Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.11.2009, 00:01:18
Maranatha
Guest

Implicit

Da ,chiar ,nu citi nevrednicule ,baga capul in nisip.
Mai oameni buni ,istoria nu o poate schimba nimeni.
Cum va explicati felul cum se citeste si azi din Evanghelii la liturghie.
Reflexe ramase din acea vreme,sa nu cumva sa intelegi vorba.
Lasa numai imaginile ca e mai simplu. Ce-i trebuie educatie la omul simplu .
Lasa-l acolo linistit,de ce sa-i aduci lumina .Nu ajunge luminarea?

Am crescut in aceste locuri si uite ca la virsta mea sint interesat de ce s-au intimplat lucrurile asa si de ce poporul roman e ultimul in Europa de unde nu mai avem sanse sa ne ridicam.
Faceti comparatie cu Suedia,Norvegia,Danemarca,nordul Germaniei tari lutherane .
Cum arata educatia acolo? sau nivelul de trai?
Nu va da de gindit?
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 00:05:10
elizabeta elizabeta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Maranatha Vezi mesajul

Am crescut in aceste locuri si uite ca la virsta mea sint interesat de ce s-au intimplat lucrurile asa si de ce poporul roman e ultimul in Europa de unde nu mai avem sanse sa ne ridicam.
Faceti comparatie cu Suedia,Norvegia,Danemarca,nordul Germaniei tari lutherane .
Nu va da de gindit?
Pai ne da...si ce sa facem?
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 00:12:03
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

Nu va da de gindit?
nu ma pot abtine..NU VREAU SA FAC POLEMICA AICI
unde zici ca ai trait?....
eu am trait in una din aceste tari enumerate de tine..LAS-O BALTA
SA REVNENIM LA INTREBAREA INITIALA...
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 00:13:23
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Implicit

Citat:

Nu va da de gindit?
Bineinteles ca analiza ta nu e obiectiva
trebuie sa tratezi toate evenimentele istorice prin prisma perioadei in care s-au petrecut
La liturghie se citeste evanghelia cu intonatie pt a sublinia importanta divina a textului care este mai presus de limbajul obisnuit
si se intelege chiar foarte bine ce se citeste, normal daca esti atent nu daca iti zboara mintea nush pe unde sau daca te uiti cu ce e imbracat cel de langa tine

Tarile pe care la amintesti au avut o situatie mult mai privilegiata de-a lungul secolelor
noi romanii tot timpul am fost asupriti si stapaniti, nimeni nu ne-a dat voie sa ne facem scoli inalte, n-am detinut imperii de pe urma carora sa profitam, ba mai mult , altii ne-au jefuit tara si nu uita ca 40 de ani am fost subjugati de unul dintre cele mai crude regimuri politice
si totusi credinta nu ni s-a starpit, spre deosebire de tarile amintite de tine unde majoritatea populatiei e atee sau indiferenta religios si biserica nu mai ocupa un loc central de multa vreme

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 00:32:48
Maranatha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de elizabeta Vezi mesajul
Pai ne da...si ce sa facem?
Precizare-am crescut in acesta tara ,in familie ortodoxa
Am constat ca ceva nu merge si ca problema e chiar la baza ,modul cum esti educat.
Ce fac unii in acest caz ? Pai fac reforma, REALA.
De ce nu pot romanii sa se reformeze?
pai simplu , nu au trecut prin pustie 40 de ani ,ca Moise ca sa uite vechile metehne.
Brucan ,ateul , nu l-a citit pe Moise ,si a prognozat numai 20 de ani,numai ca in democratie nu in pustie.
Din pacate slavona aia nu a ajutat omul sarac ca sa construiasca un caracter solid .
Si de aceea ne-au batut toate vinturile si au facut toti ce au vrut prin tara asta.
Bulgari,greci ,turci,rusi,maghiari,austrieci etc.
Ca sa stii ca trebuie sa schimbi ceva ,trebuie ca cineva sa te invete.
Dar daca se obisnuieste sa se faca doar ritualul si gata,ajunge ,ce vrei sa schimbi la caracterul poporului.
E exact ca pe vreamea Domnului ,cind evreii stiau doar sa aduca jertfe si gata restul nu mai faceau.
Schimbarea mintii,metanoia, pocainta,reforma ,mai putin.

Danyel ,secularism e peste tot azi . Inclusiv in romania ,mult mai mult decit se declara.
Tu numesti crestinism in masa ,ce e in tara noastra?
ajunge sa treci citeodata pe la biserica ?
Crestinismul se vede in atitudine si educatie in primul rind .
Tarile acelea din nord sint majoritar seculare ,dar educatia a ramas.
Si asta conteaza cel mai mult.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 00:54:35
Nevrednicul
Guest

Implicit Maranathoooo!!!!

Citat:
În prealabil postat de o_tzaranca Vezi mesajul
poporului roman in greaca si latina?
existau 2 variante ale bibliei varianta in greaca SEPTUAGINTA
si varianta in latina VULGATA
dar cum invata poporul de rand,chiar si clerul cum ,cum?
ce inseamna pt tine credinta?? literartura educatie si doar documentare?? intrigata de a dreptul intrebi cum invata poporul romanoi nu invatza ..s au dus toti in iad! ca daca nu aveau Biblie nu aveau ..credinta! la ce sa isi ,sau cum sa isi ,raspunda la probleme existentiale de cogno sau incognoscibilitate! Sau...erau inruditi cu cei din Insula Pastelui! mai stii?! mai sa fie! cred ca mai exista un scenariu:1.mancau mamaliga cu ceapa si se uitau sus facand semnul crucii...2.erau partasi minunilor Dumnezeiesti din viata lor ,ca doar dadea Dumneezu si atunci cu binecuvantare asupra creatiei lui,si intrigati de atata bine necuvenit ,multumeau!respectau cele 10 porunci,si atunci si acum ,datatoare de viata atat in credinta cat si in laic,ca nicio societate in dezvoltarea ei nu a dus lipsa de drept si jurisprudenta! si mai erau ,imi inchipui cateva chestii nesemnificative: isi dadeau binete se ajutau ca altfel ii manca lupii (la propriu) isi ingropau mortii ca altfel era ..rau ,plangeau sau se bucurau la morti si cununii,mai stii! poate nici nu se judecau intre ei ,lasau asta la dispozitia lui Dumnezeu sau a ....ispravnicului?! dar am auzit(nu am citit....ca eram cu capul in nisip)...ce sa ajutau,si vorba era vorba! Stii ce am mai auzit? ca ,cateva babe fara clase primare si agramate rau,aveau credinta o simteau si erau fericite cu toti cei din jurul lor si asa au spart ele cercul celor din locuinta mortilor,nu de alta dar i s a facut mila lui Dumnezeu de ele si le a aratat---cum sa spun?!-raiul
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 00:56:20
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Implicit

http://www.crestinortodox.ro/editori...bucuresti-1688
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 01:13:06
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
poporului roman in greaca si latina?
existau 2 variante ale bibliei varianta in greaca SEPTUAGINTA
si varianta in latina VULGATA
dar cum invata poporul de rand,chiar si clerul cum ,cum?
Exista si varianta slavona! Bizantul va merge pe varianta slavona, pentru ca ii va trebui o Biblie pentru popoarele slave pe care va dori sa le crestineze - sec. IX! Noi am mers dupa varianta slavona, ca toate popoarele sud-est europene. Numai occidentalii aveau Biblia latineasca... De precizat insa ca noi, poporul roman, ne-am nascut crestin (se stie ca Sf. Ap. Andrei ne-a crestinat), am primit crestinismul in varianta lui latina (inscriptii crestine latinesti gasite in primele secole pe teritoriul actual al Romaniei). Pentru traducerea Bibliei in limbile vernaculare, iata ce am gasit:

http://www.ortho-logia.com/Romanian/...d_Istorica.htm
Vechi 20.11.2009, 10:20:55
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Implicit

Citat:
Precizare-am crescut in acesta tara ,in familie ortodoxa
Am constat ca ceva nu merge si ca problema e chiar la baza ,modul cum esti educat.
Ce fac unii in acest caz ? Pai fac reforma, REALA.
De ce nu pot romanii sa se reformeze?
pai simplu , nu au trecut prin pustie 40 de ani ,ca Moise ca sa uite vechile metehne.
Brucan ,ateul , nu l-a citit pe Moise ,si a prognozat numai 20 de ani,numai ca in democratie nu in pustie.
Din pacate slavona aia nu a ajutat omul sarac ca sa construiasca un caracter solid .
Si de aceea ne-au batut toate vinturile si au facut toti ce au vrut prin tara asta.
Bulgari,greci ,turci,rusi,maghiari,austrieci etc.
Ca sa stii ca trebuie sa schimbi ceva ,trebuie ca cineva sa te invete.
Dar daca se obisnuieste sa se faca doar ritualul si gata,ajunge ,ce vrei sa schimbi la caracterul poporului.
E exact ca pe vreamea Domnului ,cind evreii stiau doar sa aduca jertfe si gata restul nu mai faceau.
Schimbarea mintii,metanoia, pocainta,reforma ,mai putin.

Danyel ,secularism e peste tot azi . Inclusiv in romania ,mult mai mult decit se declara.
Tu numesti crestinism in masa ,ce e in tara noastra?
ajunge sa treci citeodata pe la biserica ?
Crestinismul se vede in atitudine si educatie in primul rind .
Tarile acelea din nord sint majoritar seculare ,dar educatia a ramas.
Si asta conteaza cel mai mult.
Reforma consta nu in schimbarea orientarii religioase ci intr-un examen de constiinta al fiecaruia
azi ispitele sunt la tot pasul si socetatea in sine nu ne indeamna la civilizatie, vezi posturile de tv, ziarele, revistele etc
azi toate acestea sunt impotriva spiritualitatii , impotriva credintei, impotriva pocaintei
e normal sa fie lumea cum este dupa atatea ispite
si lu urma urmei, suntem pe pamant nu in rai, deci nu o sa gesesti o lume perfecta oricat te-ai zbate
si io cred ca decat sa ne aruncam unii altora praf in ochi, mai bine am incepe civilizatia prin popriul nostru exemplu nu prin polemici si critici

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 11:05:10
umilul umilul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.11.2006
Implicit Iertati-ma !!

Citat:
Va adresez urmatoarea intrebare
Daca Biblia a fost tradusa in romana prima data in anul 1688 -Biblia lui Serban-
pana la acea data (o vorba de peste o mie de ani)
cum se propavaduia poporului roman credinta ortodoxa?
Poate te ajuta la gasirea raspunsurilor pe care le astepti, istoria religiilor !! Pace tuturor si iertare daca v-am gresit !!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
deschiderea bibliei dulcineea Din Noul Testament 39 17.05.2011 21:15:32
Studiul Bibliei patinina34 Despre Sfanta Scriptura 23 30.09.2009 12:18:47
Autenticitatea Bibliei Florin-Ionut Generalitati 17 16.08.2008 13:50:56