Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.03.2010, 09:32:55
eugenia petre eugenia petre is offline
Banned

Data înregistrării: 21.03.2010
Locație: nuthouse
Implicit

Sunt de acord, gandirea excesiva nu aduce decat rele. Urmezi firul logicii si ajungi direct la cel cu coarne.
Exact asa cum spunea Albert Smith ( si mie imi plac mormonii, mai ales baietii aia frumosi care iti bat la usa), e foarte clar de ce femeia trebuie sa se plece in fata barbatului. Am fost creati acum cateva mii de ani intr-o anumita ordine, iar ordinea pe lumea asta determina totul.
Imi cer scuze ca citez o replica dintr-un film american: *If you ain't first, you're last*. Suna aberant, dar daca ne gandim, cred ca replica asta se aplica la multe situatii din viata noastra, inclusiv la conditia noastra de femei.
Asta este, ce sa facem, trebuie sa tacem si sa inghitim, de asta ne-am nascut femei, ca sa facem copii, sa aducem liniste si usurare barbatului. Eu gandesc in termeni mai simplisti, sper sa aveti iertare.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 09:15:08
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

In Vechiul Testament sunt o groaza de exemple si de situatii in care nu doar se sugereaza, ci chiar se spune ca femeia e "supusa" barbatului. Cred si eu ca e mai defavorizata fata de barbat din cauza "conditiei ei"( aceea de a avea menstruatie, de a naste, de a fi slaba etc.).In alte religii, femeile aflate la menstruatie erau rase in cap sau excluse de la ritualuri.
Totusi, nu poti sa nu vezi diferentele de mentalitati din Vechiul si Noul Testament. Si ca dovada ca un studiu serios in domeniul religiei TREBUIE, in cele din urma, sa ne faca sa uitam deosebirile iluzorii dintre barbati si femei, priviti la cum se purta Iisus cu femeile; cand Marta a certat-o pe Maria ca nu o ajuta la oale si blide, Iisus i-a replicat ca Maria si-a ales partea cea buna; faptul ca Iisus i-a dat voie unei femei nu doar sa stea la masa cu El si ceilalti barbati(apostoli) dar si sa ia parte la discutiile lor, mi se pare ca egaleaza femeia cu barbatul si o ridica la rang de suflet. Daca o femeie comitea adulter, era ucisa cu pietre; daca un om gresea cu acelasi pacat, nu patea nimic. Din nou, Iisus o iarta pe acea pacatoasa pe care i-au adus-o fariseii inainte pentru a o ucide prin lapidare in conformitate cu legea lui Moise.
Cat priveste interdictia Bisericii fata de femeile lauze sau aflate la menstruatie, m-as putea supune, dar si eu am incetat sa mai pun semnul egal intre Biserica institutionalizata si divinitate.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 09:28:42
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Heurtebise Vezi mesajul
In Vechiul Testament sunt o groaza de exemple si de situatii in care nu doar se sugereaza, ci chiar se spune ca femeia e "supusa" barbatului.
Și în Noul Testament e tot așa. "Femei, supuneți-vă bărbaților voștri !" Dar duhul mândriei și răzvrătirii a înșelat mereu oamenii: bărbați și femei. Și în Legea Veche, și în Legea Nouă. Neascultarea de soț este una din formele prin care Adversarul operează în inima femeilor.

Citat:

(...) mi se pare ca egaleaza femeia cu barbatul si o ridica la rang de suflet. (...)
Întotdeauna, și în Vechiul și în Noul Testament femeia a fost egală cu bărbatul și ar fi o enormitate a spune că Vechiul Testament nu considera că femeia are suflet.

Citat:
Daca o femeie comitea adulter, era ucisa cu pietre; daca un om gresea cu acelasi pacat, nu patea nimic.
Fals. Erau uciși cu pietre și femeia, și bărbatul. Asta, apropo de studiu biblic. Chiar și astăzi bărbații adulteri și femeile adulterine primesc aceeași pedeapsă în țări bazate pe morala musulmană, moștenitoare legitimă a moralei Vechiului Testament.

Citat:
dar si eu am incetat sa mai pun semnul egal intre Biserica institutionalizata si divinitate.
Asta, apropo de duhul mândriei și răzvrătirii.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 15.04.2010 at 09:31:07.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2010, 14:29:25
andrei25's Avatar
andrei25 andrei25 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2009
Religia: Ortodox
Implicit ..

Citat:
În prealabil postat de caliyo Vezi mesajul
Citatul din Sf. scriptura cu supunera femeii fata de barbat este inteles gresit si superficial.
Ca si relatia Dumnezeu Stapan-om rob.Supunerea in dragoste nu este ceea ce intelegem noi in mod obisnuit despre supunere, ci este daruire.
Hristos ne-a dat exemplul suprem: EL, Stapanul, Creatorul cum s-a purtat la Cina cea de Taina cu slugile, creaturile Lui( apostolii)? Le-a spalat picioarele, adica a facut exact munca slugii pt. stapanul ei. ,,Deci, daca Eu,Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora.ŽŽ( Ioan, 13,14). Deci menirea unui barbat( sot) ca si cap de familie nu este de a fi zbir si a bate cu pumnul in masa si a porunci femeii de pe o pozitie superioara, ci aceea de a purta greutatea familiei. Iar rolul femeii nu este acela de a tremura in fata sotului , ci acela de a fi ca o mama nu numai pt. copii , ci chiar si pt sot, de a aduce pace, armonie si mangaiere in familie.
In iubire, nici stapanul nu se poarta dispretuitor cu sluga, nici sluga nu isi uraste stapanul.
In iubire, nici sotul nu isi injoseste sotia, nici sotia nu considera injosire sa isi asculte sotul.
Daca nu exista iubire, atomat, citatul cu pricina e inteles pe dos si de aici discriminarea cu pricina.
Concluzia: nu religia ortodoxa e discriminatoare, ci felul cum e inteles acest citat din cauza lipsei de dragoste crestina, din cauza mandriei, a iubirii de stapanire, a trufiei.
Foarte frumos ai spus.
Mandria e radacina multor rele in viata de familie. Daca exista dragoste, dar dragoste in Hristos, nu de asta lumeasca, atunci lucrurile nu au cum sa nu mearga bine. Intr-o familie cu adevarat crestina, sotul o considera mult mai buna pe sotia sa decat el, ca e nevrednic sa aiba o asa sotie, ca munca ei e mult mai grea si mai importanta decat ce face el, ca sotia lui duce greul casei. Si invers, sotia considera ca sotul ei e cel care munceste din greu, ca duce greul casei, ca e mai bun decat ea, si ca ea nu e vrednica sa aiba un asa sot. Si asa se smeresc unul pe altul, si asa se iubesc unul pe altul. Si pentru asta, Dumnezeu ii ajuta.

Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat!

"Gustati si vedeti ca bun este Domnul".
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 08:24:14
giovana giovana is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.08.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Golbi_ Vezi mesajul
"Firea pe care ți-a dat-o Dumnezeu" - personal cred că e firea pe care au dat-o oamenii (bărbații adică) femeii.

Apoi, nu am spus că e vorba de faptul că femeile sunt fizic diferite de bărbați și că de ce nu se plâng, nu interpreta eronat. Am spus că femeia este considerată supusă bărbatului, supunere care în absența unei religii ar deriva din inferioritatea ei fizică (care se manifestă și în prezent în diverse forme, cum ar fi violența fizică împotriva lor). Însă aceste diferențe de abordare a femeilor față de bărbați se produc în biserică, iar eu personal nu cred că își au rostul...

Hai să spun altfel: din punct de vedere al respectării legilor, putem vorbi de existența a două legi, cea statală și cea religioasă. Prin faptul că cea religioasă spune că femeia este supusă bărbatului, acesta fiind capul familiei, ea este pusă într-o poziție inferioară, ceea ce poate fi numit discriminare. Prin constituție, însă, bărbații sunt egali cu femeile. Aici apare un conflict cel puțin moral. Nu poți urma două legi diferite în același timp. Înseamnă că una sau, mai rău, amândouă sunt greșite. Nu? Sau logica este ceva de nedorit pentru un bun ortodox?
Daca urmezi firul logicii nu te mai apropii in veac de Dumnezeu....O sa fii un om inteligent, care despica firul in 4 si e mandru de cat de destept este......dar care, datorita semetiei lui nu se poate apropia de Hristos, exemplu de smerenie.Daca vrei sa te apropii de Dumnezeu intai crede si apoi vei afla raspunsurile.Paradoxul este ca nu logica ne ajuta sa aflam raspunsurile, ci smerenia!
Reply With Quote
Răspunde

Tags
intinaciune, moliftelnic, nastere, pacat

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta femeii in biserica lore86 Tinuta in Biserica 469 04.08.2016 15:47:33
Discriminarea și prigonirea Ortodoxiei și a ortodocșilor de către catolicism Decebal Biserica Romano-Catolica 37 25.08.2013 15:06:04
Discriminarea - o boala a societatii in care traim - razvan_andrei Generalitati 23 27.02.2012 12:47:06
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46