Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.01.2010, 01:47:18
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
nu cred ca stiinta si credinta ar trebui sa fie neaparat in conflict, din contra, pot lucra foarte bine impreuna... :) merci pentru informatiile interesante. Mi-ar placea sa mai discutam pe tema asta.
Dar nu cred ca e vorba de un conflict intre religie si stiinta. Abordeaza realitatea in doua moduri diferite care in mod normal nu ar trebui sa interfereze. Eu doar consider ca una dintre abordari este mai utila decat cealalta.
Vechi 19.01.2010, 01:54:43
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul
Dar nu cred ca e vorba de un conflict intre religie si stiinta. Abordeaza realitatea in doua moduri diferite care in mod normal nu ar trebui sa interfereze. Eu doar consider ca una dintre abordari este mai utila decat cealalta.
eu le consider pe ambele utile. una studiaza strict rational, cealalta tine de suflet. omul este un ansamblu.
oricum, imi pare bine ca pot afla lucruri interesante despre stiinta, incerc sa le si inteleg, desi este mai greu pentru un om care nu are baza, dar cat traiesti, inveti. totusi, asta nu intra in conflict cu credinta mea. :)

Last edited by maria-luisa; 19.01.2010 at 02:03:25.
Vechi 19.01.2010, 10:45:57
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
eu le consider pe ambele utile. una studiaza strict rational, cealalta tine de suflet. omul este un ansamblu.
oricum, imi pare bine ca pot afla lucruri interesante despre stiinta, incerc sa le si inteleg, desi este mai greu pentru un om care nu are baza, dar cat traiesti, inveti. totusi, asta nu intra in conflict cu credinta mea. :)
Ce te faci daca stiinta arata ca nu exista suflet (in sine), ca rugaciunile nu au vreun efect in lumea reala (altul decit placebo sau psihotic) etc?
Vechi 19.01.2010, 10:49:45
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Ce te faci daca stiinta arata ca nu exista suflet (in sine), ca rugaciunile nu au vreun efect in lumea reala (altul decit placebo sau psihotic) etc?
sa demonstreze mai intai. apoi mai vedem.:)

Last edited by maria-luisa; 19.01.2010 at 10:52:57.
Vechi 19.01.2010, 13:16:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
1. Tocmai ca nu a reusit sa demonstreze asta.
Mai nou, au inceput sa recunoasca influenta psihica a individului asupra vindecarii, vecina cu miracolul.

2. Si daca stiinta demonstreaza ca Dumnezeu exista si tu ai trait in desavarsita ignoranta fata de El?
Vechi 19.01.2010, 13:40:29
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
1. Tocmai ca nu a reusit sa demonstreze asta.
Faptul ca reuseste sa explice pe cale naturala tot mai multe din asa-zisele proprietati ale sufletului nu crezi ca e semnificativ?
Citat:
Mai nou, au inceput sa recunoasca influenta psihica a individului asupra vindecarii, vecina cu miracolul.
Si gravitatia era considerata vecina cu miracolul. Mai nou, ea nu mai este consirata asa.
Citat:
2. Si daca stiinta demonstreaza ca Dumnezeu exista si tu ai trait in desavarsita ignoranta fata de El?
In primul rind ca mie personal, chiar daca stiinta ar aduce dovezi in legatura cu el, nu mi s-ar schimba cu absolut nimic felul de a fi. Faptul ca el exista sau nu, nu schimba cu nimic ceea ce se intimpla in lumea reala. Daca ma gindesc mai bine, un lucru s-ar schimba: mi-ar taia cu totul elanul de a incerca sa inteleg cum functioneaza natura si sa ma mai minunez de ea.
Vechi 19.01.2010, 18:50:00
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Faptul ca reuseste sa explice pe cale naturala tot mai multe din asa-zisele proprietati ale sufletului nu crezi ca e semnificativ?
Prea mult spus.

Citat:
Si gravitatia era considerata vecina cu miracolul. Mai nou, ea nu mai este consirata asa.
Vecina cu miracolul pentru cine? Pana la Newton oamenii nu prea si-au batut capul cu ea.

Si pentru stiinta este si acum un miracol care ridica multe semne de intrebare.

Citat:
In primul rind ca mie personal, chiar daca stiinta ar aduce dovezi in legatura cu el, nu mi s-ar schimba cu absolut nimic felul de a fi. Faptul ca el exista sau nu, nu schimba cu nimic ceea ce se intimpla in lumea reala.
Cat de rational poti sustine aceasta afirmatie?

Citat:
Daca ma gindesc mai bine, un lucru s-ar schimba: mi-ar taia cu totul elanul de a incerca sa inteleg cum functioneaza natura si sa ma mai minunez de ea.
Logica din spatele acestei afirmatii fiind ..care?
Vechi 19.01.2010, 22:24:45
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Prea mult spus.
Care din proprietatile sufletului, puse in evidenta, nu a fost explicat de stiinta?

Citat:
Vecina cu miracolul pentru cine? Pana la Newton oamenii nu prea si-au batut capul cu ea.
Si pentru stiinta este si acum un miracol care ridica multe semne de intrebare.
Pentru cei care credeau ca Soarele se invirte in jurul Pamintului intr-un car.
Intr-adevar, ridica si acum destule semne de intrebare. Dar de cu totul alt tip.
Citat:
Cat de rational poti sustine aceasta afirmatie?
Ma bazez pe faptul ca foarte multe concepte din morala atee sint asemenea cu cele bazate pe invataturile din NT. Desigur, motivele sint diferite, dar rezultatele sint foarte asemanatoare.
Citat:
Logica din spatele acestei afirmatii fiind ..care?
Pai asa as simti eu, ca nu ar mai avea rost sa mai fac nimic
Vechi 19.01.2010, 22:20:56
C0rneliu C0rneliu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.04.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Dar, cum este considerata? Daca te referi la legea atractiei universale, atunci este vorba doar de o formula... Stim mai multe despre gravitatie, decat cele aflate prin experiente?
Vechi 19.01.2010, 22:29:36
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de C0rneliu Vezi mesajul
Dar, cum este considerata? Daca te referi la legea atractiei universale, atunci este vorba doar de o formula... Stim mai multe despre gravitatie, decat cele aflate prin experiente?
Minunea a fost transferata la un nivel mai sus.
Desigur ca stim mai mult, iar initierea in aceasta s-a facut cu un experiment imaginar. Validarea teoriei gravitatiei generalizate se afla inca in curs de validare experimentala.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Partener ateu onyx235 Nunta 87 26.03.2011 22:52:20
Suntem crestini, intrebati-ne orice andreicozia Generalitati 133 17.08.2010 00:01:34
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 17:49:03
De ce sunt ateu agnostic hmiron Teologie si Stiinta 43 30.12.2009 23:51:32
ateu sau crestin? Dan-Virgil Generalitati 33 12.07.2008 22:21:58