![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
iepurasul de paste nu are nicio legatura cu Pastele crestin in general si ortodox in special...ca situatia de azi difera, asta e o alta problema
|
||||
|
||||
![]()
Dar nu trebuie sa ne oprim doar la iepuras atunci cand vorbim de Paste. Exista obiceiul de a merge la Denii, de a ne marturisi, de a ne impartasi, de a lua paste, de a ne saluta cu "Hristos a inviat, Adevarat a inviat", de a lua lumina si a merge cu ea spre casa, .... obiceiuri care nu sunt pagane.
|
|
|||
|
|||
![]()
Habar n-am, dar cred ca si copiii mici, care inca nu inteleg ce inseamna Invierea, trebuie sa se bucure de Sfintele Pasti. La fel si de Nasterea Domnului, cand stiu ca vine Mos Craciun.
Amintirea bucuriei si a emotiei cadourilor va dainui peste ani, ca un refugiu in fata greutatilor vietii de adult. In acest sens, eu personal nu vad nimic rau in obiceiurile care aduc bucurie si sunt complementare sarbatorii in sine. Cata vreme nu cadem in idolatrie. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu bucuria deranjeaza, ci faptul ca oamenii nu mai vad in Paste decat venirea iepurasului si nu biruinta mortii adusa de Hristos.
|
|
|||
|
|||
![]()
Ei da, asta e cu adevarat grav!!!
|
|
||||
|
||||
![]()
pai tocmai asta-i problema cu iepurasu' si alu Mos Craciun ca se pune accent ei si se denatureaza mesajul sarbatorii, iar copilul cum e invatat de mic asa stie si cand e mare si astfel se ajunge la situatia in care suntem azi Pastele = iepurasu' si Nasterea Domnului = Mos Craciun, adio nastere adio inviere
|
|||
|
|||
![]()
Nu neaparat: asa cum am mai spus-o, am fost educata romano-catolic si, la fiecare Craciun, parintii mei amenajau ieslea si bradul si-mi explicau ce este cu acel micut IIsus din iesle, imi spuneau (ca pe o poveste, ce-i drept), modul minunat in care a venit pe lume, insistand pe faptul ca era Mesia si ... ca s-a nascut foarte sarac.
La fel de Sfintele Pasti, expuneau in casa, intr-un colt special amenajat, icoana lui Iisus inviat... Dar primeam si jucarii si dulciuri si nuiele... L-am intrebat pe sotul meu, care a fost botezat si crescut ortodox, cum a fost copilaria lui in aceasta privinta si mi-a spus ca ... la fel. Deci nu este o regula |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
obiceiuri pagane la romani | lore86 | Generalitati | 42 | 02.11.2014 16:16:41 |
Obiceiurile necrestine din ziua Sf. Invieri. | SSB | Despre Biserica Ortodoxa in general | 14 | 24.04.2011 23:01:30 |
o intrebare oarecum stupida->Obiceiurile pagane | cristina.c | Generalitati | 5 | 09.04.2010 13:04:38 |
Prieteniile rele strica obiceiurile bune | costel | Generalitati | 18 | 06.10.2009 16:58:08 |
URARE DE PASTE | sofiaiuga | Stiri, actualitati, anunturi | 25 | 21.04.2009 10:04:44 |
|