soia, floarea-soarelui sau masline. Produse vegetale, inlocuitori, 'alternative' la carnuri - din soia (snitzele etc), quorn si alte cereale (burgeri & carnaciori vegetali etc); mezeluri de post, facute din/cu vegetale; branza tofu s.a., pt. pers. care nu pot sa posteasca mai aspru.
Mese mai rapide si 'incropite mai mult 'din mers' (ori din lipsa de timp pt. gatit etc) - postez aici vreo cateva idei: - paine sau biscuiti (din cei traditionali, tari, crocantzi si patratzosi, sau alti biscuiti simpli, de post) cu gem sau cu miere - serviti cu ceai cald; - paine cu halva; biscuiti simpli, lipiti 'sandwich' cu miere sau rahat turcesc; - paine cu masline (negre sau verzi) ori cu zacusca de la borcan (de post); - paine cu nuci; chifle, japoneze, baghete din faina alba sau graham etc; - nuci & seminte felurite (alune de padure sau de celelalte, fistic etc); - fulgi de porumb cu fructe (de ex. musti dintr-o banana, apoi o 'intingi' in punga cu fulgi de porumb si tot asa... - floricele de porumb (la microunde) - din cele de post, cu ulei, fara unt; - paine prajita la toaster (toast bread), unsa cu usturoi; - paine (feliata/felii) unsa cu humus (hoummous) - adica pasta de susan si/sau naut etc (de obicei, usturoiata, dar depinde); * produse de patiserie/covrigarie, de post: - covrigi calzi (brasoveni, impletiti sau rotunzi - simpli ori cu sare, mac, susan etc; sau din cei insiropatzi, cu miere, cu sau fara nuca etc); sau tari; - pateuri si placinte de post, cu diverse umpluturi (de post, evident - lol - scuze, ma cam repet); In rest... salata orientala sau/si alte mancaruri de post - ciorbe, supe, tocanitze, ghiveciuri cu legume (cartofi, ciuperci, masline, praz, ceapa, mazare, verdetzuri s.a.); pilafuri (din orez cu legume, ciuperci, masline etc - servite cu sau fara muraturi); ciulama cu ciuperci, servita cu mamaligutza; fasole batuta, iahnie, ori ciorba de fasole; piure de cartofi sau cartofi prajiti (serviti cu masline, muraturi asortate sau cu salata de varza rosie murata, tocata; ori serviti cu salata de morcov ras & varza proaspata, ne-murata, rasa; ori cu salata verde & ridichi de luna & ceapa verde; ori cu salata de rosii & ceapa etc) s.a.m.d... sunt atatea retete pe net, daca stai sa cauti. Se poate experimenta, improviza, adapta etc, intr-atatea moduri si variante... Deserturi: dulciuri & prajituri de post, salate de fructe etc - vezi retete online. Cateva ex: negresa rapida, de post; clatite & gogosi de post - idem, turte batute; pufuletzi simpli (din faina de porumb/malai, doar cu sare si ulei); cozonac & cornulete de post (se gasesc in comert, la pungute & pachetzele) - idem, napolitane de post & covrigei sarati sau cu mac, gen 'pretzels'; eugenii de post (crema din mijloc sa fie de post, fara lapte sau/si oua) s.a.m.d... |
|
#6
|
|||
|
|||
|
Deoarece maine ii sarbatorim pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, zi in care potrivit obiceiului se prepara mucenici (macinici), va propun o reteta dupa sunt gatiti in Muntenia.
Ingrediente: 1/2 kg faina, apa, sare, nuca macinata, zahar, scortisoara, coaja rasa de lamaie sau de portocala, esenta de rom sau de vanilie. Mod de preparare: se face un aluat mai tare, din faina, apa si putina sare. Se framanta si se lasa putin deoparte. Se rup apoi bucatele din aluat si se formeaza suluri foarte subtiri, cat macaroanele. Din ele se modeleaza opturi, cat mai mici, care se lasa sa se usuce pana a doua zi. Se pune la fiert apa cu zahar dupa gust si coaja rasa de lamaie sau de portocala si cand clocoteste se introduc mucenicii uscati. Se fierb pana se inmoaie, circa 10 minute, se iau de pe foc, se lasa 10 minute acoperiti si se adauga nuca pisata pana cand zeama se ingroasa, esenta dorita si scortisoara (dupa gust). |
|
#7
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
#8
|
|||
|
|||
|
Citat:
Varza chineasca, un deliciu. mie imi place varianta baby bokchoy - se poate prepara la abur sau la tigaie. ![]()
|
|
#9
|
|||
|
|||
|
Humus
daca e din conserva nautul se foloseste asa cum e . daca e nefiert se lasa 24 de ore la inmuiat si se fierbe 10 minute la foc iute si ,1 ora si 20 minute la foc mediu. se strecoara si nu e necesar sa se curete de pielite reteta originala de hummus e asa : 2 pahare naut fiert sucul de la 1 lamaie 1 lg cu varf de Tahini ( Tahine ) - pasta de susan100% 2 catei de usturoi ulei de masline cam 3-4 linguri apa care se adauga treptat in blender pana se obtine consistenta dorita sare toate se pun la gramada in blender si se mixeaza. din cand in cand opriti blenderul si amestecati cu lingura pt ca la incepul e destul de gros amestecul. Puneti apa treptat ca sa nu-l subtiati prea tare. Tot secretul hummusului e Tahine care se poate inlocui cu unt de arahide ( peanut butter) dar nu e la fel de gustos. Toate cantitatile sunt aproximative. daca va placecu mai multa lamaie mai adaugati, daca nu va place usturoiul se poate si fara . |
|
#10
|
||||
|
||||
|
O salata taraneasca simpla dar sanatoasa :)
Se fierb in coaja cartofii(depinde cate portii doriti sa preparati,se considera cam 2 cartofi/portie). Se curata 3 fire ceapa verde si se spala o legatura buna de spanac verde. Se taie cartofii in semilune,se adauga ceapa verde,spanacul taiat fideluta(si daca va place mai picant se poate adauga si ceapa alba). Se asesoneaza cu ulei de masline,otet de mere,sare,piper si marar uscat sau verde. Post usor!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| mancare de post pentru bufet | ioana.ctin | Generalitati | 10 | 26.04.2022 15:56:58 |
| Despre mancare, delicatese. | romandragut | Generalitati | 64 | 28.03.2016 15:04:02 |
| Fara apa si mancare de 70 de ani | andreicozia | Alte Religii | 108 | 28.02.2011 15:01:05 |
| 12 retete de post | Alternative | Intrebari utilizatori | 17 | 24.02.2010 00:01:48 |
| retete de post | dorinel78 | Generalitati | 1 | 08.07.2007 02:07:02 |
|
|