Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.12.2009, 12:51:57
elizabeta elizabeta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Stai linistita.
Domnul priveste la inima si la intentia celui care vorbeste despre cele sfinte. Doar ca uneori este nevoie sa luam aminte la cei din fata noastra, daca le putem spune ceva despre Sfintele Moaste, despre Sfanta Euharistie, etc. sau nu.

Sunt cazuri in care suntem intrebati de cate ceva din Biserica numai cu intentia de a rade (rautacios). Am intalnit persoane care ma intrebau despre calugari, episcopi si altele asemenea. Atunci, cea mai buna este tacerea si rugaciunea in minte.

Cat despre spunerea gandurilor, si eu sunt o fire foarte deschisa. Ma deschid repede, iar uneori chiar cui n'ar trebui. Insa, daca se rade de mine, de gandurile mele si de cele ce spun, nu sunt lezat in inima si reusesc sa imi pastrez linistea, caci imi dau seama ca am gresit, spunand cui nu merita cele ale mele. Insa sunt persoane mult mai sensibile, care daca s'ar deschide cuiva care, mai apoi, ar rade de ele, ar suferi mult. Acelora le e de folos sa cerceteze mai cu atentie persoana din fata lor.
Este foarte adevarat tot ce spui, dar cum ne putem da seama cu siguranta? Mai ales cand comunicam asa, printr-un forum? N-avem cum sa stim cu cine vorbim, n-avem cum sa stim care va fi reactia urmatoare, pe cati ii va sminti sau rani un raspuns. Si atunci, nu este mai bine sa nu mai scriem, ca nu cumva acestia, insultand cele sfinte, 1.sa nu se osandeasca ei insisi, iar 2.noi sa ramanem cu rani, dar si cu 3. pacatul de a fi creat altora ocazia de a pacatui?
Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 13:00:42
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de elizabeta Vezi mesajul
Este foarte adevarat tot ce spui, dar cum ne putem da seama cu siguranta? Mai ales cand comunicam asa, printr-un forum? N-avem cum sa stim cu cine vorbim, n-avem cum sa stim care va fi reactia urmatoare, pe cati ii va sminti sau rani un raspuns. Si atunci, nu este mai bine sa nu mai scriem, ca nu cumva acestia, insultand cele sfinte, 1.sa nu se osandeasca ei insisi, iar 2.noi sa ramanem cu rani, dar si cu 3. pacatul de a fi creat altora ocazia de a pacatui?
Nu stiu.
Eu ma straduiesc sa spun cam tot ce simt si gandesc, chiar daca deschiderea personala este mai greu de gasit pe forum.
Si incerc sa spun totul fara a jigni sau a da ispite celor de langa mine.

Cat despre aceste "margaritare", ele se gasesc in tot forum'ul si in toate articolele citate.
Faptul ca ne straduim sa le lamurim nu cred ca aduce ceva nou, ci doar ceva mai clar.

Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 13:45:14
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu stiu.
Eu ma straduiesc sa spun cam tot ce simt si gandesc, chiar daca deschiderea personala este mai greu de gasit pe forum.
Si incerc sa spun totul fara a jigni sau a da ispite celor de langa mine.

Cat despre aceste "margaritare", ele se gasesc in tot forum'ul si in toate articolele citate.
Faptul ca ne straduim sa le lamurim nu cred ca aduce ceva nou, ci doar ceva mai clar.
Sinceritatea ta este de-a dreptul dezarmanta si cuceritoare. Nici eu nu stiu...
In ceea ce ma priveste, poate ca ar trebui sa nu mai postez, pentru ca imi este din ce in ce mai clar ca nu am nimic valoros de spus, desi macar ma straduiesc sa nu ofensez pe nimeni...
Multumesc pentru ca ti-ai facut timp sa-mi raspunzi....
Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 14:04:47
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
In ceea ce ma priveste, poate ca ar trebui sa nu mai postez, pentru ca imi este din ce in ce mai clar ca nu am nimic valoros de spus, desi macar ma straduiesc sa nu ofensez pe nimeni.
Sfintii Apostoli sunt 12. Cu toate acestea, mai mult Petru si Pavel sunt cunoscuti.
Asta nu inseamna ca ceilalti nu sunt la fel de mari ca acestia doi.

Tot asa si pe forum. Unii scriu mult, altii mai putin, unii citeaza Sfinti Parinti, altii vorbesc simplu.
Toti sunt la fel de folositori, unii altora.

De multe ori, cei simpli si sinceri ajuta mai mult decat cei care incearca sa arate cate stiu si cate au invatat.

Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 16:04:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Sfintii Apostoli sunt 12. Cu toate acestea, mai mult Petru si Pavel sunt cunoscuti.
Asta nu inseamna ca ceilalti nu sunt la fel de mari ca acestia doi.
Da, dar cat de departe suntem noi de acestia, aproape ca nu exista comparatie (ca sa nu se supere nimeni, rectific si vorbesc exclusiv de mine).

Citat:
Tot asa si pe forum. Unii scriu mult, altii mai putin, unii citeaza Sfinti Parinti, altii vorbesc simplu.
Toti sunt la fel de folositori, unii altora.
De multe ori, cei simpli si sinceri ajuta mai mult decat cei care incearca sa arate cate stiu si cate au invatat.
Corect, dar ca sa fie realmente folositori, mai trebuie ceva, si acel ceva tine de atitudine; astfel, conteaza la fel de mult si cum spunem, ceea ce spunem...
Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 14:18:15
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Personal singurele reticiente pe care le am in "aruncarea celor sfinte" si "a margaritarelor" sunt asupra ereticilor si a ateistilor.Cred ca la asta se refera si textul.Cat de izbitor de mare e propastia intre cele sfinte si caini(un dobitoc) si intre margaritare si porci.Textul se refera la cei care nu au nici o tangenta cu cele sfinte si cu Imparatia lui Dumnezeu.In primul rand "cainii" care reprezinta pe cei ce au alta credinta, in special pe eretici,pe cei carora daca le zici de icoane , moaste , taine , sfanta cruce iti sar la gat.La fel si margaritarele se refera la margaritarele imparatiei care sunt invataturile si realitatile tainice, iar porcii ii reprezinta pe cei care toata ziua stau in mocirla pacatului, in special pe omul nereligios si ateist.Deci ce spune invatatura nu spune-ti celor care nu sunt antrenati cu aceste lucruri toate dintr-o data, ca riscati sa nu inteleaga nimic si sa se intoarca impotriva voastra si sa se poarte batjocoritor.Asta e riscul , de a spune tainele celor care nu sunt antrenati in cele religioase si de a vorbi de cele sfinte celor care nu au aplecare spre cele sfinte.Dar sa nu uitam ca si Hristos a luat painea fiilor si a dat-o cainilor.Ca si El a vindecat-o pe fata femeii cananeenci , vazand credinta ei.Deci personal indemnul si prudenta asta indeamna in primul rand, ca lucrurile sa fie facute cu intelepciune.Adica treptat dupa nivelul de intelegere al fiecaruia sa te destainui."Pe intelegerea fiecaruia", cum zicea Pavel cu iudeii m-am purtat ca un iudeu cu elinii ca un elin s.a.m.d.Dar oricaruia insetat de cunoastere si cu deschidere spre lucrurile astea e bine sa-i dam tot in masura limitelor noastre, fie frate(ortodox) , fie eretic , fie ateu.Eu simt ca cea mai mare pierdere in special a fratilor ortodocsi e asta ca nu ne destainuim unii altora si nu ne invatam unii pe altii, nu ne ajutam ca sa sporeasca si mai tare stiinta si cunoasterea.Cred ca am avea foarte mult de castigat invatand unii de la altii.Personal eu cam spun "ce stiu" tuturor, pentru ca si eu am fost odata insetat de cunoasterea lui Dumnezeu(si inca sunt) si stiu cum e.Doar cand vad comportamente batjocoritoare incep sa renunt la discutie.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 14:37:50
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Sau e invers: Cainii reprezinta pe cei "nebuni"(ateisti),"zis-a nebunul in inima lui Nu este Dumnezeu" , iar porcii "pe cei care mananca alta mancare" , ma refer aici la mancarea Imparatiei Cerurilor(cei de alta credinta,vrajitori,etc).Oricum aceasta metafora reflecta caracteristici care se pot regasi conlucrativ in diferite tipologii de oameni.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 16:08:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Personal singurele reticiente pe care le am in "aruncarea celor sfinte" si "a margaritarelor" sunt asupra ereticilor si a ateistilor.Cred ca la asta se refera si textul.Cat de izbitor de mare e propastia intre cele sfinte si caini(un dobitoc) si intre margaritare si porci.Textul se refera la cei care nu au nici o tangenta cu cele sfinte si cu Imparatia lui Dumnezeu.In primul rand "cainii" care reprezinta pe cei ce au alta credinta, in special pe eretici,pe cei carora daca le zici de icoane , moaste , taine , sfanta cruce iti sar la gat.
Din ce spui tu sa inteleg ca tu i-ai considera pe parintii mei, ambii catolici practicanti (Dumnezeu sa-i ierte) drept eretici, adica caini?...
Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 16:22:24
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit Vorba asta nu-i pentru noi

Noi romanii am considerat dintotdeauna carnea de porc ca fiind cea mai gustoasa, inclusa cu mult patos in traditia noastra de Craciun. Aceasta adresare a lui Hristos a fost facuta unidirectional - catre evreii care nu maninca porc, si il considera scirbos astfel asociind aceste zicatori cu acest animal, insa noi nu le intelegem deoarece il adoram.

Deci adresarea nu este universala, asa cum ar fi trebuit sa fie. Banuiesc ca Hristos spera ca odata cu raspindirea bisericii Sale porcii vor fi eliminati din meniul crestinului si astfel va intra in topul animelelor denigrate...insa aici s-a inslelat. La asa ceva nu se renunta cu una cu doua :))

Last edited by andreicozia; 18.12.2009 at 16:26:14.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2009, 16:28:06
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Din ce spui tu sa inteleg ca tu i-ai considera pe parintii mei, ambii catolici practicanti (Dumnezeu sa-i ierte) drept eretici, adica caini?...
cainii ii reprezinta pe cei "fara de minte" sau "nebuni" , iar porcii "pe cei ce se scalda in pacat".

Dumnezeu sa-i ierte!

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pomeniti-o in rugaciunile voastre dorinastoica14 Rugaciuni 9 29.06.2011 21:39:15
Pomeniti-o in rugaciunile voastre adyy17 Umanitare 6 25.01.2011 23:00:06
SOS-chinezi aruncati in strada! heaven Umanitare 13 19.02.2009 21:11:03
Puterea rugaciunii voastre E_my Umanitare 3 08.02.2008 20:43:47