Citat:
În prealabil postat de glykys
Ce o fi fost inainte, masoneria sau crestinismul? Si Dumnezeu apare in unele reprezentari medievale ca purtand compasul si delimitand lumea... ce sa intelegem de aici, ca Hristos e mason?!! mai mult discernamant!
|
Masoneria este doar o continuare a unor practici care isi au originea in Egiptul Antic. Aceasta explica marea dragoste a masonilor pentru simboluri egiptene: piramida, obeliscul etc. Egiptenii aveau mare afinitate pentru diverse zeitati (demoni) si practicau o multime de ritualuri oculte. Aceste practici vrajitoresti si de invocare de spirite (si inchinare lor) au fost mostenite de evreii aflati in sclavie la acea vreme in Egipt. Acestia le-au luat cu ei in noul pamant fagaduit si le-au practicat in continuare chiar daca au existat momente de curatire, vezi Sfantul Ilie si inchinatorii la vrajmas. Regele Solomon a facut si el un pic de curatenie cand a adunat toate cartile de invocare a spiritelor, de vrajitorie etc, si le-a ingropat sub Templu (Ierusalim). Multe secole mai tarziu cruciatii le-au dezgropat si unii au si inceput sa practice ritualurile din acele carti. Acesta, cred eu, a fost adevaratul motiv pentru care Biserica i-a lichidat pur si simplu si nu problema influentei sau banilor. Un nucleu din acesti cavaleri cruciati a intrat in clandestinitate si a continuat sa activeze si sa practice acele ritualuri multe secole de-a randul. Acesti cavaleri au inceput sa iasa iar la lumina prin secolele 14-16, lovitura lor de gratie fiind in secolul 18 revolutia franceza. Iisus spunea: dupa roade cunosti pomul daca e bun. Revolutia franceza a dus la disparitia a 80% din bisericile din Franta de la acea vreme. Au revenit cu a doua lovitura avand aceeasi semnatura masonica in Rusia in 1917. Si aici s-a incercat sa fie eliminat din vocabular cuvantul Dumnezeu. Restul din ce s-a mai intamplat e in mare cunoscut (sau nu!).
Referitor la intrebarea ta despre vechime, masoneria moderna are cateva secole dar ritualurile si ideile, adica nucleul, au probabil mai mult de 5000 de ani. Asa se explica "dragostea" mare a masonilor moderni pentru cultura egipteana.