Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.01.2010, 17:29:39
bmadalin bmadalin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.07.2009
Locație: Ilfov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Nu e greu sa te adresezi la oricine cu numele de botez, eu pe aici m-am obisnuit.
Si mie mi se pare exagerat si uneori ma apuca rasu' cand mai aud pe unii copii care le zic parintilor: domnul. Trebuie sa existe o relatie intima acolo... Domnu' Popescu , va rog sa ma iertati m-am iritat la fundulet...

Apoi cum ar fi sa te duci la doctor, sa vezi pe usa ca-l chiama Bogdan Ionescu, si sa-i zici:
Mai Bogdane, ia uita-te mah si la ochiul meu, ca vad cam in ceata.
Daca mai e si ginecolog, sa nu ti-o intoarca: acum ca am pus mana acolo, totusi, sa nu devenim chiar atat de intimi.

Sa fim seriosi, societatea nu e egala, te intalnesti cu inegalitatea la tot pasul.
Cum ar fi sa zica copiii de 7 ani in clasa la un invatator de 50:
Vasileee, m-ac pana-afara... sau bine, mai cunviincios: Vasile, ma lasi si pe mine pana afara?

Pe mine nu m-ar deranja f. tare, m-ar amuza, sunt un om vesel, dar stii cum e, tu le dai un deget si-ti iau toata mana.

Last edited by bmadalin; 11.01.2010 at 17:37:02.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 17:38:17
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Daca domnule/doamna nu e bun, dar nici ba si fa nu ne place, sa ne intoarcem la tovarase/tovarasa.

Eu ma adresam profesorilor mei universitari americani, unii bineinteles mult mai in varsta decat mine, pe numele mic. Sigur, nu mergea chiar cu toata lumea, unii erau mai scortosi, dar in general...Nu-i bai mare, pana la urma respectul il arati altfel decat pomenind si insiruind toate titlurile academice ale unei persoane.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 17:42:37
bmadalin bmadalin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.07.2009
Locație: Ilfov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Daca domnule/doamna nu e bun, dar nici ba si fa nu ne place, sa ne intoarcem la tovarase/tovarasa.

Eu ma adresam profesorilor mei universitari americani, unii bineinteles mult mai in varsta decat mine, pe numele mic. Sigur, nu mergea chiar cu toata lumea, unii erau mai scortosi, dar in general...Nu-i bai mare, pana la urma respectul il arati altfel decat pomenind si insiruind toate titlurile academice ale unei persoane.
Da, dar acolo tre sa recunosti ca e alta cultura. Eu nu au ca noi DVS, ca nemtii Sie, ei au you si pt catel si pt mamica si pt decan. Si totusi iti vorbesc cu Mr, Ms si ei.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 17:51:34
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Sigur, ai dreptate, este o cu totul alta cultura. Chiar as simti ca un fel de afront ca cineva pe care nu cunosc, si nu suntem intr-un context informal, sa mi se adreseze la persoana a II-a singular intr-o conversatie in romaneste (ex. la banca, la magazinul de telefoane mobile, la supermarket, etc.). Si sigur, Mr, Ms, Sir si Madam se folosesc in orice situatie formala, inclusiv la supermarket.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 17:55:10
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmadalin Vezi mesajul
Si totusi iti vorbesc cu Mr, Ms si ei.
In cultura lor, cu mare influienta religioasa, oare ei nu stiu ca doar Hristos este Mister iar Maica Domnului e Missis?
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 17:58:22
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Hahahaha, Hristos e Lord, si Maica Domnului e Lady.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 18:05:33
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Sigur, ai dreptate, este o cu totul alta cultura. Chiar as simti ca un fel de afront ca cineva pe care nu cunosc, si nu suntem intr-un context informal, sa mi se adreseze la persoana a II-a singular .
De ce oare? Oare din cauza trecutului Iobag? :)

si americanii au avut sclavagism, culegatorii de bumbac, deci mai iobagie ca asta nici ca exista si totusi aceeasi culegatori culesi din Africa de pe liane acum ne iau pe toti la per tu
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 18:07:22
Langu Langu is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2009
Locație: Madrid
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Langu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmadalin Vezi mesajul
Si mie mi se pare exagerat si uneori ma apuca rasu' cand mai aud pe unii copii care le zic parintilor: domnul. Trebuie sa existe o relatie intima acolo... Domnu' Popescu , va rog sa ma iertati m-am iritat la fundulet...

Apoi cum ar fi sa te duci la doctor, sa vezi pe usa ca-l chiama Bogdan Ionescu, si sa-i zici:
Mai Bogdane, ia uita-te mah si la ochiul meu, ca vad cam in ceata.
Daca mai e si ginecolog, sa nu ti-o intoarca: acum ca am pus mana acolo, totusi, sa nu devenim chiar atat de intimi.

Sa fim seriosi, societatea nu e egala, te intalnesti cu inegalitatea la tot pasul.
Cum ar fi sa zica copiii de 7 ani in clasa la un invatator de 50:
Vasileee, m-ac pana-afara... sau bine, mai cunviincios: Vasile, ma lasi si pe mine pana afara?

Pe mine nu m-ar deranja f. tare, m-ar amuza, sunt un om vesel, dar stii cum e, tu le dai un deget si-ti iau toata mana.
Pai exista posibilitatea sa spui-Bogdan,puteti sa va uitati la ochiul meu?Ce ti se pare?
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 18:07:36
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Atunci Dorina cum ai vrea ca lumea sa ti se adreseze?

Duduia Dorina?
Dorinoo!
Cetateanca Dorina?
poate ...femeieeee!
Nu cred ca vrei sa ti se spuna... fa Dorino!...sa accepti asemenea adresare numai pe motiv ca MD este Doamna Noastra a tuturor

la fel si la barbati, ce facem incepem sa ne adresam ca pe cimp cu Baaa!?

Uite Andrei un exemplu ar fi modul de adresare al nostru al celor de pe forum! Suntem diferiți ca vârstă,pregătire și chiar religie și totuși majoritatea ne adresăm unii altora firesc,pe nume.
În particular unora le spun frate sau soră iar preoților mă adresez cu "părinte".
Îmi place să mi se spună pe nume.Când am făcut postarea am citat cuvintele unui monah, iar în ultima frază am spus că mie nu îmi place acest mod de adresare prețios(domn.doamnă)

Nu am dat rețete și nici nu am recomandat cuiva să elimine aceste forme de adresare.

Last edited by dorinastoica14; 11.01.2010 at 18:10:49.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 18:21:33
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul

Uite Andrei un exemplu ar fi modul de adresare al nostru al celor de pe forum! .
Nici macar aici pe forum nu ni se permite de catre unii, si nici macar nu ne cunoastem :))
Tin minte m-a luat DOMANA LE MOC din Franta... la trei pazeste de nu m-am vazut cind " am avut impertinenta..." sa o tutuiesc :)). Nu cred ca In Romania o sa se poata vreodata acest lucru. Mai ales in vremurile de acum cind se DORESTE foarte clar de catre toti parvenitii si cocalarii sa fie tratati ca mari Domni si Doamne! Romania in sensul asta nu a progresat ci a luat-o inapoi spre timpurile coanei Chirita
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
Parintele Nicolae Steinhardt - "NU, DOMNULE!" andrei_im Mari Duhovnici si predicile lor 2 18.12.2009 22:57:07