Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.07.2009, 12:13:09
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Pentru Dumnezeu toti oamenii sunt alesi. Toti pot fi partasi vietii dumnezeiesti. El nu are preferinte. Preferinte are doar omul. Iar pe masura petrecerii omului in Dumnezeu, dispar si preferintele: omul nu se mai roaga doar pentru cineva, nu mai e interesat doar de o persoana, ... asa se manifesta iubirea divina - il face pe om sa-si iubeasca si vrajmasii.

Ce sa facem, ne uitam prea mult in afara noastra. Spunem ca nu ne sta bine langa o persoana care are o anumita inaltime, o anumita culoare a ochilor, ... dar pierdem din vedere ca nu suntem doar trup.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 16:06:14
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Nu exista om caruia sa fii nevoit sa ii rabzi neputintele, caci nu exista oameni lipsiti de neputinte.
La randul nostru, si noi suntem rabdati de cei de langa noi.

Vorbim prea mult sau prea putin,
sunt prea agitati sau prea adormiti,
suntem prea dezordonati sau perfectionisti,
suntem prea dependenti de altii sau prea increzatori in sine.

Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 00:05:36
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de aradeanu Vezi mesajul
M-am intrebat de multe ori care ar fi calitatile cele mai importante ale persoanei cu care
te-ai casatori. Eu consider ca esentiala e credinta in Dumnezeu (intre cele duhovnicesti) de aici se nasc apoi toate. Voi ce parere aveti?
m-as casatori cu omul pe care mi l-a randuit Dumnezeu.
Vechi 29.09.2009, 12:44:18
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de aradeanu Vezi mesajul
M-am intrebat de multe ori care ar fi calitatile cele mai importante ale persoanei cu care
te-ai casatori. Eu consider ca esentiala e credinta in Dumnezeu (intre cele duhovnicesti) de aici se nasc apoi toate. Voi ce parere aveti?
As adauga din proprie experienta faptul ca aceasta credinta in Dumnezeu de multe ori nu schimba nimic in oameni...si ei pot ramane in defectele lor dar in acelasi timp si credinciosi. Exista uneori o contradictie in oameni care poate fi echilibrata doar cu ajutorul lor, a discernamantului si a intelegerii credintei ca pe ceva frumos...ceva ce trebuie sa transfigureze si sa voaleze trasaturile negative.

Marturisesc ca pentru mine faptul ca un om merge Duminica de Duminica la Biserica poate sa nu insemne mai nimic...aceasta tranformandu-se intr-o rutina dar fara sa ii faca cu nimic mai buni decat cei care poate nu merg atat de des.

Eu mi-am ales sotul in functie de comunicarea frumoasa dintre noi, de sentimnetul de iubire prezent si de schimbarea care se produce in om atunci cand iubeste. Dumnezeu m-a ajutat sa imi dau seama ca aparitia lui in viata mea a fost o surpriza placuta absolut din toate punctele de vedere si a continuat sa fie pe tot parcursul relatiei.

Cred ca o calitate extrem de importanta este compatibilitatea ( structura sufleteasca asemanatoare) care conduce spre comunicare si comuniune deosebita...pentru ca asa credinciosi sunt multi, dar tot trebuie sa alegem si intre credinciosii astia ( pentru ca eu am avut ceva prieteni teologi...dar am considerat ca locul lor nu era langa mine)

Doamne ajuta in aflarea partii tale de la Dumnezeu!

Last edited by AndruscaCIM; 29.09.2009 at 13:06:08.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 15:51:01
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Multi frati si surori ,sinceri fiind, apreciaza sau urmaresc la ,,consortii" lor diverse calitati. Acestea sunt desprinse din modelul tatalui sau prin completarea modelului tatalui sau a altui barbat considerat exemplar in familie(bunic, unchi ,frate mai mare,profesor,duhovnic,etc). Altii, cu o minte si dorinta mai cuprinzatoare , spun asa, la general ca doresc un om indumnezeit, care sa mearga la biserica si nimic mai mult !In Romania sunt 87% ortodoxi ; asta este imbucurator si ar parea la prima vedere ca totul este bine. Dar sa nu uitam ca din acesti 87% ortodoxi si care merg pe la biserica(mersul la biserica este total diferit de mersul ,,pe la biserica")care se inchina la icoane, care stau la slujbe, ba care chiar se mai spovedesc din cind in cind fac parte cei care au vicii sau patimi si nu sunt asa putini cum s-ar putea crede : unii sunt un pic spritari, altii un pic nervosi si repeziti, altii fumatori de care nu se poate lasa, altii sunt putin iubitori de femei - asa, fara sa exagereze-altii amatori de fotbal si de baietii din gasca, altii nu au preocupari culturale si abia au asteptat sa termine cumva cu scoala ca si asa se urisera de ea, altii se inversuneaza putin impotriva soacrelor pt. ca prea sunt artagoase si nici nu le mai vrea la vedere prin casa lui, altii sunt banuitori si gelosi ori poate foarte posesivi, altii desi sunt rivnitori nu prea se roaga si li se pare ca nevasta lor prea a luat-o razna de la o vreme cu biserica, altii desi sunt crestini nu pot rabda infrinarea din posturi si isi poftesc sotia crezind cu toata taria ca nu este nici un pacat deoarece D.zeu a binecuvintat familia ,altii sunt duri/f. exigenti cu copii si se inversuneaza incet incet impotriva sotiei ca prea le tine parte ...s.a.m.d.
Multe, multe abateri si lipsuri caracteriale ,de educatie, de cultura ,de instructie si mai ales de credinta adevarata au crestinii care-si zic ortodoxi . Faptul ca ne insotim cu un ortodox este bine dar este doar inceputul ! Apoi urmeaza cautarea si alegerea propriuzisa . Bunul nume sau renume al familiei nu este un lucru de neglijat si poate fi un atuu serios, felul parintilor si obiceiurile sanatoase din casa,nivelul de respect practicat intre membrii familiei,loialitatea si fidelitatea intre acestia ,scolile urmate, hobiurile,inclinatia spre frumos,spre estetic,spre civic, si nu in ultimul rind trasaturile duhovnicesti: daca are o legatura strinsa(mult mai mult decit duminicala)cu biserica, daca a fost crescut de parinti ca un crestin practicant,daca are un bun sau f. bun duhovnic si daca se tine de el, daca-si face pravila proprie cu consecventa, daca citeste literatura ziditoare de suflet constant, dac practica virtutiile crestine,daca ,,pelerineaza" pt. sporul duhovnicesc secundar acestuia...s.a.m.d.
Foarte greu se gaseste un tinar/tinara cu multe calitati desvoltate la fel dar de obicei ne alegem pe cineva care are una sau doua evidente si pt. care il apreciem iar pe restul suportindu-le lipsa si asteptind sa se desvolte si ele . Este greu sa faci o alegere f. buna dar te ajuta tineretea (ca sa treci peste neajunsuri)si mai ales duhovnicul (peste lipsurile duhovnicesti)sa-ti implinesti rinduiala firii !
In ziua de astazi barbatii nu prea mai sunt barbati, nu mai sunt educati din familie pt. asa ceva ,adica sunt mai ,,moi" ,mai imaturi, mai visatori, mai copilandri ,orientati spre ,,valori " efemere, deobicei. Fetele insa, ca mai in tot deauna, stiu mai bine ce vor ,cauta maturitatea, siguranta,garantia, stabilitatea ... Nu discut despre fetele cu viata si pretentii superficiale ca de altfel nici despre asemenea baieti; vorbesc doar de cele crestine .
Asa am vazut eu criteriile de alegere al partenerului si am crezut ca daca am facut o buna alegere pot sa ma culc pe o ureche,ei, nu este asa !... nu am socotit ca peste famile vin navalnic incercarile care daca nu esti tare si induhovnicit te face una cu pamintul ,te duce la suparare, la instrainare ajungind pina la a fi strain in propria-ti casa,si in cele din urma la divort ! De aceea parerea mea este ca cu adevarat casatoria este o mare incercare, o jertfa, un juramint pe care il depui si pe care trebuie sa-l respecti facind multa ,,savirsire" de sine !
Fiecare,insa, are calea si alegerea sa !

Last edited by zaharia_2009; 29.09.2009 at 15:53:31.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 15:56:05
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
m-as casatori cu omul pe care mi l-a randuit Dumnezeu.
si de unde ai stii ca nu-i rinduit de drac?
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 16:05:24
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
si de unde ai stii ca nu-i rinduit de drac?
Iti raspund frumos la insidioasa intrebare - daca te rogi la Dumnezeu si iei sfat de la parintele duhovnic nu o sa fie de la drac! Sfanta Taina a Casatoriei oare cu a cui putere se face? Nu cu a lui Dumnezeu?
Vechi 29.09.2009, 16:38:23
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Iti raspund frumos la insidioasa intrebare - daca te rogi la Dumnezeu si iei sfat de la parintele duhovnic nu o sa fie de la drac! Sfanta Taina a Casatoriei oare cu a cui putere se face? Nu cu a lui Dumnezeu?
Da, asa este dar te-ai intrebat vreodata de ce rata devortului a ajuns la 60% iar in alte tari le este si teama sa mai dea statisticile? iar divort banuiesc ca intelegi ce inseamna macar din auzite, sper..o devastare in toate planurile, dupa o asemenea trauma este foarte greu sa iti revii ca om normal, este ca si cum moare cineva in familie.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 17:10:21
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Multi frati si surori ,sinceri fiind, apreciaza sau urmaresc la ,,consortii" lor diverse calitati. Acestea sunt desprinse din modelul tatalui sau prin completarea modelului tatalui sau a altui barbat considerat exemplar in familie(bunic, unchi ,frate mai mare,profesor,duhovnic,etc). Altii, cu o minte si dorinta mai cuprinzatoare , spun asa, la general ca doresc un om indumnezeit, care sa mearga la biserica si nimic mai mult !In Romania sunt 87% ortodoxi ; asta este imbucurator si ar parea la prima vedere ca totul este bine. Dar sa nu uitam ca din acesti 87% ortodoxi si care merg pe la biserica(mersul la biserica este total diferit de mersul ,,pe la biserica")care se inchina la icoane, care stau la slujbe, ba care chiar se mai spovedesc din cind in cind fac parte cei care au vicii sau patimi si nu sunt asa putini cum s-ar putea crede : unii sunt un pic spritari, altii un pic nervosi si repeziti, altii fumatori de care nu se poate lasa, altii sunt putin iubitori de femei - asa, fara sa exagereze-altii amatori de fotbal si de baietii din gasca, altii nu au preocupari culturale si abia au asteptat sa termine cumva cu scoala ca si asa se urisera de ea, altii se inversuneaza putin impotriva soacrelor pt. ca prea sunt artagoase si nici nu le mai vrea la vedere prin casa lui, altii sunt banuitori si gelosi ori poate foarte posesivi, altii desi sunt rivnitori nu prea se roaga si li se pare ca nevasta lor prea a luat-o razna de la o vreme cu biserica, altii desi sunt crestini nu pot rabda infrinarea din posturi si isi poftesc sotia crezind cu toata taria ca nu este nici un pacat deoarece D.zeu a binecuvintat familia ,altii sunt duri/f. exigenti cu copii si se inversuneaza incet incet impotriva sotiei ca prea le tine parte ...s.a.m.d.
Multe, multe abateri si lipsuri caracteriale ,de educatie, de cultura ,de instructie si mai ales de credinta adevarata au crestinii care-si zic ortodoxi . Faptul ca ne insotim cu un ortodox este bine dar este doar inceputul ! Apoi urmeaza cautarea si alegerea propriuzisa . Bunul nume sau renume al familiei nu este un lucru de neglijat si poate fi un atuu serios, felul parintilor si obiceiurile sanatoase din casa,nivelul de respect practicat intre membrii familiei,loialitatea si fidelitatea intre acestia ,scolile urmate, hobiurile,inclinatia spre frumos,spre estetic,spre civic, si nu in ultimul rind trasaturile duhovnicesti: daca are o legatura strinsa(mult mai mult decit duminicala)cu biserica, daca a fost crescut de parinti ca un crestin practicant,daca are un bun sau f. bun duhovnic si daca se tine de el, daca-si face pravila proprie cu consecventa, daca citeste literatura ziditoare de suflet constant, dac practica virtutiile crestine,daca ,,pelerineaza" pt. sporul duhovnicesc secundar acestuia...s.a.m.d.
Foarte greu se gaseste un tinar/tinara cu multe calitati desvoltate la fel dar de obicei ne alegem pe cineva care are una sau doua evidente si pt. care il apreciem iar pe restul suportindu-le lipsa si asteptind sa se desvolte si ele . Este greu sa faci o alegere f. buna dar te ajuta tineretea (ca sa treci peste neajunsuri)si mai ales duhovnicul (peste lipsurile duhovnicesti)sa-ti implinesti rinduiala firii !
In ziua de astazi barbatii nu prea mai sunt barbati, nu mai sunt educati din familie pt. asa ceva ,adica sunt mai ,,moi" ,mai imaturi, mai visatori, mai copilandri ,orientati spre ,,valori " efemere, deobicei. Fetele insa, ca mai in tot deauna, stiu mai bine ce vor ,cauta maturitatea, siguranta,garantia, stabilitatea ... Nu discut despre fetele cu viata si pretentii superficiale ca de altfel nici despre asemenea baieti; vorbesc doar de cele crestine .

Fiecare,insa, are calea si alegerea sa !
Foarte mult adevar in cele expuse de tine mai sus si la fel gandesc si eu. Noi suntem cei care trebuie sa alegem, sa gandim bine deciziile luate....sa incercam sa constientizam daca oamenii cu care ni se intersecteaza viata sunt pentru noi si exista comunicare.

Credinta in Dumnezeu este foarte importanta dar sub nici o forma nu se poate face abstractie de caracterul persoanei.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 17:24:34
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Da, asa este dar te-ai intrebat vreodata de ce rata devortului a ajuns la 60% iar in alte tari le este si teama sa mai dea statisticile? iar divort banuiesc ca intelegi ce inseamna macar din auzite, sper..o devastare in toate planurile, dupa o asemenea trauma este foarte greu sa iti revii ca om normal, este ca si cum moare cineva in familie.
Incerc sa iti raspund eu...pentru ca e posibil ca unii sa nu prea poata evalua persoanele cu care li se intersecteaza viata si sa aiba impresia ca daca a aparut in viata lor...e de la Dumnezeu automat.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cine s-ar casatori cu o desfranata ? windorin Nunta 428 13.07.2012 14:54:59